Lifestyle
Зошто грозјето е толку здраво и за што е корисно?

Постојат многу причини да се јаде барем едно грозје секој ден. Нема да погрешите без разлика кој вид на грозје ќе го изберете, бидејќи секое од нив е богато со витамини и фолна киселина.
Само 100 грама грозје содржи 25 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Ц. Грозјето е една од најхранливите намирници бидејќи содржи калиум, јаглени хидрати, протеини, витамини А и Ц, калциум, железо, витамин Б6 и магнезиум.
Доколку го јадете редовно во текот на целата сезона, ќе придонесе за детоксикација на организмот, позитивно ќе влијае на здравјето на срцето и крвните садови, бубрезите и кожата.
Зошто грозјето е толку здраво и на што влијае неговото консумирање?
Ја подобрува меморијата
Црното грозје може да помогне да се забави развојот на заборавот кај постарите лица. До овој заклучок дошле научниците кои ја објавиле својата работа во британското списание за исхрана.
За таквиот ефект на грозјето одговорни се полифенолите кои се наоѓаат во семките. Постојат индикации дека тие дури може да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест.
Ја ублажува болката
Црното грозје може да ја намали болката, па затоа се препорачува во случај на напади на гихт или ревматоиден артритис. Содржи биофлавоноид познат како кверцетин, моќен антиоксиданс кој заедно со витаминот Ц го стимулира имунолошкиот систем да се бори против инфекции, рак и воспаленија.
Покрај тоа, комбинацијата на антиоксиданси и витамин Ц ги ублажува болните симптоми на ревматоиден артритис во зглобовите и мускулите. Семките од грозје содржат и пикногенол, исто така антиоксиданс кој помага во борбата против болките предизвикани од артритис, кардиоваскуларни проблеми, но и против стрес и алергии.
Добро е за срцето
Грозјето е богато со антиоксиданси и полифеноли важни за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Научниците од Бостон открија дека полифенолите од грозје можат да го намалат лошиот холестерол, да го намалат крвниот притисок и да го намалат воспалението, а сето тоа придонесува за подобра работа на срцето.
Грозјето, беше откриено во истата студија, исто така го спречува згрутчувањето на крвта. Ова е само надополнување на сознанијата што веќе беа добиени во претходните студии и ја потврдуваат ефективноста на сокот од темно грозје врз флексибилноста на артериите, што придонесува за здрава циркулација и крвен притисок.
Ги чисти бубрезите
Состојките од грозје – антоцијанинот и ресвератролот, кои се исто така моќни антиоксиданси, играат клучна улога во борбата против слободните радикали кои можат да предизвикаат инфекции и болести.
Тие исто така го чистат телото од токсични елементи како што е урична киселина. Затоа грозјето е одличен избор за детоксикација на бубрезите бидејќи помага во чистење на уринарниот тракт од нездрави киселини.
Го регулира шеќерот
На луѓето со висок шеќер често им се советува да не јадат грозје, особено затоа што содржи околу 20 грама прости јаглехидрати во една чаша.
Но, грозјето има низок гликемиски индекс (53), што значи дека нивото на гликоза во крвта постепено се зголемува, што овозможува добро регулирање на неговата концентрација. Во текот на некои научни студии, исто така, беше утврдено дека грозјето содржи соединенија кои го намалуваат нивото на шеќер во крвта.
Ја регенерира кожата
Флавоноидите кои се наоѓаат во грозјето може да го намалат оштетувањето на клетките на кожата поради прекумерното изложување на ултравиолетовите зраци на сонцето.
Ова зрачење е главната причина за проблеми со кожата, рак на кожата, изгореници и слично, како и предвремено стареење на кожата. Поради оваа причина, дерматолозите препорачуваат и да ја искористите сезоната и да јадете што повеќе грозје бидејќи тоа добро ќе влијае на вашата кожа.
Го намалува апетитот
Покрај богатите нутритивни вредности, ова вкусно и здраво овошје го намалува апетитот, поради што сите што сакаат да ослабат треба да го консумираат помеѓу или пред оброците.
Истражувањето спроведено на Универзитетот во Џорџија покажа дека ресвератролот, состојка која се наоѓа во грозјето, позитивно влијае на слабеењето со тоа што драстично ја намалува способноста на клетките да складираат масти и значително го промовира разградувањето на масните клетки.
Суво грозје – слатко задоволство
Исто како и неговата свежа верзија, и сувото грозје прави чуда за здравјето, а состојките создадени во процесот на сушење му додаваат уште малку „моќ“, поради што се смета за една од најквалитетните намирници од тој вид.
Сувото грозје содржи бор, кој помага при апсорпција на калциум и формирање на коскена маса, што е исклучително корисно за превенција од коскени заболувања. Покрај тоа, во комбинација со друга храна, конзумирањето на суво грозје ја поттикнува апсорпцијата на витамини и минерали од него, што придонесува за зајакнување на имунолошкиот систем.
Lifestyle
За само 10 минути, вашите фуги ќе блеснат како нови: трик што ја враќа белината без многу трошок

Со текот на времето, фугите меѓу плочките потемнуваат, стануваат валкани и тешко се чистат. Наместо да користите силни средства како белило, постои едноставен и евтин начин со кој ќе ги направите повторно бели – и тоа за само десет минути.
Што ви е потребно:
-
Малку хидроген (се купува во аптека – безбеден е за користење во домаќинство)
-
Сода бикарбона
-
Стара четка за заби или мека четка
-
Крпа и топла вода
Постапка:
-
Прво, пребришете ги плочките со влажна крпа за да ја омекнете нечистотијата.
-
Во мала чаша, измешајте две лажици сода бикарбона со малку хидроген – колку да се добие густа паста.
-
Со четката нанесете ја смесата директно врз фугите и оставете да стои околу 10 минути.
-
Потоа, со кружни движења, истријте ги фугите. Ќе забележите како нечистотијата се отстранува веднаш.
-
На крај, исплакнете со топла вода и пребришете со сува крпа.
По само неколку минути, вашите фуги ќе изгледаат бели и чисти како нови, без непријатен мирис и без скапи средства за чистење.
Овој природен метод е безбеден, ефтин и ефикасен, а хидрогенот што го користите е ист оној што често се користи за дезинфекција на рани — значи нема никаква опасност при употреба.
Пробајте го овој домашен трик – ќе ве изненади колку брзо ќе се исчисти купатилото, а фугите повторно ќе заблескаат како првиот ден!
Извор: B92
Lifestyle
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака

Тиквата е една од најздравите есенски намирници, богата со хранливи состојки и корисна за целото тело. Сè што треба да направите е да ја вклучите почесто во вашето мени – варена, печена, во чорби или дури и како десерт.
Многумина ја обожаваат есента токму поради тиквата. Освен што е вкусна и декоративна, таа има и бројни лековити својства кои придонесуваат за подобро здравје и виталност. Еве пет причини зошто треба редовно да ја јадете:
1. Помага во одржување на телесната тежина
Сто грама тиква содржи помалку од 30 калории и над 90% вода, што ја прави совршена диетална храна. Редовната консумација ја намалува количината на лош холестерол во крвта и помага при контролирање на апетитот.
2. Ја зајакнува имунитетот и го штити видот
Портокаловата боја на тиквата доаѓа од бета-каротенот, антиоксиданс кој го зајакнува имунолошкиот систем и ги штити очите. Тиквата, исто така, содржи витамини Ц, Е и К, како и калиум, калциум и железо – комбинација која го зацврстува организмот и ја зголемува отпорноста на настинки.
3. Го подобрува варењето на храната
Благодарение на високата содржина на растителни влакна, тиквата го поттикнува варењето и го смирува дигестивниот систем. Пектинот и целулозата помагаат при запек и воспаление на дебелото црево, што ја прави идеална намирница за чувствителен желудник.
4. Го штити здравјето на простатата
Маслото од семки од тиква е богато со есенцијални масни киселини и има благотворно дејство врз здравјето на простатата. Редовното консумирање може да помогне во спречување на воспалителни процеси и да делува превентивно против појава на канцерогени промени.
5. Грицкајте семки за подобро расположение
Семките од тиква се вистински природен еликсир. Тие го намалуваат стресот и анксиозноста, го подобруваат расположението и помагаат во регулирање на шеќерот во крвта. Богати се со цинк и здрави незаситени масти, кои ја зголемуваат чувствителноста на телото на инсулин и придонесуваат за здрави коски.
Само 30 грама семки од тиква содржат околу 5 грама протеини – идеални за луѓе што сакаат да останат сити подолго време и да одржат здрава исхрана.
Извор: Kurir
Lifestyle
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие

Кога мирисот на свежо сварен џем од јаболка ќе се прошири низ кујната, тешко е да се остане рамнодушен. Овој едноставен рецепт не бара многу состојки, а резултатот е совршен – густ, миризлив и идеален за премачкување на топол леб или палачинки.
Домашен џем од јаболка
Состојки:
-
1 кг јаболка
-
1 чаша вода
-
½ кг шеќер
-
1 лажичка сок од лимон
-
Прстофат лимонска киселина
Подготовка:
-
Измијте ги и излупете ги јаболката, извадете ја семката и исечете ги на помали парчиња.
-
Ставете ги во тенџере, додајте една чаша вода и варете додека не омекнат целосно.
-
Сварените јаболка сомелете ги во мазна смеса со миксер или блендер.
-
Вратете го пирето во тенџерето, додадете шеќер, сок од лимон и малку лимонска киселина, па добро измешајте.
-
Гответе на тивок оган, мешајќи повремено, додека смесата не се претвори во густ, сјаен џем.
-
Топлиот џем сипете го во топли, стерилизирани тегли, цврсто затворете ги и свртете ги наопаку за да се создаде вакуум.
Совет: За дополнителна арома, можете да додадете прстофат цимет или малку ванила – совршено ќе го нагласат вкусот на јаболкото.
Овој домашен џем од јаболка е совршен за топол леб, тост, палачинки или како додаток во колачи, кифлички, пити и други есенски десерти.
Пријатно!
Извор: Danas
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (20 октомври)
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за вторник (21 октомври)
-
Македонија2 дена
МВР: Гласањето се одвива мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, доколку има било какво нарушување на изборниот процес граѓаните да пријават во најблиската полициска станица или на телефонски броеви 192 или 112
-
Временска прогноза1 ден
Пред нас период на суво време и значително топло
-
Македонија24 часа
Дизелот со намалена цена од ноќеска, додека бензините остануваат со иста цена
-
Lifestyle1 ден
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака
-
Lifestyle1 ден
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие
-
Магазин1 ден
Apple го претстави првиот M5 чип