Следете не

Македонија

Сепак на сите им се брза, МВР вчера со 204 санкции за пречекорување брзина

Објавено пред

на

Во текот на вчерашниот ден (21.07.2022) Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на Република Македонија за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 204 возачи.

Од нив 16 возила се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното, а две возила се движеле со дури над 70 километри на час. При тоа 77 возила ја пречекориле брзината во населено место, а 127 надвор од населено место.

Засилените акциски контроли продолжуваат и во наредните денови. Апелираме до сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи и заеднички да придонесеме за побезбедни патишта.

Македонија

ЦУК со информација за пожарите на отворено

Објавено пред

на

Во последното деноноќие и имаше 26 пожари на отворено, а од нив активни утрово се 9 врз коишто утрово се противпожарно се дејствува по земја и на места со воздухопловна поддршка. Активните девет 9 се следните:
– Пожарот на Планината Серта се простира на 3 општини како 4 самостојни пожари.
1 Општина Неготино во атарот на с.Калањево ( гори ниска вегетација и шума);
2 Општина Конче, селата Горни и Долни Липовиќ (ниско стеблеста шума –Бор);
3 Општина Штип, местено викано Патрик ( смрек, дабова шум.и мешовита шума)
4. Општина Штип, помеѓу селата Драгоево и Селце, м.в.Хаџи Реџепли (ниска вегетација и грмушки);
– Општина Ново Село над с.Бадилен, (борова шума);
– Општина Чашка, селата Дреново и Долно Јаболчиште (мешовита шума);
– Општина Долнени, с.Црнилиште (нискостеблеста вегетација);
– Општина Долнени с. Слепче и с. Гостиражни гори ниска и сува вегетација (трева и нискостеблесто) и во
– Општина Гевгелија,помеѓу с.Негорци и с.Кованец (даб,смрека,прнар, сува трева).
Изганати целосно беа 17 пожари во последното деноноќие.

Од рано утрово веќе се дејствува по активните пожари и со воздухоплови, како засилување на силите коишто гаснат од земја, пожарникари, вработени во јавни и комунални претпријатија, армиски припадници, од доброволни ПП друштава, мештани и од други здруженија на граѓани. Прво почанаа да дејствува еден полициски хеликпотер, а за кратко му се приклучи и еден армиски хеликоптер. Се очекува по 10.00 часот да полетаат и два авиони од ДЗС. Инаку, побарана е и меѓународна помош за справување со пожарите. на терен е и директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, кој претпочита при вакви ситуации да биде на терен, и ќе информира подетално за меѓународната помош.
Инаку, сублимираните информации од регионалните центри за управување со кризи известија за детали за последното деноноќие за пожарите на отворено. При оваа прилика ќе ги презентаираме податоците за активните пожари.
Регионалниот ЦУК Битола, ја пренесува информацијата од ТППЕ Прилеп во која се наведува дека пожарот кој започнал на 13.07.2024 година во 22.30 часот, на сртот над с.Црнилиште, Општина Долнени, е локализиран во поголем дел.

Активен е уште кракот од пожарот кон с.Слепче. Гори сува трева и ниска вегетација на непристапен терен и засега нема загрозени населени места. Во текот на денешниот ден ќе има податоци за зафатената површина. Интервенирале 3 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Прилепо. Од 10.05 до 19.45 часот екипи од ТППЕ Прилеп повторно ќе излезат на терен во раните денешните часови. Известени се Општина Долнени кои што изјавија дека немаат екипа којашто би ја испратиле на терен. ЈП „Национални шуми“ – Подружница „Црн Бор“од Прилеп исто така нема екипи за гасење на пожари.
Регионалниот ЦУК Струмица, известува дека пожарот кој започнал на ден 10.07.2024 година во 15:20 часот над с.Бадилен се уште е активен. Гори дабова и борова шума. Нема податоци за површина. Во вчерашниот ден немаше интервенција заради непристапност на теренот. (Општина Ново Село).

Шумскиот пожар помеѓу с.Негорци и с.Кованец што започнал на 12.07.2024 година е активен, но со намален интензитет. Гори мешена шума (даб, смрека, прнар, сува трева). До сега зафатено е околу 100 хектари. Интервенирано е со 5 вработени од ЈП „Национални Шуми3 Подружница „Кожув“ од Гевгелија, 1 од ДЗС Гевгелија и 1 од ТППЕ Гевгелија со две теренски возила (Општина Гевгелија)

Пожарот помеѓу селата Горни и Долни Липовиќ кој започнал на ден 13.07.2024 година во 09:00 часот е активен и поради појавен ветер повторно се шири. Гори сува трева, грмушки, прнар ниско стеблеста шума и бор. Досега се зафатени околу 300хa.Од општина Конче е интервенирано со багер и е направен појас за да се спречи ширење кон с.Долни Липовиќ. Интервенирале 8 лица од ДППД Горица , како и 1 ПП возило и 2 пожарникари од ТППЕ Радовиш и од ЈП Национални Шуми – Плачковица со 5 вработени (Општина Конче).

РЦУК – Велес известува дека на ден 13.07.2024 гонина во 17:00 часот кој започнал шумски пожар на отворено на планина Голешница на врвот Лисец, на потегот помеѓу селата Дреново и Долно Јаболчиште Општина Чашка. Инетервенираа 10 вработени од ЈП Национални шуми-подружна единица Бабуна Велес, вработени во ЕЛС Чашка и ЈКП Тополка, полициски службеници од ПС Чашка и дел од месното население од с.Долно Јаболчиште. Зафатена површина од околу 20 ха ниско стеблеста деградирана шума и дел од дабова шума. Пожарот е сеуште активен, истиот е приземен и насочен кон карпестиот дел на врвот Лисец, не пости опасност да зафати населени места. Во текот на денешниот ден повторно ќе се интервенира (Општина Чашка).

ТППЕ Неготино, известува дека на ден 10.07.2024 година во 10:00 часот кој започнал пожар на планината Серта Општина Неготино уште е активен. Зафатена е голема површина со ниско стеблеста деградирана шума и трња. Интеревнираа ТППЕ Неготино,ТППЕ Кавадарци,ТППЕ Св. Николе, доброволни противпожарни друштва, стотина припадници на АРСМ, на МВР, јавни комунални претпријатија, припадници на Национални шуми, ДЗС, ловџии, волонтери и локално население. Исто така се дејствуваше и од воздух со 1 хеликоптер на МВР, 2 хеликоптери на АРСМ и 2 ер-тарктори на ДЗС, употребена е соодветна механизација за расчистување на теренот (Општина Неготино)
РЦУК – Штип, известува дека пожарот кој е активен од 12.07.2024 година од 16:00 часот во атароте на селата Селце и Драгоево кај м.в. Хаџи Реџепли е сеупте активен на два крака од кои едниот покрај границата со полигонот криволак се движи кон Неготино и другиот как со помал интензитет гори на ридовите кон селата Драгоево и Селце и на дел од полигон криволак кај. м.в Штркалево. Теренот е непристапен и од страна на ТППЕ Штип со 1 ПП возило и 3 пожарникари врши постојана обиколка и доколку некаде може да се интервенира се гаси. на делот од полигон Криволак екипа од 2 возила и 6 припадници на АРСМ, од полигон криволак, интервенираат на линија на стариот пат Штип-Неготино и 20 војници на АРСМ од гарнизон Штип. На тој дел утрово околу 8 часот интервенирал и хелихоптер на АРСМ во 3 наврати. Пожарот е активен.

(Општина Штип).
Пожарот што пред 4 дена започна во атарот на с Пепелиште, Општина Неготино денес околу 14.30 часот влезе на територија на о. Штип. Интервенирано на делот во општина Штип со екипа на Шумаско стопанство од 1 теренско возило и 4 вработени и 83 припадници на АРСМ и непознат број од страна на Неготино кои продолжиле со гасење на пожарот. Во текот на денот Патниот правец Штип Неготино беше затворен за сообраќај во 19.50 часот. Пожарот е активен и ќе продолжи да се гаси во текот на денешниот ден. Гори мешана шума, смреки и сува трева , а загрозени се објекти во близина се патот Штип-Неготино, приватно ловиште „Лакавица – Патрик“, репетитори на мобилни оператори и имоти на граѓани.

Прочитај повеќе...

Македонија

(ВИДЕО) Хеликоптерот на МВР исфрли 48 тони вода врз пожарот на планината Серта

Објавено пред

на

Денеска (11.07.2024) од раните утрински часови хеликоптер Бел-412 од Одделот за воздухопловни единици на МВР продолжи да дејствува врз пожарот кој изби вчера во реонот на планината Серта. Хеликоптерот во 32 налета исфрли 48 тона вода врз пожарот. Се дејствуваше на краците од пожарот кои преставуваа опасност да се упатат кон селата Брусник, Калањево и Липа.

Доколку има потреба хеликоптерот ќе продолжи да дејствува, велат од МВР за медиумите..

Прочитај повеќе...

Македонија

АРМ во Охрид денес со вежбовни активности, ќе се употербуваат средства за звучни ефекти и друга опрема

Објавено пред

на

Архива @porta.mk

Денеска (10.07.2024) од 10.30 до 16.30 часот, на подрачјето околу плажата „Бафало бич“ во Охрид, припадници на Баталјонот за специјални сили на Армијата на РМ ќе реализираат вежбовни активности со употреба на атрифиции, средства за звучни ефекти и друга опрема.

Активностите се во рамки на финалната подготовка за утрешната тактичко-техничка показна вежба на Баталјонот за специјални сили на Армијата – препад на пловен објект и командно место, што ќе се реализира во 09 часот, на истата локација. Во вежбата ќе биде вклучен и хеликоптер на воздухопловниот ВИНГ на Армијата.

МВР апелира до граѓаните кои ќе сакаат да ја проследат вежбата од означените места, да ги почитуваат насоките на службените лица задолжени за обезбедување на овој значаен настан, за Порта.мк известува портпаролот на СВР Охрид, Стефан Димоски.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Култура14 минути

Документарниот филм за Бигорски „1000 години – Сведок на Светлината“ доби престижна награда

Со особена радост и благодарност кон Дародавецот Бог ве известуваме дека документарниот филм за Бигорски „1000 години – Сведок на...

Магазин3 часа

Пазарот на телефони е во подем, еве кој бренд е на тронот

Аналитичката компанија IDC ги објави најновите резултати за глобалниот пазар на паметни телефони. Испораките на паметни телефони во вториот квартал...

Автомобили3 часа

Експертот предупредува: Ако купувате користено возило, проверете го ова на гумите

Кога купуваат користен автомобил, на возачите им се советува да внимаваат на вообичаените измами што ги користат продавачите за да...

Магазин3 часа

Германската влада поседува околу 2 милијарди долари во bitcoin

Германската влада со недели продава bitcoin, што вршеше притисок врз најголемата криптовалута во светот да ја продаде. Цената на bitcoin...

Магазин3 часа

Google нуди 23 милијарди долари за оваа компанија

Компанијата е во преговори за купување на Wiz, која се занимава со бизниси во доменот на сајбер безбедноста за облакот....

Магазин3 часа

Apple воведува функција за пресликување на iPhone на macOS Sequoia

Една од поинтересните карактеристики што Apple ги претстави за macOS на светската конференција за програмери 2024 претходно овој месец е...

Хороскоп15 часа

Хороскоп за вторник (16 јули)

ОВЕН Од рано наутро ќе бидете многу одлучни во намерата да направите сѐ што не сте стигнале во претходните неколку...

Автомобили1 ден

Audi оживеа луд проект од 1930-тите. Возачот е во средината (ФОТО)

Доколку се произведува во своето време, Auto Union Type 52 несомнено би бил најбрзиот автомобил на планетата. Audi сега го...

Lifestyle1 ден

Што ако ве убоди медуза? Мора брзо да реагирате

Уживањето во сонцето и пливањето може да го расипе медуза. Ако се случи да изгорите од медуза, треба да ги...

Магазин1 ден

OpenAI подготвува уште понапреден AI: Еве што може да направи

Тајниот проект го носи кодното име „Strawberry“. Новиот извештај на Ројтерс тврди дека OpenAI развива технологија која ќе донесе напредни...

НАЈЧИТАНИ