Lifestyle
Дали е премногу едно пиво на ден? Што велат истражувањата за тоа?

„Пивскиот стомак“ не е единствената последица од прекумерното консумирање пиво.
Така пишува во онлајн статијата на Фокус за пивото и количината на алкохол што може да се внесе во човечкото тело дневно.
„Не постои, научно е докажано. Ниту една количина на алкохол, колку и да е мала, не е безопасна“.
Светската здравствена организација и различни студии одамна покажаа колку може да биде штетно консумирањето алкохол. Ова важи и за навиката да се пие пиво секој ден“.
Дневна граница на потрошувачка
Затоа, германскиот центар за зависности препорачува ограничување на дневната потрошувачка на одредени количини. Затоа, нискоризичното консумирање алкохол ги вклучува следните упатства за жените и мажите: Не пијте алкохол најмалку два дена во неделата, известува N1 Загреб.
Жени: Не повеќе од 12 грама алкохол дневно или околу 60 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.
Мажи: Не повеќе од 24 грама алкохол дневно или околу 120 грама алкохол неделно со два дена без алкохол.
Пиењето пиво секој ден може да има и здравствени последици.
Пивото со висока содржина на хмељ, исто така, може да помогне да се намали воспалението во централниот нервен систем (невровоспаление), според студија од 2019 година.
Студијата од 2017 година, сепак, излезе со различни резултати. Барем не може да се најде заштитен ефект врз перцепцијата ако пиете помалку од редовно.
Оштетување на бубрезите
Пивото врши притисок врз бубрезите на неколку начини. Ако пиете пиво секој ден, особено се изложени на ризик вашите бубрези.
Исто така, постои ризик од висок крвен притисок поради редовно консумирање алкохол. Според Националната фондација за бубрези, ова може да предизвика бубрежна болест.
Повеќето луѓе знаат една последица: пиењето пиво секој ден може да ве здебели. Едно мало пиво (0,33 l) во просек ви носи околу 150 калории (kcal).
Сепак, според една студија од 2017 година, дури и умереното консумирање алкохол може да го стимулира вашиот апетит.
Може да ве засити кратко време после оброк. Исто така, има способност да го стимулира центарот за храна во мозокот.
За да не се надмине дневната количина на алкохол, жените треба да пијат не повеќе од една мала чаша (250 милилитри), а мажите не повеќе од две мали чаши (500 милилитри) пет проценти алкохол.
Генерално, експертите советуваат да не се пие повеќе од 500 милилитри пиво дневно.
Ако не го почитувате ова, мора да ги очекувате следните алармни сигнали од вашето тело. Тие можат да започнат од 0,1 промили.
За споредба: според калкулаторот за алкохол, 35-годишен маж, висок 1,80 метри и тежок 80 килограми, по само едно пиво (0,5 литри) достигнува 0,33 алкохол.
Можни позитивни последици од пиење пиво секој ден
Според студијата од 15 јуни 2022 година, пивото наводно позитивно влијае на цревната флора. Истражувањето, објавено во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, беше спроведено во текот на четири недели на 19 здрави мажи.
Тие беа поделени во две групи и секој ден требаше да пијат по едно пиво (325 милилитри). Студијата сугерира дека умереното консумирање може да ја зголеми разновидноста на цревните бактерии, а со тоа и здравјето на цревата.
Ова го покажаа испитаните примероци од крв и столица собрани пред и по експериментот, како и анализата на бактериите во цревата, пишува Феникс.
Lifestyle
Не ја потценувајте моќта на друштвените игри: Еве како тие им користат на децата и ги учат да бидат подобри луѓе

Друштвените игри често ги гледаме само како забава, но нивното влијание врз децата е многу подлабоко. Додека се смеат, ги планираат своите потези и чекаат на ред, тие всушност развиваат вештини што ќе им служат цел живот.
Малкумина не играле „Не лути се човече“, „Уно“, „Ризик“, „Џенга“ или „Меморија“ во детството. Тие игри не се само моменти на забава – тие се дел од растењето и учењето.
Истражувањата покажуваат дека дури и кратка разиграна интеракција може да ја подобри концентрацијата, меморијата и способноста за решавање проблеми. Со други зборови, друштвените игри имаат многу поголема улога од едноставното пополнување на времето.
Како друштвените игри влијаат врз развојот на децата?
1. Поттикнуваат заедништво
Првата асоцијација на друштвени игри е група луѓе – пријатели или семејство. Со тек на времето, играњето често станува само изговор за дружење, смеење и разговор. Победата станува споредна, а социјалните вештини – примарни.
Истражување објавено во Scandinavian Journal of Psychology укажува дека децата кои почесто играат друштвени игри уште во предучилишна возраст развиваат подобри социјални способности и стануваат поотворени и дружељубиви.
2. Го развиваат комуникациското умеење и емпатијата
Секоја игра има свои правила – чекање на ред, донесување заеднички одлуки, тактики. Преку нив децата учат да комуницираат, да споделуваат и да ги разбираат туѓите чувства.
Податоци од 2024 година покажуваат дека јасно структурираните игри ја зголемуваат социјалната интелигенција – особено кај деца кои во почетокот имаат потешкотии во нови средини.
3. Ја зголемуваат концентрацијата и меморијата
Од шах до „Не лути се човече“, секоја игра бара стратегија, планирање и анализа. Студии од 2024 и 2025 година открија дека децата кои редовно играат друштвени игри имаат подобар распон на внимание и посилна концентрација – вештини корисни и во секојдневието.
4. Го подобруваат логичкото размислување
Истражувачи од Канада утврдиле дека децата кои редовно играат друштвени игри имаат подобар успех во училиште, особено по математика. Причината: игрите поттикнуваат логичко размислување, препознавање на причинско-последични врски и донесување одлуки. Децата кои играле повеќе тимски и натпреварувачки игри покажале и поголема мотивација за учење.
5. Помагаат во контрола на емоциите
Преку игра, децата учат важни животни лекции – како да ја прифатат победата и поразот, како да останат смирени и зошто е важно да се почитуваат правилата. Родителите тука имаат клучна улога: ако реагираат смирено и разговараат со децата за нивното однесување за време на играта, тие им помагаат подобро да ги контролираат емоциите и да соработуваат со другите.
Друштвени игри во современиот свет
И покрај бројните придобивки, децата сè почесто избираат видео-игри. Податоците на ЕУ покажуваат дека 69% од децата од 6 до 10 години и 85% од децата од 11 до 14 години играат видео-игри секој ден.
Затоа, производителите на друштвени игри бараат креативни решенија за да ги привлечат децата и да им покажат дека и „офлајн“ забавата може да биде подеднакво возбудлива.
Извор: 24H
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
-
Кичево13 часа
Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги
-
Хроника2 дена
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Кичево2 дена
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Кичево1 час
Ноќеска „ТППЕ Кичево“ со полни раце работа, спречен поголем пожар во населба „Девеана“
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за среда (8 октомври)
-
Македонија2 дена
Од вечерва горивата со намалена цена за литар
-
Македонија1 ден
Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи