Магазин
Xiaomi ги претстави Redmi Note 11T Pro и Pro +, врвните модели од линијата Note

Xiaomi ги претстави најновите претставници на серијата на мобилни телефони Redmi Note 11 – Redmi Note 11T Pro и Redmi Note 11T Pro +. Иако се многу слични, постојат неколку клучни разлики кои ќе ги натераат клиентите да си ја чешаат главата пред да одлучат кој модел најмногу им одговара.
Чипсет и меморија
И Redmi 11T Pro и Redmi 11T Pro + го користат чипсетот MediaTek Dimensity 8100. Направен е во процесот на производство на TSMC од 5 nm и, како и сите, се состои од осум јадра. Од тие осум јадра, има четири брзи Cortex-A78 јадра и четири ефикасни Cortex-A55 јадра, а Dimensity 8100 смета на графичкиот процесор Mali-G610 MC6 за апликации со интензивна графика, а да не зборуваме за игри.
Во однос на RAM меморијата, двата уреди доаѓаат со 6 или 8GB LPDDR5 и имаат простор за складирање UFS 3.1 од 128GB, 256GB или 512GB.

Фото: GSMARENA
Екрани
Овие два телефони имаат 6,6-инчни IPS екрани кои обезбедуваат променливи стапки на освежување кои се движат од 30Hz до 144Hz со FullHD + резолуција и сооднос на екранот 20,5:9. Значи ништо од OLED во овие два модели.
Батерија
Еве ги првите разлики помеѓу двата уреди. Redmi 11T Pro има капацитет на батерија од 5.080 mAh со поддршка за брзо полнење од 67W, додека Redmi 11T Pro + има батерија со значително помал капацитет од 4.400mAh, но затоа поддржува речиси двојно побрзо полнење – 120W (од 0 до 100 % за 19 минути).
Камери
Идентични се и камерите. Главната камера е со резолуција од 64 MP (Samsung ISOCELL GW1 сензор), а до неа има ултра широкоаголни резолуции од 8MP и макро камери со резолуција од 2MP. Селфи камерата е 16 MP, но без многу информации за сензорот, системот за автоматско фокусирање или отворот.
Astro Boy
Redmi Note 11T Pro и Pro + доаѓаат во Atomic Silver, Time Blue и Midnight Black, а Xiaomi нуди ограничено Astro Boy издание на Note 11T Pro + кое го има овој манга карактер на задниот дел од телефонот.
Цена
Во моментов двата уреди се достапни само во Кина, па нема информации за цената за светскиот пазар. Според порталот AndroidAuthority, според цените во Кина претворени во долари, основниот Redmi 11T Pro започнува од 270 долари за верзијата со 6/128 GB и оди до 330 долари за 8/256 GB. Redmi Note 11T Pro +, од друга страна, започнува од 315 долари за основната верзија (8 / 128 GB), додека најсилните и Astro Boy изданија со конфигурации за меморија 8/512 GB ќе чинат околу 375 долари.
/benchmark.rs/
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Магазин
Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!
Состојки:
- 3 белки
- 250 гр мелени ореви
- 250 гр шеќер во прав
- 1 лажица цеден лимон
- 250 гр сечкани ореви
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
- Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
- Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
- Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
- Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.
Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.
Извор: Alo
Магазин
Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.
Тајните состојки за совршената чоколадна торта
- Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
- Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
- Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.
Како да направите домашен сос од јаболка
Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:
- Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
- Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
- Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.
Рецепт за највкусната чоколадна торта
Состојки:
- 1,5 чаши шеќер
- 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
- 115 гр сос од јаболка
- 1 јајце
- 2 белки
- 1 шолја кафе
- 3/4 шолја какао во прав
- 2 лажички екстракт од ванила
- 1 чаша млеко
- 2 чаши брашно
- 110 гр чоколаден пудинг во прав
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1,5 лажички сода бикарбона
- 1/4 чаша грчки јогурт
- Сончогледово масло
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 160°C.
- Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
- Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
- Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
- Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
- Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
- Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
- Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
- Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
- Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
- Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.
Заклучок
Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!
Извор: Miss7
-
Хороскоп19 часа
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (20 февруари)
-
Култура21 час
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Македонија1 ден
Нова бензинска станица на ЛУКОИЛ во Гостивар, целосно модернизиран објект во населба Драчево
-
Автомобили1 ден
Овие половни автомобили значително поскапеа – дали возите еден од нив?
-
Свет1 ден
Научниците предупредуваат: Глобалното топење на глечерите се забрзува
-
Магазин4 часа
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети
-
Магазин1 ден
GTA 6 – Најочекуваната игра во историјата: Кога ќе се појави во продажба?