Lifestyle
Сојузот за Медитеран предупредува дека нивото на морето се повеќе се зголемува

Унијата за Медитеранот (UfM), институција која обединува 27 земји на ЕУ и уште 16 од брегот на Средоземното Море, предупредува дека нивото на морето се зголемува се повеќе и повеќе со нанесување сол на земјоделските површини, што може да го намали производството на храна и ја загрозуваат безбедноста на земјите.
По Арктикот на север, Медитеранот е второто место со најбрзо затоплување во светот, благодарение во голема мера на ослободувањето на штетни гасови.
Граменос Мастројени, заменик генерален секретар на УфМ, рече дека „нивото на морето брзо се зголемува“.
„Не е проблем што повеќе вода доаѓа на земјата, како на пример во Венеција, отколку што е солена вода. И тоа значи смрт за земјоделството“, изјави тој за агенцијата Хина во крајбрежниот град Барселона, каде што се наоѓа седиштето на Унијата за Медитеранот.
Мастроени, Италијанецот задолжен за енергетски и климатски акции во таа институција, вели дека „40 отсто од земјоделството во медитеранскиот регион се одвива покрај брегот“.
„Имаме проблем во областа на делтата на реката По, но сериозна закана е потенцијалното засолување на делтата на Нил во Египет, што може да ја загрози безбедноста на таа голема земја“, рече Мастројени. Како последица на тоа, миграцијата на гладните и сиромашните луѓе на европската страна на Медитеранот би можела да започне од Египет, земја во северна Африка со 102 милиони жители.
Во ноември, Мастројени беше во Египет на конференцијата на ОН за климатски промени, каде Медитеранот за прв пат имаше свој павилјон за да предупреди на проблемите.
„Досега медитеранските земји беа поделени во преговорите за климатските промени. Секоја се обиде да и помогне на својата група земји во остварувањето на своите цели, но овој пат се собравме да ги решиме заедничките проблеми“, истакна Мастрожени.
„Сакавме да предупредиме дека Медитеранот е во опасност“, додаде тој.
Медитеранот, вели тој, е „место на богати и сиромашни луѓе“.
„Ако тоа место не се управува добро, може да стане сцена на конфликт“, предупреди тој.
„Затоа мораме да ги здружиме силите за да ги елиминираме причините. Треба да ја заштитиме и ревитализираме природата“, додаде тој.
Тој, сепак, нагласи дека и медитеранските земји мора да се прилагодат на новите околности.
„За 15 години, јужна Европа ќе има клима слична на онаа што ја имаше северна Африка во изминатите 4.000 години. Кој има знаење како се фарма во такви услови? Кој знае како се одгледуваат земјоделски култури? Значи, кој има технологија и знаење?“, рече тој, посочувајќи дека затоа е неопходна соработка меѓу северот и југот на Медитеранот.
За овие проблеми ќе се разговара на 19 мај во Шибеник на 3. Медитерански земјоделски форум (АГРОМЕД), организиран од Институтот за европски и глобализацијата студии.
Lifestyle
Пет додатоци во исхраната што никогаш не треба да ги земате со кафе

Навиката со утринското кафе може да ја намали ефикасноста на суплементите
За многу луѓе, денот не може да започне без шолја кафе и доза витамини. Но, фармацевтите предупредуваат дека оваа навика може значително да ја намали ефикасноста на одредени додатоци во исхраната. Причината е тоа што телото не успева правилно да ги апсорбира сите хранливи материи ако се земаат со кафе.
Зошто кафето влијае на апсорпцијата на витамини и минерали
Главниот проблем се состојките во кафето, како што се кофеинот и полифенолите. Тие не само што го даваат вкусот, туку и делуваат диуретично, односно го забрзуваат исфрлањето на течности. Како резултат, телото побрзо ги исфрла витамините растворливи во вода, особено витамините од групата Б, пред да може да ги искористи.
Исто така, танините во кафето се врзуваат со минералите и ја попречуваат нивната правилна апсорпција. Затоа, фармацевтите советуваат да се почека барем еден час по пиење кафе пред да се земат суплементи.
Витамин Д
Овој витамин е важен за здравјето на коските, имунитетот и мускулната функција. Кофеинот го намалува бројот на рецептори за витамин Д во клетките, што ја отежнува неговата апсорпција. Долгорочен недостаток може да доведе до болки во мускулите, слаби коски и зголемен ризик од остеопороза.
Калциум
Калциумот е есенцијален за коските, срцето и мозокот. Кофеинот го поттикнува излачувањето на калциум преку урината, што значи дека телото апсорбира помалку од овој важен минерал. Недостаток може да доведе до грчеви, замор и кревки коски. Препораката е да се зема калциум најмалку два часа по пиење кафе.
Железо
Додатоците на железо често се користат за борба против анемија и зајакнување на имунитетот. Сепак, танините од кафето се врзуваат со железото и ја намалуваат неговата апсорпција. Истражувањата покажуваат дека апсорпцијата се намалува дури и до 54% кога железото се зема со кафе. Подобра апсорпција се постигнува ако железото се зема со храна богата со витамин Ц.
Магнезиум
Магнезиумот е важен за нервниот систем, мускулите, регулирање на шеќерот во крвта и квалитетен сон. Кофеинот го забрзува излачувањето на магнезиум преку урината. Дополнително, некои соединенија од кафето се врзуваат за магнезиумот во дигестивниот систем, што ја намалува неговата искористливост.
Витамини од групата Б
Овие витамини (Б1, Б2, Б7, Б9, Б12) се клучни за енергија и здрав нервен систем. Како витамини растворливи во вода, лесно се губат од телото, особено под влијание на кофеин. Ако редовно пиете кафе со суплементи од оваа група, постои ризик дека телото нема да ги искористи ефективно. Препораката е да се почека барем еден час по пиење кафе пред да се земат.
Заклучок
Иако кафето има многу здравствени бенефити, комбинацијата со одредени суплементи може да го намали нивниот ефект. Ако сакате максимална апсорпција и ефикасност од вашите витамини и минерали, најдобро е да ги земате одделно од кафето – по можност најмалку еден до два часа подоцна.
Извор: Index
Lifestyle
Домашни тортиљи со само две главни состојки

Меко, вкусно и едноставно тесто што ќе ви стане омилено
Доколку сакате брз и евтин домашен оброк, а притоа да не користите квасец – овие домашни тортиљи се одличен избор. Ќе ве изненадат со својата мекост и вкус, а се подготвуваат со состојки кои сигурно веќе ги имате дома.
Потребни состојки:
-
300 г брашно
-
Половина лажичка сол
-
Половина лажичка шеќер
-
5 лажици масло
-
200 мл топла вода
Подготовка:
-
Во сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот, маслото и водата.
-
Замесете меко и еластично тесто.
-
Префрлете го тестото на набрашнета површина и месете уште 2–3 минути.
-
Покријте го со крпа и оставете да одмори 15 минути.
-
Поделете го тестото на 6 еднакви топчиња.
-
Секое топче расукајте го во тенка кружна форма (слично на палачинка).
-
Загрејте тава со дебело дно (без масло).
-
Печете ги тортиљите по 30–60 секунди од секоја страна, сè додека не се појават златни флеки.
-
Штом се испечат, ставајте ги една врз друга и покријте ги со чиста влажна крпа – така ќе останат меки и флексибилни.
Совет:
Полнете ги по вкус – со свеж зеленчук, месо, сирење или дури и нешто благо. Може да се замрзнат и загреваат по потреба.
Извор: Alo
Lifestyle
Кога е најдобро да го јадете првиот оброк ако сакате да ослабете

Сакате да ослабете, но не знаете кога е вистинското време за првиот оброк во денот? Според лекарите и најновите истражувања, одговорот е прилично едноставен: најдобро е да појадувате во рок од еден до два часа по будењето.
Интернетот е преполн со контрадикторни совети – некои велат да го прескокнете појадокот заради повремен пост, други препорачуваат три класични оброци, а има и такви што се колнат во пет мали оброци дневно. Но, едно е сигурно: времето кога јадете има поголемо влијание отколку што мислите.
Зошто е важен појадокот?
Д-р Ришел Л. Корадо, експерт за интерна медицина и дебелина, вели дека не е важно само што јадеме, туку и кога. Според неа, најдобро е да се внесе првиот оброк во првите два часа по будењето – тогаш телото излегува од ноќниот пост и има најголема потреба од енергија.
Слично мислење има и д-р Раџ Дасгупта, кој додава дека појадокот во раните часови помага да се стабилизира шеќерот во крвта, ги поддржува хормоналните ритми и ви дава јасен ум и фокус за остатокот од денот.
Што велат истражувањата?
Науката не заостанува зад овие тврдења. Студија од 2023 година покажала дека јадењето до 8:30 наутро е најдобро за метаболизмот. Причината? Телото тогаш е најчувствително на инсулин, што значи дека поуспешно ги обработува јаглехидратите и калориите.
Друга студија открила дека внесувањето калории рано во денот не само што го подобрува чувството на ситост, туку и ја поддржува загубата на тежина.
Но… не важи истото за сите
Иако има силни аргументи за појадување наутро, експертите предупредуваат: нема универзално правило. Некому му одговара појадок веднаш по станување, друг можеби подобро се чувствува ако јаде подоцна. Најважно е да го слушате сопственото тело и да го прилагодите времето на оброци според вашите навики, цели и животен стил.
Извор: Nezavisne
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (10 август)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за понеделник (11 август)
-
Македонија2 дена
(ФОТО) Полиција од РЦ Запад, Франгово и Лабуништа запленија огревно дрво, безправно исечени, сторителите во бегство
-
Хроника2 дена
Трагедија на охридско езеро, жител на Бугарија при нуркање повеќе не излегол од водите на езерото
-
Македонија18 часа
Одделот за внатрешна контрола при МВР констатира непрофесионално однесување во случајот со Демир Хисар, началник ќе биде разрешен
-
Автомобили1 час
Еве кои предмети не треба да останат во автомобил на лето и во екстремно топли температури