Следете не

Спорт

Судиската комисија ги разгледа спорните моменти од 14-то односно 9-то коло од првата и втората македонска фудбалска лига и ги донесе следните заклучоци

Објавено пред

на

©porta.mk

Судиска комисија ги разгледа спорните моменти од 14 коло на ПРВА МФЛ, и ги донесе следните заклучоци:

На натпреварот Фк.Гостивар -Фк.Брегалница одигран на 11.11.2023 година, анализирани се ситуациите од 25 и 79 минута.

“Главен судија: Александар Ставрев. Помошни судии: Дејан Костадинов и Марјан Дејаноски.

25 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За досуден слободен удар за домашната екипа, при резултат 1:0)

Играч на гостинската екипа сакајаки да ја додаде топката до соиграч во 16-сетникот на домашната екипа направи лизгачки старт, ја удри топката и потоа со истата нога направи недозволен старт на ногата (зглобот) на противнички играч, потоа топката дојде до друг играч од екипата на гостите кој постигна гол.

Исправна одлука на главниот судија, поништен голот на гостинската екипа, досуден е слободен удар за домашната екипа поради невнимателен и недозволен старт (лизгачки старт на нога-зглоб) на играч на гостинската екипа над противнички играч. Главниот судија беше одлично поставен и имаше јасна прегледност на ситуацијата.

79 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За доделен втор жолт картон-ЦРВЕН картон за играч на домашната екипа, при резултат 1:0). Играч на екипата на домакините ја изби топката кон средината на теренот, двајца противнички играчи скокнаа во дуел и при скокот играчот на домакините со рака (подлактицата) го удри протитничкиот играч во глава, меѓутоа ударот не беше со голем интензитет.

Исправна одлука на главниот судија, досуден слободен удар за екипата на гостите и доделен жолт картон за играчот на домакините поради недозволен старт, односно недозволено користење на раката (удар со подлактица во предел на главата на противнички играч).Бидејки тоа му беше втор жолт картон на играчот, автоматски му беше доделен ЦРВЕН картон.

На натпреварот  Фк.Вардар-Фк.Воска одигран на 11.11.2023 година, анализирана е ситуацијата од 19 минута.

“Главен судија: Игор Стојчевски. Помошни судии: Драган Трпчевски и Душко Панов.

19 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За недосуден пенал за гостинската екипа, при резултат 1:1) Играч на гостинската екипа беше во посед на топка во 16-сетникот на домакините, играч на домашната екипа направи минимален контакт со раката (завлекување за тело) над противничкиот играч, кој по овој контакт падна сакајки да изнуди пенал. Исправна одлука на главниот судија што дозволи играта да продолжи, бидејки контактот (повлекувањето) беше минимално и недоволно за пенал. Главниот судија беше одлично поставен , близу ситуацијата и имаше јасна прегледност, исправно покажа играта да продолжи.

На натпреварот  Фк.Силекс-Фк.Шкупи одигран на 12.11.2023 година, анализирана е ситуацијата од 84 минута.

“Главен судија: Димитар Пилешков. Помошни судии: Гоце Петрески и Мартин Петковски.

84 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА ( За доделен ЦРВЕН картон за играч на гостинската екипа, при резултат 2:1).Играч на гостинската екипа во својата половина сакаше да ја загради топката, при градењето намерно замавна со рака (лакт) и со голем интензитет го удри противничкиот играч во глава (лице-јаболчницата) и направи прекршок.Исправна одлука на главниот судија, досуден слободен удар за домашната екипа и доделен ЦРВЕН картон за играч на гостинската екипа поради намерен удар со лакт во главата (лицето) на противнички играч. Главниот судија беше добро поставен, со јасна прегледност на ситуацијата и донесе одличнаодлука.

На натпреварот Фк.Шкендија– Фк.Тиквеш одигран на 11.11.2023 година, анализирани се ситуациите од 5 и 41 минута.

“Главен судија: Стојанче Стојанов. Помошни судии: Даниел Василевски и Слаѓан Марковски.

5 минута: ПОГРЕШНА ПРОЦЕНКА НА ПРВИОТ ПОМОШЕН СУДИЈА (За сигнализирано офсајд позиција и спречување очигледна шанса за гол на гостинската екипа, при резултат 0:0) Играч на гостинската екипа додаде топка до свој соиграч малку странично од голот и на околу 35 метри од голот, во моментот на додавање на топката соиграчот беше пред претпоследниот играч од одбраната на домашната екипа (во дозволена позиција) и излегуваше сам пред голот на домакините (во очигледна шанса за гол), првиот помошен судија сигнализираше офсајд позиција. Погрешна одлука на првиот помошен судија што сигнализираше офсајд позиција, бидејки играчот на гостинската екипа во момент на додавање на топката од својот соиграч се наоѓаше во дозволена позиција (пред претпоследниот играч од одбраната на домакините).

41 минута: ПОГРЕШНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА ( За недосуден пенал за домашната екипа, при резултат 1:0) Играч на домашната екипа беше во налет и посед на топка во 16-сетникот на гостинската екипа, играчот го помина голманот на гостинската екипа и во моментот кога сакаше да упати удар кон празниот гол, голманот направи недозволен старт на ногата на противникот, по што играчот на домашните изгуби контрола и падна. Погрешна одлука на главниот судија што досуди симулација за пенал и жолт картон за домашниот играч, во оваа ситуација главниот судија требаше да досуди пенал за домашната екипа и жолт картон за голманот (поради спречување очигледна шанса за гол и недозволен старт на нога на противнички играч)

На останатите натпревари од 1 МФЛ немаше спорни ситуации за судиска анализа.

Судиска анализа за 12 коло од ВТОРА МФЛ за сезона 23/24

Судиска комисија ги разгледа спорните моменти од 9 коло на ВТОРА МФЛ, и ги донесе

следните заклучоци:

На натпреварот Фк. Победа – Фк.Скопје одигран на 12.11.2023 година, анализирана е ситуацијата од 9 минута.

“Главен судија: Доне Ристовски. Помошни судии: Стојан Костадинов и Кирил Манчев.

9 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА ( За доделен ЦРВЕН картон за гостинскииграч, при резултат 0:0) Топката беше на средина на теренот за игра и не беше во ничив посед, на неа тргнаа два противнички играчи, играчот на домашната екипа прв стигна до топката и со глава ја удри, за во истиот момент противничкиот играч со нога висококо подигната и со јак интензитет невнимателно стартуваше и го удри играчот на домакините во пределот на стомакот. Исправна одлука на главниот судија, досудел слободен удар за домашната екипа и доделен ЦРВЕН картон за играчот на гостинската екипа поради недозволен старт (удар со нога со јакинтензитет во пределот на стомакот)

На натпреварот Фк.Беласица-Фк.Караорман одигран на 12.11.2023 година, анализирана е ситуацијата од 31 минута.

“Главен судија: Владимир Ѓорѓиевски. Помошни судии: Владимир Митревски и Дарко Василевски.

31 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ВТОРИОТ ПОМОШЕН СУДИЈА ( За несигнализирана офсајд позиција, постигнат регуларен гол пенал за домашната екипа ,при резултат 0:0) Играч на домашната екипа центрираше топка во 16-сетникот на гостинската екипа, топката дојде до негов соиграч кој постигна гол. Во моментот на додавање на топката од соиграчот, играчот што постигна гол се наоѓаше во линија (дозволена позиција) со претпоследниот играч од одбраната на гостинската екипа. Исправна одлука на вториот помошен судија што не сигнализираше офсајд позиција на играчот од домашната екипа, голот е регуларен, односно играчот се наоѓаше во дозволена позиција (во линија со претпоследниот играч од одбраната на гостинската екипа).

На натпреварот Фк. Новаци – Фк.Кожуф одигран на 12.11.2023 година, анализирана е ситуацијата од 69 минута.

“Главен судија: Дејан Младеновски. Помошни судии: Филип Николов и Горан Милошевски.

69 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За доделен втор жолт картон- ЦРВЕН картон за играч на гостинската екипа, при резултат 1:0) Играч на гостинската екипа странично од својот гол ја изгуби топката од посед и падна, пред противничкиот играч да ја земе и да тргне во ветувачка акција, играчот на гостите на недозволен и неспортски начин ја фати топката со рака спречувајки ја акцијата. Исправна одлука на главниот судија, досуден слободен удар за домашната екипа доделен жолт картон на играчот на гостинската екипа, поради неддозволено и неспортко играње со рака и спречување ветувачка акција.Бидејки тоа беше втор жолт картон за играчот на гостинската екипа, автоматски му беше доделен ЦРВЕН картон. досудувањето на пеналот е со заддршка и закаснето, со несигурност во движењето на телото на судијата, иако пеналот е очигледен.

На натпреварот Фк. Осогово – Фк. Вардар Неготино одигран на 12.11.2023 година, анализирана е ситуацијата од 27 минута.

“Главен судија: Влатко Илиоски. Помошни судии: Иле Мишески и Марјан Смилкоски.

74 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА ( За досуден пенал за гостинска екипа, при резултат 0:0)

Од слободен удар центрирана топка во 16-сетникот на домашната екипа, двајца играчи од обете екипи скокнаа и во скокот играчот на домашната екипа ја удри топката со рака која му беше во неприродна положба и високо подигната од телото.

Исправна одлука на главниот судија, досуден пенал за гостинската екипа поради игра со рака на домашен играч,каде раката е во неприродна положба и високо подигната од телото. Главниот судија одлично поставен и со јасна прегледност на ситуацијата.

На останатите натпревари од 2 МФЛ немаше спорни ситуации за судиска анализа.

Спорт

Судиите од првата македонска фудбалска лига супериорно ја завршиле работата на мечевите од 16-то коло

Објавено пред

на

Судиска комисија ги разгледа спорните моменти од 16 коло на ПРВА МФЛ, и ги донесе следните заклучоци:

 На натпреварот Фк.Шкендија-Фк. Работнички одигран на 29.11.2023 година, анализирани се ситуациите од 45+1 и 90+2 минута.

“Главен судија: Александар Грујоски.Помошни судии: Куштрим Лика и Давор Цветановски.

45+1минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За недосуден пенал за гостинската екипа, при резултат 0:0)

Центрирана топка пред 16-сетникот на домашната екипа, играч на гостинската екипа ја удри топката со глава која удри во раката на домашен играч кој се наоѓаше во својот 16-сетник.

Исправна одлука на главниот судија што дозволи играта да продолжи, бидејки раката на играчот на домакините беше во природна положба, спуштена близу  телото.

Главниот судија беше одлично поставен и имаше јасна прегледност на ситуацијата.

90+2 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За недосуден пенал за гостинската екипа, при резултат 1:0)

Играч на гостинската екипа центрираше топка странично од голот на домакините, играч на домашната екипа кој беше на линијата на 16-сетникот  скокна да ја блокира топката и таа го удри во рака која при скокот беше во природна положба, близу телото.

Исправна одлука на главниот судија што дозволи играта да продолжи бидејки рака на домашниот играч кога топката го удри во рака се наоѓаше во природна положба, близу телото.

И во оваа ситуација главниот судија беше одлично поставен,имаше јасна прегледност на ситуацијата и донесе исправна одлука.

На натпреварот  Фк.Воска-Фк.Тиквеш одигран на 29.11.2023 година, анализирани се ситуациите од 13 и 45+2минута.

“Главенсудија:Александар Ставрев. Помошни судии: Дејан Костадинов и Бранко Путилин.

13 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За недосуден пенал за гостинската екипа, при резултат 0:0)

Во 16-сетникот на домашната екипа играч на гостите беше во посед на топката, во моментот кога се спремаше да упати удар кон голот на домакините, играч на домашната екипа од позади грб му ја изби топката, дојде до минимален контакт со телата и играчот на гостите падна.

Исправна одлука на главниот судија што дозволи играта да продолжи бидејки играчот на домашната екипа ја изби топката на коректен начин без контакт со ногата на противникот.

Главниот судија одлично беше поставен и имаше одлична прегледност на ситуацијата и донесе исправна одлука.

45+2 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За доделен ЦРВЕН картон на играч на домашната екипа,при резултат 0:1)

Играч на домашната екипа во борба за топка со противнички играч во свој 16-сетник странично од голот ја освои топката, гостински играч го влечеше за тело, во моментот кога главниот судија досуди слободен удар за домашната екипа, играчот на домакините на недозволен и неспортски начин го удри противничкиот играч со рака (тупаница) во пределот на главата (лицето).

Исправна одлука на главниот судија, досуден слободен удар за домашната екипа и доделен ЦРВЕН картон за домашниот играч за недозволен и неспортски старт,намерен удар со рака (тупаница) во пределот на главата (лицето) на противнички играч.

На натпреварот Фк.Вардар-Фк.Струга Трим Лум одигран на 29.11.2023 година, анализирани се ситуациите од 7,32 и 44 минута.

“Главенсудија: Крумислав Ѓорѓиев. Помошни судии: Дарко Јовчевски и Александар Ѓорѓески.

7 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За досуден пенал за гостинската екипа, при резултат 0:0)

Центрирана топка во 16-сетникот на домашната екипа, играч на гостите со глава ја удри топката и играч на домашната екипа со закаснет старт направи недозволен старт со телото над играчот на гостите (во телото).

Исправна одлука на главниот судија, досуден пенал за гостинската екипа поради недозволен старт, закаснет старт на домашен играч со телото над противнички играч (во телото).

32 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За досуден пенал за домашната екипа, при резултат 0:2)

Центрирана топка во 16-сетникот на гостинската екипа, играч на гостите со глава ја одби топката која потоа удри во раката (високо подигната од телото и неприродна положба)  на свој соиграч.

Исправна одлука на главниот судија, досуден пенал за домашната екипа поради недозволена игра со рака (високо подигната од телото и неприродна положба) на гостински играч во свој 16-сетник.

44 минута: ИСПРАВНА ПРОЦЕНКА НА ГЛАВНИОТ СУДИЈА (За недосуден пенал за домашната екипа, при резултат 1:2)

Центрирана топка во 16-сетник на гостинската екипа, двајца противнички играчи беа еден до друг со телата (кратка дистанца), топка помина преку играчот на домакините и удри во раката (природна положба за тој скок) на гостинскиот играч, која беше до самото тело на противничкиот играч.

Исправна проценка на главниот судија што дозволи играта да продолжи, бидејки растојанието помеѓу играчите беше премногу кратко и раката на играчот за тој скок се наоѓаше во природна позиција (до самото тело на противнички играч).

Одлична поставеност на главниот судија со јасна прегледност на ситуацијата и донесе исправна одлука.

На останатите натпревари од 1 МФЛ немаше спорни ситуации за судиска анализа.

Прочитај повеќе...

Спорт

Изов го истакна списокот на фудбалери за натпреварот против Бугарија

Објавено пред

на

©ФФМ

Женската македонска А репрезентација на 5. декември во Софија ќе го одигра натпреварот од 4. коло во Лига на нации против домашната Бугарија. Селекторот на женската репрезентација на Македонија, Кирил Изов за мечот против нашиот источен сосед ги повика следните фудбалерки:

Голмани: Магдалена Лекоска (Љуботен), Ведрана Комненова (Скопје)

Одбрана: Ана Милчевска (Самгрело, Грузија), Сара Коларовска (Скопје), Драгана Костова (Каменица Саса), Кристина Мојсоска (АС Јунајтед), Катерина Петкова (Истатов), Бојана Петкова (Љуботен), Катерина Милеска (Цевитана), Сара Ефтинџиоска (Цевитана)

Среден ред: Симона Мејер (Макаби Хадера, Израел), Радица Велкова (Тиверија), Александра Марковска (Љуботен), Елма Шемсовиќ (Скопје), Елена Петровска (Љуботен), Наташа Андонова (Леванте, Шпанија), Оливера Цоклеска (АС Јунајтед)

Напад: Гентијана Рочи (Купс, Финска), Афродита Салихи (Скопје), Рабија Дервиши (Скопје), Кристина Петрушевска (Истатов), Радица Чонева (Истатов), Илза Максути (АС Јунајтед);

Натпреварот меѓу женските репрезентации на Бугарија и Македонија ќе се одигра на стадионот на Левски во Софија.

Собирот на нашата најдобра женска селекција е закажан за 3. декември во Скопје.

Прочитај повеќе...

Спорт

Одложените натпревари помеѓу Силекс и Вардар, односно Струга Трим Лум и Воска ќе се одиграат на 6 декември

Објавено пред

на

Поради снежни врнежи во текот на вчерашниот ден и изминатата ноќ , Комисијата за натпревари на ФФМ ги одложи натпреварите од 15 коло во Прва МФЛ во Кратово и Струга, односно натпреварите ФК Силекс – ФК Вардар и ФК Струга Трим Лум – ФК Воска Спорт.

Мечевите се пренасочени да се одиграат на 06.12.2023 година (среда) со почеток од 13.00 час.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп1 час

Хороскоп за сабота (2 декември)

ОВЕН Секогаш може подобро и вие тоа најдобро го знаете, па поработете на организацијата и плановите во наредниот период. Ништо...

Култура3 часа

Сеноќно молитвено бдение во нашиот манастир „Св. Богородица – Пречиста“ по повод големиот празник Воведение на Пресвета Богородица

Почитувани возљубени, со особена радост ве информираме дека на 3 декември, во 21 часот ќе се случува сеноќното молитвено бдение во...

Спорт10 часа

Судиите од првата македонска фудбалска лига супериорно ја завршиле работата на мечевите од 16-то коло

Судиска комисија ги разгледа спорните моменти од 16 коло на ПРВА МФЛ, и ги донесе следните заклучоци:  На натпреварот Фк.Шкендија-Фк. Работнички одигран...

Автомобили12 часа

Револуција или најгрдиот автомобил во историјата? Cybertruck пристигна (ФОТО+ВИДЕО)

Елон Маск конечно ја претстави својата визија за американскиот симбол – (pick-up truck). Тоа е многу грдо возило. Но, можеби...

Магазин12 часа

Google од денеска брише неактивни сметки! Сепак, постои начин да се зачуваат податоци

Технолошкиот гигант Google од денеска брише неактивни сметки. Компанијата претходно го најави овој потег за да ја зголеми безбедноста на...

Магазин12 часа

Сопственикот на TikTok, ByteDance, најави отпуштања

ByteDance , мајка на ТикТок, укинува стотици работни места во својот оддел за игри, изјави за CNBC лице запознаено со...

Хороскоп1 ден

Месечен Хороскоп (декември)

ОВЕН Љубов: На почетокот на месец декември сте поканети на забава со вашите драги пријатели, но не сте во можност...

Временска прогноза2 дена

Краткотрајно топло време, но голема разлика во температури, проследете ја најновата метео анализа

Во следниот период, односно до самиот крај на оваа седмица Балканот го очекува голем температурен шок (огромна разлика на температурите...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за четврток (30 ноември)

ОВЕН Марс сепак го зголемува вашиот стрес, бидејќи неговата главна идеја е да работите побрзо – ако се притиснете на...

Македонија2 дена

МВР демантира дека изгубеното девојче е пронајдено во соседна држава и апелира да ме се шират невистини!

Министерството за внатрешни работи ги демантира дезинформациите објавени на порталот „Курир“ дека 14-годишната В.Ѓ., за која на 27 овој месец...

НАЈЧИТАНИ