Следете не

Lifestyle

Дали е премногу едно пиво на ден? Што велат истражувањата за тоа?

Објавено пред

на

„Пивскиот стомак“ не е единствената последица од прекумерното консумирање пиво.

Така пишува во онлајн статијата на Фокус за пивото и количината на алкохол што може да се внесе во човечкото тело дневно.

„Не постои, научно е докажано. Ниту една количина на алкохол, колку и да е мала, не е безопасна“.

Светската здравствена организација и различни студии одамна покажаа колку може да биде штетно консумирањето алкохол. Ова важи и за навиката да се пие пиво секој ден“.

Дневна граница на потрошувачка

Затоа, германскиот центар за зависности препорачува ограничување на дневната потрошувачка на одредени количини. Затоа, нискоризичното консумирање алкохол ги вклучува следните упатства за жените и мажите: Не пијте алкохол најмалку два дена во неделата, известува N1 Загреб.

Жени: Не повеќе од 12 грама алкохол дневно или околу 60 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.

Мажи: Не повеќе од 24 грама алкохол дневно или околу 120 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.

Пиењето пиво секој ден може да има и здравствени последици.

Пивото со висока содржина на хмељ, исто така, може да помогне да се намали воспалението во централниот нервен систем (невровоспаление), според студија од 2019 година.

Студијата од 2017 година, сепак, излезе со различни резултати. Барем не може да се најде заштитен ефект врз перцепцијата ако пиете помалку од редовно.

Оштетување на бубрезите

Пивото врши притисок врз бубрезите на неколку начини. Ако пиете пиво секој ден, особено се изложени на ризик вашите бубрези.

Исто така, постои ризик од висок крвен притисок поради редовно консумирање алкохол. Според Националната фондација за бубрези, ова може да предизвика бубрежна болест.
Повеќето луѓе знаат една последица: пиењето пиво секој ден може да ве здебели. Едно мало пиво (0,33 l) во просек ви носи околу 150 калории (kcal).

Сепак, според една студија од 2017 година, дури и умереното консумирање алкохол може да го стимулира вашиот апетит.

Може да ве засити кратко време после оброк. Исто така, има способност да го стимулира центарот за храна во мозокот.

За да не се надмине дневната количина на алкохол, жените треба да пијат не повеќе од една мала чаша (250 милилитри), а мажите не повеќе од две мали чаши (500 милилитри) пет проценти алкохол.

Генерално, експертите советуваат да не се пие повеќе од 500 милилитри пиво дневно.

Ако не го почитувате ова, мора да ги очекувате следните алармни сигнали од вашето тело. Тие можат да започнат од 0,1 промили.

За споредба: според калкулаторот за алкохол, 35-годишен маж, висок 1,80 метри и тежок 80 килограми, по само едно пиво (0,5 литри) достигнува 0,33 алкохол.

Можни позитивни последици од пиење пиво секој ден

Според студијата од 15 јуни 2022 година, пивото наводно позитивно влијае на цревната флора. Истражувањето, објавено во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, беше спроведено во текот на четири недели на 19 здрави мажи.

Тие беа поделени во две групи и секој ден требаше да пијат по едно пиво (325 милилитри). Студијата сугерира дека умереното консумирање може да ја зголеми разновидноста на цревните бактерии, а со тоа и здравјето на цревата.

Ова го покажаа испитаните примероци од крв и столица собрани пред и по експериментот, како и анализата на бактериите во цревата, пишува Феникс.

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

На денешен ден20 минути

Светот на денешен ден (8 ноември)

1520 – По наредба на данскиот крал Кристијан II, во „Стокхолмската крвава бања“ биле убиени повеќе од 80 шведски свештеници...

Хороскоп2 часа

Хороскоп за сабота (8 ноември)

ОВЕН Обрнете внимание на новите професионални можности за да го проширите вашето знаење и да ја подобрите вашата севкупна позиција....

Македонија10 часа

СВР Охрид: Зачестија лажни телефонски јавувања за изнуда на пари за наводно случени сообраќајни незгоди, апел до граѓаните да не наседнуваат на такви телефонски повици

СВР Охрид ја известува јавноста дека деновиве, повторно зачестија случаи кога, засега непознати лица, преку телефонски јавувања на нивните фиксни...

Култура10 часа

Утре е „Митровден“, се вели дека од денот започнува зимата. Честита домашна слава и именден до сите домаќини!

Овој празник меѓу народот е познат како Митровден (Митроен) и се празнува на утрешен ден 8 ноември според новиот (или...

Македонија10 часа

Од 15-ти ноември започнува законската одредба за поседување зимска опрема и зимски пневматици

Од следниот викенд, односно сабота – 15 ноември до 15 март задолжително треба да поседувате пропишана зимска опрема, согласно одредбите...

Македонија11 часа

Лишени од слобода пет лица поради сторени кривични дела за поткуп

Вчера (06.11.2025) во попладневните часови полициски службеници од Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал при МВР под раководство...

Временска прогноза16 часа

Од денес до вторник нашиот регион ќе биде застапен со повремени локални врнежи

Под влијание на серија на влажни воздушни бранови од Медитеранот, од денес па се до вторник (11 ноември) во Република...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за петок (7 ноември)

ОВЕН Не се опуштајте премногу, особено ако имате впечаток дека имате целосна контрола врз вашиот живот и настаните што ве...

Технологија1 ден

Кичевската корпорација во развој „CvetanskiFootage“со ексклузивен „прашалник“ и мало истражување – Дали работиш или би сакал/а да работиш од дома?

Корпорацијата која потекнува од Кичево, „CvetanskiFootage“ под закрила на „Vangardo Creations“ направи прашалник кое ќе помогне за истражувањето. Одговорете точно...

Македонија1 ден

Автомобил удри велосипедист од Гевгелија, кај велосипедистот констатирана алкохолизирана состојба

На 05.11.2025 во 15:40 часот во ОВР Гевгелија е пријавено дека на ул.,,Моински Пат” во Гевгелија се случила сообраќајна несреќа...

НАЈЧИТАНИ