Lifestyle
Топло или ледено кафе: Кое е подобро да се пие и дали е едното поздраво од другото?

Кога станува збор за ледено наспроти топло кафе, разговорите имаат тенденција да се фокусираат на личниот вкус. Но, што е со здравјето? Дали двете верзии на кафе различно влијаат на човечкото тело и дали разликите се доволно силни за да гарантираат трајни промени во вашата потрошувачка на кофеин?
За да дознае, HuffPost разговараше со Др. Маџид Басит, кардиолог во Меморијал Херман во Шугар Ленд, Тексас.
Басит рече дека нема многу истражувања на оваа тема, но забележала една разлика: „Се покажа дека топлото кафе има поголеми количини на антиоксиданси, кои можат да понудат здравствени придобивки. Но, потребни се повеќе истражувања“, додаде таа.
Студијата од 2018 година во Scientific Reports го потврдува ова. Истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон откриле дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданси, кои можат да го спречат или забават оштетувањето на клетките, во споредба со ладното кафе.
Но, што ако сакате да добиете дополнителна доза кофеин?
Тогаш работите стануваат незгодни. Кофеинот е многу променлив во свареното кафе и зависи од голем број фактори, вклучувајќи ги и користените зрна. Иако студијата на Американското хемиско друштво од 2020 година покажа дека методите на подготовка произведуваат малку повисоки нивоа на кофеин од методите на ладно пиво, важно е да се забележи дека разликите не беа доволно големи за да се надминат горенаведените варијабли. Така, генерално, ќе добиете солидна доза на кофеин без разлика дали кафето ќе го пиете топло или ладно.
„Кофеинот има и позитивни и негативни ефекти врз телото“, објасни Басит. „Тоа ја зголемува будноста на мозокот и општото ниво на енергија, но исто така ќе ја зголеми стомачната киселина што доведува до стомачни тегоби кај некои луѓе“. Кардиологот спомна и зголемено мокрење, крвен притисок и отчукување на срцето, заедно со намалување на способноста на телото да апсорбира калциум, што може да доведе до помала густина на коските.
Да резимираме: Просечната шолја топло кафе има малку повеќе антиоксиданси и приближно исто количество кофеин како неговата поладна верзија. Генерално, студиите не открија големи разлики во тоа како човечкото тело реагира на двете форми на кафе. Топло или ладно, кафето се чини дека е генерално добро за вас.
Според студија на Универзитетот во Колорадо од 2017 година, пиењето кафе неделно може да ги намали шансите за срцев удар за дури 7%. Серијата од три студии од 2022 година презентирани на 71-та годишна научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија дополнително поддржуваат дека кафето е добро за здравјето на срцето.
Сепак, постои една карактеристика на топлата шолја кафе која многу ја разликува од ладното кафе, а нема никаква врска со консумирањето: мирисот на топлото кафе.
Според една студија од 2008 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, постои врска помеѓу вкусот на гравот и „потенцијалната антиоксидантна активност или активност за ослободување од стрес“.
Користејќи стаорци во лабораториски експеримент, истражувачите откриле дека само еден мирис на топло кафе е доволно за да се намали заморот и нивото на стрес. „Бидејќи топлото кафе има повеќе пареа, можно е овој ефект да се подобри со топлото кафе во споредба со ладното кафе“, рече Басит. Кардиологот, сепак, истакнува и дека нема дефинитивно истражување на оваа тема и дека многу од резултатите би можеле да се поврзат со плацебо ефектот.
Оттука, излегува дека битката помеѓу топлото и ладното кафе сè уште вреди да се дебатира.
/HuffPost
Lifestyle
Како да откриете дали јаболката се прскани и како безбедно да ги исчистите

Јаболката се едно од најчесто консумираните овошја, но кога се купуваат од продавници, често доаѓаат со сјаен слој кој може да биде восок нанесен за подолго складирање и подобар изглед. Иако овој слој е дозволен за употреба, многумина сакаат да го отстранат – особено ако сакаат да го јадат овошјето со кора, која содржи вредни хранливи состојки.
Како да проверите дали јаболката се восочени?
Постојан и едноставен трик може да ви помогне:
-
Ставете неколку јаболка во длабок сад.
-
Прелијте ги со врела вода.
-
Оставете ги неколку минути.
Ако на површината се појават бели дамки или слој како маснотии, тоа е знак дека јаболката се премачкани со восок. Овој слој може да ја задржи нечистотијата и хемикалиите од прскање, па се препорачува темелно миење пред консумирање.
Како да ги исчистите јаболката темелно?
За ефикасно чистење, можете да користите природен раствор:
-
1 лажица сода бикарбона
-
Сок од половина лимон
-
Млака вода
Измешајте ги состојките и потопете четка за заби или мека четка во растворот. Добро истријте ја површината на јаболката, потоа исплакнете ги под млаз вода. Со оваа постапка ќе ги отстраните восокот, остатоците од прскање и други нечистотии.
Зошто е важно да не ја лупите кората?
Кората на јаболката е богата со растителни влакна, антиоксиданси и витамини, па со нејзиното отстранување се губат дел од хранливите вредности. Затоа, ако ги чистите правилно, можете безбедно да ги јадете јаболките со кора и да го извлечете максимумот од нивната хранлива вредност.
Lifestyle
Дали рчите во сон? Причина може да биде оваа секојдневна навика

Рчењето е чест проблем кој не само што го нарушува сонот, туку може да биде и знак за длабоки нарушувања на дишните патишта. Будењето со сува уста и чувство на замор може да бидат првите индикатори дека нешто го попречува нормалното дишење за време на спиењето.
Што ја предизвикува иритацијата на грлото?
Една од навиките која сѐ повеќе се поврзува со рчењето е користењето електронски цигари (вејпирање) или пушењето тутун. И двата вида инхалација можат да доведат до иритација на дишните патишта, оток и акумулација на слуз, што го попречува протокот на воздух. Овие промени може да предизвикаат вибрации на меките ткива во грлото и носот, што резултира со појава на рчење.
Некои состојки во електронските цигари, како пропилен гликолот, ја сушат слузницата на грлото, што дополнително ја зголемува веројатноста за иритација. Никотинот, исто така, може да ги опушти мускулите во грлото, што води до делумно затворање на дишните патишта за време на спиењето.
Како настанува рчењето?
Рчењето се јавува кога воздухот тече низ стеснети дишни патишта, предизвикувајќи вибрации на мекото ткиво. Ова може да биде резултат на блокирани синуси, лоша положба на телото, стеснување на грлото или други анатомски и надворешни фактори.
-
Тивко рчење често е поврзано со затнати носни патишта.
-
Гласно и длабоко рчење укажува на блокада во задниот дел на грлото.
Што можете да направите?
Ако се соочувате со проблеми при спиење или рчите редовно, размислете за промени во секојдневните навики. Еве неколку практични совети:
-
Избегнувајте пушење и вejпирање, особено пред спиење.
-
Намалете го внесот на алкохол во вечерните часови.
-
Обидете се да спиете на страна наместо на грб.
-
Користете соодветна перница за правилна положба на главата и вратот.
-
Одржувајте здрава телесна тежина и редовна физичка активност.
Промените во стилот на живот може значително да го подобрат квалитетот на сонот, да го намалат рчењето и да придонесат за подобро здравје на долг рок.
Lifestyle
Како да го исчистите одводот без сода бикарбона и оцет: Ефикасни и едноставни решенија

Избегнете скапи поправки со домашни методи кои навистина функционираат
Затнат одвод е проблем со кој се соочуваат многумина – водата почнува бавно да се исцедува, а од мијалникот доаѓаат непријатни звуци или мириси. Иако најчесто се препорачува користење на сода бикарбона и оцет, оваа комбинација не е секогаш најефикасна против масните наслаги кои најчесто се причина за затнувањето.
Зошто сода и оцет не помагаат секогаш?
Комбинацијата од сода бикарбона и оцет предизвикува хемиска реакција, но резултатот од неа е претежно вода и сол – супстанции кои не се доволно силни за да ги разградуваат маснотиите и тврдокорните наслаги во одводот. Затоа, експертите предлагаат попрактични и поефикасни алтернативи.
Едноставен метод со детергент и врела вода
Една од наједноставните и најбезбедни техники за одзатнување на одводот е комбинацијата на обичен детергент за садови и врела вода. Еве како:
-
Зовријте околу еден литар вода.
-
Додадете неколку капки детергент за садови.
-
Оставете мешавината неколку минути да стои.
-
Внимателно истурете ја во одводот.
Детергентот помага во разградување на маснотиите, додека врелата вода ги раствора преостанатите остатоци. Постапката може да се повтори ако е потребно.
Алтернативен трик за потешки затнувања
Ако основниот метод не помогне, може да се проба следниот пристап:
-
1 лажичка детергент
-
½ чаша сода бикарбона
-
2 чаши оцет
Истурете ги состојките во одводот, покријте со влажна крпа и оставете десет минути. Потоа исплакнете со врела вода. Иако содата и оцетот се вклучени, тука улогата на детергентот и температурата имаат многу поголемо влијание.
Како да спречите затнување на одводот
Превенцијата е најдобриот начин за одржување на чисти цевки. Еве неколку совети:
-
Не фрлајте остатоци од храна, мрснотии или коса во одводот.
-
Користете заштитни мрежи на мијалниците и туш кабините.
-
Редовно отстранувајте ја насобраната нечистотија.
-
Повремено исплакнувајте ги одводите со врела вода.
Со редовно одржување и внимателно користење, можете да го продолжите животниот век на водоводниот систем и да избегнете скапи интервенции.
-
Кичево2 дена
Демант од СВР Охрид: Стара е веста за случена сообраќајка кај кичевското село Трапчин Дол, која беше за жал со жртви
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (24 мај)
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за недела (25 мај)
-
Временска прогноза1 ден
Временска прогноза за сабота и недела, ќе имаме дожд на секаде и голем пад на температурите, ова се последните метео вести
-
Кичево17 часа
Зошто сите оваа сезона зборуваат за проектот „Истражи го Кичево“ на „Интелект Едукација“
-
Македонија15 часа
Во Штип експлодирала плинска боца во стан, од силината на експлозијата врата и прозорец паднале директно на паркирано возило
-
Здравје и убавина2 дена
Само со „20 минути возење“ велосипед секој ден, се подобрува целокупното здравје кај човекот
-
Спорт1 ден
Ѓоковиќ ќе се бори за 100-тата титула, откако го победи Нори во Женева!