Здравје и убавина
Се што не сме знаеле за „Аронија“, лековити својства и содржина
Аронијата има малку калории и маснотии. Исто така, аронијата содржи импресивно ниво на минерали и витамини. Покрај тоа, лушпата од оваа Бери е исто така добар извор на диетални влакна.
Оваа Бери е исто така добар извор на многу антиоксидантни витамини, како што се витамин Ц, витамин А, витамин Е, бета-каротин и фолати. Можете да одгледувате аронија во вашата домашна градина и да уживате во вашите сопствени, свежи бобинки од аронија. Бобинки ќе бидат зрели кон крајот на летото или раната есен. Потоа можете да изберете бобинки и да ги јадете свежи од грмушка, сурови или преработени на многу различни начини, пишува Здрависимо.
Редовното консумирање на бобинки обезбедува потенцијални здравствени придобивки против рак, стареење и невролошки болести, воспаленија, дијабетес и бактериски инфекции.
Сибирска аронија
Сибирската аронија се нарекува и црна аронија или сибирска боровинка – бидејќи наликува на боровинки и може да толерира многу ниски температури.
Потекло
Сибирската аронија е мала, листопадна грмушка, висока околу 5-8 м, и потекнува од северноамериканските области за кои се знае дека се многу студени. Таа пристигна во Сибир од Северна Америка.
Сибирските бобинки од аронија се богат извор на антиоксиданти, пред се антоцијани. Поради оваа причина, особено сибирската аронија е ценета како неверојатен природен лек за многу болести и состојби.
Аронија и нејзините лековити својства
Аронијата како лек има голем број на предности, пред се поради антиоксидансното, антиинфламаторно и антибактериско дејство.
Може да се користи за подобрување на општата здравствена состојба и за спречување на ризик од многу болести.
Аронијата промовира губење на тежината
Аронијата е малку калорична и масна и содржи диетални влакна и многу хранливи материи. Аронијата ве одржува сити подолго и го подобрува целокупното здравје, што има корисен ефект врз слабеењето.
Го подобрува варењето на храната
Аронијата е богата со диетални влакна, што значи дека го олеснува непречено варење, подобрувајќи го движењето на храната низ цревата. Влакната можат да помогнат против запек, дијареја, грчеви, надуеност и стомачни тегоби.
Во зависност од составот на телото, дневно може да се јадат околу триесет бобинки од аронија.
Превенција од рак
Студиите ја поврзаа аронијата и нејзината содржина на антоцијанин директно со намалување на ризикот од рак на дебелото црево.
Аронијата и спанаќот се особено добри за крвната слика.
Третман на когнитивни нарушувања со помош на аронија
Антиоксидансите во аронија го намалуваат оксидативниот стрес во мозокот, што го намалува ризикот од Алцхајмерова болест, деменција и други когнитивни нарушувања поврзани со стареењето.
Подобрување на видот
Каротените кои се наоѓаат во овие бобинки можат да го намалат оксидативниот стрес во очите, со што се спречува развојот на катаракта.
Антиоксидансите во аронија можат да спречат симптоми на стареење, а поради нивните затегнувачки својства, тие всушност можат да ја затегнат кожата и да направат да изгледате помладо.
Аронија за регулирање на крвниот притисок
Содржината на калиум во аронија е доволно висока за да има забележителен ефект врз здравјето на срцето. Влакната и различните антиоксиданти во аронија играат клучна улога во здравјето на срцето, бидејќи го намалуваат нивото на холестерол и делуваат против слободните радикали.
Аронијата е поврзана и со регулирање на инсулин, што помага да се нормализираат нивоата на шеќер во крвта.
Аронијата најчесто е достапна во форма на сок, екстракт и како прав од аронија, а може да се најде во подобро снабдени продавници за здрава храна.
Здравје и убавина
Пробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо
Доколку во вашето утринско кафе додадете малку чоколадо, можете полесно да се сконцентрирате и посмирено да го започнете денот, покажува истражување спроведено на Универзитетот во Џорџија.
Научниците ги споредиле ефектите врз „менталната енергија“ кај луѓе кои пиеле кафе со чоколадо, обично кафе, кафе само со кофеин и комбинација од кофеин и чоколадо. Секој учесник секојдневно консумирал по еден од овие четири напитоци, по што решавал тест за ментална будност.
Оние што пиеле кафе со чоколадо, како и комбинацијата кофеин–чоколадо, покажале побрзи реакции и поголема точност во решавањето задачи во споредба со останатите групи.
Освен подобрувањето на концентрацијата, резултатите откриле и дека чоколадото може да ја намали „напнатоста предизвикана од кофеинот“.
– „Овој напиток го подобрува протокот на крв во деловите на мозокот одговорни за вниманието и когнитивните функции. Кофеинот, пак, може да ја зголеми нервозата, но чоколадото го ублажува овој негов ефект“, истакнуваат истражувачите.
Сепак, експертите предупредуваат дека консумирањето чисто кафе може да ја засили агресивноста кај некои луѓе.
Затоа, додадете парче чоколадо во вашето кафе и решете ги двата најчести утрински предизвици!
Здравје и убавина
Што значи топла или превриена вода за човечкиот организам, еве неколку здравствени проблеми кои топлата вода може да ги реши
Начинот на исхранување и правилното внесување на вода се едни од најважните навики за кои сами одлучуваме и кои значително влијаат врз нашето здравје. Многумина веруваат дека редовното пиење превриена вода може да помогне во намалување на одредени здравствени проблеми.
Кога водата ќе се загрее до точка на вриење, се смета дека дел од тешките метали и штетните материи кои можат да бидат присутни во водата од чешма се намалуваат. Британските експерти по испитување врз тоа истакнуваат исто така дека по петминутно вриење, често може да се забележи талог кој останал по ладењето на водата.
Како што се смета, топлата или жешката вода може да има различни поволни ефекти врз организмот:
- Една чаша топла вода на ден може да го поттикне чистењето на кожата, особено кај лица со сува кожа или склоност кон акни.
- Топлата вода ги релаксира мускулите, па затоа се препорачува како природен начин за ублажување менструални грчеви.
- Пиењето жешка вода наутро пред јадење или половина час по оброк може да ја подобри работата на варењето и да ја намали подуеноста и гасовите.
- Консумацијата на топла вода на празен стомак понекогаш се препорачува за смирување на уринарни тегоби и намалување на желудочната киселина.
- Редовното пиење топла вода може да ја стимулира циркулацијата, потењето и исфрлањето на токсините, што индиректно го олеснува товарот врз бубрезите.
- Ако испиете чаша топла вода околу еден час по јадење, тоа може да го забрза метаболизмот и согорувањето калории.
- Се смета дека топлата вода може да помогне и кај астма, икавица, настинки или кашлица, давајќи чувство на олеснување и дополнителна енергија.
Здравје и убавина
„Солта“ го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот ако ја користиме прекумерно
Солта го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот многу поголемо отколку што мислиме. Таа е главен извор на јод, чиј недостиг може да доведе до појава на гуша. Но, прекумерната употреба на сол исто така може да предизвика низа здравствени проблеми.
Надуеност
Доколку се борите со надуеност, намалувањето на внесот на сол може значително да помогне. Премногу сол го зголемува нивото на натриум, што доведува до задржување течности и чувство на подуеност.
Висок крвен притисок
Солта директно влијае врз крвниот притисок. Колку повеќе сол внесуваме, толку повисоко е нивото на натриум во телото, што го зголемува притисокот. Намалувањето на солта за околу 4,6 грама може да придонесе за намалување на крвниот притисок. И премалку сол не е добро, па затоа е важно внесот да биде балансиран.
Срцеви заболувања
Иако натриумот е неопходен за правилно функционирање на организмот, неговиот вишок може да доведе до кардиоваскуларни заболувања, срцева слабост и мозочен удар. Прекумерната консумација на сол го зголемува ризикот двојно. Особено ранливи се пушачите, постарите лица, дијабетичарите и луѓето со висок крвен притисок.
Когнитивни способности
Покачениот крвен притисок може да предизвика проблеми со мозокот. Лицата кои внесуваат многу сол и водат пасивен начин на живот имаат поголем ризик од намалување на когнитивните функции. Експертите препорачуваат ограничување на солта и најмалку 30 минути дневна физичка активност.
Бубрези
Бубрезите се задолжени за филтрирање на отпадните материи од крвта. Високиот крвен притисок создава притисок врз артериите и може да доведе до нивно затајување. Луѓето со бубрежни проблеми често чувствуваат подобрување ако го намалат внесот на сол. Здравјето на бубрезите е тесно поврзано со количината натриум во организмот.
Потреба за сол
Лицата кои редовно консумираат големи количини сол обично развиваат зголемена желба за уште повеќе. На нив им се препорачува постепено да ја заменат солта со други зачини, како на пример црн пипер.
Мозочен удар
Прекумерната употреба на сол го зголемува натриумот во крвта и доведува до висок крвен притисок еден од главните ризик-фактори за мозочен удар. Намалениот внес на сол е клучен за контрола на натриумот и зачувување на здравјето.
Кожа
Големото количество сол во организмот може да предизвика отоци (едеми) на рацете, нозете и глуждовите. Иако овие случаи се поекстремни, честопати може да се забележат и поумерени промени на кожата.
-
Кичево2 денаПредмалку се случила тешка сообраќајна несреќа на магистралниот пат кај с. Трапчин Дол кичевско
-
Кичево19 часа(ФОТО) Конечно „ATVA Residence Hotel & Spa“ официјално отворен, уникатен модерен хотелски комплекс, уреден според највисоки светски стандарди
-
Хороскоп1 денХороскоп за вторник (2 декември)
-
Магазин14 часа(ВИДЕО) „Not Gonna Run Away“ е третиот дел од „Marbled In Stone“, наше кичевско, а светско!
-
Кичево1 денКК „Баскет Кичево“ започнува со тренинзи по термини во спортска сала, стани и ти дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери
-
Македонија2 денаЈП за Државни патишта со санација на потпорниот ѕид и заштита кај Бигорскиот Манастир
-
Кичево15 часа„Canvas Print Media“ Кичево: Слики на Платно и Фото хартија, премиум Fine Art печатење со материјали од светски брендови и бесплатна достава во Кичево
-
Македонија17 часаДЕМАНТ: Внимание за злоупотреба на името на Бигорскиот манастир за продажба на лажни лекови
