Lifestyle
Шест намирници кои кучињата никогаш не треба да ги јадат

Ако храната што ја јадеме е добра, тоа не значи дека е безбедна за нашите миленици. Иако кучињата можат да јадат многу намирници кои ги консумираме секој ден, сепак има некои што не треба да ги јадат.
Само 10 проценти од исхраната на вашето куче треба да биде задоволство, што вклучува храна што ја јадат луѓето. Запомнете дека секое куче е различно, затоа пробајте ја секоја нова храна во мали количини.
Ако вашето куче има лоша реакција, контактирајте го вашиот ветеринар. Храната што не е безбедна за кучињата предизвикува симптоми кои се движат од стомачни тегоби до тешкотии со дишењето, па дури и смрт. Некои од овие намирници предизвикуваат моментална реакција, додека други предизвикуваат задоцнета реакција која се јавува со текот на времето, пишува klix.
Чоколадо
Веројатно сте слушнале дека никогаш не треба да го храните вашето куче чоколадо, а има и причина за тоа. Вкусната бонбона содржи стимуланс сличен на кофеин теобромин, метилксантин кој може да предизвика бројни здравствени проблеми доколку се консумира во големи количини.
Повеќето случаи на труење на кучиња се резултат на консумирање чоколадо и се случуваат за време на празниците кога има повеќе чоколадо во куќата. Секогаш чувајте ги чоколадните производи подалеку од дофат на вашето куче.
Грозје и суво грозје
Иако се хранливи за луѓето, грозјето и сувото грозје се исклучително отровни за кучињата. Дури и екстремно мали количини од ова овошје може да предизвикаат непоправлива штета. Нема разлика дали овошјето се консумира сирово или варено. Грозјето и сувото грозје се смртоносни за кучињата и секогаш треба да се чуваат на дофат.
Кромид
Кромидот, но и зеленчукот, како што се лук, лукчето, лукот и лукот може да ги разболат кучињата екстремно со тоа што ќе ги оштетат нивните црвени крвни зрнца, предизвикувајќи анемија, па дури и смрт.
Во зависност од внесената количина, кучето може веднаш да не покаже симптоми, вклучувајќи повраќање, дијареа, абдоминална болка, депресија и губење на апетит. Ако се сомневате дека вашето куче јадело кромид или други растенија од истиот род, веднаш контактирајте го вашиот ветеринар за помош во следењето на состојбата на вашето домашно милениче.
Авокадо
Листовите, овошјето, семките и кожата на авокадото содржат токсин персин, кој може да предизвика стомачни тегоби кај кучињата. Додека птиците и другите цицачи, вклучително и коњите, зајаците и заморчињата, се повеќе изложени на ризик од сериозни компликации како што се оштетување на срцето и тешкотии со дишењето од јадење авокадо, симптомите на повраќање и дијареа што овошјето може да ги предизвика кај кучињата ја прават храна што треба да се избегнува.
Макадамија ореви
Дури и мала количина на макадамија може да предизвика симптоми како што се повраќање, слабост, тремор и депресија кај кучињата. Симптомите обично се појавуваат во рок од 12 часа и траат околу 12 до 48 часа. За да го спречите вашето куче да ги проба овие јаткасти плодови, најдобро е да ги чувате оревите макадамија подалеку од неговиот дофат.
Алкохол
Дури и мала количина на алкохол може да резултира со значителна интоксикација на кучето, што може да доведе до сериозна болест. Покрај алкохолните пијалоци, кучињата може да страдаат и од труење со етанол по конзумирање парфеми, лекови, бои и антифриз или по конзумирање на расипани јаболка, бобинки од трње или неварено тесто.
/n1info
Lifestyle
Не ја потценувајте моќта на друштвените игри: Еве како тие им користат на децата и ги учат да бидат подобри луѓе

Друштвените игри често ги гледаме само како забава, но нивното влијание врз децата е многу подлабоко. Додека се смеат, ги планираат своите потези и чекаат на ред, тие всушност развиваат вештини што ќе им служат цел живот.
Малкумина не играле „Не лути се човече“, „Уно“, „Ризик“, „Џенга“ или „Меморија“ во детството. Тие игри не се само моменти на забава – тие се дел од растењето и учењето.
Истражувањата покажуваат дека дури и кратка разиграна интеракција може да ја подобри концентрацијата, меморијата и способноста за решавање проблеми. Со други зборови, друштвените игри имаат многу поголема улога од едноставното пополнување на времето.
Како друштвените игри влијаат врз развојот на децата?
1. Поттикнуваат заедништво
Првата асоцијација на друштвени игри е група луѓе – пријатели или семејство. Со тек на времето, играњето често станува само изговор за дружење, смеење и разговор. Победата станува споредна, а социјалните вештини – примарни.
Истражување објавено во Scandinavian Journal of Psychology укажува дека децата кои почесто играат друштвени игри уште во предучилишна возраст развиваат подобри социјални способности и стануваат поотворени и дружељубиви.
2. Го развиваат комуникациското умеење и емпатијата
Секоја игра има свои правила – чекање на ред, донесување заеднички одлуки, тактики. Преку нив децата учат да комуницираат, да споделуваат и да ги разбираат туѓите чувства.
Податоци од 2024 година покажуваат дека јасно структурираните игри ја зголемуваат социјалната интелигенција – особено кај деца кои во почетокот имаат потешкотии во нови средини.
3. Ја зголемуваат концентрацијата и меморијата
Од шах до „Не лути се човече“, секоја игра бара стратегија, планирање и анализа. Студии од 2024 и 2025 година открија дека децата кои редовно играат друштвени игри имаат подобар распон на внимание и посилна концентрација – вештини корисни и во секојдневието.
4. Го подобруваат логичкото размислување
Истражувачи од Канада утврдиле дека децата кои редовно играат друштвени игри имаат подобар успех во училиште, особено по математика. Причината: игрите поттикнуваат логичко размислување, препознавање на причинско-последични врски и донесување одлуки. Децата кои играле повеќе тимски и натпреварувачки игри покажале и поголема мотивација за учење.
5. Помагаат во контрола на емоциите
Преку игра, децата учат важни животни лекции – како да ја прифатат победата и поразот, како да останат смирени и зошто е важно да се почитуваат правилата. Родителите тука имаат клучна улога: ако реагираат смирено и разговараат со децата за нивното однесување за време на играта, тие им помагаат подобро да ги контролираат емоциите и да соработуваат со другите.
Друштвени игри во современиот свет
И покрај бројните придобивки, децата сè почесто избираат видео-игри. Податоците на ЕУ покажуваат дека 69% од децата од 6 до 10 години и 85% од децата од 11 до 14 години играат видео-игри секој ден.
Затоа, производителите на друштвени игри бараат креативни решенија за да ги привлечат децата и да им покажат дека и „офлајн“ забавата може да биде подеднакво возбудлива.
Извор: 24H
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
-
Кичево1 ден
В сабота на градскиот плоштад во Кичево – „Хуманитарен Базар“ на здружението на родители на деца со посебни потреби, ќе се продаваат артикли, ракотворби и храна
-
Кичево10 часа
Отворена сметка за донации за доизградба на Храмот „Св.Петар и Павле“ во кичевското село Србјани, да дадеме свој придонес
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (9 октомври)
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за петок (10 октомври)
-
Македонија1 ден
На територијата од СВР Охрид од почеток на годинава се евидентирани 1,086 санкции за управување возило без соодветна возачка дозвола
-
Временска прогноза1 ден
Без дожд следува постепена стабилизација на времето, на утро ќе продолжи ладно и ветровито
-
Временска прогноза8 часа
Викенд метео анализа, ќе дува силен ветер, утре не е исклучена можноста за локален слаб дожд – ова се најновите информации..
-
Скопје9 часа
Скопје со четиридневен регионален настан „Startup Revolution Summit.ai“, визионерите од светот на технологијата, претприемништвото и вештачката интелигенција на едно место