Следете не

Lifestyle

Зошто грозјето е толку здраво и за што е корисно?

Објавено пред

на

Постојат многу причини да се јаде барем едно грозје секој ден. Нема да погрешите без разлика кој вид на грозје ќе го изберете, бидејќи секое од нив е богато со витамини и фолна киселина.

Само 100 грама грозје содржи 25 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Ц. Грозјето е една од најхранливите намирници бидејќи содржи калиум, јаглени хидрати, протеини, витамини А и Ц, калциум, железо, витамин Б6 и магнезиум.

Доколку го јадете редовно во текот на целата сезона, ќе придонесе за детоксикација на организмот, позитивно ќе влијае на здравјето на срцето и крвните садови, бубрезите и кожата.

Зошто грозјето е толку здраво и на што влијае неговото консумирање?

Ја подобрува меморијата

Црното грозје може да помогне да се забави развојот на заборавот кај постарите лица. До овој заклучок дошле научниците кои ја објавиле својата работа во британското списание за исхрана.

За таквиот ефект на грозјето одговорни се полифенолите кои се наоѓаат во семките. Постојат индикации дека тие дури може да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест.

Ја ублажува болката

Црното грозје може да ја намали болката, па затоа се препорачува во случај на напади на гихт или ревматоиден артритис. Содржи биофлавоноид познат како кверцетин, моќен антиоксиданс кој заедно со витаминот Ц го стимулира имунолошкиот систем да се бори против инфекции, рак и воспаленија.

Покрај тоа, комбинацијата на антиоксиданси и витамин Ц ги ублажува болните симптоми на ревматоиден артритис во зглобовите и мускулите. Семките од грозје содржат и пикногенол, исто така антиоксиданс кој помага во борбата против болките предизвикани од артритис, кардиоваскуларни проблеми, но и против стрес и алергии.

Добро е за срцето

Грозјето е богато со антиоксиданси и полифеноли важни за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Научниците од Бостон открија дека полифенолите од грозје можат да го намалат лошиот холестерол, да го намалат крвниот притисок и да го намалат воспалението, а сето тоа придонесува за подобра работа на срцето.

Грозјето, беше откриено во истата студија, исто така го спречува згрутчувањето на крвта. Ова е само надополнување на сознанијата што веќе беа добиени во претходните студии и ја потврдуваат ефективноста на сокот од темно грозје врз флексибилноста на артериите, што придонесува за здрава циркулација и крвен притисок.

Ги чисти бубрезите

Состојките од грозје – антоцијанинот и ресвератролот, кои се исто така моќни антиоксиданси, играат клучна улога во борбата против слободните радикали кои можат да предизвикаат инфекции и болести.

Тие исто така го чистат телото од токсични елементи како што е урична киселина. Затоа грозјето е одличен избор за детоксикација на бубрезите бидејќи помага во чистење на уринарниот тракт од нездрави киселини.

Го регулира шеќерот

На луѓето со висок шеќер често им се советува да не јадат грозје, особено затоа што содржи околу 20 грама прости јаглехидрати во една чаша.

Но, грозјето има низок гликемиски индекс (53), што значи дека нивото на гликоза во крвта постепено се зголемува, што овозможува добро регулирање на неговата концентрација. Во текот на некои научни студии, исто така, беше утврдено дека грозјето содржи соединенија кои го намалуваат нивото на шеќер во крвта.

Ја регенерира кожата

Флавоноидите кои се наоѓаат во грозјето може да го намалат оштетувањето на клетките на кожата поради прекумерното изложување на ултравиолетовите зраци на сонцето.

Ова зрачење е главната причина за проблеми со кожата, рак на кожата, изгореници и слично, како и предвремено стареење на кожата. Поради оваа причина, дерматолозите препорачуваат и да ја искористите сезоната и да јадете што повеќе грозје бидејќи тоа добро ќе влијае на вашата кожа.

Го намалува апетитот

Покрај богатите нутритивни вредности, ова вкусно и здраво овошје го намалува апетитот, поради што сите што сакаат да ослабат треба да го консумираат помеѓу или пред оброците.

Истражувањето спроведено на Универзитетот во Џорџија покажа дека ресвератролот, состојка која се наоѓа во грозјето, позитивно влијае на слабеењето со тоа што драстично ја намалува способноста на клетките да складираат масти и значително го промовира разградувањето на масните клетки.

Суво грозје – слатко задоволство

Исто како и неговата свежа верзија, и сувото грозје прави чуда за здравјето, а состојките создадени во процесот на сушење му додаваат уште малку „моќ“, поради што се смета за една од најквалитетните намирници од тој вид.

Сувото грозје содржи бор, кој помага при апсорпција на калциум и формирање на коскена маса, што е исклучително корисно за превенција од коскени заболувања. Покрај тоа, во комбинација со друга храна, конзумирањето на суво грозје ја поттикнува апсорпцијата на витамини и минерали од него, што придонесува за зајакнување на имунолошкиот систем.

Lifestyle

Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?

Објавено пред

на

Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.

Најштетно сирење за срцето

Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:

  • Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
  • Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
  • Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.

Поздрави алтернативи

Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:

  • Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
  • Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
  • Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
  • Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.

Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.

Контрола на порциите и здрав начин на живот

Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.

Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок

Објавено пред

на

Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.

Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.

Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:

1. Цвекло

  • Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
    Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.

2. Авокадо

  • Калиум по порција (150 грама): 975 mg
    Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.

3. Лима грав

  • Калиум по порција (170 грама): 975 mg
    Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.

4. Спанаќ

  • Калиум по порција (225 грама): 839 mg
    Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.

5. Лосос

  • Калиум по порција (170 грама): 839 mg
    Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.

6. Мускатна тиква (сквош)

  • Калиум по порција (205 грама): 800 mg
    Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.

7. Брокула

  • Калиум по порција (88 грама): 504 mg
    Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.

Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Сакате да живеете подолго? Еве колку кафе треба да пиете според науката

Објавено пред

на

Умереното консумирање на кафе може да ги продолжи годините на живот и здравјето, со значителни придобивки за срцето, мозокот и имунолошкиот систем, покажува ново истражување.

Кафето како еликсир за долг живот

Истражување спроведено од Универзитетот во Коимбра, Португалија, анализирало 85 студии со учесници од Европа, Америка, Австралија и Азија. Наодите укажуваат дека умереното консумирање на три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век за 1,84 години.

Покрај тоа, редовното пиење кафе е поврзано со подобрување на здравјето – период на живот без сериозни болести.

Клучни здравствени придобивки

  • Подобрување на функциите на мускулниот, кардиоваскуларниот, менталниот и имунолошкиот систем.
  • Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар, респираторни болести, дијабетес, некои видови рак, деменција и депресија.
  • Противвоспалителни и метаболички ефекти, дури и кога се земаат предвид фактори како пушење и консумирање алкохол.

Што велат експертите?

„Нашите наоди ја нагласуваат улогата на умереното консумирање кафе во забавување на биолошките механизми што се влошуваат со стареењето,“ изјави неврологот Родриго Куња, автор на студијата објавена во списанието Aging Research Reviews.

Истражувањето вклучило широк спектар на варијабли, како што се видот на кафето, демографските податоци на учесниците и времетраењето на анализираните студии, со цел да се изолираат ефектите од кафето.

Резерви и идни чекори

Иако резултатите се ветувачки, повеќето анализи се потпираат на самопријавени податоци, а истражувањето беше финансирано од Институтот за научни информации за кафе, поддржан од големи компании за кафе. Важно е да се нагласи дека истражувањето покажува корелација, а не каузалност.

„Во време кога светската популација старее побрзо од кога било, потребно е да се истражуваат исхранбени интервенции што ќе им овозможат на луѓето не само да живеат подолго, туку и поздраво,“ додава Куња.

Извор: Science Alert

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт6 часа

Гвардиола: „Се е полошо и полошо, неможам да најдам решение“ – По водството Манчестер Сити за две минути прими два гола и остана без бодови

Манчестер Сити и Пеп Гвардиола испуштија победа во градското дерби. „Сити“ водеше на „Етихад“ до 88. минута, за само две...

Хороскоп6 часа

Хороскоп за понеделник (16 декември)

ОВЕН Денот е поволен за решавање на недоразбирањата кои сте ги имале со колегите или претпоставените. Ако сте во потрага...

Гејминг8 часа

Ќе има ли втор трејлер за долгоочекуваната „GTA 6“ ?

Rockstar и Take Two откриваат повеќе за „исклучителното“ продолжение на серијата GTA. Имено GTA 6, долгоочекуваното продолжение на една од...

Македонија15 часа

ДПИ со соопштение за мониторинг на цени на производи од „Новогодишна кошница“

Имајќи предвид дека од денес започнува кампањата на Владата „Помалку трошоци, повеќе за тебе – Се грижиме!“, Пазарниот инспекторат низ...

Автомобили16 часа

Електричните возила и plug-in хибридите покажуваат повеќе дефекти од бензинските автомобили

Новата студија на Consumer Reports, спроведена врз повеќе од 300.000 автомобили, открива дека електричните возила и plug-in хибридите имаат значително...

Автомобили16 часа

Италија воведе драстични казни за сообраќајни прекршоци: Еве што треба да знаете

Италија значително ги зголеми казните за низа сообраќајни прекршоци, во обид да го намали високиот број на сообраќајни несреќи со...

Магазин16 часа

Цените на новите Samsung Galaxy S25 модели можеби нема да се зголемат

Samsung подготвува лансирање на новата серија Galaxy S25 телефони во јануари, а иако првите гласини сугерираа можни поскапувања, најновите информации...

Магазин16 часа

Microsoft ги укинува кредитите и специјалните телефонски броеви на Skype

Microsoft официјално ги укина две од главните премиум функции на Skype – кредитите за повикување и специјалните телефонски броеви. Што...

Магазин16 часа

Можеби ќе ви треба нов кабел: доаѓа HDMI 2.2

HDMI Форумот објави дека наскоро ќе го претстави новиот стандард HDMI 2.2, кој ќе донесе значајни подобрувања во резолуцијата и...

Македонија19 часа

Поголемиот дел од Македонија под дожд, превоите и скијачките терени под снег

Во изминатите 24 часа најмногу дожд наврна во Дебар, дури 53 литри, додека снежната покривка до 7 часот утринава изнесуваше...

НАЈЧИТАНИ