Lifestyle
Топло или ледено кафе: Кое е подобро да се пие и дали е едното поздраво од другото?

Кога станува збор за ледено наспроти топло кафе, разговорите имаат тенденција да се фокусираат на личниот вкус. Но, што е со здравјето? Дали двете верзии на кафе различно влијаат на човечкото тело и дали разликите се доволно силни за да гарантираат трајни промени во вашата потрошувачка на кофеин?
За да дознае, HuffPost разговараше со Др. Маџид Басит, кардиолог во Меморијал Херман во Шугар Ленд, Тексас.
Басит рече дека нема многу истражувања на оваа тема, но забележала една разлика: „Се покажа дека топлото кафе има поголеми количини на антиоксиданси, кои можат да понудат здравствени придобивки. Но, потребни се повеќе истражувања“, додаде таа.
Студијата од 2018 година во Scientific Reports го потврдува ова. Истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон откриле дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданси, кои можат да го спречат или забават оштетувањето на клетките, во споредба со ладното кафе.
Но, што ако сакате да добиете дополнителна доза кофеин?
Тогаш работите стануваат незгодни. Кофеинот е многу променлив во свареното кафе и зависи од голем број фактори, вклучувајќи ги и користените зрна. Иако студијата на Американското хемиско друштво од 2020 година покажа дека методите на подготовка произведуваат малку повисоки нивоа на кофеин од методите на ладно пиво, важно е да се забележи дека разликите не беа доволно големи за да се надминат горенаведените варијабли. Така, генерално, ќе добиете солидна доза на кофеин без разлика дали кафето ќе го пиете топло или ладно.
„Кофеинот има и позитивни и негативни ефекти врз телото“, објасни Басит. „Тоа ја зголемува будноста на мозокот и општото ниво на енергија, но исто така ќе ја зголеми стомачната киселина што доведува до стомачни тегоби кај некои луѓе“. Кардиологот спомна и зголемено мокрење, крвен притисок и отчукување на срцето, заедно со намалување на способноста на телото да апсорбира калциум, што може да доведе до помала густина на коските.
Да резимираме: Просечната шолја топло кафе има малку повеќе антиоксиданси и приближно исто количество кофеин како неговата поладна верзија. Генерално, студиите не открија големи разлики во тоа како човечкото тело реагира на двете форми на кафе. Топло или ладно, кафето се чини дека е генерално добро за вас.
Според студија на Универзитетот во Колорадо од 2017 година, пиењето кафе неделно може да ги намали шансите за срцев удар за дури 7%. Серијата од три студии од 2022 година презентирани на 71-та годишна научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија дополнително поддржуваат дека кафето е добро за здравјето на срцето.
Сепак, постои една карактеристика на топлата шолја кафе која многу ја разликува од ладното кафе, а нема никаква врска со консумирањето: мирисот на топлото кафе.
Според една студија од 2008 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, постои врска помеѓу вкусот на гравот и „потенцијалната антиоксидантна активност или активност за ослободување од стрес“.
Користејќи стаорци во лабораториски експеримент, истражувачите откриле дека само еден мирис на топло кафе е доволно за да се намали заморот и нивото на стрес. „Бидејќи топлото кафе има повеќе пареа, можно е овој ефект да се подобри со топлото кафе во споредба со ладното кафе“, рече Басит. Кардиологот, сепак, истакнува и дека нема дефинитивно истражување на оваа тема и дека многу од резултатите би можеле да се поврзат со плацебо ефектот.
Оттука, излегува дека битката помеѓу топлото и ладното кафе сè уште вреди да се дебатира.
/HuffPost
Lifestyle
Што се случува во вашето тело кога не пиете доволно вода?

Дехидрацијата може сериозно да влијае врз вашето здравје
Недоволниот внес на вода има многу пошироки последици од само чувство на жед. Дехидрацијата може негативно да влијае врз менталната јасност, физичките перформанси и дури и кардиоваскуларното здравје.
Како дехидрацијата влијае на мозокот и концентрацијата?
Истражувањата покажуваат дека дури и блага загуба на течности може да доведе до:
• Намалување на работната меморија
• Зголемено ниво на стрес
• Потешкотии во концентрацијата
Според д-р Навила Авал, важно е да се пие вода редовно во текот на денот, а не само кога сте жедни. Телото губи течности постојано, а кога волуменот на крвта се намалува, се намалува и протокот на крв во мозокот.
Последици по телото и дигестивниот систем
Недоволната хидратација може да:
• Го зголеми ризикот од мозочен удар
• Предизвика запек, бидејќи телото црпи повеќе вода од храната во цревата
• Доведе до сува и нееластична кожа, појава на брчки и други знаци на стареење
• Ја намали издржливоста, силата и физичките перформанси
Врска меѓу жедта и гладот
Често телото ја меша жедта со гладот, што доведува до прекумерно внесување храна. Соодветната хидратација може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрав метаболизам.
Колку вода треба да пиете?
Препорачаната дневна количина е околу 2 до 2,5 литри вода, но ова може да варира зависно од:
• Возраст
• Пол
• Ниво на физичка активност
• Температура на околината
• Внес на кофеин и алкохол
Физички симптоми на дехидрација
• Сува или леплива уста
• Испукани усни
• Замор и пад на енергија
Д-р Надира истакнува дека заморот често е прв знак на дехидрација, но многумина го игнорираат. Кога телото нема доволно вода, мора да работи понапорно за да ги извршува секојдневните функции, што доведува до исцрпеност.
Пиењето доволно вода може да направи разлика – не само за телото, туку и за умот.
Извор: 24H
Lifestyle
Еве колку кафе можете да пиете на ден: „Ниту една шолја повеќе“

Кофеинот влијае на зголемениот пулс и крвниот притисок, а со тоа и на крвните садови и работата на срцето.
Големите количини на кафе, т.е., кофеин во подолг временски период неизбежно доведуваат до потенцијални срцеви проблеми и нарушувања.
Научното истражување на д-р Ненси Кагатар наведува дека редовното пиење повеќе од четири шолји кафе дневно може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања.
„Поради неговото влијание врз автономниот нервен систем, секојдневното консумирање кофеин може да ги стави инаку здравите поединци на ризик од хипертензија и други кардиоваскуларни проблеми“, рече авторката на студијата, д-р Ненси Кагатар.
Таа и тим од индиски научници дошле до овие заклучоци проучувајќи 92 луѓе со здрави срца.
Тие ги тестираа отчукувањата на срцето и крвниот притисок на секој поединец пред и по извршувањето на триминутната кардио вежба и забележаа демографија и употреба на кофеин, вклучително и дали испитаниците вообичаено пиеле кафе, чај или безалкохолни пијалоци.
Речиси 20 проценти од учесниците консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин секој ден, што е еквивалент на два енергетски пијалоци, околу девет шолји црн чај или 11 кока кола.
Луѓето кои консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин дневно имале значително поголема веројатност да имаат покачен крвен притисок и пулс дури и после вежбање.
„Зголемувањето на свеста за ризиците е клучно за подобрување на здравјето на срцето за секого“, вели Кагатара.
Големи количини на кофеин консумирале жени од урбани средини кои работеле во деловно опкружување.
Накратко, висок крвен притисок е безопасен, но постојаниот висок притисок ги оптоварува крвните садови и срцевите мускули.
Ова може да доведе до срцев удар, мозочен удар, проблеми со бубрезите, васкуларна деменција и проблеми со очите.
Хронично високиот пулс може да предизвика слични компликации.
Кофеинот е најкористената „дрога“ во светот. Работи со привремено блокирање на рецепторите во мозокот кои го регулираат спиењето, меморијата, вниманието и учењето, што го зголемува протокот на кислород во мозокот, го забрзува отчукувањата на срцето и ја подобрува концентрацијата, што заедно може да ви помогне да се чувствувате повнимателно.
Постарите истражувања ја поддржуваат идејата дека умереното консумирање на пијалоци со кофеин не е штетно и дека пиењето мала количина чај дневно помага за здравјето на цревата и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Некои истражувања исто така сугерираат дека консумирањето умерено количество кафе дневно може да им помогне на луѓето кои работат во канцеларии да живеат подолго.
Како заклучок, како и во случајот со енергетските пијалоци со висок процент на кофеин и шеќер, прекумерната употреба на кофеин во подолг временски период, во зависност од општата здравствена состојба на поединецот, може негативно да влијае на кардиоваскуларниот систем и здравјето на срцето.
Всушност, пиењето повеќе од 5.000 mg кофеин може да биде фатално, според Центарот за зависност и ментално здравје.
Извор: B92
Lifestyle
Најевтиниот трик за чистење на патики: Блескаат како нови со состојки што веќе ги имате дома
Ако мислите дека вашите омилени патики веќе нема спас, дајте им уште една шанса. Со едноставна домашна паста направена од само две состојки кои сигурно ги имате во кујната, нивниот бел ѓон ќе заблеска како нов. Белиот раб на патиката е онаа ситница што прави огромна разлика во изгледот, а решението не бара скапи препарати или професионално чистење.
Повеќето луѓе при чистење се фокусираат на платното или кожата, но вистинската борба се води на белиот гумен раб. Тој најбрзо се валка и најтешко се враќа во првобитната состојба. Токму затоа, комбинацијата од сода бикарбона и оцет е совршена за таа задача. Оваа природна паста создава лесна пенеста маса што ја разградува маснотијата, ги отстранува црните дамки и ја враќа белината, без потреба од силно триење и без хемикалии.
Потребни состојки:
• Алкохолен оцет
• Вода
• Сода бикарбона (додавајте додека не добиете густа паста)
• Стара четка за заби или мала четка
• Мека ткаенина или хартиени крпи
Постапка за чистење:
-
Во мал сад измешајте оцет и вода во сооднос 1:1 (на пример 50 мл оцет + 50 мл вода).
-
Додадете сода бикарбона постепено. Смесата ќе почне да се пени, но тоа е нормално и природно.
-
Продолжете со мешање додека не добиете густа, мазна паста (налик паста за заби).
-
Потопете ја четката и нежно тријте го белиот раб на патиките со кружни движења.
-
Оставете ја пастата да делува 5 минути ако имате време.
-
Избришете со влажна крпа и оставете ги патиките да се исушат природно.
Дополнителни совети за беспрекорни патики:
Ако нечистотијата е тврдоглава, направете ја пастата погуста и исчистете ја малку поцврсто, но нежно.
За почувствителни материјали (како мрежа), намалете ја количината на оцет — повеќе вода, помалку киселина.
Можете да го повторите процесот неколку недели за да ги одржувате вашите стапала секогаш чисти и вашиот стил полиран.
Извор: Nova
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (30 април)
-
Спорт2 дена
(ФОТО) Денес кичевските ривали „ФК Кичево“ и „ФК Напредок“ одиграа одличен меч од регионалната лига
-
Хороскоп14 часа
Месечен Хороскоп (мај 2025)
-
Спорт2 дена
Македонската гордост блесна на USA Open
-
Кичево4 часа
(ФОТО) Автошоп „Delta“ – Кичево прославува 25 години постоење, верификуван бренд „број 1“ за вашиот автомобил, сѐ на едно место!
-
Магазин1 ден
Elden Ring ја надмина бројката од 30 милиони продадени копии
-
Спорт20 часа
Првиот човек на ФФМ оствари средба со раководствата на финалистите кои ќе се соочат за „Купот на Македонија“, со негова заложба на мечот ќе има ВАР технологија
-
Скопје15 часа
Утре во Скопје посебен режим на сообраќај поради најавен протест, следните улици треба да се одбегнуваат