Lifestyle
Топло или ледено кафе: Кое е подобро да се пие и дали е едното поздраво од другото?
Кога станува збор за ледено наспроти топло кафе, разговорите имаат тенденција да се фокусираат на личниот вкус. Но, што е со здравјето? Дали двете верзии на кафе различно влијаат на човечкото тело и дали разликите се доволно силни за да гарантираат трајни промени во вашата потрошувачка на кофеин?
За да дознае, HuffPost разговараше со Др. Маџид Басит, кардиолог во Меморијал Херман во Шугар Ленд, Тексас.
Басит рече дека нема многу истражувања на оваа тема, но забележала една разлика: „Се покажа дека топлото кафе има поголеми количини на антиоксиданси, кои можат да понудат здравствени придобивки. Но, потребни се повеќе истражувања“, додаде таа.
Студијата од 2018 година во Scientific Reports го потврдува ова. Истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон откриле дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданси, кои можат да го спречат или забават оштетувањето на клетките, во споредба со ладното кафе.
Но, што ако сакате да добиете дополнителна доза кофеин?
Тогаш работите стануваат незгодни. Кофеинот е многу променлив во свареното кафе и зависи од голем број фактори, вклучувајќи ги и користените зрна. Иако студијата на Американското хемиско друштво од 2020 година покажа дека методите на подготовка произведуваат малку повисоки нивоа на кофеин од методите на ладно пиво, важно е да се забележи дека разликите не беа доволно големи за да се надминат горенаведените варијабли. Така, генерално, ќе добиете солидна доза на кофеин без разлика дали кафето ќе го пиете топло или ладно.
„Кофеинот има и позитивни и негативни ефекти врз телото“, објасни Басит. „Тоа ја зголемува будноста на мозокот и општото ниво на енергија, но исто така ќе ја зголеми стомачната киселина што доведува до стомачни тегоби кај некои луѓе“. Кардиологот спомна и зголемено мокрење, крвен притисок и отчукување на срцето, заедно со намалување на способноста на телото да апсорбира калциум, што може да доведе до помала густина на коските.
Да резимираме: Просечната шолја топло кафе има малку повеќе антиоксиданси и приближно исто количество кофеин како неговата поладна верзија. Генерално, студиите не открија големи разлики во тоа како човечкото тело реагира на двете форми на кафе. Топло или ладно, кафето се чини дека е генерално добро за вас.
Според студија на Универзитетот во Колорадо од 2017 година, пиењето кафе неделно може да ги намали шансите за срцев удар за дури 7%. Серијата од три студии од 2022 година презентирани на 71-та годишна научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија дополнително поддржуваат дека кафето е добро за здравјето на срцето.
Сепак, постои една карактеристика на топлата шолја кафе која многу ја разликува од ладното кафе, а нема никаква врска со консумирањето: мирисот на топлото кафе.
Според една студија од 2008 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, постои врска помеѓу вкусот на гравот и „потенцијалната антиоксидантна активност или активност за ослободување од стрес“.
Користејќи стаорци во лабораториски експеримент, истражувачите откриле дека само еден мирис на топло кафе е доволно за да се намали заморот и нивото на стрес. „Бидејќи топлото кафе има повеќе пареа, можно е овој ефект да се подобри со топлото кафе во споредба со ладното кафе“, рече Басит. Кардиологот, сепак, истакнува и дека нема дефинитивно истражување на оваа тема и дека многу од резултатите би можеле да се поврзат со плацебо ефектот.
Оттука, излегува дека битката помеѓу топлото и ладното кафе сè уште вреди да се дебатира.
/HuffPost
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево1 ден
(ФОТО) На кичевско „Китино Кале“ наши сограѓанки од граѓанското здружение “Sunshine Kids” организираа културен настан „Мојот шарен град“
-
Спорт9 часа
(ФОТО) Во дерби мечот против „Еврогол“ од Прилеп, ФК Кичево денес оствари важна победа во одлично прикажана игра
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (17 ноември)
-
Временска прогноза6 часа
Суво и стабилно до вторник, од среда нов влажен воздушен бран кој ќе донесе повремени врнежи од дожд, додека на планините снег
-
Хороскоп34 минути
Хороскоп за понеделник (18 ноември)
-
Спорт3 часа
Сејдини поднесе оставка од претседател на ФФМ, УО закажа вонредно изборно собрание за 22-ри декември
-
Спорт6 часа
(ВИДЕО) Миовски донесе нова победа на Македонија, овој пат против Ф.Острови – нов рекорд на нашата селекција без примен гол
-
Автомобили1 ден
Ова се седумте финални автомобили кои се борат за „Автомобил на годината“