Lifestyle
Во јули светот сфати како ќе изгледаат летата со глобално затоплување од 1,5°C
Светот во јули сфати како ќе изгледа летото со глобално затоплување од 1,5 степени Целзиусови – прагот под кој треба да остане планетата, предупредуваат научниците и до кој се приближува во последните години.
Просечната глобална температура во јули, најтоплиот месец досега, била за околу 1,5 степени Целзиусови потопла од прединдустриската ера која заврши на крајот на 19 век, објави во вторник службата за климатски промени на Европската унија Коперник.
Соопштението уследи по серијата смртоносни топлотни бранови и неверојатни температурни рекорди на неколку континенти, како и невидена топлина во океаните ширум светот. Научниците од Коперник велат дека првиот летен месец кој надмина 1,5 степени нуди увид во идните лета, пишува CNN.
Прагот од 1,5 степени е значаен бидејќи научниците го сметаат за клучен пресврт за планетата, по што шансите за екстремни горештини, поплави, суши, шумски пожари и недостиг на храна и вода ќе станат уште понеповолни за животот каков што го знаеме.
Тоа е целта што научниците ја поставија во Парискиот договор од 2015 година да ја минимизираат штетата од климатската криза и во исто време да им дадат време на општеството и економијата да се одвикнат од фосилните горива што ја загреваат планетата.
„Како што температурите продолжуваат да растат, ефектите ќе станат посериозни“
Ова не е нешто што се случува секојдневно или месечно. Научниците се особено загрижени дека глобалната температура долгорочно ќе остане над 1,5 степени. До 2022 година, светот се загреал за околу 1,2 степени.
„Иако пробивањето на прагот од 1,5 степени дневно, недела или месец не е исто како и пробивањето на долгорочниот просек, важно е да се следи колку често и колку долго го поминуваме тој праг. Како што температурите продолжуваат да растат, ефектите ќе станат потешки“, рече Ребека Емертон, научник од Коперник.
Во последните неколку години стана сосема јасно дека светот веќе ги чувствува алармантните ефекти од климатската криза, за која многумина не се подготвени. Ако планетата продолжи да се загрева, истакнува Емертон, светот ќе се соочи со уште поекстремни временски услови отколку што повеќето од планетата веќе доживеале.
„Ги видовме влијанијата што ваквите настани веќе ги имаат врз луѓето и на нашата планета, така што секое мало затоплување е значајно“, рече Емертон.
Според Беркли Ерт, непрофитна организација за следење на животната средина, имало само 10 други месеци кои биле потопли од 1,5 степени Целзиусови над историскиот просек, а последниот е март 2023 година. Пред тоа, другите месеци кои беа за 1,5 степени потопли од прединдустриските времиња се случуваа во зима или рана пролет.
Такво нешто досега не се случило
Роберт Род, водечки планетарен научник во Беркли, вели дека прагот од 1,5 степени првпат бил надминат во јули, и дека вакво нешто никогаш не се случило за време на летото на северната хемисфера.
„Иако минатите зими беа невообичаено топли, набљудувањето на екстремната топлина во лето веројатно ќе има подиректно влијание врз животите на луѓето. Покачувањето од 1,5 степени прави блага зима, но во текот на летото може да доведе до невидени екстреми“, рече Род, кој не е вклучен во извештајот на Коперник.
Иако Род рече дека е веројатно дека 2023 година ќе биде најтоплата година досега, малку е веројатно дека годината како целина ќе биде 1,5 степени потопла од прединдустриското време: „Годишниот просек е сè уште под 1,5 степени и мислиме дека е Малку е веројатно дека остатокот од 2023 година ќе биде доволно топол за годишниот просек да биде над 1,5“.
Научниците од Коперник забележаа дека светот може да доживее повеќе од овие невидени температурни промени додека Ел Нињо продолжува да се развива.
„Дури и ако климатската криза не се забрза, туку продолжи на нејзината сегашна траекторија, ќе имаме повеќе денови, недели, месеци и години со рекордни температури и други влијанија врз системот. Мораме да направиме се што можеме за да ги намалиме емисиите и да ја ограничиме иднината затоплување“, рече таа. е Емертон.
/Index
Lifestyle
Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете
Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.
Зошто е важна рамнотежата?
Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.
- Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
„Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“
Како беше спроведена студијата?
Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:
- На двете нозе со отворени и затворени очи
- На доминантна и недоминантна нога со отворени очи
Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.
Што покажуваат резултатите?
- Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
- Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
- Д-р Кауфман објаснува:
„Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“
Други откритија од студијата
- Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
- Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.
Како да ја подобрите рамнотежата?
Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:
- Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
- Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
- Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.
Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“
Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.
Извор: 24hours
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (21 ноември)
-
Фчерашни новости24 часа
Хороскоп за петок (22 ноември)
-
Кичево1 ден
Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи
-
Временска прогноза4 часа
Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести
-
Временска прогноза14 часа
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Спорт1 ден
Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела
-
Култура2 дена
Денеска е Св.Архангел Михаил, на помош празникот на војводата на сите ангели!
-
Временска прогноза1 ден
Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации