Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да
Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
Проверете во кои ситуации не треба (веднаш) да ги миеме забите
На социјалните мрежи кружат различни совети за хигиената на забите, а посебно внимание привлече еден – тврдењето дека постојат три ситуации во кои не треба да ги миеме забите.
Тоа се следните ситуации: половина час по повраќање, половина час по појадок и час по јадење слатки.
За да ја потврдиме точноста на оваа информација, разговаравме со д-р Елена Штимац Вукојевиќ. мед дент., спец. на дентална протетика од Штимац Центар, кој ни ја појасни оваа тема.
Д-р Штимац Вукојевиќ истакна дека, иако има моменти кога треба да почекате да ги измиете забите, ситуацијата не е толку драматична како што се прикажува на некои видеа на социјалните мрежи.
По повраќање
Вистина е дека треба да почекате да ги измиете забите после повраќање , но можеби 10 до 15 минути . Истата ситуација важи и при конзумирање на производи со висока киселост, како што се лимони или други агруми, бидејќи киселината ја омекнува глеѓта, а самото четкање може дополнително да ја оштети , објаснува д-р Штимац Вукојевиќ.
По појадок
По повраќање или јадење кисела храна, глеѓта станува почувствителна и може полесно да се оштети, поради што треба да почекаме малку пред да ги измиеме забите. Истото може да се примени и за појадокот, особено ако се консумираат кисели производи.
Откако ќе јадеме слатки
Кај слатките сè зависи од индивидуалната ситуација, бидејќи забите и непцата на некои луѓе повеќе реагираат на слатко, но и на топло и ладно, па хигиената треба да се прилагоди соодветно, но истото важи и за горенаведеното.
Иако не се препорачува четкање на забите веднаш по овие ситуации, д-р Штимац Вукојевиќ истакнува дека нема да дојде до поголеми оштетувања доколку тоа се случува повремено.
Ништо страшно нема да се случи ако ги измиете забите еднаш или двапати веднаш по овие ситуации, но ако тие често се повторуваат, подобро е да почекате 10 до 15 минути пред да ги измиете забите.
И покрај тоа, докторот ја нагласува важноста од редовно и темелно одржување на денталната хигиена, истакнувајќи дека овие специфични ситуации, како што е повраќањето, се ретки.
Затоа, иако е важно да се свесни за одредени исклучоци, редовната и правилна дентална хигиена треба да остане приоритет, дури и во ситуации кога е подобро да се почека малку пред да се четка.
Извор: Zadovoljna
Lifestyle
Седум видови одмор за враќање на енергијата
Во денешниот зафатен свет, многу луѓе се борат со хроничен замор и исцрпеност. Иако спиењето е важен аспект на закрепнувањето, експертите истакнуваат дека постојат неколку видови одмор кои се неопходни за целосна регенерација на телото и умот.
Во оваа статија ќе го истражиме концептот на „седумте столбови на одмор“ и како можете да го примените во секојдневниот живот за да ја вратите виталноста и енергијата.
Разбирање на различни видови на замор
Мозочната магла, болки во телото, главоболки и општо чувство на исцрпеност се често симптоми кои ги поврзуваме со недостаток на сон.
Сепак, др. Saundra Dalton-Smith, авторка на книгата „Sacred Rest“, тврди дека проблемот е многу покомплексен. Според нејзиното истражување, постојат седум различни типови на одмор што му се потребни на нашите тела и умови за оптимално да функционираат.
Физички одмор: Основата на закрепнувањето
Физичкиот одмор е она што повеќето луѓе го мислат прво кога зборуваат за одмор. Вклучува пасивен одмор, како што е спиењето, но и активен одмор, кој вклучува активности за подобрување на циркулацијата и флексибилноста.
Недостатокот на квалитетен сон може да доведе до сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи висок крвен притисок , дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Од друга страна, активниот физички одмор, како јога или масажа, може да помогне во ублажување на физичкиот стрес и напнатоста на мускулите.
За да го подобрите квалитетот на вашиот физички одмор, обидете се да воведете рутина за релаксација пред спиење. Лесно истегнување или медитација може значително да го подобри квалитетот на вашиот сон.
Ментален одмор: Клучот за јасност на мислата
Менталниот замор често се манифестира преку раздразливост, слаба концентрација и тешкотии во донесувањето одлуки. д-р. Далтон-Смит препорачува редовни кратки паузи во текот на работниот ден за да го „ресетирате“ вашиот ум.
Аби Раулинсон , психотерапевт и автор на Reclaiming You, додава: „Медитацијата и времето поминато надвор од технологијата може значително да го смират менталниот шум“. Водењето дневник пред спиење исто така може да помогне да се ослободите од вознемирувачките мисли.
Сетилен одмор: Заштита од преоптоварување
Во свет полн со стимули, нашите сетила често се преоптоварени. Сообраќајната бучава, разговорите во заднина или интензивното канцелариско осветлување може да доведат до преоптоварување на сетилата, што резултира со раздразливост и замор на крајот од денот.
„Луѓето на кои им треба сензорна пауза може да се чувствуваат добро на почетокот на денот, но не разбираат зошто се толку раздразливи на крајот“, објаснува Раулинсон.
Едноставните техники како што се затворање очи на неколку моменти или исклучување на електронските уреди на крајот од денот можат многу да помогнат во сетилниот одмор.
Креативен одмор: обновувачка инспирација
Креативниот одмор не е резервиран само за уметници. На сите ни треба време да ја обновиме нашата креативна енергија и инспирација. д-р. Далтон-Смит предлага украсување на работниот простор со инспиративни елементи како уметнички дела или растенија.
„Креативното повлекување вклучува изложување на инспиративна средина без притисок за создавање“, објаснува Раулинсон.
Посета на музеј, прошетка во природа или пробање нова кујна може да бидат одлични начини да поттикнете креативен одмор.
Емоционален и социјален одмор: Рамнотежа во односите
Емоционалниот и социјалниот одмор се тесно поврзани и клучни за нашата целокупна благосостојба. Емоционалниот одмор вклучува слобода да се изразат чувствата автентично, додека социјалниот одмор бара мудрост во разликувањето на односите што нè зајакнуваат од оние што нè исцрпуваат.
д-р. Далтон-Смит ја нагласува важноста да се опкружувате со позитивни и поддржувачки луѓе. Да се најде време за пријатели кои не прифаќаат такви какви што сме, без очекувања, е клучно за социјалниот одмор.
Духовен одмор: наоѓање цел и припадност
Чувството на недостаток на цел или преиспитување на животните избори може да укажуваат на потреба од духовен одмор. Овој тип на одмор не мора нужно да биде поврзан со религијата, туку со пронаоѓање на подлабоко чувство на припадност, љубов и прифаќање.
Аби Раулинсон сугерира: „Ова може да значи практикување на вашата религија или вклучување во активности кои ви даваат чувство на цел, без разлика дали преку заедница или работа, каде што чувствувате дека е важно она што го правите“.
Примена на концептот на седум столбови на одмор во секојдневниот живот
Интегрирањето на сите седум видови одмор во вашиот секојдневен живот може да изгледа како застрашувачка задача. Сепак, малите промени можат да доведат до значителни резултати. Започнете со идентификување на типот на одмор што ви треба најмногу во моментов и постепено воведувајте техники за секој тип.
Редовно проценувајте ги потребите за одмор и соодветно приспособете ја вашата рутина. Запомнете, одморот не е луксуз, туку неопходна компонента на здрав и продуктивен живот.
Со спроведување на овие стратегии, можете значително да ја подобрите вашата енергија, продуктивност и целокупното задоволство од животот. Не ја занемарувајте важноста од преземање на холистички пристап кон одмор – вашето тело и ум ќе ви се заблагодарат.
Извор: N1Info
Lifestyle
Најдобрите светски спортисти не го започнуваат денот без овој сок
Ова растение не е многу вкусно, а сите знаеме дека ова е првиот знак дека нешто е здраво. Ако ви кажеме дека треба да се навикнете да пиете ладно цеден целер барем една недела, дали тоа значи дека е здрав? Да не беше така, најпознатите светски спортисти не би го започнале денот со пиење барем една чаша од овој сок.
Со пиење целер, на телото му обезбедуваме неопходна и моќна детоксикација! Природните материи од целерот се лепат до лошите и токсични материи кои сме ги внесувале во организмот преку нездравата храна, загадениот воздух… и на тој начин ги исфрла од организмот.
Чистењето започнува од цревата. Веќе во првите два-три дена ќе почувствуваме олеснување и намалување на надуеноста, а на кожата ќе ги забележиме и првите видливи промени како на пр. појава на акни. Со пиење на сокот, ја одржуваме рН рамнотежата во организмот, односно ја неутрализираме киселината; Ги чистиме крвните садови и со тоа ги правиме попроодни, така што крвниот притисок се намалува;
- Ги зајакнуваме коските;
- Ја подобруваме меморијата. Особено помага ако имаме проблеми со фокусот и концентрацијата;
- Исто така полесно ќе ослабеме бидејќи сокот ќе ја згасне желбата за слатки и преголеми количини храна;
- И секако го зајакнуваме имунитетот.
Колку треба да пиете? Сега се враќаме на неговиот вкус. Најдобрите ефекти се постигнуваат со пиење 0,5 l сок секој ден, но ако ви е премногу и не можете да издржите, почнете со 250 ml и постепено зголемувајте ја количината. Едноставно, пијте го до крај! Затоа што тие две-три минути лош вкус ќе се разубавуваат секој ден.
Извор: N1Info
-
Хороскоп17 часа
Хороскоп за четврток (10 октомври)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (9 октомври)
-
Кичево2 дена
Кичевчанец додека го шетал своето куче бил нападнат од глутница кучиња скитници
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Вечерва во преполна сала се одржа третиот по ред „Концерт на млади пијанисти“ во Кичево, аплауз и честитки до сите учесници, кои им претстои богата музичка кариера
-
Свет15 часа
(ВИДЕО) Жителите во областа Тампа добија порака „Преземете акција да ги заштитите вашите животи“
-
Македонија1 ден
На малопродажните објекти авто-плинот со нова покачена цена за литар
-
Кичево22 часа
Утре во ЦК „Кочо Рацин“- Кичево ќе се одржи X-тата јубилејна младинска керамичка работилница
-
Автомобили1 ден
Кога е најдобро време да го продадете вашиот автомобил?