Lifestyle
Чај од ѓумбир: Ефикасен природен лек за болки во грлото и упорна кашлица
Чајот од ѓумбир е еден од најдобрите природни лекови и може да биде одличен сојузник во борбата против постојаните вируси и настинки во текот на зимската сезона. Покрај тоа што е лесен и брз за подготовка, тој е и вкусен, а исто така ќе ве загрее и освежи.
Во последните неколку години, чајот од ѓумбир стана многу популарен, бидејќи самиот зачин станува се почесто присутен во нашата кујна. Со својот пикантен вкус, ѓумбирот се совпаѓа со разни десерти, но и со многу солени егзотични јадења. Аромата на ѓумбирот ја омекнуваат медот и лимонот, што го прави чајот уште попривлечен.
Ѓумбирот е познат по своите бројни здравствени придобивки. Тој помага при разни заболувања, ја стимулира циркулацијата, ја ублажува стресот и мачнините. Во зимските месеци, чајот од ѓумбир е посебно ефективен за болки во грлото и упорна кашлица, пишува Miss7.
Рецепт за чај од ѓумбир за болки во грлото и кашлица:
Неопходни состојки:
- 1 лажичка свеж рендан ѓумбир
- 1 лажичка мед
- Сок од 1 лимон
- 250 ml топла вода
Подготовка:
- Во сад ставете го свежиот рендан ѓумбир и прелите го со топла вода.
- Кога чајот малку ќе се олади, додадете мед и сок од лимон. Добро промешајте и испијте што е можно поскоро.
Бонус совет:
Овој чај најдобро е да се пие пред спиење или наутро за најдобри резултати.
Извор: Danas
Lifestyle
Петте најдобри европски скијачки центри
Европа е дом на некои од најубавите скијачки центри во светот, кои не само што нудат одлични снежни патеки, туку и привлекуваат љубители на природата и авантуристите со своите неверојатни планински пејзажи. Доколку барате идеална дестинација за зимски одмор, порталот Travel and Tourism ги издвои петте најдобри скијачки центри во Европа.
1. Годерџи, Грузија
Сместен во регионот Аџара, Годерџи е вистинско откритие за љубителите на скијањето. Со патека долга 13 километри и уникатната комбинација на алпски и суптропски температури, овој скијачки центар нуди совршени услови за зимски спортови од ноември до април.
2. Alpe d’Huez, Франција
Alpe d’Huez е една од најпознатите ски дестинации во светот, сместена на надморска височина од 1860 метри. Позната по своите одлични услови за скијање и многубројните сончеви денови, оваа дестинација е исто така позната по својата културна понуда, вклучувајќи фестивал за комедија. Центарот се посветува и на еколошки иницијативи, придонесувајќи за зачувување на природата.
3. Вал Торенс, Франција
Вал Торенс е највисокиот скијачки центар во Европа, со надморска височина од 3230 метри. Овој француски центар е познат по тоа што има снег цела година, благодарение на големата надморска височина. Искусството на зимска идила е дополнето со луксузни хотели и врвни велнес содржини.
4. Брејил-Сервинија, Италија
Заедно со швајцарскиот ски центар Цермат, Брејил-Сервинија претставува една од најпространите скијачки области во Европа. Овој ски-центар се истакнува по користењето обновливи извори на енергија и иновации за одржливо производство на снег. Со прекрасен поглед на Матерхорн, Брејил-Сервинија е идеален за љубителите на предизвикувачки патеки.
5. Вербие, Швајцарија
Со 410 километри патеки, Вербие е една од најголемите и најпопуларни зимски дестинации во Европа. Овој ски-центар е идеален за искусни скијачи и за оние кои уживаат во луксузни сместувачки капацитети и ексклузивни ресторани. Со напредни технолошки решенија, кои помагаат во зачувување на планинската средина, Вербие нуди фантастични снежни услови во текот на целата сезона.
Извор: B92
Lifestyle
Како да препознаете вистински мед? Четири сигурни тестови за откривање на квалитетот
Препознавањето на вистинскиот мед е важно за да бидете сигурни дека консумирате чист, природен и хранлив производ. Со оглед на тоа што на пазарот има многу фалсификувани варијанти, можете лесно да го проверите квалитетот со едноставни домашни тестови.
Медот е познат по својата сладост и богатство со витамини, минерали и антиоксиданси. Сепак, за да ги добиете сите придобивки од него, треба да бидете сигурни дека имате вистински мед. Еве како:
1. Проверете ја етикетата
Кога купувате мед, секогаш читајте ја етикетата. Вистинскиот мед треба да има само една состојка – мед. Ако на листата на состојки се споменати додатоци како гликоза, сируп од пченка или вештачки засладувачи, тоа е знак дека медот е фалсификуван. Таквите производи не само што ја губат својата хранлива вредност, туку може да содржат несакани состојки.
2. Тест со вода
За овој тест, ќе ви треба чаша вода. Ставете една лажичка мед во чашата и набљудувајте што ќе се случи:
- Ако медот брзо се раствори и се распореди низ водата, тоа укажува дека не е чист.
- Чистиот мед ќе остане на дното, без да се меша веднаш, поради неговата густина и вискозитет.
3. Тест на палецот
Ставете мала капка мед на врвот на палецот:
- Вистинскиот мед е густ и останува на местото каде што сте го ставиле.
- Фалсификуваниот мед, кој е поредок, лесно ќе се разлее или лизне.
4. Тест со загревање
Овој тест бара малку повеќе време, но е многу ефикасен:
- Загрејте мала количина мед на лажица. Вистинскиот мед брзо ќе почне да се карамелизира, ослободувајќи пријатен природен мирис.
- Ако медот почне да создава пена или меурчиња, тоа укажува на присуство на вештачки засладувачи или адитиви.
Со овие едноставни тестови, лесно можете да го препознаете квалитетниот мед и да уживате во неговите природни придобивки.
Извор: Informer
Lifestyle
Петте најнездрави намирници за појадок, според гастроентеролог
Појадокот е еден од најважните оброци во денот, но изборот на намирници е клучен за долгорочното здравје. Американскиот гастроентеролог д-р Саураб Сети, популарен на TikTok со преку 476.000 следбеници, сподели листа на пет најнездрави опции за појадок кои влијаат негативно врз телото.
1. Сланина
Сланината, иако вкусна, е високо преработена и содржи нездрави масти и нитрати, кои се поврзани со ризик од рак, особено на желудникот и дебелото црево. Според Светската здравствена организација (СЗО), преработеното месо е класифицирано како канцерогено за луѓето. Покрај тоа, готвењето на високи температури создава штетни хемикалии.
2. Снегулки
Иако изгледаат како здрав избор, многу житарки за појадок се полни со шеќер и вештачки адитиви. Протестите од 2024 година во САД го истакнаа проблемот со состојките како вештачките бои и конзервансите. Избирајте житарки со минимални додадени шеќери и без адитиви.
3. Гранола
Гранолата често се смета за здрава, но многу видови содржат високи количини на шеќер и нездрави масти. Наместо да ја јадете самостојно, користете ја како додаток на овошје или јогурт.
4. Палачинки
Палачинките направени од бело брашно имаат малку хранливи состојки и предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта. Заменете ги со верзии од интегрално или бадемово брашно за повеќе протеини и влакна.
5. Крофни
Крофните се класичен пример на ултра-обработена храна (UPF), поврзана со зголемен ризик од рак, метаболички нарушувања и срцеви заболувања. Тие предизвикуваат брзи скокови на шеќерот во крвта и долгорочно можат да бидат штетни за здравјето.
Заклучок
Изборот на здрави опции за појадок е од витално значење. Наместо да посегнете по преработена храна, размислете за природни, непреработени опции кои обезбедуваат енергија и го поддржуваат целокупното здравје.
Извор: N1Info
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за среда (22 јануари)
-
Кичево2 дена
Дистрибутерот на „Жито Лукс“ распишува оглас за работници за реон на Кичево, отворени работни позиции во следните категории
-
Македонија2 дена
Од ноќеска ново поскапување на дизел и бензин горивата, ова е новата цена
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (21 јануари)
-
Временска прогноза2 дена
Утре брз влажен бран ќе донесе локални врнежи од дожд и снег на планините
-
Македонија2 дена
(ФОТО) Вчера чесниот Крст во Ростуше на река Радика го фати младиот Климент Танески
-
Временска прогноза6 часа
Котлините под густа магла и многу ладно време, на другите места значително потопло
-
Спорт1 час
(ВИДЕО) ФФМ истакна видео од затекнатата состојба на Академијата, секој талент заслужува подобри услови за фудбал