Lifestyle
Баркод денес го слави својот 50-ти роденден

Познатиот бар-код, системот за идентификација на производи, кој придонесе за глобализацијата на трговијата, денес слави 50 години, а постепено се заменува со друг систем за идентификација, QR кодот, како побогат со информации.
За клиентите на касата во продавниците, баркодот се претвори во звук – „бип“
Секој ден, ширум светот, вертикалните линии со различна дебелина се скенираат шест милијарди пати. Секоја секунда низ касите поминуваат околу 70.000 производи.
Баркодот, како „документ“ за идентитетот на производот, им овозможува и на професионалците да имаат пристап до други информации за производот, изјави за АФП Лоренс Валана, француски експерт за електронско означување.
Баркодот првично беше патентиран од Американците Норман Џозеф Вудланд (Joseph Woodland) и Бернард Силвер во 1952 година, но дури подоцна беше усовршен и продаден под охрабрување на американскиот инженер Џорџ Лорер (George Laurer).
Така, на 3 април 1973 година, бар-кодот стана, по консултации помеѓу големите производители и дистрибутери, системот што се користи за идентификување на производите за широка потрошувачка.
Тој код во Европа е познат и како EAN-13 (европски број на написи – European Article Numbe) или едноставно како 13, бројот на цифри што ги има.
Првиот производ што беше скениран со неговиот баркод, на 26 јуни 1974 година во Охајо, беше пакет гума за џвакање, сега изложен во Националниот музеј на американската историја во Вашингтон.
Сепак, познатиот баркод наскоро ќе го замени QR-кодот.
Баркодот бил инспирација и за одредени уметници, а критичарите го сметале за симбол на прекумерна потрошувачка или глобализација. Некого потсетува на затворски решетки, но QR-кодот има поинаков изглед, површина која комбинира црни и бели точки распоредени во квадрат, што е измислено во 1994 година од Јапонецот Масахиро Хара.
QR-кодот значи „Код за брз одговор“. Неговата предност во однос на баркодот е тоа што може да содржи многу повеќе информации, како што е составот на производот, кој е неопходен за рециклирање.
Lifestyle
Што се случува во вашето тело кога не пиете доволно вода?

Дехидрацијата може сериозно да влијае врз вашето здравје
Недоволниот внес на вода има многу пошироки последици од само чувство на жед. Дехидрацијата може негативно да влијае врз менталната јасност, физичките перформанси и дури и кардиоваскуларното здравје.
Како дехидрацијата влијае на мозокот и концентрацијата?
Истражувањата покажуваат дека дури и блага загуба на течности може да доведе до:
• Намалување на работната меморија
• Зголемено ниво на стрес
• Потешкотии во концентрацијата
Според д-р Навила Авал, важно е да се пие вода редовно во текот на денот, а не само кога сте жедни. Телото губи течности постојано, а кога волуменот на крвта се намалува, се намалува и протокот на крв во мозокот.
Последици по телото и дигестивниот систем
Недоволната хидратација може да:
• Го зголеми ризикот од мозочен удар
• Предизвика запек, бидејќи телото црпи повеќе вода од храната во цревата
• Доведе до сува и нееластична кожа, појава на брчки и други знаци на стареење
• Ја намали издржливоста, силата и физичките перформанси
Врска меѓу жедта и гладот
Често телото ја меша жедта со гладот, што доведува до прекумерно внесување храна. Соодветната хидратација може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрав метаболизам.
Колку вода треба да пиете?
Препорачаната дневна количина е околу 2 до 2,5 литри вода, но ова може да варира зависно од:
• Возраст
• Пол
• Ниво на физичка активност
• Температура на околината
• Внес на кофеин и алкохол
Физички симптоми на дехидрација
• Сува или леплива уста
• Испукани усни
• Замор и пад на енергија
Д-р Надира истакнува дека заморот често е прв знак на дехидрација, но многумина го игнорираат. Кога телото нема доволно вода, мора да работи понапорно за да ги извршува секојдневните функции, што доведува до исцрпеност.
Пиењето доволно вода може да направи разлика – не само за телото, туку и за умот.
Извор: 24H
Lifestyle
Еве колку кафе можете да пиете на ден: „Ниту една шолја повеќе“

Кофеинот влијае на зголемениот пулс и крвниот притисок, а со тоа и на крвните садови и работата на срцето.
Големите количини на кафе, т.е., кофеин во подолг временски период неизбежно доведуваат до потенцијални срцеви проблеми и нарушувања.
Научното истражување на д-р Ненси Кагатар наведува дека редовното пиење повеќе од четири шолји кафе дневно може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања.
„Поради неговото влијание врз автономниот нервен систем, секојдневното консумирање кофеин може да ги стави инаку здравите поединци на ризик од хипертензија и други кардиоваскуларни проблеми“, рече авторката на студијата, д-р Ненси Кагатар.
Таа и тим од индиски научници дошле до овие заклучоци проучувајќи 92 луѓе со здрави срца.
Тие ги тестираа отчукувањата на срцето и крвниот притисок на секој поединец пред и по извршувањето на триминутната кардио вежба и забележаа демографија и употреба на кофеин, вклучително и дали испитаниците вообичаено пиеле кафе, чај или безалкохолни пијалоци.
Речиси 20 проценти од учесниците консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин секој ден, што е еквивалент на два енергетски пијалоци, околу девет шолји црн чај или 11 кока кола.
Луѓето кои консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин дневно имале значително поголема веројатност да имаат покачен крвен притисок и пулс дури и после вежбање.
„Зголемувањето на свеста за ризиците е клучно за подобрување на здравјето на срцето за секого“, вели Кагатара.
Големи количини на кофеин консумирале жени од урбани средини кои работеле во деловно опкружување.
Накратко, висок крвен притисок е безопасен, но постојаниот висок притисок ги оптоварува крвните садови и срцевите мускули.
Ова може да доведе до срцев удар, мозочен удар, проблеми со бубрезите, васкуларна деменција и проблеми со очите.
Хронично високиот пулс може да предизвика слични компликации.
Кофеинот е најкористената „дрога“ во светот. Работи со привремено блокирање на рецепторите во мозокот кои го регулираат спиењето, меморијата, вниманието и учењето, што го зголемува протокот на кислород во мозокот, го забрзува отчукувањата на срцето и ја подобрува концентрацијата, што заедно може да ви помогне да се чувствувате повнимателно.
Постарите истражувања ја поддржуваат идејата дека умереното консумирање на пијалоци со кофеин не е штетно и дека пиењето мала количина чај дневно помага за здравјето на цревата и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Некои истражувања исто така сугерираат дека консумирањето умерено количество кафе дневно може да им помогне на луѓето кои работат во канцеларии да живеат подолго.
Како заклучок, како и во случајот со енергетските пијалоци со висок процент на кофеин и шеќер, прекумерната употреба на кофеин во подолг временски период, во зависност од општата здравствена состојба на поединецот, може негативно да влијае на кардиоваскуларниот систем и здравјето на срцето.
Всушност, пиењето повеќе од 5.000 mg кофеин може да биде фатално, според Центарот за зависност и ментално здравје.
Извор: B92
Lifestyle
Најевтиниот трик за чистење на патики: Блескаат како нови со состојки што веќе ги имате дома
Ако мислите дека вашите омилени патики веќе нема спас, дајте им уште една шанса. Со едноставна домашна паста направена од само две состојки кои сигурно ги имате во кујната, нивниот бел ѓон ќе заблеска како нов. Белиот раб на патиката е онаа ситница што прави огромна разлика во изгледот, а решението не бара скапи препарати или професионално чистење.
Повеќето луѓе при чистење се фокусираат на платното или кожата, но вистинската борба се води на белиот гумен раб. Тој најбрзо се валка и најтешко се враќа во првобитната состојба. Токму затоа, комбинацијата од сода бикарбона и оцет е совршена за таа задача. Оваа природна паста создава лесна пенеста маса што ја разградува маснотијата, ги отстранува црните дамки и ја враќа белината, без потреба од силно триење и без хемикалии.
Потребни состојки:
• Алкохолен оцет
• Вода
• Сода бикарбона (додавајте додека не добиете густа паста)
• Стара четка за заби или мала четка
• Мека ткаенина или хартиени крпи
Постапка за чистење:
-
Во мал сад измешајте оцет и вода во сооднос 1:1 (на пример 50 мл оцет + 50 мл вода).
-
Додадете сода бикарбона постепено. Смесата ќе почне да се пени, но тоа е нормално и природно.
-
Продолжете со мешање додека не добиете густа, мазна паста (налик паста за заби).
-
Потопете ја четката и нежно тријте го белиот раб на патиките со кружни движења.
-
Оставете ја пастата да делува 5 минути ако имате време.
-
Избришете со влажна крпа и оставете ги патиките да се исушат природно.
Дополнителни совети за беспрекорни патики:
Ако нечистотијата е тврдоглава, направете ја пастата погуста и исчистете ја малку поцврсто, но нежно.
За почувствителни материјали (како мрежа), намалете ја количината на оцет — повеќе вода, помалку киселина.
Можете да го повторите процесот неколку недели за да ги одржувате вашите стапала секогаш чисти и вашиот стил полиран.
Извор: Nova
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (30 април)
-
Хороскоп23 часа
Месечен Хороскоп (мај 2025)
-
Кичево13 часа
(ФОТО) Автошоп „Delta“ – Кичево прославува 25 години постоење, верификуван бренд „број 1“ за вашиот автомобил, сѐ на едно место!
-
Магазин1 ден
Elden Ring ја надмина бројката од 30 милиони продадени копии
-
Спорт1 ден
Првиот човек на ФФМ оствари средба со раководствата на финалистите кои ќе се соочат за „Купот на Македонија“, со негова заложба на мечот ќе има ВАР технологија
-
Скопје24 часа
Утре во Скопје посебен режим на сообраќај поради најавен протест, следните улици треба да се одбегнуваат
-
Временска прогноза21 час
Попоски: Не очекува просечно топол месец мај, но повремено и често нестабилно, појава која може да резултира и со потпросечни температурни разлики
-
Скопје9 часа
Во ПС Карпош пријавено дека исчезнато е дете на 8 годишна возраст