Lifestyle
Деловите од телото каде што убоди пчела и оса се најопасни
Убодите од пчели или оси се чести во текот на летото поради високите температури и поради тоа што повеќе сме надвор, во природа каде што има и инсекти. Реакцијата на овој убод може да биде блага со црвенило и оток, но можен е анафилактичен шок, па дури и смрт.
Алергиските реакции обично се јавуваат веднаш по убодот, до еден час, кога крвните садови се шират. А со повеќе убоди може да се отруе организмот, кога симптомите ќе се појават и по неколку часа или денови.
„Отровите на пчелите, осите, стршлените се нарекуваат веноми и тие се протеински структури, односно се ензими. Кај преосетливите алергиски лица може да предизвикаат голема локална реакција или општа системска анафилактична реакција“ вели dr. Sanvila Rašković.
Таа наведува и како се покажува таа реакција.
„Се манифестира како уртикарија, ангиоедем, гушење со играње во градите, иритација на дигестивниот тракт, пад на крвниот притисок, колапс, губење на свеста. Опишани се случаи на срцев удар по каснување од инсекти“.
Лекарот исто така се осврнува на дијагнозата.
„Дијагнозата на алергии на каснувања од инсекти се поставува со тестови со боцкање на кожата на вените на пчелите, осите, стршлените и специфичните IgE антитела од крвта.
А што одредува колку бурно некој ќе реагира на убодот од овие инсекти?
„Степенот на алергија т.е. бурните реакции зависат од количината на инјектираниот отров и степенот на алергија кај одредена личност“.
Покрај тоа, важно е дали ве убоди еден или повеќе инсекти.
Ако на пример те убоди оса, а не си алергичен, тогаш ништо страшно нема да се случи. Но, кога ќе ве нападне рој, многу зависи од вкупната количина на отров што влегла во вашето тело. Истражувањата велат дека 500 или повеќе убоди значат смрт. Исто така, за оние кои се алергични, еден залак може да биде фатален доколку навреме не се преземат потребните мерки.
Убодите во пределот на главата, усната шуплина и вратот се особено опасни бидејќи можат да предизвикаат задушување, па затоа е неопходно веднаш да се јавите на лекар.
Што значи профилакса, односно збир на процедури кои се земаат при убод од оса, пчела или стршлен.
„Во зависност од тежината на клиничката слика и наодите, се планира специфична имунотерапија со убод од инсекти. Советувам во текот на летото тие луѓе да земаат антихистаминици и да имаат епи-пен со себе, т.е. додатоци за самопомош“.
Имено, оние кои знаат дека се алергични на убоди од пчела или оса обично носат со себе дози на адреналин, односно автоматско вбризгување на адреналин што се дава во горниот дел од ногата или надлактицата и може да спаси животи.
Лекарот исто така кажува во кое време од животот може да се појават алергиски реакции на убод од пчела или оса.
„Алергиските реакции на каснувања од инсекти може да се појават на која било возраст. Многу пациенти се пчелари, членови на нивните семејства и луѓе кои често престојуваат во природа“.
Поради сето ова, важно е да се заштитите однапред што е можно повеќе. Се препорачува луѓето со високо ниво на алергии да не користат силни парфеми во текот на летото, да не носат облека со светли бои, да не пијат слатки пијалоци, да не јадат сладолед на отворено и едноставно да избегнуваат контакт со овие инсекти.
„Треба да се напомене дека пациентите треба да избегнуваат да одат на пазари поради мноштвото зрели плодови во летниот период. Секоја година има фатална анафилакса на каснувања од инсекти. Во Америка годишно страдаат по 300 луѓе“.
Извор: nova
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево2 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (13 ноември)
-
Хороскоп22 часа
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Хроника1 ден
Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден
-
Временска прогноза14 часа
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Временска прогноза2 дена
Дополнително заладување, повремени врнежи од дожд и нова снежна покривка на повисоките места
-
Спорт7 часа
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија1 ден
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона