Следете не

Lifestyle

Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да

Објавено пред

на

Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.

Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.

За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.

Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.

Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.

„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.

Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.

Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.

„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.

Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.

Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.

Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.

Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.

„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.

Lifestyle

Дали е подобро да се пие топло или ладно кафе?

Објавено пред

на

Сигурно секогаш сте се прашувале дали е поздраво да пиете ладно или топло кафе.

Резултатите од истражувањето покажале кога кафето е поефикасно, а кога посилно делува на организмот.

Постојат неколку начини за подготовка на ладно кафе.

Ладно кафе се прави со ладна вода за да се намали киселоста и има тенденција да биде помалку кисело и понежно за вашиот дигестивен систем.

Според една студија во „Scientific Reports“, топлото кафе има повеќе антиоксиданси од ладното кафе.

PH вредноста на топлото и ладното кафе е речиси иста и се движи од 4,85 до 5,13, ​​поради што се препорачува постудено кафе за оние кои имаат стомачни проблеми, додека во други случаи подобро е да пијат топло кафе.

/B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Трик од 20 секунди кој открива дали чоколадото е вистинско

Објавено пред

на

Кога станува збор за уживање во слатките, чоколадото е прво на листата на омилени јадења. Но, дали се уживаат во сите чоколади подеднакво, како да знаете дали консумирате вистинско или лажно чоколадо?

Постојат различни трикови со кои можете да откриете дали чоколадото што сте го купиле е квалитетно или не.

Ова зависи од начинот на кој се крши, како и од звукот што го прави.

При кршење на висококвалитетно чоколадо ќе се слушне силен звук, додека неквалитетното чоколадо ќе се рони. Внимавајте и на брзината со која се топи чоколадото. Чоколадите со поголем процент на какао путер се топат меѓу прстите, бидејќи путерот од какао има ниска температура на топење (се топи на температура од околу 35 Целзиусови степени).

„Доброто чоколадо не се топи веднаш, треба да биде стабилно и цврсто, да биде светло и сјајно, кога ќе го скршите до увото треба да слушнете појак звук на кршење. Друг трик за да проверите дали чоколадото е вистинско е тоа што додека го држите меѓу прстите и јадете, не треба да се стопи во вашите раце дваесетина секунди. Има уште една интересна работа, обидете се да го затнете носот и да јадете чоколадо, кога ќе почне да се топи во устата тргнете ја раката од носот и ќе почувствувате поинтензивен вкус на чоколадо“, изјави Александар Симиќ од компанијата Barry Callebaut.

Видови чоколади

Чоколадото е финален производ кој произлегува од преработката на семките од какао, од кои се добиваат основните суровини: какао маса, односно чоколаден ликер, какао во прав и какао путер. Покрај овие состојки, во одреден процент се соединуваат и млекото и шеќерот.

Присуството или отсуството на некои состојки, нивната различна количина и комбинација прават различни видови чоколади.

Ова се основните типови: црна, бела, млечна.

/Danas

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Денеска е Светски ден на шегата

Објавено пред

на

Во светот денеска, 1-ви април, се слави Денот на шегите, кога луѓето си кажуваат лажни вести за да се насмеат далеку од мрачната реалност. Оваа година првоаприлските шеги се особено мрачни, во сенка на војните во Украина и во Појасот Газа.

Некои експерти за вештачка интелигенција (AI) ги предупредија корисниците на Интернет да бидат особено внимателни денес бидејќи се можни необични шеги, особено во форма на рекламирање на некои производи, користејќи ја таа технологија.

Одамна е познато дека во некои земји, како Велика Британија, Австралија и Јужноафриканската Република, шегите се играат само до пладне, а тој што ги игра после пладне го нарекуваат „априлска шега“. Во многу други земји шегите се прават во текот на денот.

Меѓу познатите шеги е и онаа објавена на BBC во 1957 година. Таа британска телевизиска мрежа тогаш објави дека Швајцарците почнале да берат шпагети од дрвото.

Голем број гледачи се јавиле во редакцијата на таа телевизија за да се информираат за можноста самите да одгледуваат дрвја од шпагети.

Добро позната шега беше изумот на хамбургери за леваците. Во 1998 година, Бургер Кинг од САД објави реклама за левораки хамбургери кои беа направени така што содржината течеше од десната страна.

Инаку, медицинските истражувања сметаат дека смеењето е добра терапија.

/R100Plus

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Мобилни уреди6 часа

Дали новиот iPhone 16 ќе има помал капацитет на батерија?

Според медиумот MacRumors, врз основа на информациите од кинеската мрежа Weibo, новите податоци укажуваат на намалување на капацитетот од батеријата...

Хороскоп18 часа

Хороскоп за недела (14 април)

ОВЕН Собирате се што сте направиле во претходниот период, резултатите ве прават горди. Сè што треба да направите е да...

Спорт1 ден

Екипата на „ФК Кичево“ со денешната победа во Битола станаа шампиони во регионалната лига на ген. 2009

Денес во Битола се одигра одлучувачки дерби натпревар помеѓу екипите на ФК КИЧЕВО и Топ Гол од Битола. Големината на...

Кичево1 ден

Вчера двајца малолетници од Кичево нарушиле јавен ред и мир со физичка пресметка

На 12.04.2024 година во 21.50 часот, во ОВР Кичево е пријавено дека во близина на угостителски објект на улицата „Рудничка“...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за сабота (13 април)

ОВЕН Ви претстои важен состанок, а можно е да се договорите. Одлично време е да го претставите она што ви...

Автомобили2 дена

Volkswagen инвестира 2,5 милијарди евра во Кина

Volkswagen ќе инвестира 2,5 милијарди евра во проширување на производствениот и иновациски центар во кинескиот град Хефеи. Центарот Хефеи ќе...

Магазин2 дена

Google ја објави првата бета верзија на Android 15, што носи новото ажурирање?

По две изданија за преглед, првата целосна Android 15 бета е подготвена за преземање, но моментално само за корисниците на...

Социјални мрежи2 дена

Промени кај платформата „Х“ на Илон Маск, на корисниците нема да им биде овозможена оваа опција

Платформата X повеќе не им дозволува на корисниците да ги кријат своите сини беџеви од верификацијата, односно потврда, без разлика...

Спорт2 дена

Судиска анализа на првата македонска фудбалска лига, има низа нерегуларности

Судиска комисија ги разгледа спорните моменти од 26. коло на ПРВА МФЛ и ги донесе следните заклучоци: На натпреварот ФК Силекс – ФК Гостивар одигран на 06.04.2024 година, анализирани се ситуациите од 4, 20...

Технологија2 дена

Мајкрософт поправи рекорден број безбедносни проблеми

Мајкрософт официјално испорача рекорден број безбедносни ажурирања за своите производи, а компанијата ги окарактеризира овие ажурирања како критични. Според компанијата,...

НАЈЧИТАНИ