Следете не

Здравје и убавина

Со овие намирници ќе ја подобрите меморијата на мозокот со здрав начин на исхрана

Објавено пред

на

Иако често мислиме дека нема да почнеме да ја губиме меморијата додека не наполниме 70 или 80 години, но тоа и докторски е едноставно не точно. Сигурно не треба да паничиме, бидејќи голем дел од нашето когнитивно здравје го одредуваат исхраната и животните навики.

Можеме да ја подобриме и меморијата на мозокот со здрав начин на живот кој вклучува редовно вежбање, доволно квалитетен сон, намалување на стресот и здрава исхрана, а овие намирници се најдобри кога станува збор за подобрување на здравјето на мозокот, како и на когнитивните способности.

Цвекло
Цвеклото е одлична намирница за подобрување на помнењето на луѓето постари од 40 години. Оваа храна е многу богата со состојки кои помагаат во спречување на предвремено стареење на мозокот и губење на меморијата со тоа што го штитат од оксидативен стрес и воспаление.

Цвеклото може да го зголеми и протокот на крв во мозокот, а подобрата циркулација на крвта значи и подобро функционирање, односно подобра меморија и подобри когнитивни способности.

Риба
Мозокот користи омега-3 масти за да изгради мозочни и нервни клетки, кои се неопходни за учење и меморија. Од таа причина, видовите риби кои се полни со омега-3 масти како лососот, пастрмката и туната се на врвот на листата на намирници корисни за функционирањето и здравјето на мозокот.

Ленено семе
Ленените семиња не само што се одличен извор на протеини и влакна, туку се одлични и за подобрување на меморијата. Лененото семе е богато со посебна омега-3 масна киселина: алфа-линоленска киселина (АЛА). Овие масни киселини во телото се претвораат во EPA и DHA: две многу важни омега-3 за здравјето на мозокот.

За да постигнете најголеми здравствени придобивки за организмот, сомелете ги семките кои потоа можете да ги користите за пр. тесто за здрави палачинки, колачи, смути…

Бадеми
Експертите истакнуваат дека здравите масти од јаткастите плодови и семките се клучот за зачувување на здравјето на мозокот и подобрување на меморијата. Бадемите се многу богати со мононезаситени масти, кои не само што помагаат во намалување на холестеролот, туку можат да ги подобрат и когнитивните функции.

Претходно, една студија во која учествуваа 480 жени покажа дека оние кои консумирале повеќе мононезаситени масти во текот на 3 години имале помал когнитивен пад.

Брокула
Брокулата е многу корисна за здравјето на мозокот и когнитивните способности, богата е со сулфорафан, кој е антиоксиданс и помага во борбата против воспалението, а откриено е дека хроничното воспаление доведува до губење на меморијата и намалување на здравјето на мозокот. Покрај тоа, брокулата е полна со влакна, што е многу важно за намалување на ризикот од одредени видови на рак, како и за одржување на здрава тежина.

Маслиново масло
Наместо путер или растително масло, посегнете по маслиново масло за зајакнување на когнитивните способности и подобрување на здравјето на мозокот. Маслиновото масло е богато со здрави масти и антиоксиданси наречени полифеноли, кои помагаат во заштитата на нашите мозочни клетки од оксидативен стрес и оштетување.

Обидете се да го користите колку што е можно кога готвите зеленчук или месо или додадете го во салата. Изненадувачки, можете да користите и маслиново масло за да подготвите фини десерти како колачи со лимон.

ФОТО: Mehran B / pexels
Извор: vesti-online.com

Здравје и убавина

Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Објавено пред

на

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести. Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали.
Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ова се храна која е меѓу оние богати со овој витамин.

1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.

2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.

3. Семиња
Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи за само 50 гр добиваме се што е потребно.

4. Лешник
Лешник е камен овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате суров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).

5. Бадеми
По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.

6. Спанаќ
Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јаделе овој зеленчук. Богато е со калциум, фосфор, магнезиум, железо, како и витамин Е. Шолја варен спанаќ носи 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и fansубители на свежа форма во салати.

7. Зелка
Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.

8. швајцарска блитва
Како и спанаќот, блитвата е одлична по својата хранлива вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.

9. Брокула
Не е тајна дека децата не сакаат, но брокулата за возрасни обезбедува најдобра детоксикација. Добар е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.

10. Папаја
Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свеж, но и замрзнат и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали сте знаеле за моќниот домашен еликсир против пролетната поленска кивавица?

Објавено пред

на

Кога ќе дојде пролетта и дрвјата ќе започнаат да расцутуваат, огромен број на луѓе започнуваат да развиваат симптоми на алергија на полен. Ако и на вас ви пречи тоа и постојано ви тече и ве чеша носот, кивате, кашлате… пробајте го овој едноставен, а моќен еликсир кој ќе ве ослободи од маките.

Од алергија на полен страдаат многу лица. Станува збор за непријатна појава која неретко бара консумирање на антихистаминатици и други лекови против алергија.

Сепак, пред да посегнете по хемиските препарати, пробајте го овој народен рецепт за напиток кој помага во ублажувањето на симптомите.

Состојки:

1 среден морков

2 големи портокали

½ краставица

5-10 листови нане

20 гр свеж корен од ѓумбир

Подготовка:

Измијте го и излупете го овошјето. Исецкајте ги сите состојки и ставете ги во блендер. Вклучете го блендерот и добро измешајте ги сите состојки, а листовите од нане додадете ги на крајот.

Како да го консумирате

Доволната количина од овој напиток е една чаша дневно која треба да се испие наутро, пред појадокот.

Овој лековит напиток ќе го зајакне вашиот имунитет па се препорачува и за оние кои не страдаат од сезонските алергии.

Како делува: Портокалите ќе го заштитат вашиот имунолошки систем бидејќи се одличен извор на витамин Ц. Нането е одличен природен инхалатор за респираторниот систем, кој по правило, најмногу страда кога ќе дојде пролетта. Ѓумбирот ја намалува главоболката која настанува како последица од зачестеното кивање, а исто така е и моќен антиоксидант.

/denar.mk

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Следните седум работи кај луѓето, ја уништуваат убавината на забите

Објавено пред

на

На забите штетно влијаат црвеното вино, кафето, чајот и секако цигарите. За тоа сигурно дека сте свесни, но некои штетни навики поминуваат незабележано. Ова се едни од најраспространетите:

1. Грицкањето мраз–  Природен е и без шеќер, но мразот може да предизвика пукање на забната глеѓ. Со ова се предизвикува иритација на мекото ткиво во внатрешноста на забите и со тоа се создава забоболка.

2.Пирсинг на јазикот–  Kул е , меѓутоа доволно е јасно зошто на јазиот и устата не треба да имате метални украси- ги оштетуваат забите, ги иритираат и непцата кои можат да се воспалат, а може да дојде и до губиток на заби. Освен тоа, устата е поволно место за развој на бактерии, а пирсингот го зголемува ризикот од инфекции.

3.Гумени и други бонбони ( дури и оние за грло)–  Гумените и другите слатки купени во продавница се сомнителни, а оние, купените во аптека се безопасни за забите? Бактерискиот биофилм на забите го претвара остатокот од шеќер во киселина која ја оштетува забната глеѓ. Ако не можете без слатки, јадете ги со поголем оброк, кога се лачи повеќе плунка.

4.Засладени пијалоци ( газирани и негазирани)-  Л именка газиран пијалок содржи до 11 лажици шеќер, а тука се и киселините кои ја оштетуваат глеѓта. Диеталните верзии можеби немаат толку шеќер, но затоа количините на киселини во облик на вештачки засладувачи се многу поголеми. И овошните сокови се опасни, бидејќи со витамините и антиоксидансите содржат и шеќерни адитиви. Купувајте природни сокови или разредете ги со вода.

5.Чипс- Бактериите во устата го разградуваат и скробот од чипсот. Киселината, според тоа може да ја загризат глеѓта долги 20 минути а и подолго, ако парчиња храна се заглавени во забите. Користете забен конец.

6.Отварање предмети со забите– необично, но многу луѓе разни пакувања, па дури и шишиња ги отвараат со забите. Не користете ги забите како алатка, не можете толку едноставно да ги купите како ножици или отварач за шише.

7.Гризење молив– Како и грицкањето мраз, и оваа навика може да предизвика оштетување на забите. Ако веќе имате потреба за џвакање, истото сторете го со гума за џвакање.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Скопје21 минута

ЗНМ и ССНМ бараат објаснување од МВР и АЦВ за информативниот разговор на новинарите во врска со летањето дронови

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) изразуваат загриженост поради повикувањето на...

Македонија2 часа

Министерството за здравство предмалку истакна најново соопштение

Продолжува лекувањето на пациентите во земјава и во странство. Министерството за здравство ја информира јавноста дека медицинските тимови на здравствените...

Македонија5 часа

Агенцијата за цивилно воздухопловство и МВР со важно известување за корисниците на воздухоплови без екипаж „дронови“ за територија Кочани и Штип

Министерството за внатрешни работи ги информира граѓаните и сите корисници на воздухоплови без екипаж (дронови) дека од страна на Агенцијата...

Македонија7 часа

Јанев: Со натчовечки сили работиме да ги подобриме безбедносните стандарди да таквите несреќи повеќе не се повторат, нема да има поколебливост во одлучноста за правдата без исклучок!

Со длабока тага, сочувство и присебност ги следиме трагичните настани што го потресоа нашиот град Кочани. Од име на Бирото...

Свет8 часа

Најпознатата интернет платформа „YouTube“ изрази сочувство за настраданите во Кочани, Македонија

Најпознатата интернет платформа „YouTube“ на сите корисници кои ќе пристапат од македонски IP адреси изразува сочувство за настраданите во страшната...

Спорт8 часа

Благоја Милевски го повика младиот Тошевски, во замена за повредените Ристовски и Ќамили, Ашковски неизвесен до самиот старт

После првиот тренинг на македонската фудбалска селекција, селекторот Благоја Милевски се соочи со неочекуван проблем. Имено, поради повреди на следните...

Македонија9 часа

Сообраќајци се обиделе да сопрат возило со мигранти, изгубило контрола и удрило во нив!

На 17.03.2025 во 22.10 часот, полициски службеници го привеле Н.А.(25) од с.Слупчане, општина Липково, затоа што со патничко возило „ауди“...

Кичево11 часа

(ФОТО) „Ветрот ќе шепоти за нивната невиност, огнот ќе сведочи за нивната болка“ – Кичево оддаде почит за загинатите во несреќата во Кочани

Во рамки на денешниот ден кичевчани оддадоа почит за трагично загинатите во траорната несреќа која се случи во ноќниот локал...

Македонија18 часа

Се укинуваат забраните за движење на тешки товарни возила за Стража, Маврово-Дебар

Од 05:30 часот забраните за тешки товарни возила на патните правци Гостивар – Кичево и Маврово – Дебар се укинуваат, информираат...

Временска прогноза19 часа

Попоски утрово истакна важни метео вести за денес, вакво време ќе имаме

Денес (вторник 18 март), особено во претпладневните часови и во западните  и во југозападните предели ќе има врнежи од снег...

НАЈЧИТАНИ