Lifestyle
Седумте најлоши намирници што можете да ги консумирате пред тренинг

Сите знаеме дека покрај редовното вежбање, важно е и да се храниме здраво. Но, некои здрави намирници што ги консумирате пред тренинг можат да го забават вашиот напредок во теретана. Дури и ако храната е корисна за вас, подобро е да ја оставите за подоцна за да не ви пречи за време на вежбањето.
1. Храна со здрави масти
Иако авокадото и јаткастите плодови се здрави, нивните масти се варат многу бавно, што може да предизвика грчеви додека вашето тело се обидува да снабди крв и за дигестивниот систем и за мускулите. Дополнително, мрсната храна може да ве направи поспори и помалку енергични. Истражување од 2018 година покажало дека високиот внес на масти пред тренинг може да предизвика замор и варење. Наместо тоа, 3 до 4 часа пред вежбање се препорачува оброк богат со јаглехидрати и умерено количество посни протеини.
2. Салати
Лиснатиот зеленчук е здрав, но поради високата содржина на влакна го забавува варењето. Ако јадете салата пред тренинг, може да почувствувате надуеност и непријатност.
3. Мешунки и грав
Гравот, леќата и наутот содржат јаглехидрат наречен рафиноза, кој тешко се вари. Ова може да предизвика гасови и надуеност за време на вежбањето. Истражување од 2017 година потврдило дека мешунките можат да предизвикаат дигестивни проблеми, што може да ја намали вашата ефикасност во теретана.
4. Агруми
Портокалите, грејпфрутот и другите цитрусни овошја можат да предизвикаат металоиди (горушица) за време на вежбањето. Иако се вкусни и освежителни, тие можат да предизвикаат киселински рефлукс. Ако барате брза закуска пред тренинг, подобро е да посегнете по јаболко.
5. Овошни сокови
Дури и свежо цедените сокови можат да доведат до пад на шеќерот во крвта за време на вежбањето. Поради високата содржина на шеќер, телото прво добива брз енергетски наплив, но потоа доаѓа до ненадеен пад, што предизвикува замор. Истражување од 2014 година покажало дека овошните сокови можат да влијаат на нивото на енергија и да предизвикаат дигестивни проблеми. Наместо тоа, пијте вода или спортски пијалаци со електролити.
6. Зачинета храна
Зачинетите јадења, како лути тајландски или индиски јадења, можат да предизвикаат варење и киселински рефлукс. Истражување од 2022 година покажало дека капсаицинот (состојка во чили пиперките) може да ја иритира слузницата на желудникот. Пред тренинг, најдобро е да се држите до едноставна, лесно сварлива храна.
7. Протеински додатоци
Протеинските шејкови и шипки се одлични за обновување на мускулите, но не содржат доволно јаглехидрати за да ви дадат енергија пред тренинг. Наместо тоа, консумирајте ги после вежбањето за побрз опоравок на мускулите.
Извор: Index
Lifestyle
Како да го исчистите шпоретот без штетни хемикалии: Еден природен трик што сите го имаме дома

Чистењето на шпоретот и рерната знае да биде вистински предизвик, особено кога станува збор за наталожената маснотија и изгорените дамки. Но, решението може да се крие во нешто што веќе го имате во кујната – сода бикарбона.
Зошто маснотиите се толку тврдоглави?
При готвењето, честопати доаѓа до прскање масло и создавање на маснотии кои под дејство на топлината се лепат за површините. Со текот на времето, тие стануваат изгорени дамки кои не се отстрануваат лесно – дури ни со триење и силни детергенти.
Содата бикарбона – природен чистач
Содата е алкална супстанца, додека остатоците од храна и маснотии се кисели. Кога ќе се комбинираат, содата ги неутрализира киселините и ги разградува мастите, правејќи ги полесни за чистење. Дополнително, таа е благо абразивна, што овозможува физичко отстранување на изгорени траги без да ги оштети површините.
Како да подготвите природна паста за чистење
-
Измешајте сода бикарбона со малку вода за да добиете густа паста.
-
Пред нанесување, извадете ги решетките од рерната и капаците од ринглите, и ставете ги во топла вода со малку детергент.
-
Со ракавици, нанесете ја пастата директно на изгорените и масни површини – избегнувајќи ги грејните елементи.
-
Оставете да стои околу 15 минути.
-
Избришете со влажна крпа.
За дополнителен сјај – оцет и вода
По отстранувањето на пастата, можете да испрскате мешавина од оцет и вода (1:3). Ова ќе ги отстрани остатоците од сода и ќе им даде дополнителен сјај на површините. На крај, сè пребришете со сува и чиста крпа.
Заклучок
Со едноставни природни состојки како сода и оцет, можете лесно да ги исчистите тврдоглавите дамки на рерната и шпоретот – без хемикалии, без гребење и без непријатни мириси. Овој начин е евтин, ефикасен и безбеден за секој дом.
Извор: Alo
Lifestyle
Сè што треба да знаете за перењето фармерки

Фармерките се еден од најпопуларните и најносени парчиња облека, но нивното перење често предизвикува дилеми. Дали треба да ги перете после секое носење? На која температура? Што ако се црни?
Во овој текст ќе дознаете како да ги одржувате вашите фармерки за да траат подолго и да го задржат својот изглед.
Температурата е клучна
Иако фармерките се издржливи, перењето на висока температура може да им наштети. Експертите препорачуваат:
-
Избегнувајте 60° или 90°C – овие температури може да предизвикаат собирање, избледување и оштетување на материјалот.
-
Користете ладна или млака вода – тоа го продолжува векот на ткаенината и ја зачувува бојата.
-
Течен детергент е поблага опција од прашокот.
Која програма е најдобра?
Модерните машини често имаат посебна програма за фармерки. Ако вашата ја нема:
-
Изберете програма за деликатна облека или рачно перење.
-
Користете помал број вртежи (обртки) за центрифуга.
Овие поставки помагаат фармерките да ја задржат формата и структурата.
Колку често треба да се перат фармерките?
Не е потребно да ги перете по секое носење. Општа препорака е:
-
На секое трето до петто носење.
Но, ако:
-
Многу се потите
-
Користите креми или лосиони
-
Сте биле многу активни во текот на денот
…тогаш можеби треба да ги перете и почесто.
Како да ги перете црните фармерки?
Црните фармерки избледуваат полесно, затоа:
-
Перете ги наопаку
-
Користете детергент за темна облека
-
Избегнувајте сушење во машина
-
Секогаш користете ладна вода
Црната боја се задржува подолго со овие трикови.
Корисни совети за одржување
-
Носете долна облека под фармерките за да се спречи акумулирање на пот и бактерии.
-
Соблекувајте ги кога сте дома – немојте да ги носите со часови без потреба.
-
Избегнувајте носење во лето ако многу се потите.
-
Исчистете локално дамки наместо веднаш да ги перете.
-
Обесете ги наопаку помеѓу носењата за да се проветрат.
Заклучок
Фармерките не мора да се влошат после неколку перења – со правилна нега ќе изгледаат како нови со години. Користете ладна вода, блага програма и разумна фреквенција на перење за да ги зачувате бојата и структурата.
Извор: Dnevnik
Lifestyle
Колку кафе е премногу? Експертите откриваат каде е границата

За многу луѓе, кафето е незаменлив дел од секојдневието – посебно наутро. Но, иако има многу здравствени придобивки, важно е да се знае колку е доволно, а кога кафето може да стане ризик по здравјето.
Колку кафе е дозволено дневно?
Според Американската администрација за храна и лекови (FDA), се препорачува дневниот внес на кофеин да не надминува 400 милиграми – што е приближно четири шолји кафе. Но, треба да се има предвид дека кофеин се внесува и преку чаеви, енергетски пијалоци, газирани сокови, па дури и чоколадо.
Голема студија од Харвард, која вклучила речиси 50.000 жени над 30 години, покажала дека консумирање од една до три шолји кафе дневно е поврзано со поздраво стареење, помал ризик од срцеви заболувања и пониска смртност.
Кога станува опасно?
Истражување објавено во 2022 година во Journal of the American Heart Association открива дека луѓето со висок крвен притисок кои пијат многу кафе имаат поголем ризик од срцеви болести. Исто така, некои студии го поврзуваат прекумерното консумирање кафе со зголемен ризик од деменција.
Како да знаете дали претерувате?
Не секој организам реагира исто на кофеин. Кај некои луѓе дури и една шолја може да предизвика немир, забрзано чукање на срцето или проблеми со спиење. Ако почувствувате вакви симптоми, нутриционистите советуваат да го намалите внесот на кафе.
Кој треба да биде особено внимателен?
-
Бремени жени: Максимум 200 мг кофеин дневно.
-
Луѓе со дијабетес или срцеви болести: Да внимаваат и на додатоци како шеќер и млеко.
-
Тинејџери: Се препорачува целосно избегнување на кофеин.
Корисни совети за консумирање кафе:
-
Избегнувајте кафе на празен стомак – најпрво пијте вода или јадете нешто лесно.
-
Ако имате проблеми со спиење, ограничете го консумирањето само наутро.
-
Две до три шолји кафе пред пладне се сметаат за безбедни, според холистичкиот експерт Дипак Чопра и нутриционистката Роксана Ехсани.
Заклучок:
Умереноста е клучна. Кафето може да биде корисно за здравјето, но претерувањето – особено кај чувствителни лица – носи сериозни ризици. Слушајте го вашето тело и прилагодете го внесот според сопствените реакции и здравствени состојби.
Извор: Alo
-
Кичево1 ден
(ФОТО) Предмалку во кичевско спречен нов поголем пожар на стрниште и сува трева кој поради ветерот стигнал речиси до куќите
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (30 јули)
-
Хороскоп23 часа
Хороскоп за четврток (31 јули)
-
Кичево10 часа
Ќе имаме по свежо време, но во Кичево вечерва епицентарот ќе биде на градскиот плоштад!
-
Спорт1 ден
Германската Бундеслига воведува камери на судиите и јавни објаснувања за „VAR“