Следете не

Lifestyle

🎵 Кичево викенд „La Casa“ ресторан, на ваше барање „Feedback Band“ & „Тони Андреев“, резервациите се во тек

Објавено пред

на

По успешниот викенд кој измина, време е за ново музичко дружење на отворено, кое не смеете да го пропуштите. Имено на сцената во петок ни доаѓаат веќе докажаните „Feedback Band“, кој ќе ја разгорат кичевската музичка атмосфера во најдобрите хитови во живо, додека во сабота доаѓа секогаш добредојдениот, македонскиот Саша Ковачевиќ, господин Тони Андреев со најпопуларните безвременски хитови, за забава до раните утрински часови!

Вашите викенд резервации се во тек, резервирај веднаш на ☎️ 076/223-007

„La Casa“: Ви благодариме за сите досегашни позитивни коментари, ќе се потрудиме да остане така и во иднина!

Lifestyle

Ако имате висок холестерол, овие девет намирници треба да ги избегнувате

Објавено пред

на

Кога се откриени нездраво високи нивоа на холестерол во крвта, тоа може да доведе до воспаление и таложење на наслаги во артериите, што потоа може да доведе до намален проток на крв, оштетување на артериите и компликации како што се висок крвен притисок, срцев удар, и мозочен удар.

Транс масти

„Транс мастите создадени од човекот го зголемуваат холестеролот и придонесуваат за ризик од срцеви заболувања“, вели спортскиот нутриционист Мари Спано.

„Производите како пуканки во микробранова печка, крекери и шипки од житарки може да содржат скриени транс масти во нивните состојки“, вели таа.

Сокови

Шеќерот може да има уште поголемо влијание од заситените масти кога станува збор за високиот холестерол и севкупниот ризик од срцеви заболувања, според медицинскиот преглед од 2016 година објавен во списанието Progress in Cardiovascular Diseases .

Сепак, додадените шеќери стојат зад ова зголемување на холестеролот, а не природните шеќери кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот или цели зрна. Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), пијалоците засладени со шеќер како содата се водечки извор на додаден шеќер во американската исхрана.

Студијата од 2024 година објавена во Журналот за клиничка медицина покажа дека само еден пијалок со шеќер дневно е поврзан со 18% поголем ризик од срцеви заболувања.

Бел леб, ориз и тестенини

Претерувањето со рафинирани јаглехидрати, храна без природни влакна, може да има ист ефект врз телото како содата, вели Ејми Шапиро, регистрирана диететичар и нутриционист во Њујорк.

„Едноставните шеќери како белиот леб всушност можат да го стимулираат нашиот црн дроб да произведува повеќе ЛДЛ холестерол и исто така да ја намали количината на ХДЛ холестерол во нашата крв“, објаснува Гамбино.

Месото

Храната богата со заситени масти е поврзана со зголемен холестерол, вели Зумпано, посочувајќи ги преработеното месо, масните парчиња месо, брзата храна, пржената храна и преработената храна како најдобри примери.

Пржена храна

Зумпано ја нарекува пржената храна главен засилувач на холестеролот, а тоа е затоа што маслата што се користат за пржење или длабоко пржење храна често се богати со нездрави масти.

Житарици за појадок

Не само што повеќето житарки се направени од рафинирани јаглехидрати, туку и житариците за појадок се полни со додадени шеќери, предупредува Спано.

Кокосово масло

Според Гамбино, тропските масла, како што се палмата и кокосот, се особено високи со холестерол во исхраната поради нивниот процент на заситени масти (повеќе од 80% од кокосовото масло е заситена маст).

Брза храна

Иако генерално недостасуваат хранливи материи, брзата храна може да има особено подмолно влијание на холестеролот. Студијата од 2017 година откри дека луѓето кои јаделе брза храна повеќе од еднаш неделно имале зголемување на ЛДЛ и вкупниот холестерол во споредба со нивото на луѓето кои ретко ја јаделе, пишува The Healthy.

Купени преливи за салата

Повеќето преливи за салата содржат изненадувачка количина на додаден шеќер, вели Спано. Според американското Министерство за земјоделство (USDA), порција од две супени лажици типичен италијански прелив купен на пазарот содржи меѓу 3,5 и 6 грама додаден шеќер, пишува The Healthy.

/TheHealthy

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Експертите потврдија: Ова е официјално најздравиот зеленчук во светот

Објавено пред

на

Сите знаеме дека свежите производи како овошјето и зеленчукот се камен-темелник на здравата исхрана, но дали некогаш сте се запрашале кој зеленчук има најголема хранлива вредност?

Од салати преполни со зеленило до разнобоен печен зеленчук, нема недостиг од опции. Меѓутоа, сега Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) официјално објави листа на најздрави зеленчуци.

Неодамна објавената студија открива кој зеленчук е на врвот кога е во прашање количината на хранливи материи, а резултатите се изненадувачки.

Како се одредува кој е најздравиот зеленчук?

За рангирање на овошјето и зеленчукот, истражувачите на ЦДЦ користеле сурови податоци за хранливи материи од овошје и зеленчук. Овој метод осигури дека загубата на хранливи материи за време на готвењето не е фактор, иако е важно да се забележи дека методите на готвење можат да влијаат на содржината на хранливи материи во голем број зеленчуци, известува Yahoo.

Истражувачите поставија праг за да одредат што ќе се квалификува како „моќно“ овошје или зеленчук, барајќи храната да достигне или надмине оценка од 10 на нивната скала за густина на хранливи материи. Густината на хранливи материи се однесува на концентрацијата на витамини, минерали и други корисни соединенија и иако не постои јасна дефиниција за „моќни“ овошја и зеленчук (PFVs), студијата ги идентификуваше како храна која е „силно поврзана со намален ризик од хронични болести. вклучувајќи лиснато зелено, жолто/портокалово, агруми и бобинки“.

Студијата ЦДЦ се фокусираше на 17 клучни хранливи материи, вклучувајќи влакна, калиум, масти и витамини А, Ц, Д, Е и К.

Кој е најздравиот зеленчук?

На самиот врв на оваа листа е крес со совршена нутритивна густина од 100. Веднаш зад него беа други лиснати зеленило како кинеска зелка, блитва, цвекло и спанаќ.

Овој зеленчук го заслужи своето место бидејќи е богат со есенцијални витамини и минерали и има малку калории.

Ова се првите 10 видови на зеленчук, кои се класифицирани како „моќен зеленчук“:

  • Крес (100,00)
  • Кинеска зелка (91,99)
  • Блитва (89,27)
  • Цвекло (87.08)
  • Спанаќ (86,43)
  • Цикорија (73,36)
  • Лисна салата (70,73)
  • Магдонос (65,59)
  • Ромска зелена салата (63,48)
  • Кале (62,49)

Што го прави овој зеленчук толку здрав?

Зеленчукот кој беше на врвот на рангирањето на ЦДЦ има заеднички особини кои придонесуваат за нивната висока густина на хранливи материи. Тие се претежно темно лиснат зеленчук кој е преполн со витамини А, Ц и К, заедно со влакна, железо и антиоксиданси. Овие хранливи материи се од витално значење за различни телесни функции, од подобрување на имунолошкиот систем до одржување цврсти коски и промовирање на здравјето на срцето.

Влакната особено помагаат во регулирањето на варењето и можат да спречат одредени хронични состојби како што се дијабетес и кардиоваскуларни болести. Антиоксидансите кои се наоѓаат во многу од овие зеленчуци, како што се спанаќот и цвеклото, помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, намалувајќи го воспалението и потенцијално намалувајќи го ризикот од рак.

Повеќе за најздравиот зеленчук – крес

Крес е лиснато зелено водно растение кое припаѓа на исто семејство како зелката и брокулата. Тоa е роденo во Европа и Азија, каде што се консумира со векови поради неговите хранливи и лековити својства.

Познат е по малку лут вкус. Нутритивните придобивки од крес го прават одлична храна за зајакнување на имунолошкиот систем, помагање на здравјето на коските и промовирање на здрава кожа. Високото ниво на антиоксиданси во растението помага во борбата против оксидативниот стрес , кој може да го намали ризикот од хронични болести како што се ракот и срцевите заболувања.

Крес лесно може да се вклучи во оброците со додавање во салати, сендвичи или супи.

/N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Вистински избор за борба против настинка: Овој напиток многу ќе ви помогне со симптомите

Објавено пред

на

Новинарката на Експрес Дијана Бунтајова го сподели своето искуство со напитокот од ѓумбир за зајакнување на имунитетот, кој го проба по препорака на пријател.

Иако на почетокот била скептична, набрзо сфатила колку овој пијалок може да влијае на здравјето . Откако една недела пиела ѓумбир, резултатите биле изненадувачки – побрзо се опоравила од настинката и и се вратила енергијата. Меѓутоа, со сите предности, таа се соочила со дигестивни проблеми додека го користела овој препарат.

„Одлучив да бидам подготвен за сезоната на настинки и грип со тоа што ќе ги пробам овие мали пијалоци пред официјално да започне есента на 23 септември. Не можев да поверувам колку добро може да делуваат овие препарати од ѓумбир . Насобрав сокови од ѓумбир од барот за сокови и пиев мали шишиња во исто време по ручекот и една недела Пред да започнам со мојата мисија, разговарав со Џастин Гашпаровиќ , експерт за бихејвиорална психологија, за тоа какви ефекти би можела да очекувам .

Гашпаровиќ објасни дека главната состојка на пијалокот – коренот од ѓумбир – е полн со антиоксиданси, антивирусни и антибактериски својства и дека ѓумбирот го намалува воспалението и промовира подобро варење , но Дијана сепак имала варење поради нејзините претходни здравствени состојби.

Новинарката потоа раскажа како се борела со настинката: „На четвртиот ден од мојата нова рутина за пиење ѓумбир , го почувствував почетокот на настинката . Познатото чувство на екстремен замор и чудна топлина почна да се зафаќа како што одминуваше денот. Вечерта, грлото почна да ме боли Следното утро кога се разбудив, имав главоболка пред да почне алармот .

„Сепак, мојата настинка не беше толку лоша како што очекував. Овој медицински коктел значи дека мојот имунолошки систем не бил отсекогаш одличен. Дури и обичната настинка обично ме нокаутираше две недели, но не овој пат.

Како што одминуваше денот, моите симптоми не се влошуваа, а назалната конгестија беше ублажена со мојата дневна доза ѓумбир , која ги исчисти моите синуси за неколку минути . Кога дојде седмиот ден, се чувствував добро кога се разбудив. Ова беше без сомнение најблагата настинка што некогаш сум ја имала “, изјави таа.

„Напивката од ѓумбир во шишиња може да биде неверојатен сојузник во зајакнувањето на имунолошкиот систем преку намалување на хроничното воспаление во телото “, вели експертот Гашпаровиќ .

На крајот Дијана заклучила дека ќе продолжи да консумира ѓумбир и покрај некои несакани ефекти.

/RadioSarajevo

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle3 часа

Ако имате висок холестерол, овие девет намирници треба да ги избегнувате

Кога се откриени нездраво високи нивоа на холестерол во крвта, тоа може да доведе до воспаление и таложење на наслаги...

Автомобили3 часа

За прв пат во европска земја има повеќе електрични автомобили отколку бензински

На патиштата во Норвешка за прв пат во историјата има повеќе електрични автомобили отколку бензински автомобили, објави денеска Норвешкиот совет...

Магазин3 часа

Ако го имате овој уред, iOS 18 ќе го уништи

Некои корисници на Apple пријавија проблеми со нивните уреди откако се обидоа да го инсталираат новиот оперативен систем iOS 18....

Автомобили3 часа

Познат кинески бренд ја купува фабриката на Audi?

Фабриката на Audi во Брисел е во незавидна положба, со оглед на тоа што Q8 e-tron, единствениот модел произведен на...

Автомобили3 часа

Милиони возачи прават една грешка кога менуваат гуми

Експертите за гуми тврдат дека милиони сопственици на возила прават голема грешка. Имено, кога не се менуваат сите, туку само...

Кичево6 часа

Вечерва сите патишта водат кон кичевскиот манастир „Св.Богородица – Пречиста“

Во пресрет на главната манастирска слава на Свештената Пречистанска Обител, во спомен на раѓањето на Богомајката, нашата застапничка пред Бога,...

Хороскоп14 часа

Хороскоп за петок (20 септември)

ОВЕН Ова може да биде интересен ден на работа, бидејќи ќе имате голема помош и некој кој може да делува...

Македонија21 час

РЕК Осломеј, Битола и ТЕЦ Неготино добија ново раководство

Управниот одбор на АД ЕСМ денеска именувал нови директори во дел од термоенергетските производствени капацитети во рамките на компанијата. Оттаму...

Кичево24 часа

(ФОТО) Министерот за одбрана Владо Мисајловски денес ја посети кичевската касарна ,,Чеде Филиповски – Даме’’

Денеска министерот за одбрана г-дин Владо Мисајловски заедно со Заменикот на Началникот на Генералштабот, генерал мајор Азим Нуредин, командантот на...

Автомобили1 ден

Најчестите причини зошто автомобилот троши повеќе гориво

Цените на горивото се високи, па повеќето луѓе се трудат да штедат на секој чекор, а еден од нив е...

НАЈЧИТАНИ