Lifestyle
Седумте најлоши намирници што можете да ги консумирате пред тренинг

Сите знаеме дека покрај редовното вежбање, важно е и да се храниме здраво. Но, некои здрави намирници што ги консумирате пред тренинг можат да го забават вашиот напредок во теретана. Дури и ако храната е корисна за вас, подобро е да ја оставите за подоцна за да не ви пречи за време на вежбањето.
1. Храна со здрави масти
Иако авокадото и јаткастите плодови се здрави, нивните масти се варат многу бавно, што може да предизвика грчеви додека вашето тело се обидува да снабди крв и за дигестивниот систем и за мускулите. Дополнително, мрсната храна може да ве направи поспори и помалку енергични. Истражување од 2018 година покажало дека високиот внес на масти пред тренинг може да предизвика замор и варење. Наместо тоа, 3 до 4 часа пред вежбање се препорачува оброк богат со јаглехидрати и умерено количество посни протеини.
2. Салати
Лиснатиот зеленчук е здрав, но поради високата содржина на влакна го забавува варењето. Ако јадете салата пред тренинг, може да почувствувате надуеност и непријатност.
3. Мешунки и грав
Гравот, леќата и наутот содржат јаглехидрат наречен рафиноза, кој тешко се вари. Ова може да предизвика гасови и надуеност за време на вежбањето. Истражување од 2017 година потврдило дека мешунките можат да предизвикаат дигестивни проблеми, што може да ја намали вашата ефикасност во теретана.
4. Агруми
Портокалите, грејпфрутот и другите цитрусни овошја можат да предизвикаат металоиди (горушица) за време на вежбањето. Иако се вкусни и освежителни, тие можат да предизвикаат киселински рефлукс. Ако барате брза закуска пред тренинг, подобро е да посегнете по јаболко.
5. Овошни сокови
Дури и свежо цедените сокови можат да доведат до пад на шеќерот во крвта за време на вежбањето. Поради високата содржина на шеќер, телото прво добива брз енергетски наплив, но потоа доаѓа до ненадеен пад, што предизвикува замор. Истражување од 2014 година покажало дека овошните сокови можат да влијаат на нивото на енергија и да предизвикаат дигестивни проблеми. Наместо тоа, пијте вода или спортски пијалаци со електролити.
6. Зачинета храна
Зачинетите јадења, како лути тајландски или индиски јадења, можат да предизвикаат варење и киселински рефлукс. Истражување од 2022 година покажало дека капсаицинот (состојка во чили пиперките) може да ја иритира слузницата на желудникот. Пред тренинг, најдобро е да се држите до едноставна, лесно сварлива храна.
7. Протеински додатоци
Протеинските шејкови и шипки се одлични за обновување на мускулите, но не содржат доволно јаглехидрати за да ви дадат енергија пред тренинг. Наместо тоа, консумирајте ги после вежбањето за побрз опоравок на мускулите.
Извор: Index
Lifestyle
Преработеното месо и холестеролот: Скриената закана за здравјето на срцето

Кога нивото на холестерол во телото е превисоко, се зголемува ризикот од натрупување на наслаги во артериите, што може да доведе до срцеви заболувања, срцев удар или мозочен удар. Иако не можеме да влијаеме на сите фактори – како возраста и генетиката – можеме да направиме многу преку здрава исхрана и начин на живот.
Според нутриционисти за порталот Eating Well, еден од најважните чекори е ограничување или елиминирање на преработеното месо од исхраната.
Зошто е преработеното месо штетно?
1. Висока содржина на заситени масти
Преработеното месо – како виршли, салами, чадени шунки и колбаси – содржи значителни количини заситени масти.
„Храната богата со заситени масти го зголемува нивото на ЛДЛ-холестерол (лошиот холестерол)“, вели нутриционистката Карли Харт.
Дури и производи што се сметаат за „поздрави“, како мисиркина салама, сепак придонесуваат за вкупниот дневен внес на заситени масти.
2. Негативно влијание врз цревниот микробиом
Цревниот микробиом игра голема улога во регулирањето на холестеролот. Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со преработено месо ја намалува разновидноста на добрите бактерии, што може да доведе до:
-
послаба апсорпција и излачување на холестеролот
-
зголемено хронично воспаление
-
поголем ризик од кардиоваскуларни заболувања
3. Прекумерен внес на натриум (сол)
Преработеното месо содржи и значително повеќе натриум од непреработените алтернативи.
На пример:
-
100g печени мисиркини гради: ~99 mg натриум
-
100g мисиркина шунка: ~810 mg натриум
Иако натриумот директно не го зголемува холестеролот, нутриционистката Харт предупредува:
„Прекумерниот внес на сол може да доведе до висок крвен притисок, што дополнително го оптоварува срцето и го зголемува ризикот од срцеви заболувања.“
Заклучок
Иако не мора целосно да се откажете од преработеното месо, нутриционистите советуваат значително да го ограничите неговиот внес. Секоја мала промена во исхраната – како избор на свежо месо наместо преработено – може да придонесе за подобро здравје на срцето и пониско ниво на холестерол.
Извор: index
Lifestyle
Планирате патување во Бали? Еве што треба да знаете

Бали е една од најпопуларните туристички дестинации во светот. Познат е по егзотичните плажи, тропската природа и богатата култура. За да се зачува ова културно наследство и да се обезбеди одржлив туризам, властите на островот воведоа нови правила за посетителите.
Почитување на локалните обичаи и верски норми
· Туристите мора да покажат почит при посета на храмови и свети места.
· Забрането е влегување без соодветна балиска облека.
· Жените со менструација не смеат да влегуваат во верски објекти, според традиционалните правила.
· Строго е забрането качување на свети дрвја и споменици.
· Несоодветни или голи фотографии на свети локации се недозволени.
Облекување и однесување на јавни места
· Посетителите треба да носат скромна облека во храмови, ресторани, продавници и други јавни простори.
· Забрането е пцуење, предизвикување немир или непочитување на локалното население.
· Не е дозволено споделување говор на омраза или дезинформации на социјалните мрежи.
Туристичка такса и поддршка на одржлив туризам
· Сите меѓународни посетители мора да платат туристичка такса од 150.000 индонезиски рупии (околу 9 евра).
· Таксата се користи за финансирање на проекти за заштита и одржливост.
· Неплаќањето може да доведе до забрана за посета на атракции и можни правни последици.
· Се планира и дополнителен дневен данок, сличен на оној што се применува во Бутан.
Еколошки мерки: крај на пластиката
· Забранета е употреба на пластични кеси, стиропор и пластични сламки.
· Пијалоци спакувани во пластика исто така не се дозволени.
· Овие мерки се дел од стратегијата за зачувување на природата и намалување на негативното влијание од туризмот.
Извор: B92
Lifestyle
4 природни начини за бојадисување велигденски јајца

Се ближи Велигден, а многу домаќинки веќе размислуваат како да ги бојадисаат јајцата на поубав и покреативен начин. Иако индустриските бои во прашок се најчест избор, постојат и традиционални методи со кои може да добиете природни и уникатни нијанси – без хемикалии и со состојки што веројатно веќе ги имате дома.
Во продолжение ви претставуваме четири проверени и целосно природни техники кои ќе им дадат богата, трајна боја на велигденските јајца.
1. Лушпи од кромид (луковина)
Еден од најстарите и најпопуларни начини на природно бојадисување.
Постапка:
-
Наполнете тенџере со лушпи од кромид
-
Додајте околу 2 литра вода (за 10 јајца), 2 лажици сол и 1 лажица оцет
-
Ставете ги јајцата и варете ги околу 10 минути на умерен оган
-
Оставете ги да се изладат во истата течност
Совет: За да добиете шари, можете да ставите лисја или билки врз јајцата, да ги завиткате во најлонски хулахопки и така да ги варите.
2. Сок од вишни или цреши
Овој метод дава светло црвена нијанса.
Постапка:
-
Истурете сок од вишни или цреши во тенџере
-
Додајте малку сол и оцет
-
Варете ги јајцата 10 минути
-
Потоа оставете ги во сокот додека целосно не се изладат
Колку подолго стојат во течноста, толку поинтензивна ќе биде бојата.
3. Цвекло
Сакате длабока црвена или виолетова боја? Цвеклото е вистинскиот избор.
Постапка:
-
Измешајте сок од цвекло со вода, сол и оцет
-
Варете ги јајцата до вриење, па уште 10 минути на умерен оган
-
За посветла боја, разредете го сокот со повеќе вода
-
Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат
4. Мелена пиперка
Изненадувачки ефективна техника за топли, земјени нијанси.
Постапка:
-
Во 1 литар вода ставете 4 лажици мелен благ пипер
-
Додајте сол и оцет
-
Варете до вриење, па уште 10 минути
-
Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат
Важно: Не користете лута пиперка – може да ја промени аромата на јајцата.
Дополнителен совет:
Јајцата за бојадисување не треба да бидат ниту премногу свежи, ниту престари. Најдобро е да се користат јајца стари околу една недела – полесно се лупат по варењето.
Овие природни методи не само што се ефективни, туку носат и доза на традиција, креативност и боја на вашата велигденска трпеза.
Извор: Kurir
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (7 април)
-
Хороскоп17 часа
Хороскоп за вторник (8 април)
-
Македонија2 дена
Воведена забрана за тешки товарни возила за Стража, Маврово-Дебар
-
Временска прогноза1 ден
Метео+: Сибирски студ цела седмица, утринските температури дури до -10°C
-
Хроника1 ден
Лишен од слобода возач на „голф“, по сообраќајната несреќа во скопско каде загина малолетничка
-
Мобилни уреди23 часа
Нови функции за WhatsApp, исклучете ја камерата пред да се јавите
-
Македонија18 часа
Мало намалување на цената на нафтените деривати од ноќеска
-
Магазин4 часа
Discord лансира Social SDK за подобро социјално искуство во игрите