Следете не

Lifestyle

Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да

Објавено пред

на

Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.

Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.

За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.

Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.

Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.

„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.

Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.

Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.

„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.

Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.

Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.

Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.

Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.

„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.

Lifestyle

Дали витаминот Д може да го запре процесот на стареење?

Објавено пред

на

Витаминот Д долго време се сметаше за поволен кандидат бидејќи е важен за градење мускули и коски, кои имаат тенденција да ослабуваат или ослабуваат како што старееме. Истражувањата покажуваат дека без доволно витамин Д, се зголемува ризикот од губење на мускулите и падови поврзани со возраста.

Значи, дали земањето додаток на витамин Д може да помогне да се забави тој пад, па дури и да се смени?

Тоа е комплицирано, исто како и самото стареење. Новото истражување на италијанските научници ги разгледа доказите за да го сумира она што го знаеме. Почнувајќи од тоа како изгледа стареењето на биолошко ниво. Знаците на стареење се долга листа на клеточни промени, вклучувајќи пократки теломери, нестабилни гени, молекуларни отпечатоци на нашата ДНК и хронично воспаление.

Но, како што објаснуваат Кармелинда Руџеро, специјалист по геријатрија на Универзитетот во Перуџа во Италија и колегите во нејзината работа, овие знаци се „исклучително сложени и меѓусебно поврзани“ процеси кои не се откриваат толку лесно како општ пад на физичката сила и мобилноста. – првата клиничка карактеристика што обично ја препознаваат лекарите во стареењето.

Со децении, лекарите препорачуваат додатоци на витамин Д за луѓето со остеопороза и да помогнат во спречување на фрактури на коските, бидејќи недостатокот на витамин Д е поврзан со тие состојби.

Ова има смисла бидејќи витаминот Д помага во апсорпцијата на калциум. Иако витаминот Д се наоѓа во одредени видови храна, може да биде тешко да се внесува доволно само од вашата исхрана или ако не се изложувате доволно на сонце. Но, неодамнешните медицински експерименти открија дека додатоците на витамин Д не мора да помагаат во спречување на губење на коските и фрактури поврзани со возраста кај инаку здрави луѓе.

Слично на тоа, Руџиро и неговите колеги ги прегледаа опсервационите студии и медицинските експерименти кои ги истражуваа потенцијалните ефекти на витаминот Д врз биолошките знаци на стареење и заклучија дека доказите се ретки: „Досега, доказите кај луѓето се ретки и главно се потпираат на животински модели“.

Некои студии сугерираат дека витаминот Д може да го забави епигенетското стареење бидејќи луѓето со ниски нивоа на витамин Д се биолошки постари од оние со адекватни нивоа. Дополнувањето на витамин Д, исто така, може да помогне да се намали оштетувањето на ДНК, но се чини дека нема ефект врз должината на теломерите.

Исто така, има многу малку докази за тоа која доза или на која возраст додатоците на витамин Д може да имаат ефект, бидејќи има многу малку студии на луѓе, а наодите се спротивставени.

Некои испитувања сугерираат дека земањето одредена доза на витамин Д би било безбедно за општата популација, но тоа можеби не е точно за секого. Истражувањата покажуваат дека земањето високи дози на витамин Д може да биде штетно. Додатоци на витамин Д, исто така, можат да комуницираат со лекови на рецепт, како што се статините за намалување на холестеролот.

И иако можеби изгледа логично да се компензира ниското ниво на витамин Д, експертите велат дека консумирањето повеќе од витаминот во форма на суплемент не е нужно подобро за здравјето. Ова би можело да ги наведе луѓето да ги занемарат другите работи што можат да ги направат за да го подобрат своето здравје и да живеат подолго, како што се балансирана исхрана или престој на отворено.

„И покрај интересот за суплементација на витамин Д како стратегија за поддршка на човечката долговечност и некои докази за нејзиниот потенцијал во модулирање на знаците на стареење, сè уште сме далеку од точката на трансфер од клупа до кревет“, заклучуваат Руџиро и неговите колеги.

/RSaraevo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Растение кое ќе ги растера инсектите од вашиот дом – од молци до смрдливи бубачки

Објавено пред

на

Лавандата ги одбива инсектите во сите форми, од култивирано растение до сушено цвеќе и есенцијално масло.

Лавандата е украсно растение кое нема високи барања поврзани со квалитетот на почвата, а може да послужи и како добро пасиште за пчелите. Неговиот исушен цвет со векови се користи за различни цели, од ароматерапија до готвење, додека есенцијалното масло од лаванда е познато како „мајка на сите есенцијални масла“ и се користи за ублажување на бројни здравствени заболувања, од респираторни проблеми до дигестивни и менструални болки.

Дури и ако не одгледувате лаванда во вашиот двор, веројатно имате вреќичка сушена лаванда или есенцијално масло во вашиот дом, можеби за да ги отстраните непријатните мириси или, почесто, да ги одвратите молците… Но, молците не се единствените животни кои не го поднесуваат мирисот на лаванда. Тие вклучуваат домашни муви, сребрени риби, пајаци, мали змии, мачки, смрди, комарци…

За одредени животни, како што се мачките и малите змии, доволно е да се засади лаванда во аглите на градината или покрај патеката, додека за мувите и комарците би било доволно да се чува на прозорецот. Сепак, најмоќната форма на заштита од штетници е есенцијалното масло од лаванда. Спреј со етерично масло од разредена лаванда може да се нанесе на саканите места, на мрежи против комарци, во близина на прозорци и врати, во плакари, во потемни агли…

Секако, може да се користат и суви цветови, а на стратешки места можете да ставите и природен сапун со мирис на етерично масло од лаванда.

Направете спреј со мирис на лаванда

Еден од најдобрите начини да се користи есенцијално масло за контрола на штетници е да се подготви разреден спреј: добар рецепт е 10 до 15 капки есенцијално масло на литар вода.

За да ги одвратите пајаците, во смесата може да се додаде оцет: измешајте вода и оцет во сооднос 3:1, а потоа додадете 15 капки есенцијално масло. За смрдеа и бубачки, неколку капки масло од цитронела или маточина може да се додадат во есенцијалното масло од лаванда.

Друг метод е да го користите есенцијалното масло директно на памук: пет до седум капки треба да бидат доволни. Во стаклена тегла ставете памучна вата и оставете ја отворена на местото каде што сакате да ги одвратите инсектите. На секои неколку дена освежувајте го памукот со нови капки.

Исто така, неколку капки есенцијално масло од лаванда во водата за плакнење при перење на волнени алишта помагаат во спречување на молци.

/Nova

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Едноставна промена во вашата дневна рутина може значително да влијае на вашиот крвен притисок

Објавено пред

на

Се обидувате да го намалите крвниот притисок? Секој ден седете малку помалку и ќе видите резултати, велат експертите.

Новото истражување сугерира дека седењето помалку може да направи голема разлика кога станува збор за нашето здравје.

Минатиот месец во JAMA Open Network беше објавена студија која опфати 283 постари лица на возраст меѓу 60 и 89 години, кои беа поделени во две групи. Една од нив беше контролата.

Членовите на контролната група беа вклучени во десет состаноци со тренер кој им помогна да си постават цели за поздрав живот. Членовите на втората, таканаречена група за интервенција, добија стоечко биро и монитор што ги потсетуваше да прават паузи за време на продолженото седење.

Се покажа дека интервентната група го намали дневното време поминато во седечка положба за околу 32 минути, додека контролната група немаше промени во количината на седење. Исто така, крвниот притисок на испитаниците од интервентната група беше намален, што покажува дека само 30 минути помалку седење дневно може да го подобри кардиоваскуларното здравје.

Научниците заклучија дека кај популациите со поголем ризик од кардиоваскуларни болести и поврзани здравствени исходи, мали промени во шемите на седење се доволни за да се подобри нивниот крвен притисок.

/Index

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Гејминг13 минути

World of Warcraft доаѓа на конзоли?

Идејата дека World of Warcraft би можел да дојде до конзолите е пуштена безброј пати, а изгледа дека Blizzard конечно...

Култура15 минути

Кичевчанецот Зоран Стефаноски го претстави својот нов соло проект наречен Fly Above

Неговиот седми музички проект „Fly Above“ штотуку е објавен на Youtube, зад себе има уште шест музички проекти наречени “The...

Lifestyle26 минути

Дали витаминот Д може да го запре процесот на стареење?

Витаминот Д долго време се сметаше за поволен кандидат бидејќи е важен за градење мускули и коски, кои имаат тенденција...

Магазин35 минути

Meta интегрира чет-бот со AI во пораките на Instagram

Зошто да разменувате пораки со пријателите кога можете со бот? Meta го инјектира истиот четбот во секоја апликација што ја...

Магазин36 минути

Apple во Кина ги отстрани WhatsApp и Threads од AppStore на барање на властите

Американскиот технолошки гигант Apple ги отстрани апликациите WhatsApp и Threads на Meta од својот App Storea во Кина. Тоа било...

Хороскоп14 часа

Хороскоп за петок (19 април)

ОВЕН Денес, се ќе се сведе на достигнувања, а не на тоа што сте или како се чувствувате за другите...

Кичево19 часа

(ФОТО) Министерот за внатрешни работи Тошковски денес го посети ОВР Кичево, ПО Осломеј и Зајас

Мнистерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска беше во работна посета на Одделението за внатрешни работи Кичево и Полициските одделенија...

Спорт20 часа

(ФОТО) ФФМ и ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ втор пат по ред организираа инклузивен фудбалски турнир

На тренинг центарот „Петар Милошевски”, втора година по ред Фудбалската федерација на Македонија во соработка со ДСУ за рехабилитација и...

Кичево21 час

ОУ Д-р „Владимир Полежиноски“ од Кичево оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска, додека утре ќе се одржи „Safe Spot Festival“

Кичевското осново училиште Д-р „Владимир Полежиноски“ оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска во рамките на...

Хроника23 часа

Вчера во кумановско се случила тешка сообраќајна несреќа, жител од Куманово се здобил со тешки телесни повреди костатирани во комплексот клиники „Мајка Тереза“ во Скопје.

На 17.04.2024 во 19.20 часот во СВР Куманово било пријавено дека на регионалниот пат Куманово – Скопје, кај с.Ново Село,...

НАЈЧИТАНИ