Lifestyle
Зошто грозјето е толку здраво и за што е корисно?
Постојат многу причини да се јаде барем едно грозје секој ден. Нема да погрешите без разлика кој вид на грозје ќе го изберете, бидејќи секое од нив е богато со витамини и фолна киселина.
Само 100 грама грозје содржи 25 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Ц. Грозјето е една од најхранливите намирници бидејќи содржи калиум, јаглени хидрати, протеини, витамини А и Ц, калциум, железо, витамин Б6 и магнезиум.
Доколку го јадете редовно во текот на целата сезона, ќе придонесе за детоксикација на организмот, позитивно ќе влијае на здравјето на срцето и крвните садови, бубрезите и кожата.
Зошто грозјето е толку здраво и на што влијае неговото консумирање?
Ја подобрува меморијата
Црното грозје може да помогне да се забави развојот на заборавот кај постарите лица. До овој заклучок дошле научниците кои ја објавиле својата работа во британското списание за исхрана.
За таквиот ефект на грозјето одговорни се полифенолите кои се наоѓаат во семките. Постојат индикации дека тие дури може да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест.
Ја ублажува болката
Црното грозје може да ја намали болката, па затоа се препорачува во случај на напади на гихт или ревматоиден артритис. Содржи биофлавоноид познат како кверцетин, моќен антиоксиданс кој заедно со витаминот Ц го стимулира имунолошкиот систем да се бори против инфекции, рак и воспаленија.
Покрај тоа, комбинацијата на антиоксиданси и витамин Ц ги ублажува болните симптоми на ревматоиден артритис во зглобовите и мускулите. Семките од грозје содржат и пикногенол, исто така антиоксиданс кој помага во борбата против болките предизвикани од артритис, кардиоваскуларни проблеми, но и против стрес и алергии.
Добро е за срцето
Грозјето е богато со антиоксиданси и полифеноли важни за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Научниците од Бостон открија дека полифенолите од грозје можат да го намалат лошиот холестерол, да го намалат крвниот притисок и да го намалат воспалението, а сето тоа придонесува за подобра работа на срцето.
Грозјето, беше откриено во истата студија, исто така го спречува згрутчувањето на крвта. Ова е само надополнување на сознанијата што веќе беа добиени во претходните студии и ја потврдуваат ефективноста на сокот од темно грозје врз флексибилноста на артериите, што придонесува за здрава циркулација и крвен притисок.
Ги чисти бубрезите
Состојките од грозје – антоцијанинот и ресвератролот, кои се исто така моќни антиоксиданси, играат клучна улога во борбата против слободните радикали кои можат да предизвикаат инфекции и болести.
Тие исто така го чистат телото од токсични елементи како што е урична киселина. Затоа грозјето е одличен избор за детоксикација на бубрезите бидејќи помага во чистење на уринарниот тракт од нездрави киселини.
Го регулира шеќерот
На луѓето со висок шеќер често им се советува да не јадат грозје, особено затоа што содржи околу 20 грама прости јаглехидрати во една чаша.
Но, грозјето има низок гликемиски индекс (53), што значи дека нивото на гликоза во крвта постепено се зголемува, што овозможува добро регулирање на неговата концентрација. Во текот на некои научни студии, исто така, беше утврдено дека грозјето содржи соединенија кои го намалуваат нивото на шеќер во крвта.
Ја регенерира кожата
Флавоноидите кои се наоѓаат во грозјето може да го намалат оштетувањето на клетките на кожата поради прекумерното изложување на ултравиолетовите зраци на сонцето.
Ова зрачење е главната причина за проблеми со кожата, рак на кожата, изгореници и слично, како и предвремено стареење на кожата. Поради оваа причина, дерматолозите препорачуваат и да ја искористите сезоната и да јадете што повеќе грозје бидејќи тоа добро ќе влијае на вашата кожа.
Го намалува апетитот
Покрај богатите нутритивни вредности, ова вкусно и здраво овошје го намалува апетитот, поради што сите што сакаат да ослабат треба да го консумираат помеѓу или пред оброците.
Истражувањето спроведено на Универзитетот во Џорџија покажа дека ресвератролот, состојка која се наоѓа во грозјето, позитивно влијае на слабеењето со тоа што драстично ја намалува способноста на клетките да складираат масти и значително го промовира разградувањето на масните клетки.
Суво грозје – слатко задоволство
Исто како и неговата свежа верзија, и сувото грозје прави чуда за здравјето, а состојките создадени во процесот на сушење му додаваат уште малку „моќ“, поради што се смета за една од најквалитетните намирници од тој вид.
Сувото грозје содржи бор, кој помага при апсорпција на калциум и формирање на коскена маса, што е исклучително корисно за превенција од коскени заболувања. Покрај тоа, во комбинација со друга храна, конзумирањето на суво грозје ја поттикнува апсорпцијата на витамини и минерали од него, што придонесува за зајакнување на имунолошкиот систем.
Lifestyle
Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови
Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.
Зошто одводите се затнуваат
Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.
Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.
Едноставно решение со течност за садови
Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.
Еве како:
-
Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).
-
Додадете околу 120 мл течност за миење садови.
-
Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.
-
Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.
-
Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.
Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.
Резултат
По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.
Извор: B92
Lifestyle
Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома
Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.
Вкусот открива многу
Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.
Бојата не е секогаш показател
Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.
Внимавајте на цената и пакувањето
Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.
Домашен тест за проверка
Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.
Извор: RTCG
Lifestyle
Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда
Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?
Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.
Зошто млекото не е вистинскиот избор?
Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.
„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.
Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.
Тајната состојка за совршена кајгана
Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.
„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.
Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.
Клучот е во температурата
Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.
Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!
Извор: RadioSA
-
Кичево3 часаФрлено шише со запалива течност во кичевски двор, ОВР Кичево презема мерки за пронаоѓање на сторителот
-
Хороскоп2 денаХороскоп за петок (7 ноември)
-
Хороскоп18 часаХороскоп за сабота (8 ноември)
-
Култура1 денУтре е „Митровден“, се вели дека од денот започнува зимата. Честита домашна слава и именден до сите домаќини!
-
Македонија1 денСВР Охрид: Зачестија лажни телефонски јавувања за изнуда на пари за наводно случени сообраќајни незгоди, апел до граѓаните да не наседнуваат на такви телефонски повици
-
Временска прогноза1 денОд денес до вторник нашиот регион ќе биде застапен со повремени локални врнежи
-
Македонија1 денЛишени од слобода пет лица поради сторени кривични дела за поткуп
-
Македонија1 денОд 15-ти ноември започнува законската одредба за поседување зимска опрема и зимски пневматици
