Lifestyle
Сезоната на костенот започна, но некои луѓе не треба да го јадат
Сезоната на костен трае од октомври до декември, што на многумина им е омилено есенско овошје.
Иако е јаткасто овошје, неговата текстура се разликува од другите намирници од ова семејство, бидејќи костенот е со малку маснотии и многу вода.
Порција од 100 грама сирови костени обезбедува 170 калории, два грама протеини, 2,7 грама масти, 36,6 грама јаглени хидрати, седум грама шеќер, 500 милиграми калиум и 5,5 грама влакна.
Здравствени придобивки од костенот
Тие се извор на антиоксиданси
Костените содржат низа заштитни антиоксиданси, вклучувајќи витамин Ц и каротеноиди лутеин и зеаксантин, плус низа растителни соединенија вклучувајќи полифеноли како што се галска киселина и танини.
Овие хранливи материи и растителни соединенија ги штитат клетките од оштетување и може да помогнат во заштитата од хронични болести.
Тие се здрави за срцето
Како извор на полифеноли како што се галска и елагична киселина, костените можат да помогнат во заштитата на срцето од оксидативен стрес. Костените се и добар извор на калиум, кој е важен за регулирање на крвниот притисок.
Тие имаат висока содржина на влакна
Костените се одличен извор на влакна кои го поддржуваат варењето. Влакната, исто така, делуваат како пребиотик, поттикнувајќи ги цревните бактерии и за возврат помагаат да се одржи здрава цревна и цревна флора.
Тие можат да ја подобрат контролата на шеќерот во крвта
Иако костените содржат повеќе јаглехидрати од другите јаткасти плодови, дополнителните влакна што ги содржат помагаат да се регулира нивното ослободување.
Антиоксидансите во костените, како што се галските и елагичните киселини, се чини дека го подобруваат одговорот на нашите клетки на инсулин, што ја прави контролата на шеќерот во крвта поефикасна.
Тие можат да помогнат во контролата на тежината
Костенот може да помогне да се намали апетитот во споредба со другите јаткасти плодови. Тие исто така имаат помалку масти и калории.
Покрај тоа, ветувачките студии за животни сугерираат дека додавањето костени во исхраната може да го намали таложењето на стомачни масти.
Дали костените се безбедни за секого?
Костените се во категоријата на осум јаткасти плодови кои претставуваат чест ризик од алергија. Некои луѓе може да бидат алергични на костени иако толерираат, на пример, кикирики и обратно.
Суровите костени се безбедни за повеќето луѓе, но бидејќи содржат танини, може да предизвикаат варење и гадење кај некои луѓе, особено кај оние со заболување на црниот дроб или бубрезите.
Луѓето кои се склони кон алергии или имаат алергија на јаткасти плодови, дефинитивно треба да се консултираат со својот лекар пред да ги вклучат во исхраната, пренесува index.hr.
Lifestyle
Дали вашите јагоди брзо скапуваат? Со оваа состојка ќе останат свежи до три недели
Јагодите се омиленото сезонско овошје на многумина. Сепак, нивниот животен век е многу краток и тие имаат тенденција брзо да се влошуваат.
Сигурно сте забележале колку брзо јагодите се влошуваат откако ќе ги купите. Сепак, постои еден трик кој ќе ви помогне да ја продолжите нивната свежина, а се што ви треба е бел оцет.
Авторите Ариел Клајн и Саманта Лефлер од Real Simple го открија овој трик со кој јагодите можат да останат свежи и до три недели, пренесува Klix.ba.
Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и натопете ги јагодите неколку минути. После тоа, нежно исушете ги и чувајте ги во херметички сад во фрижидер.
Белиот оцет е популарен конзерванс благодарение на неговата „оцетна киселина“ – супстанца што му дава на оцетот поларизирачки, лут мирис. Кога во него се ставаат овошје и друг зеленчук, нивната киселост се зголемува, а сите преостанати микроорганизми се убиваат во тој процес.
Белиот оцет делува така што ја зголемува киселоста на овошјето, што го спречува растот на мувлата и ја продолжува свежината. Ако оцетот не ви е по вкус, можете едноставно да ги замрзнете јагодите.
Може да се чуваат во замрзнувач до 10 до 12 месеци и брзо да се одмрзнат во ладна вода. На тој начин, секогаш ќе имате свежи јагоди за смути или како додаток на јогурт или житарки.
/N1Info
Lifestyle
Колку долго можеме да ја чуваме мократа облека во машината за перење?
Времето кога ја вклучувате машината за перење секогаш може да го искористите за извршување други задачи, но и за одмор. Сепак, може да се случи да заборавиме да ја извадиме мократа облека од машината за перење, што често доведува до тоа облеката да добие непријатен мирис.
Добро е да знаете колку долго мократа облека може да остане во машината за перење пред да одлучите да ја извадите и да ја ставите да се исуши. Имено, според експертите од Whirlpool Institute of Fabric Science, но и според Марта Стјуарт, можно е да се остави влажна облека во машината за перење од осум до 12 часа.
Меѓутоа, доколку сакате вашата облека да биде што е можно посвежа, најдобро би било да ја извадите што е можно поскоро. Непријатниот мирис најчесто го предизвикува машината за перење што не е исчистена долго време, па зависи и од тоа колку долго можете да ја чувате мократа облека во неа.
Исто така, типот на детергент или омекнувач што го користите може да предизвика непријатен мирис.
Важно е вашата облека да нема непријатен мирис, не само затоа што ќе ви пречи, туку и поради фактот што овој непријатен мирис е предизвикан од растот на бактерии и мувла.
Затоа, ако сакате да избегнете оставање мокра облека во машината за перење, најдобро е однапред да планирате кога ќе ја извадите облеката.
/N1Info
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
-
Кичево23 часа
(ВИДЕО+ФОТО) Жива е Македонија! Со песна, оро и дефиле денес кичевските матуранти го завршија средното образование, честитки!
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (17 мај)
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за сабота (18 мај)
-
Македонија19 часа
Старица од Прилеп измамена на телефон за наводно случена сообраќајка на нејзина внука
-
Спорт2 дена
Фудбалските судии во првата, односно втората македонска фудбалска лига супериорни во 32-то коло од првенството
-
Автомобили2 дена
VW Golf оваа година го слави својот 50-ти роденден, а по тој повод ќе биде претставена специјална серија
-
Автомобили1 ден
Tesla ќе потроши 500 милиони долари за мрежа за полнење
-
Магазин1 ден
Инфлуенсерите поднесоа тужба против забраната: „Заработуваме од TikTok“.