Следете не

Македонија

Вчера во Кичево и Охрид, како и во цела држава спроведена засилена акциска контрола за мотоциклисти, констатирани низа прекршоци..

Објавено пред

на

Министерство за внатрешни работи

Вчера на 04.07.2023 во периодот од 18:00 до 00:00 часот, на подрачјето на Охрид и Кичево, како и во цела Македонија реализирани беа засилени сообраќајни контроли на мотоциклисти. При контролите, 10 мотоциклисти, и тоа четири во Охрид и шест во Кичево, се санкционирани поради некористење заштитен шлем, односно кацига.

Воедно, затекнати се и 8 мотоциклисти кои управувале мотоцикли без возачка дозвола (Охрид – 04, Кичево – 04), и тие се веднаш исклучени од сообраќај.

Додека на територијата на Република Македонија вкупно санкционирани биле 235 возачи. Од нив, 140 возачи не користеле заштитна кацига за време на возење, 48 возеле без возачка дозвола, два мотоцикли се одземени поради истечена сообраќајна дозвола и предизвикување голема бучава, а санкционирани се и други прекршоци.
Засилените акциски контроли продолжуваат и во наредните денови. Од МВР апелираат до сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи и заеднички да придонесеме за побезбедни патишта.

Македонија

За помалце од месец СВР Охрид изрече 70 санкции за мотоциклисти, без возачка, шлем и за оние кои предизвикуваат бучава

Објавено пред

на

Полициската станица за безбедност во патниот сообраќај Охрид, од почетокот на јули, реализира 70 акциски контроли кон возачите на мотори и мотоцикли и по разни основи од Законот за безбедност во патниот сообраќај, санкционира 70 мотоциклисти.

– Санкциите се изречени поради констатирано управување на мотоцикли без заштитен шлем односно кацига, управување нерегистрирани мотоцикли или пред стекнување со соодветна дозвола, управување мотор без соодветна категорија, управување со поголема брзина од пропишаната како и брзото ноќно возење кое предизвикува зголемена бучава во ноќните часови.

Во истиот период, поради непродолжена важност на сообраќајната дозвола повеќе од 6 месеци,  одземени се три мотоцикли. Целта на акциските контроли е елиминирање на прекршоците кои ги прават овие учесници во сообраќајот и укажување за потребата од подигнување на степенот на безбедноста во сообраќајот и на безбедносната култура кај возачите на мотоцикли, целосно и доследно почитување на поставената хоризонтална и вертикална патна сигнализација.

Една од целите е и сузбивање на проблемот со бучавата и заштита на граѓаните од нарушување на јавниот ред и мир, предизвикано од брзото ноќно возење и нелегалните мототрки кои создаваат механички извори на врева во ноќните часови.

– Потсетуваме дека, сообраќајните контроли по овие основи ќе бидат интензивни и апелираме до сите учесници во сообраќајот, а посебно до мотоциклистите, на доследно почитување на законските одредби за безбедност во сообраќајот со цел елиминирање на сообраќајните незгоди, лична безбедност на мотоциклистите и на останатите учесници во сообраќајот, но и заштита на граѓаните, велат од СВР Охрид, односно портпаролот Стефан Димоски.

Прочитај повеќе...

Македонија

СВР Охрид со превентивни кампањи за заштита од пожари за туристите кои патуваат преку Галичица

Објавено пред

на

Со цел подигнување на јавната свест за потребата од заштита на шумите од пожари, полициски службеници од Полициската станица за гранични проверки „Св.Наум“ и претставници на Јавната установа „Национален парк Галичица“, деновиве спроведуваат превентивно-едукативна кампања.

Имено, тимови од полициски службеници и претставници на Националниот парк, кај кракот што од регионалниот пат Охрид – Св.Наум води кон туристичката населба Отешево, на граѓаните им делат летоци со едукативна содржина и, притоа, низ непосредни разговори со нив, ги потсетуваат на општите мерки за заштита од пожар, на посебните превентивни мерки и препораки за заштита на шумите од пожари, како и на потребата да ја почитуваат забраната за движење низ шуми и како да се однесуваат при движење на регионалниот пат низ шумските појаси.

Заедничките тимови, посебно ја нагласуваат потребата од итно известување за евентуално настанат пожар што ќе значи брза реакција на надлежните служби за негово локализирање и гаснење, за Порта.мк известува портпаролот на СВР Охрид, Стефан Димоски.
Прочитај повеќе...

Македонија

ЦУК со информација за пожарите на отворено

Објавено пред

на

Во последното деноноќие и имаше 26 пожари на отворено, а од нив активни утрово се 9 врз коишто утрово се противпожарно се дејствува по земја и на места со воздухопловна поддршка. Активните девет 9 се следните:
– Пожарот на Планината Серта се простира на 3 општини како 4 самостојни пожари.
1 Општина Неготино во атарот на с.Калањево ( гори ниска вегетација и шума);
2 Општина Конче, селата Горни и Долни Липовиќ (ниско стеблеста шума –Бор);
3 Општина Штип, местено викано Патрик ( смрек, дабова шум.и мешовита шума)
4. Општина Штип, помеѓу селата Драгоево и Селце, м.в.Хаџи Реџепли (ниска вегетација и грмушки);
– Општина Ново Село над с.Бадилен, (борова шума);
– Општина Чашка, селата Дреново и Долно Јаболчиште (мешовита шума);
– Општина Долнени, с.Црнилиште (нискостеблеста вегетација);
– Општина Долнени с. Слепче и с. Гостиражни гори ниска и сува вегетација (трева и нискостеблесто) и во
– Општина Гевгелија,помеѓу с.Негорци и с.Кованец (даб,смрека,прнар, сува трева).
Изганати целосно беа 17 пожари во последното деноноќие.

Од рано утрово веќе се дејствува по активните пожари и со воздухоплови, како засилување на силите коишто гаснат од земја, пожарникари, вработени во јавни и комунални претпријатија, армиски припадници, од доброволни ПП друштава, мештани и од други здруженија на граѓани. Прво почанаа да дејствува еден полициски хеликпотер, а за кратко му се приклучи и еден армиски хеликоптер. Се очекува по 10.00 часот да полетаат и два авиони од ДЗС. Инаку, побарана е и меѓународна помош за справување со пожарите. на терен е и директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, кој претпочита при вакви ситуации да биде на терен, и ќе информира подетално за меѓународната помош.
Инаку, сублимираните информации од регионалните центри за управување со кризи известија за детали за последното деноноќие за пожарите на отворено. При оваа прилика ќе ги презентаираме податоците за активните пожари.
Регионалниот ЦУК Битола, ја пренесува информацијата од ТППЕ Прилеп во која се наведува дека пожарот кој започнал на 13.07.2024 година во 22.30 часот, на сртот над с.Црнилиште, Општина Долнени, е локализиран во поголем дел.

Активен е уште кракот од пожарот кон с.Слепче. Гори сува трева и ниска вегетација на непристапен терен и засега нема загрозени населени места. Во текот на денешниот ден ќе има податоци за зафатената површина. Интервенирале 3 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Прилепо. Од 10.05 до 19.45 часот екипи од ТППЕ Прилеп повторно ќе излезат на терен во раните денешните часови. Известени се Општина Долнени кои што изјавија дека немаат екипа којашто би ја испратиле на терен. ЈП „Национални шуми“ – Подружница „Црн Бор“од Прилеп исто така нема екипи за гасење на пожари.
Регионалниот ЦУК Струмица, известува дека пожарот кој започнал на ден 10.07.2024 година во 15:20 часот над с.Бадилен се уште е активен. Гори дабова и борова шума. Нема податоци за површина. Во вчерашниот ден немаше интервенција заради непристапност на теренот. (Општина Ново Село).

Шумскиот пожар помеѓу с.Негорци и с.Кованец што започнал на 12.07.2024 година е активен, но со намален интензитет. Гори мешена шума (даб, смрека, прнар, сува трева). До сега зафатено е околу 100 хектари. Интервенирано е со 5 вработени од ЈП „Национални Шуми3 Подружница „Кожув“ од Гевгелија, 1 од ДЗС Гевгелија и 1 од ТППЕ Гевгелија со две теренски возила (Општина Гевгелија)

Пожарот помеѓу селата Горни и Долни Липовиќ кој започнал на ден 13.07.2024 година во 09:00 часот е активен и поради појавен ветер повторно се шири. Гори сува трева, грмушки, прнар ниско стеблеста шума и бор. Досега се зафатени околу 300хa.Од општина Конче е интервенирано со багер и е направен појас за да се спречи ширење кон с.Долни Липовиќ. Интервенирале 8 лица од ДППД Горица , како и 1 ПП возило и 2 пожарникари од ТППЕ Радовиш и од ЈП Национални Шуми – Плачковица со 5 вработени (Општина Конче).

РЦУК – Велес известува дека на ден 13.07.2024 гонина во 17:00 часот кој започнал шумски пожар на отворено на планина Голешница на врвот Лисец, на потегот помеѓу селата Дреново и Долно Јаболчиште Општина Чашка. Инетервенираа 10 вработени од ЈП Национални шуми-подружна единица Бабуна Велес, вработени во ЕЛС Чашка и ЈКП Тополка, полициски службеници од ПС Чашка и дел од месното население од с.Долно Јаболчиште. Зафатена површина од околу 20 ха ниско стеблеста деградирана шума и дел од дабова шума. Пожарот е сеуште активен, истиот е приземен и насочен кон карпестиот дел на врвот Лисец, не пости опасност да зафати населени места. Во текот на денешниот ден повторно ќе се интервенира (Општина Чашка).

ТППЕ Неготино, известува дека на ден 10.07.2024 година во 10:00 часот кој започнал пожар на планината Серта Општина Неготино уште е активен. Зафатена е голема површина со ниско стеблеста деградирана шума и трња. Интеревнираа ТППЕ Неготино,ТППЕ Кавадарци,ТППЕ Св. Николе, доброволни противпожарни друштва, стотина припадници на АРСМ, на МВР, јавни комунални претпријатија, припадници на Национални шуми, ДЗС, ловџии, волонтери и локално население. Исто така се дејствуваше и од воздух со 1 хеликоптер на МВР, 2 хеликоптери на АРСМ и 2 ер-тарктори на ДЗС, употребена е соодветна механизација за расчистување на теренот (Општина Неготино)
РЦУК – Штип, известува дека пожарот кој е активен од 12.07.2024 година од 16:00 часот во атароте на селата Селце и Драгоево кај м.в. Хаџи Реџепли е сеупте активен на два крака од кои едниот покрај границата со полигонот криволак се движи кон Неготино и другиот как со помал интензитет гори на ридовите кон селата Драгоево и Селце и на дел од полигон криволак кај. м.в Штркалево. Теренот е непристапен и од страна на ТППЕ Штип со 1 ПП возило и 3 пожарникари врши постојана обиколка и доколку некаде може да се интервенира се гаси. на делот од полигон Криволак екипа од 2 возила и 6 припадници на АРСМ, од полигон криволак, интервенираат на линија на стариот пат Штип-Неготино и 20 војници на АРСМ од гарнизон Штип. На тој дел утрово околу 8 часот интервенирал и хелихоптер на АРСМ во 3 наврати. Пожарот е активен.

(Општина Штип).
Пожарот што пред 4 дена започна во атарот на с Пепелиште, Општина Неготино денес околу 14.30 часот влезе на територија на о. Штип. Интервенирано на делот во општина Штип со екипа на Шумаско стопанство од 1 теренско возило и 4 вработени и 83 припадници на АРСМ и непознат број од страна на Неготино кои продолжиле со гасење на пожарот. Во текот на денот Патниот правец Штип Неготино беше затворен за сообраќај во 19.50 часот. Пожарот е активен и ќе продолжи да се гаси во текот на денешниот ден. Гори мешана шума, смреки и сува трева , а загрозени се објекти во близина се патот Штип-Неготино, приватно ловиште „Лакавица – Патрик“, репетитори на мобилни оператори и имоти на граѓани.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Магазин4 часа

Лесен начин за подобрување на безбедноста на лозинката

Додавањето броеви на лозинките не ги прави многу побезбедни. Но, ако еден од тие броеви е седум (7), лозинките ќе...

Магазин4 часа

Google најави нов мобилен телефон: Погледнете на кој пазар доаѓа

Google најави одржување на настанот на 14 август, со што ги потврди претходните гласини за презентација на нови производи. Во...

Автомобили4 часа

Голем пад на Tesla во САД

Вo Калифорнија, бројот на нови регистрации на Tesla падна за 24% во текот на вториот квартал, покажуваат податоците на дилерите,...

Lifestyle4 часа

Што се случува во вашето тело ако престанете да пиете газирани пијалоци? 4 работи се клучни

Тие се освежителни и примамливи, но поради шеќерот и разните адитиви, газираните пијалоци се ставени на црната листа на пијалоци....

Временска прогноза9 часа

Попладне и вечерва следните региони во Македонија под ново невреме?

Како резултат на поладен атмосферски фронт во горниот слој од атмосферата, денес (петок) во попладневните и во вечерните часови повторно...

Хороскоп17 часа

Дневен Хороскоп (19 јули) – петок

ОВЕН Иако не треба да очекувате посериозни проблеми, ќе имате прилично тешко да ги држите работите под контрола. Не верувајте...

Македонија1 ден

За помалце од месец СВР Охрид изрече 70 санкции за мотоциклисти, без возачка, шлем и за оние кои предизвикуваат бучава

Полициската станица за безбедност во патниот сообраќај Охрид, од почетокот на јули, реализира 70 акциски контроли кон возачите на мотори...

Македонија1 ден

СВР Охрид со превентивни кампањи за заштита од пожари за туристите кои патуваат преку Галичица

Со цел подигнување на јавната свест за потребата од заштита на шумите од пожари, полициски службеници од Полициската станица за...

Магазин1 ден

Кој има подобра вредност телефоните со Android или Apple?

Листата на топ 20 користени телефони со Android и Apple според износот на пад на вредноста на месечна основа за...

Магазин1 ден

Google Maps тестира корисна функција, дали ја имате и вие?

Live Activities е корисна опција што ја има iOS, но за жал не се користи доволно. Google Maps прво објави...

НАЈЧИТАНИ