Здравје и убавина
Се што е претерано е штетно по нашето здравје, неколку работи кои мора да се знаат
Се што не е умерено, се е штетно врз човечкиот организам, еве неколку примери кои можат да ни користат низ животните циклуси:
Антибактериски сапуни
Антибактериските сапуни се добри за одржување на хигиената додека сте некаде на пат, на пример, но доколку ги користите постојано ќе ги уништите и добрите бактерии. За одржување на хигиената доволно е да ги миете рацете со обичен сапун и вода и тоа во времетраење од само 20 секунди.
Спиење
Во просек на секој човек му се потребни осум часа сон. Ако редовно спиете помалку или пак повеќе од 9 часа, не си правите добро. Луѓето не се создадени така да може оптимално да функционираат и размислуваат со премногу или премалку сон. Освен тоа, неурамнотеженото спиење лошо делува на кожата, предизвикува отоци, прејадување, збунетост и депресија.
Избегнување на сонце
На нашето тело му треба витамин Д кој ги одржува коските силни и здрави и кој ја поттикнува работата на имунолошкиот систем. А, за создавање на витамин Д треба да излегуваме на сончева свтелина. Доколку излегувате на сонце помалку од 20 минути, нанесувањето на крема за заштита не е потребно.
Органска храна
Ако на некој производ пишува – органско, тоа не значи дека не е преработено. Внимателно прочитајте ја декларацијата.
На храната не треба да пишува „органско“ за да биде здрава. Држете се до храната која не е преработена или има само неколку додадени состојки и мала количина на шеќер, сол и преработени јагленохидрати.
Вежбање
На нашето тело и ум не им требаат повеќе од 3 до 4 дена кардио/аеробични вежби неделно (секој тренинг од 30 до 45 минути).
Доволно е секоја недела да практикувате тенис, тимски спортови, пливање и едноставни вежби за да останете витки и да ги одржите мускулите силни, можете и само да пешачите. Нема никаква потреба од претерување, освен ако со тоа не се занимавате професионално. Потребно е да знаете дека и врвните спортисти кои постојано се оптоварени со прекумерна количина тренинзи, патат од различни оштетувања на телото.
Здравје и убавина
Ова е најдоброто време за ручек
Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.
Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.
Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.
Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.
Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
-
Кичево1 денОВР Кичево го пронајде возачот кој предизвика сообраќајна несреќа во Кичево и го напушти местото на настанот
-
Македонија24 часа„ЛУКОИЛ Македонија“ во своите малопродажни објекти го враќа купувањето со „VISA“ дебитните и кредитни картички, од денес во целосна функционалност може да се користат услугите за плаќање
-
Хороскоп2 денаХороскоп за среда (26 ноември)
-
Кичево6 часаОВР Кичево поднесе кривична за лице од скопско, најдена банкарска картичка употребил за купување на производи
-
Хороскоп18 часаХороскоп за четврток (27 ноември)
-
Временска прогноза16 часаПопоски: Врнежите од дожд не престануваат, особено внимание во недела, каде можни се врнежи од снег и на превоите до 1000 нмв.
-
Lifestyle4 часа„Travelers Cycling Macedonia“ – Кичево ја лансира првата андроид мобилна апликација за велосипедизам во Македонија
-
Магазин1 денGoogle Photos добива шест нови AI-функции: Подобрено уредување, пребарување и креативност
