Lifestyle
Деловите од телото каде што убоди пчела и оса се најопасни

Убодите од пчели или оси се чести во текот на летото поради високите температури и поради тоа што повеќе сме надвор, во природа каде што има и инсекти. Реакцијата на овој убод може да биде блага со црвенило и оток, но можен е анафилактичен шок, па дури и смрт.
Алергиските реакции обично се јавуваат веднаш по убодот, до еден час, кога крвните садови се шират. А со повеќе убоди може да се отруе организмот, кога симптомите ќе се појават и по неколку часа или денови.
„Отровите на пчелите, осите, стршлените се нарекуваат веноми и тие се протеински структури, односно се ензими. Кај преосетливите алергиски лица може да предизвикаат голема локална реакција или општа системска анафилактична реакција“ вели dr. Sanvila Rašković.
Таа наведува и како се покажува таа реакција.
„Се манифестира како уртикарија, ангиоедем, гушење со играње во градите, иритација на дигестивниот тракт, пад на крвниот притисок, колапс, губење на свеста. Опишани се случаи на срцев удар по каснување од инсекти“.
Лекарот исто така се осврнува на дијагнозата.
„Дијагнозата на алергии на каснувања од инсекти се поставува со тестови со боцкање на кожата на вените на пчелите, осите, стршлените и специфичните IgE антитела од крвта.
А што одредува колку бурно некој ќе реагира на убодот од овие инсекти?
„Степенот на алергија т.е. бурните реакции зависат од количината на инјектираниот отров и степенот на алергија кај одредена личност“.
Покрај тоа, важно е дали ве убоди еден или повеќе инсекти.
Ако на пример те убоди оса, а не си алергичен, тогаш ништо страшно нема да се случи. Но, кога ќе ве нападне рој, многу зависи од вкупната количина на отров што влегла во вашето тело. Истражувањата велат дека 500 или повеќе убоди значат смрт. Исто така, за оние кои се алергични, еден залак може да биде фатален доколку навреме не се преземат потребните мерки.
Убодите во пределот на главата, усната шуплина и вратот се особено опасни бидејќи можат да предизвикаат задушување, па затоа е неопходно веднаш да се јавите на лекар.
Што значи профилакса, односно збир на процедури кои се земаат при убод од оса, пчела или стршлен.
„Во зависност од тежината на клиничката слика и наодите, се планира специфична имунотерапија со убод од инсекти. Советувам во текот на летото тие луѓе да земаат антихистаминици и да имаат епи-пен со себе, т.е. додатоци за самопомош“.
Имено, оние кои знаат дека се алергични на убоди од пчела или оса обично носат со себе дози на адреналин, односно автоматско вбризгување на адреналин што се дава во горниот дел од ногата или надлактицата и може да спаси животи.
Лекарот исто така кажува во кое време од животот може да се појават алергиски реакции на убод од пчела или оса.
„Алергиските реакции на каснувања од инсекти може да се појават на која било возраст. Многу пациенти се пчелари, членови на нивните семејства и луѓе кои често престојуваат во природа“.
Поради сето ова, важно е да се заштитите однапред што е можно повеќе. Се препорачува луѓето со високо ниво на алергии да не користат силни парфеми во текот на летото, да не носат облека со светли бои, да не пијат слатки пијалоци, да не јадат сладолед на отворено и едноставно да избегнуваат контакт со овие инсекти.
„Треба да се напомене дека пациентите треба да избегнуваат да одат на пазари поради мноштвото зрели плодови во летниот период. Секоја година има фатална анафилакса на каснувања од инсекти. Во Америка годишно страдаат по 300 луѓе“.
Извор: nova
Lifestyle
Колку често треба да се перат кујнските крпи? Еве што велат експертите за хигиена

Кујнските крпи се еден од најкористените, но и најчесто запоставените предмети кога станува збор за одржување на хигиената во домот. Со еден потег бришеме раце, чинии или работни површини, а потоа крпата ја оставаме да се суши на столче, радијатор или кујнски елемент. Иако на прв поглед изгледа чиста, кујнската крпа може да биде вистинско жариште на бактерии и други микроорганизми.
Зошто кујнските крпи се ризични за хигиената?
Како што објаснува микробиологот Џејсон Тетро, кујнските крпи собираат:
-
бактерии
-
вируси
-
габи
Овие микроорганизми лесно се размножуваат бидејќи влажната крпа, на која често остануваат микроскопски остатоци од храна, е совршена средина за нивен раст. Особено опасно е ако крпата остане влажна подолго време.
Колку често треба да се перат кујнските крпи?
Фреквенцијата на перење зависи од тоа како и за што ја користите крпата:
-
Ако ја користите за подготовка на храна, бришење површини и чистење остатоци: перејте ја на секои неколку дена.
-
Ако ја користите само за сушење на раце или садови: може да ја менувате еднаш неделно (најмногу 7 дена).
Како правилно да ги перете кујнските крпи?
За максимална хигиена:
-
Перете ги одделно од другите алишта.
-
Користете топла вода и квалитетен детергент.
-
Додајте белило доколку материјалот дозволува, за уништување на микробите.
-
Сушете ги на висока температура, бидејќи тоа дополнително елиминира преостанати микроорганизми.
Совет за крај
Кујнската крпа може да изгледа чиста, но тоа не значи дека е безбедна. Честото перење и сушење на високи температури се едноставни чекори кои значително ја зголемуваат хигиенската безбедност во вашата кујна.
Извор: Danas
Lifestyle
5 најчести митови за клима уредите – што е вистина, а што треба да промените во навиките?

Во денешно време, клима уредите се неизбежен дел од секој дом – особено за време на сè пожешките лета. Без разлика дали ги користите само во најтоплите месеци или и за греење во зима, сигурно сте слушнале различни тврдења за нивната употреба. Во продолжение ви откриваме кои се најчестите митови поврзани со клима уредите и дали навистина држат.
1. Мит: Не треба да проветрувате ако имате клима уред
-
Повеќето клима уреди немаат функција за внесување свеж воздух однадвор, туку само го циркулираат и филтрираат постојниот воздух во просторијата.
-
Поради тоа, просториите треба редовно да се проветруваат.
-
Во лето проветрувајте рано наутро или навечер, кога температурите се пониски.
-
Во зима проветрувајте најмалку двапати дневно, со кратки отворања на прозорци на спротивни страни („вкрстена вентилација“) за ефикасна размена на воздухот.
2. Мит: Колку е пониска температурата на климата, толку побрзо ќе се олади просторијата
-
Брзината на ладење не зависи од тоа колку ниска температура сте поставиле.
-
Наместо екстремно ниски поставки (на пример 16°C), подобро е да зголемите брзина на вентилаторот.
-
Препорачана разлика меѓу внатрешна и надворешна температура е 8-10°C за ефикасност и здравје.
-
Ако просторијата се прегрее, подобро е да оставите климата да работи постојано на умерени поставки.
3. Мит: Клима уредите се штетни за здравјето
-
Клима уредите не се штетни ако се користат правилно и редовно се одржуваат.
-
Избегнувајте големи температурни разлики и насочен студен воздух директно кон луѓе.
-
Редовно чистење на филтрите спречува развој на бактерии и мувла кои можат да предизвикаат здравствени проблеми.
-
Напредните модели дури помагаат во филтрирање на прашина, алергени и патогени.
4. Мит: Не треба да се чистат ако се користат преку целата година
-
Редовното чистење е клучно за ефикасност и здравје.
-
Филтрите се чистат или заменуваат најмалку еднаш годишно; при честа употреба уште почесто.
-
Надворешната единица треба исто така да се чисти за да не се натрупува прашина што го намалува протокот на воздух.
-
Некои модели имаат автоматски режим за чистење кој помага помеѓу сервисите.
5. Мит: Клима уредите се штетни за домашните миленици
-
Со правилно користење, клима уредите се безбедни за милениците и дури се препорачливи во екстремни горештини.
-
Важно е да не има директен проток кон животното и да не се создаваат преголеми температурни разлики.
-
Клима уредите се поефикасни од вентилатори за заштита од топлотен удар кај милениците.
Совет за крај:
Редовно одржување, паметно користење и умерени поставки се клучот за ефикасна и здрава климатизација во вашиот дом.
Извор: Dnevnik
Lifestyle
Цезар салата: Диететска, заситувачка и вкусна – нема да бидете гладни со часови

Цезар салатата е еден од најпопуларните оброци за оние што сакаат лесен, но заситувачки ручек или вечера. Богата со протеини и свежи состојки, оваа салата ќе ве држи сити со часови, а притоа е едноставна за подготовка.
Потребни состојки:
• 250 г бело пилешко месо
• 100 г сланина
• 5 парчиња бисквити (исечени на коцки)
• 1 глава зелена салата
• 1 чаша кисела павлака
• Мајонез по вкус
• Маслиново масло за пржење
• 1 домат
• 1 чешне лук
• Сок од најмалку половина лимон
• Сол и бибер по вкус
• Рендан пармезан по вкус
Подготовка:
Пилешкото месо исечете го на коцки и пропржете го на маслиново масло додека не добие златна боја. Потоа во истиот сад кратко испржете ја ситно сечканата сланина и лукот.
Во голема чинија измешајте ја зелената салата со подготвеното пилешко месо, сланината, лукот и исечканиот домат.
Во посебен сад измешајте ја киселата павлака, мајонезот и сокот од лимон, па со добиениот дресинг прелијте ја салатата.
На крај, додадете ги испржените бисквити и наросете со рендан пармезан.
Совет: За уште побогат вкус, можете да додадете маслинки или варено јајце.
Оваа салата е одличен избор за оброк кој комбинира свежина, кремаст дресинг и крцкави елементи – идеално за летните денови или како лесна вечера.
Извор: Alo
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (6 јули)
-
Македонија13 часа
ПС за граничен надзор „Охридско езеро“ не запира, фатени живи албански државјани длабоко на наша територија во незаконит лов на риба
-
Скопје1 ден
Лишен од слобода „бајач“ од скопско, измамил брачен пар од Берово за 400.000 евра, сè претставувал истерувач на духови и магии
-
Временска прогноза17 часа
Преку ден „пекол“, од ноќеска заладување со локален дожд, ова се метео информациите
-
Временска прогноза2 дена
Денес многу топло, додека утре краткотрајна дестабилизација и услови за дожд
-
Спорт4 часа
За „Иванден“ дефинитивно мора да бидете во с.Староец, на одлична традиција, фудбал и уживање
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за понеделник (7 јули)
-
Lifestyle13 часа
Колку често треба да се перат кујнските крпи? Еве што велат експертите за хигиена