Lifestyle
Седумте најлоши намирници што можете да ги консумирате пред тренинг

Сите знаеме дека покрај редовното вежбање, важно е и да се храниме здраво. Но, некои здрави намирници што ги консумирате пред тренинг можат да го забават вашиот напредок во теретана. Дури и ако храната е корисна за вас, подобро е да ја оставите за подоцна за да не ви пречи за време на вежбањето.
1. Храна со здрави масти
Иако авокадото и јаткастите плодови се здрави, нивните масти се варат многу бавно, што може да предизвика грчеви додека вашето тело се обидува да снабди крв и за дигестивниот систем и за мускулите. Дополнително, мрсната храна може да ве направи поспори и помалку енергични. Истражување од 2018 година покажало дека високиот внес на масти пред тренинг може да предизвика замор и варење. Наместо тоа, 3 до 4 часа пред вежбање се препорачува оброк богат со јаглехидрати и умерено количество посни протеини.
2. Салати
Лиснатиот зеленчук е здрав, но поради високата содржина на влакна го забавува варењето. Ако јадете салата пред тренинг, може да почувствувате надуеност и непријатност.
3. Мешунки и грав
Гравот, леќата и наутот содржат јаглехидрат наречен рафиноза, кој тешко се вари. Ова може да предизвика гасови и надуеност за време на вежбањето. Истражување од 2017 година потврдило дека мешунките можат да предизвикаат дигестивни проблеми, што може да ја намали вашата ефикасност во теретана.
4. Агруми
Портокалите, грејпфрутот и другите цитрусни овошја можат да предизвикаат металоиди (горушица) за време на вежбањето. Иако се вкусни и освежителни, тие можат да предизвикаат киселински рефлукс. Ако барате брза закуска пред тренинг, подобро е да посегнете по јаболко.
5. Овошни сокови
Дури и свежо цедените сокови можат да доведат до пад на шеќерот во крвта за време на вежбањето. Поради високата содржина на шеќер, телото прво добива брз енергетски наплив, но потоа доаѓа до ненадеен пад, што предизвикува замор. Истражување од 2014 година покажало дека овошните сокови можат да влијаат на нивото на енергија и да предизвикаат дигестивни проблеми. Наместо тоа, пијте вода или спортски пијалаци со електролити.
6. Зачинета храна
Зачинетите јадења, како лути тајландски или индиски јадења, можат да предизвикаат варење и киселински рефлукс. Истражување од 2022 година покажало дека капсаицинот (состојка во чили пиперките) може да ја иритира слузницата на желудникот. Пред тренинг, најдобро е да се држите до едноставна, лесно сварлива храна.
7. Протеински додатоци
Протеинските шејкови и шипки се одлични за обновување на мускулите, но не содржат доволно јаглехидрати за да ви дадат енергија пред тренинг. Наместо тоа, консумирајте ги после вежбањето за побрз опоравок на мускулите.
Извор: Index
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Хроника1 ден
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Кичево1 ден
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (6 октомври)
-
Хороскоп16 часа
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Временска прогноза2 дена
Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег
-
Македонија22 часа
Од вечерва горивата со намалена цена за литар
-
Македонија6 часа
Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи
-
Хроника35 минути
По долга и тешка болест почина познатиот пејач – Халид Бешлиќ