Следете не

Магазин

Заменливите батерии се враќаат на голема врата

Објавено пред

на

Со новите правила, кои ќе стапат на сила во Европската унија во наредните години и кои ќе го зафатат целиот свет, сите електронски уреди ќе мора да имаат лесно заменлива батерија.

Електронските уреди како паметни телефони, таблети, лаптопи веќе долги години имаат заедничка карактеристика: компонентите се доволно добри што уредите можат да работат со години без проблеми и да не предизвикуваат главоболки кај сопствениците. Сепак, „слабата алка“ се батериите кои по одреден временски период ги губат почетните перформанси, односно „траат пократко“. За многумина, ова е најчеста причина поради која одлучуваат да го заменат телефонот или таблетот или кој било друг уред на батерии.

Со таков проблем се соочува и Анел Дедиќ од Сараево, кој, како што вели, е повеќе од задоволен од перформансите на својот iPhone купен во 2019 година. Проблемот, посочува, е што често мора да го полни два пати на ден.

„Батеријата едноставно не трае долго како порано. Порано можев да „протуркам“ цел ден со едно полнење, денес тоа е речиси незамисливо. Иако телефонот сè уште прави одлични фотографии, можам без проблем да ги користам сите апликации што ми требаат, наскоро ќе морам да купам нов телефон. И не се радувам на тоа, бидејќи навистина не ми треба тој трошок во моментов“.

Дедиќ, секако, не е единствениот кој се нашол во слична ситуација.

Скапа замена

Речиси е тешко да се запамети време кога беше можно да се купи батерија за нашите телефони или лаптопи и лесно да се заменат, како батерии во, на пример, батериски ламби. Производителите долги години продаваат уреди со интегрирани батерии, кои, иако можат да се заменат во пракса, бараат многу труд, специјализирани алатки и експертиза, а сето тоа обичниот корисник често ги нема. Дополнително, некои производители бараат замените да се вршат во овластени, а во исто време и поскапи, сервисни центри. Во спротивно, уредот може да остане заклучен и затоа не може да се користи.

Кога цената на „рацете“, т.е. мајсторот, ќе се додаде на цената на батеријата за замена, многу клиенти одлучуваат да го заменат целиот уред кога ќе ги изгуби перформансите што ги имал порано, наместо да продолжат да користат телефон, таблет или мобилен телефон што функционира генерално…

„Искрено, би бил најсреќен кога би можел да купам нова батерија за околу 20 евра и да продолжам да го користам телефонот“, вели Дедиќ.

За корисниците во Европската Унија, а со тоа и целиот свет, деновиве пристигнаа добри вести. Според одлуката на Европскиот совет, сите електронски уреди, без разлика дали се мобилни телефони, таблети, лаптопи, електрични велосипеди, скутери, автомобили… се што бара батерии на полнење, од 2027 година мора да има можност самиот корисник, без поголеми проблеми, големо знаење и специјални алатки, да може да ја замени истрошената батерија во својот уред.

Ова, смета Советот, поттикнува кружна економија која би ја рециклирала или повторно употребувала електрониката, ќе го намали електронскиот отпад и генерално ќе ги намали трошоците со кои се соочуваат клиентите.

Бидејќи гигантите, како iPhone, Samsung, Huawei… не работат локално или регионално, за очекување е да нема специјални уреди наменети за пазарот на ЕУ и за остатокот од светот, туку целото производство во голема мера ќе биде прилагодено на барањата на Европејците. Затоа, на крајот, и покрај одредени предизвици, клиентите од целиот свет ќе профитираат.

Продолжен век на траење на уредот

Крунослав Ќосиќ, главен и одговорен уредник на веб порталот Портофон, потсетува дека производителите на паметни телефони се повеќе се свесни за темата одржливост, која многу често ја нагласуваат, а која повлекува одредени обврски.

„Тие разбираат дека е многу важно потрошувачите денес да бидат информирани каде се произведува облека и обувки, козметика или чоколадо, какви се условите за работа во фабриките и кој работи таму. Потрошувачите се повеќе се заинтересирани за целиот процес на производство на паметни телефони – од суровините што се користат во производството, животниот век на уредот и на крајот за неговото прифатливо располагање. Во исто време, Европската унија повеќе не сака производителите да уништуваат непродаден текстил и електронска опрема и ги принудува да вршат се повеќе и повеќе поправки на уредите“.

Како што вели, неколку производители веќе нудат можност на корисникот дома да го замени скршен екран, истрошена батерија и оштетен конектор за полнење, а потребни се пет до десет минути, со едноставни упатства и алатки, како и уреди кои се приспособени за отворање за корисниците. Таков екран чини 50 евра, батеријата околу 25, а конекторот за полнење околу 20 евра, истакнува Ќосиќ.

Притоа, корисникот не мора да оди во сервисен центар, да го остави уредот барем неколку дена, во тој случај ќе остане без сите податоци и ќе мора повторно да го врати по поправката на уредот во сервисен центар, каде што мора да ја тестира функционалноста, а во исто време не смее да има пристап до податоците на корисникот, забележува експертот за мобилна технологија.

Правилата кои ќе важат од 2027 година во Европската унија носат низа предности, но одредени недостатоци.

Како што вели Ќосиќ, можноста за лесно заменлива батерија со себе носи предност од пониска цена за корисникот, подолга експлоатација на уредот, но и некои недостатоци.

Како што вели Ќосиќ, можноста за лесно заменлива батерија ја носи предноста на пониска цена за корисникот, подолга експлоатација на уредот, но и некои недостатоци: во овој случај, батеријата има малку помал капацитет бидејќи е неопходно да се обезбеди едноставна замена на батеријата во простор кој исто така мора да изгледа убаво, за разлика од затворено куќиште во кое корисникот нема увид.

Освен тоа, уредите каде што може да се замени батеријата веќе не се толку силни и задниот дел ќе „чкрипи“.

Дополнително, ќе биде потешко да се реши заштитата од прашина и вода, иако релативно добри (но не и совршено добри) решенија постоеја до пред седум-осум години, додека во сите мобилни телефони се користеа заменливи батерии, вели Ќосиќ.

Предност за корисниците

Корисниците се навикнати често да ги „сервираат“ властите или големите компании со нови правила и закони кои теоретски треба да ги заштитат клиентите, но често во пракса се покажува токму спротивното. Во случај на нови правила кои треба да стапат на сила во наредните години, се чини дека „малечкиот“ на крајот ќе има корист.

Ќосиќ смета дека корисниците на крајот ќе имаат корист од одлуката на Европската унија, бидејќи со замена на батеријата ќе добијат евтина алтернатива за купување нови уреди кои навистина не носат иновации веќе неколку години, поради што сè уште постои тренд на опаѓање на продажбата на паметни телефони во светот – во вториот квартал од оваа година, падот на продажбата беше 1 процент во однос на истиот период минатата година.

„5G и уредите што се преклопуваат не се покажаа како причина корисниците да ги менуваат уредите, а замената на уредите се прави во просек само по околу 40 месеци […] Заменувањето на батеријата, не само на паметните телефони, туку и на таблетите и лаптопите, ќе го подобри домашниот буџет за многу луѓе во овие тешки времиња кога електрониката паѓа во втор план, во време кога луѓето се плашат да ги погледнат цените на јајцата“.

Подобрување на ефикасноста на рециклирање

Според новите правила, ќе се подобри собирањето на е-отпадот. Така, производителите до крајот на 2027 година ќе треба да соберат 63 отсто од отпадот од преносливите батерии, а до 2030 година тој процент мора да се искачи на 73 отсто.

Покрај тоа, повторното користење на литиумот, материјалот што се користи за батерии, треба да биде во фокус. Производителите мора да повратат 50 отсто од литиумот од отпадните батерии до крајот на 2027 година, а до крајот на 2031 година тој процент треба да се зголеми на 80 отсто. Собраниот литиум потоа треба да се користи за производство на нови батерии.

Дополнително, новите регулативи треба да ја подобрат и ефикасноста на рециклирањето, така што целта е да се постигне 80 проценти можност за рециклирање за никел-кадмиумските батерии до крајот на 2025 година и 50 проценти за другите видови отфрлени батерии до крајот на таа година.

Исто така, преносните батерии мора да се состојат од минимална количина на рециклирани материјали, поставена на 16 проценти за кобалт, 85 проценти за олово, шест проценти за литиум и шест проценти за никел.

Овие регулативи ја покажуваат посветеноста на ЕУ за создавање позелена и поодржлива иднина за паметните телефони и другите уреди на батерии. Промовирајќи кружна економија за батериите, ЕУ презема значајни чекори кон намалување на отпадот и зачувување на ресурсите во технолошката индустрија.

Извор: Ал Џезира

 

 

 

Хороскоп

Месечен Хороскоп (октомври 2023)

Објавено пред

на

ОВЕН
Овој месец ќе морате помалку да се посветите на себеси и повеќе на тоа како се однесувате и што правите за другите. Можеби ќе имате поголемо позитивно влијание врз нив ако внимавате на вашите зборови и дејствија. Можни се некои ранливи разговори кои ќе ги разбудат вашите чувства. Ќе мора да биде искажано извинување. Кога е во прашање здравјето и благосостојбата, балансот е клучот. Во вашата кариера започнува нов циклус кој носи големи победи.

БИК
Ако изминатиов период сте биле преморени од работата и социјалниот живот, овој месец конечно настапува баланс. Вашата креативна енергија ќе биде на највисоко ниво, ќе започнувате нови проекти со полна пареа а ќе имате време и да се посветите на некое хоби и да го искористите максимумот од вашите таленти. Тоа ќе делува терапевтски врз вас. Во меѓувеме обидете се да направите баланс и во вашата исхрана. Внимавајте на комуникацијата со партнерот.

БЛИЗНАЦИ
Овој месец ве очекува голем пресврт кога се во прашање вашите вештини, работа и обврски во секојдневието. Стресот може да е позиразен но времето поминато во домот и со оние кои ви значат ќе го намали. Обидете се да го направите вашиот животен простор попријатен за вас, тоа ќе ви помогне полесно да се справувате со стресот. Овој месец пристинува зелено светло а тоа ќе ви донесе многу задоволства и среќни мигови. Романтичното поле полека се загрева.

РАК
Овој месец ќе ви донесе можност да станете свесни колку сте мудри и колку големи таленти поседувате. Не само што ќе ви помогне да се прифатите себеси туку и ќе ве поттикне да се борите повеќе за местото кое го заслужувате. Нема да се задржувате онаму каде што нема да сте ценети, ќе имате голем број опции. Поседувате неопходен шарм да успеете во се што ќе замислите. Внимавајте на непријатни моменти со некој поранешен партнер.

ЛАВ
Можеби нема секогаш да имате можност да го имате последниот збор, но апсолутно треба да се исправите и да застаните позади нештата во кои верувате. Ако постои нешто за кое сте молчеле долго време, овој месец ви е идеална можност конечно да прозборите за тоа, можно е да се работи за некој проблем во семејството или блиската околина. Ќе треба да се извините за некои нешта кои сте ги рекле во минатото. Финансиите се подобруваат. Големите идеи треба да бидат разгледани подобро.

ДЕВИЦА
Овој месец конечно ќе станете свесни за вашата вредност. Вашите несигурности полека ќе ве одминуваат. Ќе почнете да се сакате себеси и никој нема да може да ги искористи вашите несигурности против вас. Овој месец е добар период за да инвестирате во нештата кои прават да се чувствувате добро однадвор и одвнатре. Бидете повнимателни со вашите зборови и финансии.

ВАГА
Овој месец ќе дојдете до сознание дека е подобро да бидете сами и да го правите она кое ве исполнува отколку да бидете опкружени со многу луѓе кои не ве сфаќаат сериозно и ве земаат „здраво-за-готово“. Октомври ви донесува зелено светло за вашите планови, конечно се ќе оди како што сте посакувале. Некоја можност за која сте сметале дека сте ја пропуштиле се враќа повторно назад а тоа ќе направи да бликате од среќа. Внимавајте на вашите финансии.

ШКОРПИЈА
Овој месец ќе морате да престаните толку опсесивно да размислувате за нештата кои не ве засегаат премногу. Практикувате објективност и тоа ќе ве спаси од непреспиени ноќи и главоболки. Доколку имате нешто кое сакате да му го кажете на другите направете го тоа, исто така и доколку имате некои прашања најдобро е да разговарате за нив отколку да донесувате претпоставки. Бидете малку похрабри при донесувањето на деловни одлуки. Вербата ќе ве однесе до успехот.

СТРЕЛЕЦ
Ќе морате да се посветите на долгорочните планови повеќе од тоа што можете да постигнете во моментот, но ќе морате да чекорите внимателно и со мали чекори затоа што успехот не се остварува преку ноќ. Некои нешта не доаѓаат толку лесно и морате да се навикнете на тоа. Патот кон целта полека ќе ви биде осветлен. Избегнувајте озборувања и фокусирајте се на вашите цели. Вашиот напорен труд ќе се исплати.

ЈАРЕЦ
Потпрете се на другите, овој месец не постои нешто кое не можете да го остварите а сите околу вас ќе бидат среќни да ви помогнат во тоа. Бидете внимателни со вашите зборови кога се во прашање пријателствата, можно е да бидете премногу директни. Октомври ви носи одлична можност за напредок, бидете самоуверени и прифатете ги сите предизвици.

ВОДОЛИЈА
Овој месец многу лесно ќе се впуштате во непријатности, драма и конфликти поради брзината на вашиот јазик. Бидете повнимателни и размислете два пати пред да изговорите нешто. Ќе откриете дека нешто во кое долго време сте верувале и сте се потпирале, не е вистина. Бидете отворени за повеќе гледишта и секогаш проверувајте ги нештата пред да заклучите дали се вистина.

РИБИ
Овој месец ќе морате да истапите од вашата комфорна зона и ќе морате да се отворите кон нови луѓе, вкусови и ќе морате да научите да ги правите некои нешта на поинаков начин кој не е баш типичен за вас. Што се случило во минатото треба да остане таму, насочете се кон иднината затоа што тоа е единствениот начин да ги остварите вашите соништа. Вашата самодоверба е во пораст.

Прочитај повеќе...

Хороскоп

Хороскоп за сабота (30 септември)

Објавено пред

на

Овен
Не сте баш расположени, но наместо да бидете сами, поминувајте време со блиски луѓе, тоа ќе ве израдува. На работа не оди се баш како што сте замислиле, но обидете се да не се нервирате за работи на кои не можете да влијаете. Стресни сте, најдете начин да се опуштите.

Бик
Некои тајни кои неодамна излегоа на виделина ве вознемируваат, но обидете се повеќе да се фокусирате на иднината, а помалку на минатото. Внимавајте кому верувате бидејќи не секој има добри намери. Врската ви е одлична, партнерот ве поддржува на секој чекор.

Близнаци
Во пријателските односи ве очекува некоја „драма“, а можеби вие сте личноста која би можела да ја смири ситуацијата, само ако останете смирени. Добро ви оди на работа, но не преземајте премногу обврски. Планирајте одмор.

Рак
Парите ви доаѓаат сосема неочекувано, но секогаш имате идеја на што би можеле да ги потрошите. Почестете се со нешто што долго време сакате да го купите, го заслужувате тоа. Внимавајте на вашето однесување бидејќи вашите зборови може ненамерно да доведат до член на семејството.

Лав
Полни сте со ентузијазам и толку сте шармантни денес што никаде нема да останете незабележани. Само пазете се од некој што ви се додворува или ласка на работа, но всушност сака некаква корист од вас. Пијте повеќе вода.

Девица
Ви се смешкаат некои добивки, добар ден за игри на среќа – ѕвездите ви се наклонети! Некои колеги на работа се обидуваат да префрлат дел од својата работа на вас, но застанете во одбрана. Ве очекуваат убави и романтични моменти со партнерот.

Вага
Конечно ќе можете да ги залечите старите рани од претходната врска. Вашата самодоверба расте бидејќи насекаде имате додворувачи, но не брзајте во врската само затоа што не сакате да бидете сами. Бидете повнимателни на вашата исхрана.

Шкорпија
Ве очекува голем успех на работа и конечно почнувате да ја разбирате вашата вредност. Можни се дури и некои нови деловни понуди, размислете добро, консултирајте се и со вашите пријатели. Подгответе убаво изненадување за вашиот партнер.

Стрелец
Можни се мали несогласувања на работа, застанете во одбрана, но внимавајте да не кажете нешто за што подоцна ќе зажалите. Слободни, некоја личност со која сте имале врска во минатото ќе сака да се обидете повторно. Ви треба пауза.

Јарец
Некои луѓе кои ве повредиле во минатото ќе се извинат. Не сте сигурни како да реагирате, но најдобро е да го слушате своето срце. Одлично ви оди на работа, сè завршувате на време.

Водолија
Разговорот со блиска личност ќе ве наведе да ја погледнете ситуацијата што ве мачи од поинаков агол и полесно да најдете решение. Можни се помали финансиски проблеми, погрижете се да не трошите пари на непотребни работи. Добивате неочекувана понуда за патување.

Риби
Денес е ден за одмор или барем што помалку работа бидејќи претходните денови сте се труделе. Направете нешто што ве исполнува, поминете време со пријателите, одете на кратко патување… Од пријателите добивате одлична идеја за некои идни работни места.

Прочитај повеќе...

Хороскоп

Хороскоп за петок (29 септември)

Објавено пред

на

ОВЕН

Сосема просечен работен ден е пред Овните, па со малку поспоро темпо ќе ги завршат сите работни обврски. Просечен ден ве очекува и кога станува збор за љубовните случувања, што не значи дека треба да бидете пасивни. Можни се стомачни тегоби.

БИК

Многу добар работен ден ги очекува Биковите, па ќе имаат можност на професионален и одговорен начин да ги завршат започнатите обврски. Можна е и нова деловна понуда од некој со кој претходно сте соработувале. Не е поволен ден за отворање некои теми од минатото, обидете се евентуалните несогласувања со драгата личност да ги решите со компромис. Здравјето е одлично.

БЛИЗНАЦИ
Зголемен обем на работни задачи ве очекува оваа среда. Потрудете се да не се oптеретите премногу и започнете со реализација на приоритетите. Поради големите работни обврски, но и поради вашата блага немотивираност, случувањата на љубовно поле денес ќе бидат во втор план. Респираторни тегоби.

РАК

Многу добар почеток е пред Раковите, без многу форсирање и со одлично темпо ги завршуваат сите обврски навреме. Убав ден може да очекувате и на љубовно поле, каде што ќе доживеете барем едно пријатно изненадување. Чувајте се од настинки.

ЛАВ

Имате многу обврски, но ги извршувате со успорена динамика. Потрудете се да избегнете недоразбирања со личности кои имаат авторитет врз вас. Многу поволен ден на љубовно поле, доколку сте одлучиле да остварите некои љубовни замисли. Само напред! Здравјето е одлично.

ДЕВИЦА

Имате многу работа, посебно поврзана со сферата на комуникација и организација, каде што се очекува од вас да ги засукате ракавите и да тргнете напред со полна пареа. Позанимавајте се со сопствените приоритети и реално согледајте ја актуелната љубовна ситуација, каде што е извесно дека е потребно да направите почетни чекори кон подобрување на односот. Здравјето е во ред.

ВАГА

Фокусот би требало да ви биде на завршувањето на заостанатите обврски кои се дел од вашиот работен план, за да избегнете потенцијални компликации. Поволни се аспектите за да успеете да остварите барем една љубовна замисла, на обострано задоволство. Уживајте. Здравјето е многу добро.

ШКОРПИЈА

Ќе имате многу ангажмани во текот на денешниот ден. Причини за загриженост и преголемо брзање немате и затоа не дозволувајте другите да ви вршат притисок. Доколку сте задоволни со актуелната љубовна ситуација нема причини за грижи, но доколку сакате нешто да промените послушајте ја својата интуиција. Здравјето е сосема солидно.

СТРЕЛЕЦ

Иако сте соочени со голем број обврски не се обидувајте да завршите сѐ на сите страни, туку своите зацртани обврски да ги распределите на етапи. Ова е одличен ден искрено и со целосно внимание да и се посветите на саканата личност. Уживајте! Болки во грлото.

ЈАРЕЦ

Сѐ оди како што треба, само добро организирајте се и не се оптеретувајте со нереални деловни цели. Без значајни пресврти на љубовно поле во однос на вчерашниот ден. Сѐ би требало да функционира во најдобар ред. Посветете доволно време на одмор.

ВОДОЛИЈА

Иако ве очекуваат обврски на сите страни, нема причина за нервоза, бидете трпеливи и малку подобро организирајте се. Обидете се да избегнете ситни расправии и недоразбирања, не вреди да трошите енергија на работите кои во суштина не се толку важни. Осцилации на крвниот притисок.

РИБИ

Потенцијалните несогласувања со деловните соработници во сегментот на организација и реализација на професионалните 0бврски ќе бараат од вас пофлексибилен пристап без нервози. Не е лош ден за нови познанства, па би било убаво да се потрудите малку повеќе бидејќи не знаете на какво изненадување може да наидете. Слаба циркулација.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза4 часа

Месечна метео анализа за октомври, потопло и со помалку врнежи од дожд

Оваа година месец октомври ќе го поминеме во знакот на потопло време, но и со помалку врнежи, што значи дека...

Хороскоп19 часа

Месечен Хороскоп (октомври 2023)

ОВЕН Овој месец ќе морате помалку да се посветите на себеси и повеќе на тоа како се однесувате и што...

Скопје1 ден

Посебен режим на сообраќај во недела во град Скопје поради одржување на „Скопски маратон 2023“

Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека на 01.10.2023 година (недела) со почеток во 08.00 часот, поради одржување на...

Македонија1 ден

(ФОТО) Превентивни активности на МВР за безбедна ловна сезона, заштита од пожари и безбедност во сообраќајот

Вчера (29.09.) во пресрет на почетокот на ловната сезона 2023/24 во Крива Паланка полициски службеници од Полициските станици за ГН...

Спорт2 дена

(ВИДЕО) Барселона ја совлада Севиља благодарение на автоголот на Рамоз и се врати на првото место во Примера

Фудбалерите на Барселона ја совладаа Севиља со 1:0 на отворањето на 8.коло од Примера. Единствениот гол на натпреварот беше постигнат...

На денешен ден2 дена

На денешен ден – 30 септември

1399.- Основачот на англиската династија Ланкастер, Хенри Болингброук (Хенри Болингброук) стана крал Хенри IV, ден по абдикацијата на Ричард II...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за сабота (30 септември)

Овен Не сте баш расположени, но наместо да бидете сами, поминувајте време со блиски луѓе, тоа ќе ве израдува. На...

Временска прогноза2 дена

Месец октомври без дожд, но со посвежи утра, вообичаени за есенскиот дел од годината

Пред нас е еден долг период на сушно и стабилно време, иако повремено и локално можна е појава на многу...

Спорт2 дена

Извлечени паровите за воведното коло на новата натпреварувачка сезона во футсал

Од „Куќа на фудбалот“ за медиумите истакнаа дека е реализирано извлекувањето и со тоа беше одреден распоредот на мечеви за...

Скопје2 дена

За сабота МВР најави посебен режим во Скопје поради велосипедска трка „Куп на град Скопје 2023“

Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека на 30.09.2023 година (сабота) со почеток од 15.00 часот, поради одржување на...

НАЈЧИТАНИ