Lifestyle
Вистински избор за борба против настинка: Овој напиток многу ќе ви помогне со симптомите
Новинарката на Експрес Дијана Бунтајова го сподели своето искуство со напитокот од ѓумбир за зајакнување на имунитетот, кој го проба по препорака на пријател.
Иако на почетокот била скептична, набрзо сфатила колку овој пијалок може да влијае на здравјето . Откако една недела пиела ѓумбир, резултатите биле изненадувачки – побрзо се опоравила од настинката и и се вратила енергијата. Меѓутоа, со сите предности, таа се соочила со дигестивни проблеми додека го користела овој препарат.
„Одлучив да бидам подготвен за сезоната на настинки и грип со тоа што ќе ги пробам овие мали пијалоци пред официјално да започне есента на 23 септември. Не можев да поверувам колку добро може да делуваат овие препарати од ѓумбир . Насобрав сокови од ѓумбир од барот за сокови и пиев мали шишиња во исто време по ручекот и една недела Пред да започнам со мојата мисија, разговарав со Џастин Гашпаровиќ , експерт за бихејвиорална психологија, за тоа какви ефекти би можела да очекувам .
Гашпаровиќ објасни дека главната состојка на пијалокот – коренот од ѓумбир – е полн со антиоксиданси, антивирусни и антибактериски својства и дека ѓумбирот го намалува воспалението и промовира подобро варење , но Дијана сепак имала варење поради нејзините претходни здравствени состојби.
Новинарката потоа раскажа како се борела со настинката: „На четвртиот ден од мојата нова рутина за пиење ѓумбир , го почувствував почетокот на настинката . Познатото чувство на екстремен замор и чудна топлина почна да се зафаќа како што одминуваше денот. Вечерта, грлото почна да ме боли Следното утро кога се разбудив, имав главоболка пред да почне алармот .
„Сепак, мојата настинка не беше толку лоша како што очекував. Овој медицински коктел значи дека мојот имунолошки систем не бил отсекогаш одличен. Дури и обичната настинка обично ме нокаутираше две недели, но не овој пат.
Како што одминуваше денот, моите симптоми не се влошуваа, а назалната конгестија беше ублажена со мојата дневна доза ѓумбир , која ги исчисти моите синуси за неколку минути . Кога дојде седмиот ден, се чувствував добро кога се разбудив. Ова беше без сомнение најблагата настинка што некогаш сум ја имала “, изјави таа.
„Напивката од ѓумбир во шишиња може да биде неверојатен сојузник во зајакнувањето на имунолошкиот систем преку намалување на хроничното воспаление во телото “, вели експертот Гашпаровиќ .
На крајот Дијана заклучила дека ќе продолжи да консумира ѓумбир и покрај некои несакани ефекти.
/RadioSarajevo
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
Lifestyle
Сакате да живеете подолго? Еве колку кафе треба да пиете според науката
Умереното консумирање на кафе може да ги продолжи годините на живот и здравјето, со значителни придобивки за срцето, мозокот и имунолошкиот систем, покажува ново истражување.
Кафето како еликсир за долг живот
Истражување спроведено од Универзитетот во Коимбра, Португалија, анализирало 85 студии со учесници од Европа, Америка, Австралија и Азија. Наодите укажуваат дека умереното консумирање на три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век за 1,84 години.
Покрај тоа, редовното пиење кафе е поврзано со подобрување на здравјето – период на живот без сериозни болести.
Клучни здравствени придобивки
- Подобрување на функциите на мускулниот, кардиоваскуларниот, менталниот и имунолошкиот систем.
- Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар, респираторни болести, дијабетес, некои видови рак, деменција и депресија.
- Противвоспалителни и метаболички ефекти, дури и кога се земаат предвид фактори како пушење и консумирање алкохол.
Што велат експертите?
„Нашите наоди ја нагласуваат улогата на умереното консумирање кафе во забавување на биолошките механизми што се влошуваат со стареењето,“ изјави неврологот Родриго Куња, автор на студијата објавена во списанието Aging Research Reviews.
Истражувањето вклучило широк спектар на варијабли, како што се видот на кафето, демографските податоци на учесниците и времетраењето на анализираните студии, со цел да се изолираат ефектите од кафето.
Резерви и идни чекори
Иако резултатите се ветувачки, повеќето анализи се потпираат на самопријавени податоци, а истражувањето беше финансирано од Институтот за научни информации за кафе, поддржан од големи компании за кафе. Важно е да се нагласи дека истражувањето покажува корелација, а не каузалност.
„Во време кога светската популација старее побрзо од кога било, потребно е да се истражуваат исхранбени интервенции што ќе им овозможат на луѓето не само да живеат подолго, туку и поздраво,“ додава Куња.
Извор: Science Alert
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (14 декември)
-
Кичево15 часа
Со „Integral House“ – Кичево, се ѐ полесно, тимот на професионалци вашиот дом ќе го направат во чекор со модерната „smart“ технологија, во движење и на дофат
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за недела (15 декември)
-
Временска прогноза1 ден
Влажен студен бран се ближи кон наша територија, ќе имаме нови врнежи од дожд утре и снег на планинските превои
-
Македонија12 часа
Охриѓанка била измамена, лицето кое ја измамило и кажал дека има пари на сметка од Биткоин
-
Свет7 часа
Во Италија стапи на сила новиот ригорозен закон за возачи кои управуваат возило под дејство на алкохол
-
Спорт1 ден
Македонија во група со Белгија, Велс, Казахстан и Лихтенштајн за квалификации за СП 2026
-
Технологија1 ден
(ВИДЕО) Што може најмоќната „Google AI“ – „Gemini 2.0“ ?