Lifestyle
Дали е премногу едно пиво на ден? Што велат истражувањата за тоа?
„Пивскиот стомак“ не е единствената последица од прекумерното консумирање пиво.
Така пишува во онлајн статијата на Фокус за пивото и количината на алкохол што може да се внесе во човечкото тело дневно.
„Не постои, научно е докажано. Ниту една количина на алкохол, колку и да е мала, не е безопасна“.
Светската здравствена организација и различни студии одамна покажаа колку може да биде штетно консумирањето алкохол. Ова важи и за навиката да се пие пиво секој ден“.
Дневна граница на потрошувачка
Затоа, германскиот центар за зависности препорачува ограничување на дневната потрошувачка на одредени количини. Затоа, нискоризичното консумирање алкохол ги вклучува следните упатства за жените и мажите: Не пијте алкохол најмалку два дена во неделата, известува N1 Загреб.
Жени: Не повеќе од 12 грама алкохол дневно или околу 60 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.
Мажи: Не повеќе од 24 грама алкохол дневно или околу 120 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.
Пиењето пиво секој ден може да има и здравствени последици.
Пивото со висока содржина на хмељ, исто така, може да помогне да се намали воспалението во централниот нервен систем (невровоспаление), според студија од 2019 година.
Студијата од 2017 година, сепак, излезе со различни резултати. Барем не може да се најде заштитен ефект врз перцепцијата ако пиете помалку од редовно.
Оштетување на бубрезите
Пивото врши притисок врз бубрезите на неколку начини. Ако пиете пиво секој ден, особено се изложени на ризик вашите бубрези.
Исто така, постои ризик од висок крвен притисок поради редовно консумирање алкохол. Според Националната фондација за бубрези, ова може да предизвика бубрежна болест.
Повеќето луѓе знаат една последица: пиењето пиво секој ден може да ве здебели. Едно мало пиво (0,33 l) во просек ви носи околу 150 калории (kcal).
Сепак, според една студија од 2017 година, дури и умереното консумирање алкохол може да го стимулира вашиот апетит.
Може да ве засити кратко време после оброк. Исто така, има способност да го стимулира центарот за храна во мозокот.
За да не се надмине дневната количина на алкохол, жените треба да пијат не повеќе од една мала чаша (250 милилитри), а мажите не повеќе од две мали чаши (500 милилитри) пет проценти алкохол.
Генерално, експертите советуваат да не се пие повеќе од 500 милилитри пиво дневно.
Ако не го почитувате ова, мора да ги очекувате следните алармни сигнали од вашето тело. Тие можат да започнат од 0,1 промили.
За споредба: според калкулаторот за алкохол, 35-годишен маж, висок 1,80 метри и тежок 80 килограми, по само едно пиво (0,5 литри) достигнува 0,33 алкохол.
Можни позитивни последици од пиење пиво секој ден
Според студијата од 15 јуни 2022 година, пивото наводно позитивно влијае на цревната флора. Истражувањето, објавено во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, беше спроведено во текот на четири недели на 19 здрави мажи.
Тие беа поделени во две групи и секој ден требаше да пијат по едно пиво (325 милилитри). Студијата сугерира дека умереното консумирање може да ја зголеми разновидноста на цревните бактерии, а со тоа и здравјето на цревата.
Ова го покажаа испитаните примероци од крв и столица собрани пред и по експериментот, како и анализата на бактериите во цревата, пишува Феникс.
Lifestyle
Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете
Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.
Зошто е важна рамнотежата?
Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.
- Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
„Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“
Како беше спроведена студијата?
Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:
- На двете нозе со отворени и затворени очи
- На доминантна и недоминантна нога со отворени очи
Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.
Што покажуваат резултатите?
- Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
- Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
- Д-р Кауфман објаснува:
„Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“
Други откритија од студијата
- Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
- Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.
Како да ја подобрите рамнотежата?
Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:
- Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
- Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
- Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.
Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“
Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.
Извор: 24hours
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
-
Фчерашни новости1 ден
Хороскоп за петок (22 ноември)
-
Хороскоп9 часа
Хороскоп за сабота (23 ноември)
-
Кичево2 дена
Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи
-
Временска прогноза14 часа
Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести
-
Временска прогноза24 часа
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Спорт2 дена
Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела
-
Временска прогноза2 дена
Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации
-
YouTube Live Stream1 ден
„Bitcoin“ ги премина сите бариери, нова шок вредност денеска..