Следете не

Lifestyle

Сите ја сакаме оваа храна, но таа е главен виновник за високиот крвен притисок

Објавено пред

на

Високиот крвен притисок, познат и како хипертензија, не е само непријатност. Тој е сериозен здравствен проблем кој значително го зголемува ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и други хронични состојби.

Добрата вест е дека со мали промени во начинот на исхрана можете да го намалите ризикот и да го подобрите вашето здравје. Но, постои една група на храна што често ја консумираме и која е најголемиот виновник за појава на висок крвен притисок.

Како се јавува високиот крвен притисок?

Високиот крвен притисок настанува кога крвта што циркулира низ крвните садови создава прекумерен притисок врз нивните ѕидови. Ова го оптоварува срцето, кое мора да работи понапорно за да пумпа крв низ телото. Со тек на време, ова може да доведе до оштетување на срцето, крвните садови и другите органи.

Дополнително, хипертензијата често нема никакви симптоми, што ја прави „тивок убиец“. Според истражувањата, една третина од возрасната популација живее со висок крвен притисок, но многумина не се свесни за тоа.

Улогата на исхраната и солта

Главен фактор за појава на висок крвен притисок е исхраната, особено внесот на сол. Солта предизвикува задржување на течности во телото, што дополнително ги оптоварува крвните садови.

Според Британската фондација за срце, повеќето луѓе внесуваат многу повеќе сол од препорачаните шест грама дневно, што е еквивалент на една кафена лажичка. Интересно е дека 85% од внесената сол доаѓа од преработена храна, а не од солта што ја додаваме при готвење.

Месните производи – најголемиот виновник

Преработените месни производи, како што се сланината, колбасите, шунката и пршутата, се најголемиот извор на сол во нашата исхрана. Тие сочинуваат дури 19% од вкупниот внес на сол. Освен тоа, овие производи се богати со заситени масти, што дополнително го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Овие намирници не само што се поврзани со висок крвен притисок, туку и со зголемен ризик од рак, според повеќе медицински истражувања.

Како да го намалите крвниот притисок?

Експертите препорачуваат неколку чекори за контрола и намалување на крвниот притисок:

  1. Јадете урамнотежена исхрана – Вклучете повеќе овошје, зеленчук, цели зрна и посни протеини.
  2. Намалете го внесот на сол – Ограничете ја преработената храна и избегнувајте додавање сол при готвење.
  3. Редовно вежбајте – Се препорачуваат најмалку 150 минути умерена физичка активност неделно.
  4. Одржувајте здрава тежина – Намалувањето на тежината може значително да го подобри вашиот крвен притисок.
  5. Ограничете го внесот на алкохол и кофеин – Премногу од овие супстанции може да го покачи крвниот притисок.
  6. Престанете да пушите – Пушењето го зголемува ризикот од срцеви заболувања и други здравствени проблеми.

Консултирајте се со лекар

Доколку сте загрижени за вашиот крвен притисок, важно е да се консултирате со лекар. Со правилна дијагноза и совет, можете да го контролирате крвниот притисок и да го намалите ризикот од сериозни компликации.

Внесувањето промени во животниот стил е клучно за здраво срце и долг живот!

Извор: N1Info

Lifestyle

Палачинки со тиквички – брз, евтин и идеален летен оброк

Објавено пред

на

Фото: Dan Torres @ unsplash

Сезоната на тиквички секоја година нè радува бидејќи нуди безброј решенија за брзи и лесни летни оброци. Палачинките со тиквички се еден од највкусните и наједноставни избори – одлични за појадок, лесен ручек или вечера.

Состојки:

  • 1–2 тиквички, рендани

  • 2 јајца

  • 250 мл млеко (може и кисело млеко или јогурт)

  • 100–150 г брашно

  • Сол, бибер, зачини по вкус (на пример мелен бибер, магдонос)

  • Масло за готвење

Подготовка:
Излупете ги тиквичките доколку е потребно и изрендајте ги. Посолете ги и оставете ги да стојат околу 15–20 минути за да пуштат вода, потоа добро исцедете ги.

Во посебен сад изматете ги јајцата, додадете млеко, сол, бибер и постепено додавајте брашно, мешајќи додека не добиете малку погуста смеса од обичната за палачинки. Додајте ги исцедените тиквички и избраните зачини, па нежно измешајте.

Пржете ги палачинките на загреан тав со малку масло додека не поруменат од двете страни.

Совет плус:
За побогат вкус, во смесата можете да додадете фета сирење, рендано тврдо сирење или ситно сечкан лук. Послужете ги топли со кисело млеко, павлака или некој освежителен сос по ваша желба.

Овој рецепт е идеален кога сакате нешто брзо, лесно и вкусно, а притоа да уживате во свежите летни вкусови.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да го разладите домот без клима: Три едноставни трикови

Објавено пред

на

Фото: Delaney Van @ unsplash

Температурите се зголемуваат, а престојот во затворен простор сè повеќе наликува на престој на директно сонце. Ако немате клима уред, не грижете се – постојат неколку едноставни начини да го разладите просторот дома и да ја подобрите удобноста.

Во продолжение ви ги претставуваме трите најделотворни трикови:

1. Создадете страничен ветер

Експертите од Good Housekeeping Institute препорачуваат создавање на таканаречен страничен ветер – ефективен начин за извлекување на жешкиот воздух надвор и внесување свеж воздух внатре.

  • Во текот на денот: држете ги прозорците, вратите и ролетните затворени за да спречите влез на топлина.

  • Навечер: отворете ги прозорците, поставете еден вентилатор свртен надвор (за да ја исфрлува топлината) и втор вентилатор свртен внатре (за да внесува свеж воздух).

2. Замрзнете шишиња со солена вода

Овој метод е едноставен и ефективен:

  • Замрзнете едно големо или три мали пластични шишиња со вода, на која ќе додадете три мали лажички сол.

  • Поставете ги пред вентилатор – солта помага водата побрзо да се замрзне и подолго да остане ладна.

  • Вентилаторот ќе го разнесува студениот воздух низ просторијата.

3. Сад со мраз пред вентилатор

Слично како со шишињата, поставете сад со мраз пред вентилатор. Додека воздухот поминува над мразот, ќе се излади и ќе создаде пријатна циркулација на свежина низ собата.

Овие трикови не само што се лесни и ефтини, туку и навистина функционираат. Ако немате клима уред, ова се вашите најдобри сојузници во борбата против летната жега.

Извор: BizPortal

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Дали навистина треба да се плашиме од семките од лубеница? Еве што се случува кога ќе ги проголтате

Објавено пред

на

Фото: Sahand Babali @ unsplash

Со генерации наназад кружи митот: „Ако проголташ семка од лубеница, ќе ти порасне лубеница во стомакот!“ Иако ова е само шега од детството, многумина и денес ги избегнуваат семките кога уживаат во ова популарно летно овошје.

Но, што навистина се случува ако ги голтнеме? Дали се штетни или, спротивно на очекувањата, дури и здрави?

Семките од лубеница се безбедни – и хранливи

За разлика од семките на цреши или кајсии, кои може да содржат опасни супстанции, семките од лубеница се потполно безбедни за јадење. Според нутриционистите Саманта Касети и Селин Бејхман од Институтот за кулинарско образование во Њујорк, овие мали семки кријат вистинско богатство од хранливи материи.

Во само 28 грама семки има:

  • 7–8 грама протеини – приближно колку едно јајце

  • 4 грама јаглехидрати

  • Повеќе од 25% од препорачаниот дневен внес на растителни влакна

Минерална моќ во секоја семка

Семките од лубеница се посебно вредни поради високата содржина на железо и магнезиум:

  • 28 грама семки обезбедуваат околу 2 мг железо – што е 25% од дневните потреби за мажи и 10% за жени

  • Магнезиумот, од друга страна, е клучен за над 300 телесни функции – од регулирање на срцевиот ритам до поддршка на имунолошкиот и нервниот систем

Одличен избор за растителна исхрана и бременост

Семките од лубеница се особено корисни за оние што практикуваат вегетаријанска или веганска исхрана, поради железото од растително потекло. Исто така, нутриционистите ги препорачуваат и за бремени жени, бидејќи содржат минерали што се клучни за здравиот развој на бебето.

Како да ги јадете семките?

Најлесниот начин е едноставно да не ги плукате кога јадете лубеница. Но, ако сакате дополнително да уживате, можете да ги изпечете и зачините – исто како семки од тиква или сончоглед. Во некои земји веќе се продаваат како здрава ужина, но многу лесно можете да ги подготвите и дома.

Печени, тие можат да се јадат самостојно или да се додаваат во салати и смути.

Умереноста е клучна

Иако се здрави, треба да се внимава со количината. Во 28 грама има околу 13 грама масти (главно здрави), но прекумерниот внес – особено кај луѓе со чувствителен желудник – може да предизвика дигестивни тегоби. Затоа, ако првпат ги воведувате во исхраната, направете го тоа постепено.

Заклучок: Митот е разрушен, семките се сојузник на здравјето

Не, лубеница нема да ви порасне во стомакот ако проголтате семка. Напротив, семките се нутритивно вредни и можат да бидат вкусен и здрав додаток во вашата секојдневна исхрана. Следниот пат кога ќе јадете лубеница – можеби вреди да размислите пред да ги фрлите семките.

Извор: Espreso

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза3 часа

Доаѓа дожд према нашиот регион, ова се последните метео вести

Поради прилив на поладен воздух од север на висина, денес (петок 27 јуни) во попладневните  и во вечерните часови во...

Кичево5 часа

Предмалку случена сообраќајка во близина на с.Извор кичевско, правец Кичево-Охрид

Предмалку се случила сообраќајна несреќа на патот Кичево-Охрид во близина на с.Извор. Од информации од терен дознаваме дека сообраќајот бил...

Автомобили7 часа

Перу прва во светот со старосна граница за возачки дозволи: по 80-тата година нема обновување

Перу стана првата земја во светот што воведе старосна граница по која возачите повеќе нема да можат да ја обновуваат...

Магазин7 часа

Дали е штетно батеријата да се полни неколку пати на ден?

Не, честото полнење на телефонот не е штетно – напротив, полнењето во пократки интервали може да помогне батеријата да трае...

Lifestyle7 часа

Палачинки со тиквички – брз, евтин и идеален летен оброк

Сезоната на тиквички секоја година нè радува бидејќи нуди безброј решенија за брзи и лесни летни оброци. Палачинките со тиквички...

Македонија7 часа

Од ноќеска цената на дизелот драстично паѓа, еве колку ќе биде литар дизел гориво од полноќ

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 2,50 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за...

Македонија9 часа

Целосна забрана за движење во шумите

Министерството за внатрешни работи ги известува граѓаните дека согласно насоките на Владата по барање од корисниците на шумите – ЈП...

Македонија10 часа

Од 1 јули до крај на месец август на државните патишта во Македонија се воведува летен времен режим на сообраќај со кој се забранува движење на тешки товарни возила

Од 1 јули до 31 август на државните патишта во Македонија се воведува летен времен режим на сообраќај со кој се забранува движење на...

На денешен ден19 часа

Времеплов: На денешен ден – 27 јуни

На денешен ден 27 јуни, важни историски настани кои се случиле во различни години и делови од светот. Еве краток преглед...

Хороскоп20 часа

Хороскоп за петок (27 јуни)

ОВЕН Не се вознемирувајте премногу ако некој ве разочара утрово. Сочувството, разбирањето и општата помош што сте подготвени да им...

НАЈЧИТАНИ