Следете не

Lifestyle

Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да

Објавено пред

на

Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.

Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.

За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.

Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.

Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.

„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.

Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.

Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.

„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.

Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.

Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.

Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.

Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.

„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.

Lifestyle

Што се случува во вашето тело кога не пиете доволно вода?

Објавено пред

на

Дехидрацијата може сериозно да влијае врз вашето здравје

Недоволниот внес на вода има многу пошироки последици од само чувство на жед. Дехидрацијата може негативно да влијае врз менталната јасност, физичките перформанси и дури и кардиоваскуларното здравје.

Како дехидрацијата влијае на мозокот и концентрацијата?
Истражувањата покажуваат дека дури и блага загуба на течности може да доведе до:
• Намалување на работната меморија
• Зголемено ниво на стрес
• Потешкотии во концентрацијата

Според д-р Навила Авал, важно е да се пие вода редовно во текот на денот, а не само кога сте жедни. Телото губи течности постојано, а кога волуменот на крвта се намалува, се намалува и протокот на крв во мозокот.

Последици по телото и дигестивниот систем
Недоволната хидратација може да:
Го зголеми ризикот од мозочен удар
• Предизвика запек, бидејќи телото црпи повеќе вода од храната во цревата
• Доведе до сува и нееластична кожа, појава на брчки и други знаци на стареење
• Ја намали издржливоста, силата и физичките перформанси

Врска меѓу жедта и гладот
Често телото ја меша жедта со гладот, што доведува до прекумерно внесување храна. Соодветната хидратација може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрав метаболизам.

Колку вода треба да пиете?
Препорачаната дневна количина е околу 2 до 2,5 литри вода, но ова може да варира зависно од:
• Возраст
• Пол
• Ниво на физичка активност
• Температура на околината
• Внес на кофеин и алкохол

Физички симптоми на дехидрација
Сува или леплива уста
Испукани усни
Замор и пад на енергија

Д-р Надира истакнува дека заморот често е прв знак на дехидрација, но многумина го игнорираат. Кога телото нема доволно вода, мора да работи понапорно за да ги извршува секојдневните функции, што доведува до исцрпеност.

Пиењето доволно вода може да направи разлика – не само за телото, туку и за умот.

Извор: 24H

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Еве колку кафе можете да пиете на ден: „Ниту една шолја повеќе“

Објавено пред

на

Кофеинот влијае на зголемениот пулс и крвниот притисок, а со тоа и на крвните садови и работата на срцето.
Големите количини на кафе, т.е., кофеин во подолг временски период неизбежно доведуваат до потенцијални срцеви проблеми и нарушувања.

Научното истражување на д-р Ненси Кагатар наведува дека редовното пиење повеќе од четири шолји кафе дневно може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања.

„Поради неговото влијание врз автономниот нервен систем, секојдневното консумирање кофеин може да ги стави инаку здравите поединци на ризик од хипертензија и други кардиоваскуларни проблеми“, рече авторката на студијата, д-р Ненси Кагатар.

Таа и тим од индиски научници дошле до овие заклучоци проучувајќи 92 луѓе со здрави срца.
Тие ги тестираа отчукувањата на срцето и крвниот притисок на секој поединец пред и по извршувањето на триминутната кардио вежба и забележаа демографија и употреба на кофеин, вклучително и дали испитаниците вообичаено пиеле кафе, чај или безалкохолни пијалоци.

Речиси 20 проценти од учесниците консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин секој ден, што е еквивалент на два енергетски пијалоци, околу девет шолји црн чај или 11 кока кола.
Луѓето кои консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин дневно имале значително поголема веројатност да имаат покачен крвен притисок и пулс дури и после вежбање.

„Зголемувањето на свеста за ризиците е клучно за подобрување на здравјето на срцето за секого“, вели Кагатара.
Големи количини на кофеин консумирале жени од урбани средини кои работеле во деловно опкружување.

Накратко, висок крвен притисок е безопасен, но постојаниот висок притисок ги оптоварува крвните садови и срцевите мускули.
Ова може да доведе до срцев удар, мозочен удар, проблеми со бубрезите, васкуларна деменција и проблеми со очите.

Хронично високиот пулс може да предизвика слични компликации.
Кофеинот е најкористената „дрога“ во светот. Работи со привремено блокирање на рецепторите во мозокот кои го регулираат спиењето, меморијата, вниманието и учењето, што го зголемува протокот на кислород во мозокот, го забрзува отчукувањата на срцето и ја подобрува концентрацијата, што заедно може да ви помогне да се чувствувате повнимателно.

Постарите истражувања ја поддржуваат идејата дека умереното консумирање на пијалоци со кофеин не е штетно и дека пиењето мала количина чај дневно помага за здравјето на цревата и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Некои истражувања исто така сугерираат дека консумирањето умерено количество кафе дневно може да им помогне на луѓето кои работат во канцеларии да живеат подолго.

Како заклучок, како и во случајот со енергетските пијалоци со висок процент на кофеин и шеќер, прекумерната употреба на кофеин во подолг временски период, во зависност од општата здравствена состојба на поединецот, може негативно да влијае на кардиоваскуларниот систем и здравјето на срцето.

Всушност, пиењето повеќе од 5.000 mg кофеин може да биде фатално, според Центарот за зависност и ментално здравје.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Најевтиниот трик за чистење на патики: Блескаат како нови со состојки што веќе ги имате дома

Објавено пред

на

Ако мислите дека вашите омилени патики веќе нема спас, дајте им уште една шанса. Со едноставна домашна паста направена од само две состојки кои сигурно ги имате во кујната, нивниот бел ѓон ќе заблеска како нов. Белиот раб на патиката е онаа ситница што прави огромна разлика во изгледот, а решението не бара скапи препарати или професионално чистење.

Повеќето луѓе при чистење се фокусираат на платното или кожата, но вистинската борба се води на белиот гумен раб. Тој најбрзо се валка и најтешко се враќа во првобитната состојба. Токму затоа, комбинацијата од сода бикарбона и оцет е совршена за таа задача. Оваа природна паста создава лесна пенеста маса што ја разградува маснотијата, ги отстранува црните дамки и ја враќа белината, без потреба од силно триење и без хемикалии.

Потребни состојки:

• Алкохолен оцет
• Вода
• Сода бикарбона (додавајте додека не добиете густа паста)
• Стара четка за заби или мала четка
• Мека ткаенина или хартиени крпи

Постапка за чистење:

  1. Во мал сад измешајте оцет и вода во сооднос 1:1 (на пример 50 мл оцет + 50 мл вода).

  2. Додадете сода бикарбона постепено. Смесата ќе почне да се пени, но тоа е нормално и природно.

  3. Продолжете со мешање додека не добиете густа, мазна паста (налик паста за заби).

  4. Потопете ја четката и нежно тријте го белиот раб на патиките со кружни движења.

  5. Оставете ја пастата да делува 5 минути ако имате време.

  6. Избришете со влажна крпа и оставете ги патиките да се исушат природно.

Дополнителни совети за беспрекорни патики:

Ако нечистотијата е тврдоглава, направете ја пастата погуста и исчистете ја малку поцврсто, но нежно.

За почувствителни материјали (како мрежа), намалете ја количината на оцет — повеќе вода, помалку киселина.

Можете да го повторите процесот неколку недели за да ги одржувате вашите стапала секогаш чисти и вашиот стил полиран.

Извор: Nova

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Скопје22 минути

МВР со посебен режим на сообраќај за утре во Скопје

По повод верскиот празник „Воскресение Христово-Велигден” утре (19.04.2025), Единицата за безбедност на патниот сообраќај при СВР Скопје ќе воведе посебен...

Култура36 минути

„Велики Петок“, најстрог пост, на денот на христијанската жалост не се работи по дома, ниту на поле..

Секој ден од оваа недела која е најтешка од велигденскиот пост има посебно значење и посебни обичаи. Денес е големиот...

Хороскоп13 часа

Хороскоп за петок (18 април)

ОВЕН Ги решавате проблемите кои настанале поради туѓа вина и не ви е драго поради тоа. Можеби имате додворувач кој...

Македонија18 часа

Во прилепско пронајдени неексплодирани гранати од Прва светска војна

На 16.04.2025 во 13.16 часот во СВР Битола, О.С. од Прилеп пријавил дека на место викано „Сакира“ пронашол две неексплодирани...

Хроника22 часа

Уште еден пациент на 24 години подлегна на повредите од кочанската катастрофа

Министерството за здравство информира дека согласно информации од Воено Медицинската Академија во Белград, денеска претпладне, за жал, подлегна на повредите...

Кичево23 часа

Св.Петар и Павле – Кичево, распоред на богослужби за Страсната и Светлата седмица (Велигден)

Распоред на богослужбите за време на Страсната и Светлата седмица (Велигден) во кичевската црква Св.Апостоли Петар и Павле

Македонија1 ден

МВР информира за работното време на Управните служби за претстојните Велигденски празници

Министерството за внатрешни работи во пресрет на претстојните Велигденски празници, ја информира јавноста дека утре (18.04.) сите Отсеци за управни...

Македонија1 ден

Од денес времена измена на сообраќај на автопат „А1“ делница Демир Капија – Смоквица, ова се информациите

„АМСМ“ известува дека се отпочнува времена измена на сообраќајот на автопат А1, делница Демир Капија – Смоквица од денес 17.4.2025...

Тајната Вечера, Детаљ од Бигорскиот иконостас, 19 век Тајната Вечера, Детаљ од Бигорскиот иконостас, 19 век
Култура2 дена

„Велики Четврток“, традиции и обичаи за овој наш голем ден

На Велики Четврток ние славиме четири (4) настани од последните денови на Христовиот живот, а тоа се: миењето на апостолските...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за четврток (17 април)

ОВЕН Повеќето денови ќе бидете многу емотивни и склони кон промени во расположението. Исклучително е важно да се држите до...

НАЈЧИТАНИ