Следете не

Lifestyle

Ако јадете премногу ориз, ова се последиците

Објавено пред

на

Оваа житарка е основна храна во повеќе од 100 земји. Богата со магнезиум, селен, фосфор, манган и витамини од групата Б, може да биде здрав додаток на повеќето диететски режими. Сепак, тој е исто така богат со јаглехидрати, што е нешто што треба да го земете во предвид при планирањето на вашите оброци.

Кога станува збор за варен бел ориз, една шолја има 44,6 грама јаглени хидрати и 4,25 грама протеини, според Службата за земјоделски истражувања на Министерството за земјоделство на САД.

Истата количина варен кафеав ориз има 45,8 грама јаглени хидрати и 4,52 грама протеини. Последниот е исто така повисок со магнезиум, калиум и фосфор од белиот ориз, пренесува healthdigest.com.

„Реалноста е дека јадењето премногу јаглехидрати, вклучувајќи го и кафеавиот ориз, може да доведе до дијабетес“, вели професорот за исхрана Клајд Вилсон.

Но, што се случува кога јадете премногу ориз?

Гасови и надуеност

Д-р Таз Бхатија вели дека кафеавиот ориз може да предизвика надуеност, гасови, подригнување и варење кај некои луѓе. Може да предизвика воспаление поради високата содржина на јаглени хидрати. Некои поединци се чувствителни на јаглехидрати и може да доживеат варење откако ќе јадат цели зрна.

Кафеавиот ориз може да предизвика варење кај луѓето со прекумерен бактериски раст на тенкото црево (SIBO). Симптомите обично вклучуваат гадење, надуеност, дијареа, слаб апетит и абдоминална болка. Бхатиа предлага да го исфрлите кафеавиот ориз околу шест недели за да видите како реагира вашето тело, а потоа постепено повторно да го внесете во вашата исхрана.

Исто така, можно е да се чувствувате подуени само затоа што сте јаделе премногу ориз. Диететичарот Клои Меклод не препорачува повеќе од порција со големина на тупаница. Исто така, треба да избегнувате комбинирање на оризот со храна која содржи салицилати, амини или ферментирачки шеќери. Овие соединенија природно се наоѓаат во лукот, кромидот, кари, тавче грав, наут, праз, аспарагус и друга храна.

Ризик од дијабетес

Оризот има вредност на гликемичен индекс (ГИ) од 48-93. Оваа бројка го покажува ефектот на храната што содржи јаглени хидрати врз нивото на гликоза во крвта. Колку е поголем ГИ, толку повисоко ќе се зголеми нивото на шеќер во крвта. Белиот ориз содржи помалку влакна од кафеавиот ориз. Затоа, поверојатно е да влијае на нивото на шеќер во крвта и да го зголеми ризикот од дијабетес. Кафеавиот ориз, од друга страна, може да заштити од дијабетес.

Труење со арсен

Кафеавиот ориз можеби е поздрав од рафинираниот ориз, но сепак треба да внимавате на вашите порции. Двете сорти содржат природно соединение наречено арсен. Сепак, најголемиот дел од арсенот во оризот се наоѓа во слоевите од трици. Белиот ориз ги отстранува триците за време на обработката, па затоа има помалку арсен од кафеавиот ориз.

Со текот на времето, ова соединение може да се акумулира во вашето тело и да придонесе за срцеви заболувања, дијабетес и рак. И покрај овие ризици, не постојат федерални ограничувања за арсенот во оризот и другите прехранбени производи.

Целиот ориз, вклучувајќи ги и органските сорти, може да содржи до 80% повеќе арсен од обработениот ориз. За да бидете сигурни, исплакнете го темелно и згответе го користејќи шест чаши вода за секоја чаша ориз. Исцедете го вишокот вода и уживајте во садот. Овој метод на готвење може да ја намали концентрацијата на арсен за околу една третина.

/N1info

Lifestyle

Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Објавено пред

на

Фото: kevin Baquerizo @ unsplash

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.

Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.

Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.

Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.

Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.

Извор: Informer

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Објавено пред

на

Фото: David Fartek @ unsplash

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.

Потребни состојки:
600 г обично брашно
250 мл млеко
100 г путер
100 г шеќер
1 кесичка сув квасец
1 јајце
50 мл млака вода
1 лажичка сол

За премачкување:
2 лажици ладно млеко
1 жолчка од јајце

Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.

Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Три начини на кои тестенините можат да ви помогнат да ослабете

Објавено пред

на

Фото: Nicholas Grande @ unsplash

Кога ќе се споменат тестенини и слабеење во иста реченица, многумина веднаш помислуваат на јаглехидрати кои треба да се избегнуваат. Но, вистината е поинаква: тестенините можат да бидат дел од здрав и одржлив план за исхрана. Со неколку паметни трикови, омиленото јадење може да стане ваш сојузник во губењето килограми.

Еве како:

1. Не заборавајте на протеините

  • Една порција тестенини (250-300 калории) содржи скроб кој може да предизвика скокови на шеќер во крвта, што потоа води до нагло опаѓање и желба за повеќе јаглехидрати.

  • Решението? Комбинирајте ги тестенините со извор на протеини за да ги стабилизирате нивоата на шеќер и да останете сити подолго.

  • Препорака: протеините треба да зафаќаат околу ¼ од вашата чинија.

  • Одлични избори:

    • Лосос, туна, ракчиња – богати со омега-3 масни киселини.

    • Посно пилешко – лесно и хранливо.

    • Грав и леќа (за вегани) – додаваат влакна и протеини, а даваат кремаст или богат вкус.

2. Не плашете се од здравите маснотии

  • Мононезаситените и полинезаситените масти го намалуваат „лошиот“ LDL холестерол и го поддржуваат здравјето на срцето.

  • Тие се варат подолго од јаглехидратите, што значи дека ќе се чувствувате сити подолго.

  • Како да ги додадете:

    • Користете 1 лажица маслиново масло (119 калории) за да зачините тестенини.

    • Измерете ја количината за да избегнете премногу калории.

    • Пробајте и со авокадо за кремаста текстура и дополнителни здрави масти.

3. Тестенини со зеленчук – секогаш добар избор

  • Зеленчукот додава растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и ве држат сити.

  • Препорака:

    • Жените: 25 грама влакна дневно.

    • Мажите: 38 грама влакна дневно.

    • Реалноста: поголемиот дел од луѓето внесуваат значително помалку.

  • Како да го поправите тоа:

    • Додајте 2-3 порции зеленчук во секое јадење со тестенини.

    • Сите видови зеленчук се одлични:

      • Артичоки, брокула, тиквички, грашок

      • Домат, кромид, спанаќ

    • Ќе добиете вкусен, шарен и хранлив оброк – без да се откажете од тестенините!

Совет за крај:
Медитеранската исхрана, која ги вклучува тестенините како дел од балансиран оброк, е одличен избор за слабење и долгорочно здравје. Тајната е во комбинацијата на намирниците и контролата на порциите – а не во целосно избегнување на јаглехидрати.

Ако сакаш, можам да ти предложам и краток наслов што ќе биде привлечен за социјални мрежи. Кажи ми!

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle4 часа

Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци. • Зошто секојдневно...

Lifestyle4 часа

Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки...

Магазин4 часа

YouTube повторно воведува ограничувања: што значат новите правила за помладите креатори

Од јули 2025 година, YouTube воведува нови правила што ќе влијаат врз сите млади корисници кои емитуваат во живо на...

Магазин5 часа

Големо име на пазарот на мобилни телефони со Android се гаси по 15 години

LG – еден од некогаш водечките производители на паметни телефони со Android – ја завршува својата приказна по 15 години...

Хороскоп16 часа

Хороскоп за вторник (1 јули)

ОВЕН Ова е уште еден работен ден каде што сѐ ќе се одвива со поспоро темпо, најмногу поради фактот дека...

Македонија19 часа

МВР истакна важна информација која стартува од утре 1 јули

Од 1 јули до 31 август на државните патишта во Македонија се воведува летен времен режим на сообраќај со кој...

Магазин21 час

Вечерва започнува првиот фитнес подкаст во Македонија за сите љубители на здравиот живот заедно со „Adastra“ и Дејан Пауновски „Pakigram“

Во време кога фитнесот станува сè поголем дел од секојдневниот живот, Adastra и Дејан Пауновски – „Pakigram“ ги здружуваат силите...

Македонија24 часа

СВР Охрид изнесе детали за запалениот глисер, бил приватна сопственост

Денеска (30.06.2025 година) во 10,30 часот, во полициската станица за граничен надзор „Охридско езеро“, пријавено е дека, на пловен објект...

Временска прогноза1 ден

Од денес во најава многу топло време со висок УВ индекс

Територијата на Република Македонија, како и на целиот регион, од денес (понеделник 30 јуни), па се до следниот понеделник (7...

Македонија1 ден

СВР Охрид со засилени контроли во патниот сообраќај, изречени низа санкции

На 29.08.2025 година од 11 до 17 часот, на подрачјето на СВР Охрид преземени се засилени контроли во патниот сообраќај....

НАЈЧИТАНИ