Следете не

Свет

Светскиот ден на водата, и покрај бројните извори на подземни води – милијарди немаат пристап до нea

Објавено пред

на

Иако е постигнат значителен напредок во зголемувањето на пристапот до чиста вода за пиење и канализација, милијарди луѓе, главно во руралните области, сè уште немаат пристап до овој единствен ресурс. Во светот, секој трет човек нема пристап до безбедна вода за пиење, две од пет лица немаат основни услови за миење раце со сапун и вода, а повеќе од 673 милиони луѓе се без тоалети.

Пандемијата на коронавирус ја покажа критичната важност на санитарните услови, хигиената и соодветниот пристап до чиста вода за превенција и контрола на болестите.

Хигиената на рацете спасува животи. Според Светската здравствена организација, миењето раце е една од најефикасните активности што можете да ги преземете за да го намалите ширењето на патогени и да спречите инфекции, вклучително и коронавирус. Сепак, милијарди луѓе сè уште немаат безбедна вода, а средствата за третман на водата се несоодветни.

Меѓународниот ден на водата, 22 март, е датум за славење на водата и подигање на свеста за проблемот на заедниците кои живеат без пристап до безбедни извори на вода.

На Конференцијата на ОН во Рио де Жанеиро во 1993 година, беше одлучено да се одбележува Денот на водата секоја година, а преку повеќе од 30 свои организации, Обединетите нации го решаваат прашањето за водата преку извештаи, нагласувајќи ја важноста на овој ресурс, потсетувајќи дека еден од Целите за планетарен одржлив развој до 2030 година е општиот пристап до чиста вода во соодветни санитарни услови.

Годинава фокусот е на подземните води, а слоганот „Направи ги невидливи видливи“ ја нагласува нејзината важност.Речиси сите моментални слатки води во светот се подземни води и се основа за снабдување со вода за пиење, канализациски системи, земјоделство, индустрија и екосистеми.

Во многу области, подземните води се користат прекумерно и нерационално, а нивниот недостаток би претставувал проблем за човештвото кој би бил решен со децении, па дури и со векови.

На Светскиот ден на водата, новиот извештај на Water Aid и Британскиот геолошки институт открива дека повеќето земји во Африка имаат доволно резерви на подземни води за да се справат со суши најмалку пет години, а некои земји и до 50 години.

Подземните води како „полиса за осигурување“

Извештајот покажува дека подземните води, кои постојат речиси насекаде под земја, можат да спасат стотици илјади животи и да бидат „глобална полиса за осигурување“ од ефектите на климатските промени.

Според извештајот, повеќето земји во Африка имаат доволно подземни води за луѓето не само да преживеат периоди на суша, туку и да напредуваат со нивната паметна употреба.

Етиопија и Мадагаскар – каде што само околу половина од населението има чиста вода во близина на своите домови – и големи делови од Мали и Нигерија имаат доволно подземни води за да ја задоволат побарувачката во следните 50 години.

Секоја субсахарска земја во Африка може да снабдува секој човек со 130 литри вода за пиење дневно од подземните води. Ова значи дека подземните води би можеле да обезбедат заштита од климатските промени во годините што доаѓаат, дури и во услови без дожд.

Извештајот исто така објаснува дека додека подземните води во субсахарска Африка во голема мера се недоволно искористени, прекумерната употреба е широко распространета во другите делови на светот – главно во Јужна Азија. Овој фактор, заедно со недостатокот на регулатива и недоволната експертиза и инвестиции, често доведува до лошо управување, контаминација и загадување – со потенцијално разорни последици.

Во други региони, подземните води се природно загадени со арсен и флуор, што може да доведе до болести, па дури и до смрт, предупредува извештајот.

И во Јужна Азија и во Африка, подземните води се ранливи на загадување од ѓубрива и пестициди поради интензивното земјоделство, токсичните хемикалии и лошо регулираното индустриско функционирање. Дополнителни отежнувачки фактори се лошите санитарни услови и немањето канализациони мрежи.

Извештајот ја нагласува потребата од зголемување на финансиските средства за вода и канализација за маргинализираните заедници преку фиксен процент од годишните владини буџети и од меѓународните донатори и од приватниот сектор.

Исто така, се нагласува дека инвестирањето во одговорен третман на подземните води, знаење, експертиза, финансиска и институционална поддршка – се клучни за обезбедување на спасувачки, одржлива и безбедна вода и санитација за заедниците кои живеат на првата линија на одбрана од климатската криза.

/rts.rs/

Свет

Сан Франциско им дозволува на полициските роботи да користат смртоносна сила

Објавено пред

на

Одборот на супервизори во Сан Франциско гласаше да им се дозволи на полициските роботи да користат смртоносна сила во екстремни околности, и покрај силните приговори.

Неутрализирање на опасните поединци

Полицискиот оддел во Сан Франциско (SFPD) побара дозвола од Одборот на супервизори да распореди роботи кои можат да убиваат осомничени под одредени околности. Сега одборот го одобри тоа барање, и покрај силното противење од групите за граѓански слободи.

Според новата политика, роботите може да се користат „како смртоносна опција кога ризикот од загуба на животи на граѓаните или полицајците е неизбежен и ја надминува секоја друга опција на сила достапна за SFPD“.

Полициската управа во Сан Франциско моментално има десетина функционални роботи. Засега тие се користат за проценка на потенцијални експлозивни направи и во ситуации со слаба видливост.

Полициската управа во Сан Франциско наведува дека роботите не поседуваат оружје. Сепак, администрацијата би можела да распореди роботи опремени со експлозиви. Роботите потоа „ќе ангажираат, онеспособат или дезориентираат насилно, вооружено или опасно осомничено“. Роботите опремени на овој начин ќе се користат само во екстремни околности. Тие ќе се користат за да се спречи понатамошна загуба на невини животи“.

Не сите се согласија со одлуката

Според извештаите, властите во Сан Франциско мора да ја дефинираат употребата на роботи и друга воена опрема поради законот во Калифорнија што стапи на сила оваа година. Арон Пескин, член на одборот на супервизори, го додаде делот во првичната нацрт-политика на SFPD. „Роботите нема да се користат како употреба на сила против која било личност“, рече Пескин. Но, SFPD го измени предлогот и им дозволи на роботите да користат, или „опција за смртоносна сила“.

Одборот ја одобри таа верзија со дополнителни амандмани, одборот наведува дека службениците можат да користат роботи наполнети со експлозив само откако ќе се исцрпат сите алтернативни опции или други тактики. Исто така, само ограничен број високи функционери ќе можат да одобрат употреба на роботи како смртоносна опција.

Од сите членови на одборот на Сан Франциско, само Шаман Волтон, Дин Престон и Хилари Ронен гласаа против употребата на смртоносна сила. Престон рече дека дозволувањето на SFPD да користи роботи за да убива луѓе е „длабоко вознемирувачки“ и „тажен момент“ за градот.

Во својата изјава, Престо рече дека способноста на полицијата да вооружува роботи „ќе ги стави црните и кафените луѓе на непропорционален ризик од повреда или смрт“. Во меѓувреме, Рафаел Манделман, раниот поддржувач на употребата на роботи како смртоносна сила, ја бранеше својата позиција. Тој рече дека конечната верзија на политиката „предлага разумни ограничувања за употреба на роботи“ и покрај „хиперболата изразена од многумина кои се противат на тоа.

Извор: Engadget

Прочитај повеќе...

Свет

Европската централна банка тврди дека биткоинот може да стане ирелевантен

Објавено пред

на

Тие веруваат дека ова сценарио, во кое биткоинот губи поголем дел од својата вредност, ќе беше евидентно уште пред катастрофата со крипто берзата FTX, по што цената на акцијата падна под 16 илјади долари.

Традиционалните финансиски институции никогаш не биле љубители на криптовалутите, сметајќи дека тој пазар е нестабилен, неизвесен и крајно ризичен за инвестирање. Некои се збогатија многу благодарение на крипто, но некои земаа кредити и инвестираа заштеди и изгубија добар дел.

Сегашната состојба на овој пазар секако не е охрабрувачка и како и секогаш има две гледишта за неа. За оние кои гледаат позитивно на работите, ситуацијата е стабилизирана по турбулентен период и, како и во минатото, станува збор само за негативна фаза проследена со оживување на цената на криптовалутите.

Но, за некои, како еден од директорите на Европската централна банка, Улрих Биндсеил, и аналитичарот на банката, Јирген Шаф, сведоци сме на последните шокови на биткоинот пред оваа криптовалута да стане целосно ирелевантна. Тие сметаат дека сценариото во кое биткоинот губи најголем дел од својата вредност било евидентно уште пред катастрофата со крипто берзата FTX, по што цената на биткоинот паднала под 16 илјади долари.

После тоа благо се зголеми, но споменатите членки на Европската централна банка, како и дел од аналитичарите, сметаат дека тоа е само краткорочно зголемување, по што повторно ќе следи пад. Според нив, биткоинот не е погоден за инвестирање, со оглед на тоа што е исклучително испарлива валута, а не е погоден ниту за плаќање: Трансакциите преку биткоин се гломазни, бавни и скапи. Биткоинот никогаш не бил користен во значителна мера за правни трансакции во реалниот свет, се вели во блог пост напишана од Биндсеил и Шаф.

Тие нагласуваат дека се уште постои „тврдоглав пристап“ според кој просторот за криптовалути мора да биде отворен за иновации без разлика на цената и предупредуваат на нејзиното негативно влијание врз животната средина, како и на фактот дека оваа технологија досега постигнала ограничени вредност за општеството.

Да потсетиме дека ова не е прв пат оваа банка да испраќа отровни стрели кон крипто индустријата – пред половина година претседателката Кристин Лагард коментираше дека криптовалутите се безвредни.

Извор: CNBC

Прочитај повеќе...

Свет

Кина утре ќе го лансира вселенското летало Shenzhou-15 кон својата вселенска станица

Објавено пред

на

КИНА ќе го лансира вселенското летало Shenzhou-15 до својата вселенска станица на 29 ноември во 23 часот (1508 часот по Гринич), објави во понеделникот Кинеската вселенска агенција, во, како што се планира, последна мисија за завршување на распоредувањето на станицата.

Екипажот се состои од тројца астронаути: Феи Јунлонг, Денг Кингминг и Џанг Лу, соопшти агенцијата на прес-конференција. Вселенската станица во рок од една недела ќе им биде предадена од тројцата астронаути кои пристигнаа на почетокот на јуни.

„За време на престојот, екипажот Shenzhou-15 ќе го пречека товарниот вселенски брод Tianzhou-6 и ќе го предаде вселенскиот брод Shenzhou-16 со екипаж, а планира да се врати на кинеското место за слетување Донгфенг во мај следната година“, рече Џи Чиминг, портпарол.

„Во моментов, комбинацијата на вселенската станица е во стабилен статус со целата опрема што функционира добро и е подготвена за рандеву со екипажот, приклучување и предавање“, додаде Ји. Во април 2021 година, Кина започна со изградба на вселенска станица со три модули со лансирање на модулот Тианхе, главното живеалиште за астронаутите.

Во јули и ноември беа пуштени во употреба преостанатите два лабораториски модули, Вентиан и Менгтиан, каде што ќе се вршат научни експерименти.

Завршувањето на вселенската станица, дизајнирана да трае најмалку 10 години, ќе биде пресвртница во амбициите на Кина во ниската орбита на Земјата, при што стареењето на ISS на НАСА потенцијално ќе биде надвор од функција до крајот на деценијата.

/Index

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија7 часа

Од полноќ големо намалување на цената на горивата

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95, се намалува за 3,50 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за...

Магазин9 часа

Вака би можел да изгледа првиот телефон на Google со флексибилен екран (ВИДЕО)

Се појавија детали за тоа како би можел да изгледа првиот телефон на Google со флексибилен екран. @Onleaks и HowToISolve...

Дом и уредување9 часа

Во одводите демнат невидливи материи кои можат да бидат опасни

Одводите, одводите и канализационите цевки генерално не се многу пријатни места, барем од човечка перспектива. Да бевте габа, од друга...

Автомобили9 часа

Половните автомобили ќе бидат поевтини и поевтини

Цените на половните автомобили се на највисоко ниво на сите времиња и најверојатно наскоро ќе паднат, соопшти во четвртокот одделот...

Магазин9 часа

Airbus создаде водороден мотор за авиони

Како дел од својата цел да има авиони со нулта емисија во употреба до 2035 година, Airbus најави развој на...

Скопје9 часа

Се огласија од МВР, пратени дојави за бомби и за ТЦ Бисер, Транспортен центар, Флатирон и ПС Центар.

Денеска (09.12.2022) околу 09.30 часот во СВР Скопје било пријавено дека на електронска адреса на седум средни училишта во Скопје...

Кичево12 часа

Неодолива неделна акција на производи во АТВА Маркети

За сите верни потрошувачи, АТВА Маркети Кичево истакнаа неделна акција на производи која трае до 15 декември. Купувај и заштеди!

Временска прогноза12 часа

Сите информации за новиот циклон кој носи обилни врнежи од дожд

Моќниот циконски систем од запад полека му се приближува на регионот и на Македонија и истиот веќе започна да влијае...

Хороскоп21 час

Хороскоп за петок (9 декември)

ОВЕН Еден разговор може да ве стави во незгодна позиција да мора да бирате помеѓу семејството, пријателите и партнерот. Послушајте...

Кичево22 часа

96.5 MHz – Радио „Акорд“ – 17 години вашата верна радио и онлајн музичка фреквенција во кичевскиот етер

На фреквенција од 96.5 MHz во Кичево, 24 часа на ден, се емитува музика по избор на слушателите,најнови хитови од македонската и странската...

НАЈЧИТАНИ