Магазин
Зошто не треба да ја фрлате кората од банана?

Секој пат кога ќе излупите банана и ќе ја фрлите кората, фрлате вкусна, хранлива закуска. Една неодамнешна студија покажа дека ако кората од банана се бланшира, се суши и се меле во брашно, може да се направат печива со подеднакво добар вкус, ако не и подобар, од производите на база на пченица.
Освен ако не сте посветен читател на блогови за веганско готвење, веројатно никогаш не сте размислувале да готвите кора од банана. Не само што кората од банана е совршено безбедна, туку и научниците докажаа дека таа всушност е добра за вас.
Кога биле тестирани производите од нивниот експеримент, потрошувачите изјавиле дека се задоволни со вкусот како и со другите колачиња кои не содржат брашно од кора од банана.
Ќе добиете дури и дарежлива порција на минерали и хранливи материи кои помагаат во борбата против ракот. Збогатен со кора од банана, на пример, бисквитот направен за употреба во студијата содржел многу повеќе влакна, магнезиум, калиум и антиоксидантни соединенија, пишува Sciencealert.com.
Негативната страна е што додавањето премногу брашно од кора од банана резултираше со колачиња кои беа малку кафени и тврди, веројатно поради дополнителните влакна. Но, кога се направени серии со брашно што содржеше дури 7,5 проценти кора од банана, текстурата на колачињата постигна многу попривлечна рамнотежа.
А бонус е што брашното од кора од банана може да остане на полицата до три месеци на собна температура.
Резултатите од студијата, исто така, сугерираат дека можеби вреди да се размислува за користење брашно од кора од банана во леб, колачи и тестенини.
Минатата година, една студија за колачот со кора од банана покажа дека жолтата боја на кората на овошјето му дава природна боја на печениот производ.
Во меѓувреме, една студија од 2016 година покажа дека замената до 10 проценти од пченичното брашно со брашно од кора од банана може да го збогати печениот леб со поголема содржина на протеини, јаглени хидрати и масти.
Јадењето на кората од ова овошје не само што е здрава опција, туку помага и за намалување на отпадот од храна. Околу 40 проценти од тежината на бананата е во нејзината кора, а најчесто оваа кора преполна со хранливи материи едноставно се фрла.
Се разбира, лушпите од банана се прилично бескорисни кога се сурови. Но, ако се добро подготвени, можат да имаат многу добар вкус. Може дури и да го продолжи рокот на траење на некои производи бидејќи кората има антиоксидантни и антимикробни својства.
Истото важи и за други овошни лушпи, како што се лушпите од манго, за кои исто така е откриено дека ги зголемуваат антиоксидантните својства на колачите и го подобруваат нивниот вкус.
Затоа, следниот пат кога ќе излупите банана, размислете да ја чувате.
/n1info
Хороскоп
Хороскоп за среда (24 јуни)

ОВЕН
Оние од вас кои планираат пократко патување денес можеби ќе бидат задоволни, особено ако се работи за семејна посета. Не дозволувајте парите премногу брзо да излезат од контрола, обидете се максимално да ги контролирате вашите трошоци, како и вашите навики поврзани со секојдневниот шопинг. Нема да ја спасите ситуацијата ако понудите пари, наместо тоа да понудите време.
БИК
Разговарајте со оние луѓе кои имаат искуство во нешто поврзано со инвестиции, медицина или право. Информациите што ќе ги соберете денес ќе ви помогнат да се ослободите од стресот и да решите добар дел од проблемите со одење на патот. Љубовната врска ќе страда ако не и покажете на другата страна колку ја цените. Потрудете се и бидете благодарни денес.
БЛИЗНАЦИ
Обидете се да им посветите целосно внимание на вашите најблиски, особено ако тие започнат разговор за нешто што не ви изгледа интересно, но претставува нешто важно за другата страна. Доколку во последно време сте биле под преголем стрес, испланирајте попладне во природа или барем во друштво на драги пријатели. Ќе добиете совет од членовите на семејството.
РАК
Врската со личност што ја сакате и мислевте дека можете да и верувате, веројатно ќе биде главен извор на фрустрација денес. Колку и да сте разочарани, не се вклучувајте премногу во анализата бидејќи само ќе губите време. Не потпирајте се на други и не давајте ветувања кои не сте сигурни дека ќе можете или ќе сакате да ги исполните подоцна.
ЛАВ
Внимавајте што зборувате денес. Ако претерате со критиките или со толкувањето на неодамнешните негативни настани, може да започнете војна или да извадите на површина проблеми кои подоцна ќе ве доведат во непријатна положба. Во љубовта ќе ви биде тешко да ги контролирате емоциите што може да ве доведе до емоционални проблеми.
ДЕВИЦА
Слободно дружете се и забавувајте се, но обидете се да посветите доволно внимание и време на постарите и послабите членови на заедницата. Доколку сте во ново деловно опкружување, покажете како ги почитувате колегите кои имаат поголемо искуство. Во љубовта може да очекувате позитивен развој на ситуацијата откако на прво место ќе го ставите хуморот.
ВАГА
Не дозволувајте денот да ви го уништат луѓе кои сакаат да се чувствувате мали, безначајни или неспособни. Држете се настрана од оние кои се секогаш подготвени за неправедна критика и озборувања од другите. Емоционалните промени ќе се покажат како поволни. Немојте да ги криете или избегнувате луѓето кои се гласни, сакаат да претеруваат со хумор и да се фалат.
ШКОРПИЈА
Ако се чувствувате осамено или фрустрирано, обидете се да поминувате повеќе време во друштво на луѓе со кои секогаш можете да споделувате идеи. Патувањето би било идеално, но ако не сте во позиција да направите нешто такво, обидете се барем да промените нешто во вашата дневна рутина. Не се разочарувајте ако саканата личност не е дарежлива како што очекувавте.
СТРЕЛЕЦ
Не разговарајте премногу за вашите планови за иднината со луѓе на кои им е тешко да разберат што ве мотивира и како функционирате. Ако треба да се доверите некому, изберете блиски пријатели и членови на семејството. Во принцип, денес намалете ги деловните активности, особено ако некој врши притисок и постојано бара информации.
ЈАРЕЦ
Не секој ќе има разбирање за тоа што се обидувате да го направите, затоа обидете се да ги поедноставите работите. Ако видите дека нешто не оди добро, бидете трпеливи и почекајте подобар момент. Патувањето ќе си го земе данокот, најдобро би било да го избегнете. Обидете се да организирате дружење со важната личност со тоа што ќе ги контролирате емоциите, како и времето.
ВОДОЛИЈА
Денес ќе бидете доста емотивни, но во смисла дека лесно ќе се нервирате и најчесто ќе делувате дефанзивно. Не сфаќајте ништо премногу лично, но и не дозволувајте некој да ги извади вашите зборови од контекст или упорно да ве убедува да се карате со трето лице. Претерувањето ќе доведе до проблеми, па дури и до недостаток на поддршка.
РИБИ
Бидете искрени со себе и со оние што ги сакате. За сите останати, слободно постапете поладно и не откривајте што мислите дека не треба. На работа ќе ги изненадите колегите и претпоставените доколку направите повеќе отколку што се очекува. Токму така ќе ги импресионирате оние луѓе кои вообичаено не ве поддржувале во минатото.
Магазин
Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.
Основен рецепт
Состојки:
-
2 зрели банани
Подготовка:
-
Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.
-
Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.
-
Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.
-
Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.
Идеи за вкусови:
Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:
-
Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед
-
Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник
-
Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)
-
Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)
Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!
Магазин
Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.
Потребни состојки:
-
150 г свежи или одмрзнати малини
-
40 г пастеризирани белки од јајца
Подготовка:
-
Подготовка на овошјето:
Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките. -
Матење белки:
Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег. -
Комбинирање:
Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.
Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.
Извор: SD
-
Македонија2 дена
Ново поскапување на сите горива од ноќеска, ова е новата цена за литар
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (24 јуни)
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за среда (24 јуни)
-
Временска прогноза2 дена
Попоски: Од денес па натаму висок УВ индекс и температури до 40°C
-
Магазин13 часа
Најбрз домашен сладолед со само една состојка
-
Магазин13 часа
Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!
-
Автомобили13 часа
Toyota го претстави првиот електрифициран Land Cruiser во Европа
-
Спорт47 минути
Бенфика приреди вистинска сензација, Баерн беше поразен, но со втората позиција продолжува понатаму