Lifestyle
Во јули светот сфати како ќе изгледаат летата со глобално затоплување од 1,5°C

Светот во јули сфати како ќе изгледа летото со глобално затоплување од 1,5 степени Целзиусови – прагот под кој треба да остане планетата, предупредуваат научниците и до кој се приближува во последните години.
Просечната глобална температура во јули, најтоплиот месец досега, била за околу 1,5 степени Целзиусови потопла од прединдустриската ера која заврши на крајот на 19 век, објави во вторник службата за климатски промени на Европската унија Коперник.
Соопштението уследи по серијата смртоносни топлотни бранови и неверојатни температурни рекорди на неколку континенти, како и невидена топлина во океаните ширум светот. Научниците од Коперник велат дека првиот летен месец кој надмина 1,5 степени нуди увид во идните лета, пишува CNN.
Прагот од 1,5 степени е значаен бидејќи научниците го сметаат за клучен пресврт за планетата, по што шансите за екстремни горештини, поплави, суши, шумски пожари и недостиг на храна и вода ќе станат уште понеповолни за животот каков што го знаеме.
Тоа е целта што научниците ја поставија во Парискиот договор од 2015 година да ја минимизираат штетата од климатската криза и во исто време да им дадат време на општеството и економијата да се одвикнат од фосилните горива што ја загреваат планетата.
„Како што температурите продолжуваат да растат, ефектите ќе станат посериозни“
Ова не е нешто што се случува секојдневно или месечно. Научниците се особено загрижени дека глобалната температура долгорочно ќе остане над 1,5 степени. До 2022 година, светот се загреал за околу 1,2 степени.
„Иако пробивањето на прагот од 1,5 степени дневно, недела или месец не е исто како и пробивањето на долгорочниот просек, важно е да се следи колку често и колку долго го поминуваме тој праг. Како што температурите продолжуваат да растат, ефектите ќе станат потешки“, рече Ребека Емертон, научник од Коперник.
Во последните неколку години стана сосема јасно дека светот веќе ги чувствува алармантните ефекти од климатската криза, за која многумина не се подготвени. Ако планетата продолжи да се загрева, истакнува Емертон, светот ќе се соочи со уште поекстремни временски услови отколку што повеќето од планетата веќе доживеале.
„Ги видовме влијанијата што ваквите настани веќе ги имаат врз луѓето и на нашата планета, така што секое мало затоплување е значајно“, рече Емертон.
Според Беркли Ерт, непрофитна организација за следење на животната средина, имало само 10 други месеци кои биле потопли од 1,5 степени Целзиусови над историскиот просек, а последниот е март 2023 година. Пред тоа, другите месеци кои беа за 1,5 степени потопли од прединдустриските времиња се случуваа во зима или рана пролет.
Такво нешто досега не се случило
Роберт Род, водечки планетарен научник во Беркли, вели дека прагот од 1,5 степени првпат бил надминат во јули, и дека вакво нешто никогаш не се случило за време на летото на северната хемисфера.
„Иако минатите зими беа невообичаено топли, набљудувањето на екстремната топлина во лето веројатно ќе има подиректно влијание врз животите на луѓето. Покачувањето од 1,5 степени прави блага зима, но во текот на летото може да доведе до невидени екстреми“, рече Род, кој не е вклучен во извештајот на Коперник.
Иако Род рече дека е веројатно дека 2023 година ќе биде најтоплата година досега, малку е веројатно дека годината како целина ќе биде 1,5 степени потопла од прединдустриското време: „Годишниот просек е сè уште под 1,5 степени и мислиме дека е Малку е веројатно дека остатокот од 2023 година ќе биде доволно топол за годишниот просек да биде над 1,5“.
Научниците од Коперник забележаа дека светот може да доживее повеќе од овие невидени температурни промени додека Ел Нињо продолжува да се развива.
„Дури и ако климатската криза не се забрза, туку продолжи на нејзината сегашна траекторија, ќе имаме повеќе денови, недели, месеци и години со рекордни температури и други влијанија врз системот. Мораме да направиме се што можеме за да ги намалиме емисиите и да ја ограничиме иднината затоплување“, рече таа. е Емертон.
/Index
Lifestyle
Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.
• Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.
• Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.
• Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.
• Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.
Извор: Informer
Lifestyle
Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.
Потребни состојки:
• 600 г обично брашно
• 250 мл млеко
• 100 г путер
• 100 г шеќер
• 1 кесичка сув квасец
• 1 јајце
• 50 мл млака вода
• 1 лажичка сол
За премачкување:
• 2 лажици ладно млеко
• 1 жолчка од јајце
Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.
Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!
Lifestyle
Три начини на кои тестенините можат да ви помогнат да ослабете

Кога ќе се споменат тестенини и слабеење во иста реченица, многумина веднаш помислуваат на јаглехидрати кои треба да се избегнуваат. Но, вистината е поинаква: тестенините можат да бидат дел од здрав и одржлив план за исхрана. Со неколку паметни трикови, омиленото јадење може да стане ваш сојузник во губењето килограми.
Еве како:
1. Не заборавајте на протеините
-
Една порција тестенини (250-300 калории) содржи скроб кој може да предизвика скокови на шеќер во крвта, што потоа води до нагло опаѓање и желба за повеќе јаглехидрати.
-
Решението? Комбинирајте ги тестенините со извор на протеини за да ги стабилизирате нивоата на шеќер и да останете сити подолго.
-
Препорака: протеините треба да зафаќаат околу ¼ од вашата чинија.
-
Одлични избори:
-
Лосос, туна, ракчиња – богати со омега-3 масни киселини.
-
Посно пилешко – лесно и хранливо.
-
Грав и леќа (за вегани) – додаваат влакна и протеини, а даваат кремаст или богат вкус.
-
2. Не плашете се од здравите маснотии
-
Мононезаситените и полинезаситените масти го намалуваат „лошиот“ LDL холестерол и го поддржуваат здравјето на срцето.
-
Тие се варат подолго од јаглехидратите, што значи дека ќе се чувствувате сити подолго.
-
Како да ги додадете:
-
Користете 1 лажица маслиново масло (119 калории) за да зачините тестенини.
-
Измерете ја количината за да избегнете премногу калории.
-
Пробајте и со авокадо за кремаста текстура и дополнителни здрави масти.
-
3. Тестенини со зеленчук – секогаш добар избор
-
Зеленчукот додава растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и ве држат сити.
-
Препорака:
-
Жените: 25 грама влакна дневно.
-
Мажите: 38 грама влакна дневно.
-
Реалноста: поголемиот дел од луѓето внесуваат значително помалку.
-
-
Како да го поправите тоа:
-
Додајте 2-3 порции зеленчук во секое јадење со тестенини.
-
Сите видови зеленчук се одлични:
-
Артичоки, брокула, тиквички, грашок
-
Домат, кромид, спанаќ
-
-
Ќе добиете вкусен, шарен и хранлив оброк – без да се откажете од тестенините!
-
Совет за крај:
Медитеранската исхрана, која ги вклучува тестенините како дел од балансиран оброк, е одличен избор за слабење и долгорочно здравје. Тајната е во комбинацијата на намирниците и контролата на порциите – а не во целосно избегнување на јаглехидрати.
Ако сакаш, можам да ти предложам и краток наслов што ќе биде привлечен за социјални мрежи. Кажи ми!
Извор: B92
-
Македонија21 час
МВР истакна важна информација која стартува од утре 1 јули
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (30 јули)
-
Хороскоп19 часа
Хороскоп за вторник (1 јули)
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Се запали дива депонија покрај пат кај с.Пополжани, интервенираше ТППЕ Кичево
-
Магазин23 часа
Вечерва започнува првиот фитнес подкаст во Македонија за сите љубители на здравиот живот заедно со „Adastra“ и Дејан Пауновски „Pakigram“
-
Македонија1 ден
Од ноќеска цената на нафтените деривати се намалува, ова е новата цена
-
Македонија1 ден
СВР Охрид изнесе детали за запалениот глисер, бил приватна сопственост
-
Спорт2 дена
Ландо Норис ја забележа својата трета победа