Следете не

Свет

Студијата откри како коронавирусот ги уништува белите дробови

Објавено пред

на

Доколку случајот со Ковид 19 е сериозен, пациентот има голема веројатност да развие синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS).

Одамна знаеме каква штета може да предизвика тешката форма на ковид 19 на белите дробови, но точните причини за овие промени сè уште се проучуваат. Во студијата која може да помогне во подобро лекување на луѓето заразени со корона вирусот, научниците од Германија покажаа дека Ковид 19 често е придружен со сериозни лузни на ткивото на белите дробови.

Тим научници предводени од Леиф-Ерик Сандер од болницата Шарит во Берлин велат дека откажувањето на белите дробови можеби не е предизвикано од самиот вирус, туку од одговорот на имунолошкиот систем на телото, меѓу другото.

Нивните наоди, објавени во научното списание Cell, сугерираат дека вирусот Sars-CoV-2 предизвикува „клетките за чистење“ на имунолошкиот систем да предизвикаат лузни кои на крајот ги оштетуваат белите дробови.

Ваквата реакција на имунолошкиот систем значи дека пациентите со Ковид 19 мора да бидат на кислород многу долго или дури и да бидат вентилирани со вештачки бели дробови (ECMO).

Доколку случајот со Ковид 19 е сериозен, пациентот има голема веројатност да развие синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS).

Во нивната студија, научниците предводени од Сандер заклучиле дека ткивото на белите дробови на пациентот станало со лузни, задебелено и нееластично.

Многу слични процеси се случуваат кај идиопатската белодробна фиброза, претходно неизлечива форма на лузни во белите дробови.

Научниците прво го испитувале ткивото на белите дробови на пациентите кои починале од Ковид 19 под микроскоп и ги откриле карактеристичните карактеристики на тешката фиброза.

„Речиси сите засегнати пациенти имаа големо оштетување на ткивото. Повеќето од алвеолите беа уништени, а алвеоларните ѕидови покажаа висок степен на задебелување. Најдовме и колагенски наслаги насекаде, главни компоненти на ткивото со лузни“, рече Питер Бур од Универзитетот RVTH во Ахен. Институт за патологија..

Белодробната инсуфициенција обично не се развива дури две до три недели по појавата на првите симптоми, објасни Сандер.

„Ова сугерира дека откажувањето на белите дробови не е предизвикано од неконтролирана репликација на вирусот, туку од секундарни одговори на домаќинот, вклучувајќи ги и оние кои го вклучуваат имунолошкиот систем.

Тимот потоа ги испитуваше имуните клетки во белите дробови на сериозно болни или починати пациенти со Ковид 19.

Тие откриле дека макрофагите се акумулираат во белите дробови на болните пациенти – имунолошки клетки кои ги отстрануваат патогените и клеточниот отпад, но учествуваат и во зараснувањето на раните.

Во тешки случаи на ковид 19, тие се чини дека доаѓаат во контакт со одредени клетки на сврзното ткиво, а потоа енергично се размножуваат и произведуваат големи количини на колаген.

Последователните студии во клеточни култури сугерираат дека вирусот Sars-CoV-2 предизвикува погрешен одговор на макрофагите. Вирусите на грип, од друга страна, не го предизвикуваат ова.

„Затоа, нашите податоци покажуваат паралели помеѓу „Ковид-19“ и идиопатската белодробна фиброза“, рече Антоан-Емануел Салиба од Истражувачкиот институт Хелмхолц во германскиот град Вирцбург.

Ова може да објасни зошто некои од факторите на ризик за Ковид 19 се исто така фактори на ризик за идиопатска белодробна фиброза. Овие фактори вклучуваат некои здравствени состојби, пушење, мажи и луѓе на возраст над 60 години.

За разлика од идиопатската белодробна фиброза, чија причина е непозната, лузните кај пациенти со Ковид 19 може да се отстранат, барем делумно, велат научниците. За време на закрепнувањето од болеста, задебелувањето и лузните се барем делумно отстранети.

Подетално проучување на процесот на регресија на лузната на ткивото може да придонесе за развој на можни третмани за двете болести или спречување на лузни од самиот почеток.

/b92/

Свет

(ФОТО) Марио Балотели со неговото Audi Q8 доживеал тешка сообраќајна несреќа, првична причина е преголемата брзина

Објавено пред

на

Twitter

Од Бреша стигна вест за сообраќајната несреќа на Марио Балотели од која излегол неповреден, а најлошото можело да се случи, судејќи по тоа колку лошо му било згмечено Audi Q8. Несреќата се случила вчера вечер околу 20 часот и 30 минути, а според првичните информации причина е преголемата брзина. Балотели изгубил контрола над автомобилот и удрил во бетонска ограда.

Како што пренесуваат италијанските медиуми, Балотели излегол од возилото прилично изгубен и легнал на тротоарот. Кај него дошле случајни минувачи, а набрзо на местото на несреќата пристигнала брзата помош и полицијата. Полицијата потврди дека поранешната ѕвезда одбила да направи алкотест.

 

Прочитај повеќе...

Свет

Денеска е Меѓународен ден на детето: Човештвото им го должи на децата најдоброто што го има!

Објавено пред

на

Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Декларацијата за правата на детето на 20 ноември 1959 година и Конвенцијата за правата на детето во 1989 година.

Овој ден се одбележува како Меѓународен ден на детето, со цел да се сензибилизира јавноста за потребата да се заштитат децата од злоупотреба, насилство и различни форми на дискриминација.

Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Декларацијата за правата на детето на 20 ноември 1959 година и Конвенцијата за правата на детето во 1989 година.

ПРЕВЕНЦИЈА НА ЗЛОУПОТРЕБА

Меѓународниот ден за спречување на злоупотреба и запоставување на децата вчера беше одбележан со цел да се зголеми свеста за штетноста на секој облик на насилство врз децата, да се поттикне државата да преземе поактивна улога во заштитата на децата и да ја зајакне превенцијата како приоритетна задача. во заштитата на децата од различни форми на насилство, злоупотреба и запоставување.

Меѓународниот ден за спречување на злоупотреба и занемарување на децата е создаден на иницијатива на Фондацијата на Светскиот самит на жените во 2000 година со цел да се создаде култура на превенција во светот преку охрабрување на владите и социјалните организации да станат поактивно вклучени во детството. заштита.

Со цел да се привлече вниманието на овој тежок проблем, партнерите на Светскиот ден организираат активности за зголемување на свеста и едукацијата за злоупотребата на децата и насилството врз децата, поттикнување на почитувањето на правата на децата и спречувањето на злоупотребата на децата да биде врвен приоритет.

Злоупотребата на децата е многу сериозен проблем кој предизвикува бројни сериозни последици по нивниот развој. Изложеноста на детето на физичка, емоционална или сексуална злоупотреба е трауматично искуство кое остава длабоки лузни. Сите земји кои се грижат за благосостојбата на своите граѓани, особено на децата, го препознаа развојот на превенцијата од злоупотреба како една од нивните приоритетни задачи.

КОНВЕНЦИЈА НА ОН ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

Конвенцијата на ОН за правата на детето е универзален меѓународен документ посветен на децата, израз на потребата да се обезбеди на децата посебна заштита и грижа, бидејќи постоечкиот систем на заштита на правата и слободите на граѓаните на меѓународно ниво не беше доволна гаранција за заштита на правата и интересите на децата.

Правата на детето, дефинирани со Конвенцијата, се само потреби на секое дете кои се различни во различни периоди од неговото растење. Затоа е важно овие потреби на детето да се препознаат во секој период од неговото растење и на секое место, за да можат да бидат обезбедени и обезбедени во семејството, училиштето и локалната заедница. Правата што ги имаат децата не значат дека децата можат да прават што сакаат, дека се презаштитени, дека ги запоставиле своите обврски учејќи за правата.

Децата имаат свои обврски и одговорности во согласност со нивната возраст и нивната способност да преземаат обврски и одговорности, а од возрасните зависи дали децата ги знаат своите обврски и дали ќе преземат одговорност за своите постапки и одлуки, а правата на децата се обврски и одговорност на возрасни.

Должност на возрасните е да му обезбедат на детето таква заштита и грижа што е потребна за неговата благосостојба, имајќи предвид: секое право од Конвенцијата е основно и подеднакво важно, дека правата не можат да се рангираат според нивната важност. дека правата им припаѓаат на децата само затоа што се деца и дека правата на децата не можат да се одземат затоа што не ги заработиле.

/6yka

Прочитај повеќе...

Свет

Рекордни температури во октомври: 2023 година најтоплата година досега

Објавено пред

на

Минатиот месец беше најтоплиот октомври досега забележан на глобално ниво, објави во средата Европскиот климатски монитор, додека месеците на екстремни горештини веројатно ќе ја направат 2023 година најтоплата година досега.

Со температурите невообичаено високи над претходните просеци, научниците велат дека притисокот врз светските лидери да го ограничат загадувањето со стакленички гасови што го затоплуваат планетите никогаш не бил поитен додека се подготвуваат да се сретнат во Дубаи за климатската конференција UNCOP28 овој месец.

Суша погоди делови од Соединетите Американски Држави и Мексико во текот на октомври, додека огромни делови од планетата беа повлажни од нормалните услови кои често се поврзуваат со бури и циклони, соопшти службата за климатски промени Коперник на ЕУ (C3S).

Температурите на површината на морето беа највисоки досега забележани овој месец, феномен предизвикан од глобалното затоплување за кој научниците велат дека игра клучна улога во правењето на бурите пожестоки и поуништувачки.

– Во октомври 2023 година беа забележани исклучителни температурни аномалии, по четири месеци бришење на глобалните температурни рекорди – изјави Саманта Бурџис, заменик директор на C3S.

– Речиси со сигурност можеме да кажеме дека 2023 година ќе биде најтоплата година во историјата, и дека моментално е 1,43 степени Целзиусови над просекот од прединдустрискиот период. Чувството на итност за амбициозни климатски акции кои ќе одат на COP28 никогаш не било поголемо – рече таа.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп8 часа

Хороскоп за понеделник (4 декември)

ОВЕН Конечно би можеле да донесете одлука што ја одложувате толку долго. Откако еднаш ќе пресечете и ќе го надминете...

Хроника10 часа

ТРАГЕДИЈА: Пронајдено безживотното тело на малата Вања, МВР истакна извештај

По преземени опсежни мерки и активности од страна на полициски службеници од СВР Скопје, денеска (03.12.2023) во околината на Скопје...

Временска прогноза16 часа

Попоски: Променливо, постудено со дожд и снег, детали за времето во следната седмица

Во новата седмица која што ни претстои во Македонија ќе имаме многу промелниво и постудено време за разлика од сега,...

Спорт19 часа

Истакнат распоред и термини за официјалните мечеви на соседна Србија за Европското првенство, во првиот меч игра против „пеколната“ Англија

UEFA ги објави и распоредите за сите натпревари на претстојното Европско првенство во Германија следната година. По ждрепката нашите соседи...

Спорт19 часа

(ВИДЕО) Дали голманот на германскиот Хамбург го даде најлудиот авто-гол на сезоната?

Се чини голманот на германскиот „Хамбург“ го даде најлудиот гол на сезоната, што ли се случи погледнете во продолжение: Доколку...

Култура1 ден

Помолете се за здравје, на врата ни е „Пресвета Богородица Пречиста“, на помош слава домаќини, нека е за многу години!

Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на воведувањето на пресветата девојка...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за недела (3 декември)

ОВЕН Пауза од работните обврски ќе се покажи како доста корисна. Оние кои се страдаат од некоја хронична болест конечно...

Македонија2 дена

Возило со миганти учествувало во сообраќајка кај Струмица, возачот и мигрантите избегале, па биле пронајдени..

На 01.12.2023 околу 08.00 часот во СВР Струмица било пријавено дека на регионалниот пат Валандово – Струмица се случила сообраќајна...

Спорт2 дена

(ФОТО) „ФК Кичево“ успешно го заврши првиот дел од сезоната, денес се одиграа одлични мечеви..

Денес во Кичево се одигра последното коло за оваа полусезона од детската лига на југо-западниот регион, каде екипата на „ФК...

Автомобили2 дена

(ВИДЕО) Маск го претстави долгоочекуваниот автомобил „Cybertruck“, неговата носивост на влечење ги надминува сите граници

Во четвртокот, Илон Маск го претстави долгоочекуваниот „Cybertruck“, футуристички дизајниран пикап за кој наводно веќе добил милион резервации. Американскиот милијардер...

НАЈЧИТАНИ