Lifestyle
Деловите од телото каде што убоди пчела и оса се најопасни
Убодите од пчели или оси се чести во текот на летото поради високите температури и поради тоа што повеќе сме надвор, во природа каде што има и инсекти. Реакцијата на овој убод може да биде блага со црвенило и оток, но можен е анафилактичен шок, па дури и смрт.
Алергиските реакции обично се јавуваат веднаш по убодот, до еден час, кога крвните садови се шират. А со повеќе убоди може да се отруе организмот, кога симптомите ќе се појават и по неколку часа или денови.
„Отровите на пчелите, осите, стршлените се нарекуваат веноми и тие се протеински структури, односно се ензими. Кај преосетливите алергиски лица може да предизвикаат голема локална реакција или општа системска анафилактична реакција“ вели dr. Sanvila Rašković.
Таа наведува и како се покажува таа реакција.
„Се манифестира како уртикарија, ангиоедем, гушење со играње во градите, иритација на дигестивниот тракт, пад на крвниот притисок, колапс, губење на свеста. Опишани се случаи на срцев удар по каснување од инсекти“.
Лекарот исто така се осврнува на дијагнозата.
„Дијагнозата на алергии на каснувања од инсекти се поставува со тестови со боцкање на кожата на вените на пчелите, осите, стршлените и специфичните IgE антитела од крвта.
А што одредува колку бурно некој ќе реагира на убодот од овие инсекти?
„Степенот на алергија т.е. бурните реакции зависат од количината на инјектираниот отров и степенот на алергија кај одредена личност“.
Покрај тоа, важно е дали ве убоди еден или повеќе инсекти.
Ако на пример те убоди оса, а не си алергичен, тогаш ништо страшно нема да се случи. Но, кога ќе ве нападне рој, многу зависи од вкупната количина на отров што влегла во вашето тело. Истражувањата велат дека 500 или повеќе убоди значат смрт. Исто така, за оние кои се алергични, еден залак може да биде фатален доколку навреме не се преземат потребните мерки.
Убодите во пределот на главата, усната шуплина и вратот се особено опасни бидејќи можат да предизвикаат задушување, па затоа е неопходно веднаш да се јавите на лекар.
Што значи профилакса, односно збир на процедури кои се земаат при убод од оса, пчела или стршлен.
„Во зависност од тежината на клиничката слика и наодите, се планира специфична имунотерапија со убод од инсекти. Советувам во текот на летото тие луѓе да земаат антихистаминици и да имаат епи-пен со себе, т.е. додатоци за самопомош“.
Имено, оние кои знаат дека се алергични на убоди од пчела или оса обично носат со себе дози на адреналин, односно автоматско вбризгување на адреналин што се дава во горниот дел од ногата или надлактицата и може да спаси животи.
Лекарот исто така кажува во кое време од животот може да се појават алергиски реакции на убод од пчела или оса.
„Алергиските реакции на каснувања од инсекти може да се појават на која било возраст. Многу пациенти се пчелари, членови на нивните семејства и луѓе кои често престојуваат во природа“.
Поради сето ова, важно е да се заштитите однапред што е можно повеќе. Се препорачува луѓето со високо ниво на алергии да не користат силни парфеми во текот на летото, да не носат облека со светли бои, да не пијат слатки пијалоци, да не јадат сладолед на отворено и едноставно да избегнуваат контакт со овие инсекти.
„Треба да се напомене дека пациентите треба да избегнуваат да одат на пазари поради мноштвото зрели плодови во летниот период. Секоја година има фатална анафилакса на каснувања од инсекти. Во Америка годишно страдаат по 300 луѓе“.
Извор: nova
Lifestyle
Хемикалии во пластиката многу повеќе отколку што се проценуваше претходно
Пластиката, од пакување храна до играчки до медицински помагала, содржи многу повеќе хемикалии отколку што претходно проценуваа еколошките агенции, се вели во извештајот објавен во четвртокот кој покренува прашања за загадувањето и безбедноста на потрошувачите.
Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) претходно идентификуваше околу 13.000 хемикалии во пластиката, но тим од европски научници откри повеќе од 16.000 хемикалии во пластиката, од кои една четвртина се потенцијално опасни по здравјето на луѓето и животната средина.
Извештајот, финансиран од Истражувачкиот совет на Норвешка, доаѓа додека преговарачите се борат да го постигнат првиот глобален договор за борба против растечкото загадување со пластика, со околу 400 милиони тони пластичен отпад произведен секоја година.
„Со цел енергично да се справите со загадувањето со пластика, навистина треба да го погледнете целиот животен циклус на пластиката и да го решите проблемот со хемикалиите“, рече коавторот на извештајот Џејн Мунке, директор на швајцарскиот непрофитен форум за пакување храна.
Тоа е затоа што хемикалиите од пластиката може да се исцедат во водата и храната.
„Сега наоѓаме стотици, ако не и илјадници, хемикалии од пластика кај луѓето, а некои од нив се поврзани со негативни здравствени исходи“, рече Мунке.
Ова вклучува проблеми со плодноста и кардиоваскуларни болести.
„Кога ги гледаме производите што ги користиме секој ден, обично наоѓаме стотици, ако не и илјадници хемикалии во еден пластичен производ“, рече водечкиот автор Мартин Вагнер, еколошки токсиколог од Норвешкиот универзитет за наука и технологија. .
Кимберли Вајз Вајт, потпретседател за регулаторни и технички прашања на Американскиот хемиски совет, индустриска група чие членство е доминирана од производители на пластика, рече дека извештајот се обидува да „прикаже опасна рамка што ја игнорира изложеноста во реалниот свет и дава нецелосна слика за регулаторите и јавноста“.
Пластичната индустрија вели дека глобалниот договор треба да промовира рециклирање и повторна употреба на пластика, но авторите на извештајот предупредуваат дека само справувањето со пластичниот отпад не оди доволно далеку за да ги заштити луѓето.
Научниците ја истакнаа потребата за поголема транспарентност за тоа кои хемикалии, вклучувајќи адитиви, помагала за обработка и нечистотии, влегуваат во пластиката, вклучително и рециклирани производи.
Една четвртина од идентификуваните хемикалии немаат основни информации за нивниот хемиски идентитет, се вели во извештајот.
„Во срцето на проблемот е хемиската сложеност на пластиката“, рече Вагнер, кој исто така е член на одборот на Коалицијата на научници за договор за ефективна пластика.
„Производителите често навистина не знаат какви хемикалии имаат во нивните производи.
Само 6 отсто од хемикалиите кои се наоѓаат во пластиката се меѓународно регулирани. Без регулаторен притисок, „нема мотивација да се открие што има во пластиката“, рече тој.
Ова е нешто што Договорот за пластика може да помогне да се реши. Преговорите продолжуваат следниот месец во Отава, Канада, со цел финализирање на договорот во декември во јужнокорејскиот град Бусан.
/N1Info
Lifestyle
Како да го разликувате вистинскиот од лажниот мед
Еве како да станете експерт за купување мед и никогаш да не дојдете во ситуација некој да ви продава лажен мед наместо вистински мед.
Вистинскиот мед не се произведува во фабрики туку од пчели. Лажниот мед содржи адитиви, вклучувајќи сируп од пченка, гликоза, меласа, шеќерен сируп, декстроза, инвертен шеќер, брашно или скроб покрај цветниот нектар.
1. Етикета
Прво, проверете ја етикетата, логото и брендот, како и состојките. На етикетата не смее да пишува ништо освен мед.
2. Топла вода
Ако додадете лажичка мед во чаша топла вода, чистиот мед ќе потоне на дното на чашата или ќе се залепи за лажицата. Лажниот мед ќе се раствори во вода.
3. Тест со прст
Ставете капка мед на палецот. Вистинскиот мед ќе остане недопрен на прстот и лажниот мед ќе се шири или истури.
4. Тест за пена
Додадете 2-3 капки оцет во медот и добро измешајте. Ќе знаете дека е лажен ако се пени за 2-3 минути.
5. Тест на ткиво
Ставете капка мед на парче марамче, ако ткивото го впие ќе знаете дека е лажно.
6. Тест на топлина
Ако медот е чист, ќе се карамелизира кога ќе се загрее.
7. Леб
Ако намачкате мед на леб, тој ќе се стврдне за неколку минути. Парче леб ќе остане меко ако медот е лажен.
8. Кристализација
Вистинскиот мед се кристализира за време на складирањето, додека лажниот мед нема да стане густ со текот на времето.
/Alo
Lifestyle
Дали знаете зошто сите кутии за пица се квадратни, а не тркалезни?
Кога пицата ќе стигне на врата, ја земаме во кутии со препознатлив облик. Иако е различен облик, логично е зошто кутијата не го следи обликот на оваа омилена храна
Одговорот е всушност многу едноставен. Имено, станува збор за економичност и практичност и секако заштеда на материјали. Квадратни кутии се полесни и поевтини за производство бидејќи се направени од еден лист картон. Лесно се прават на лице место и лесно може да се наредат и сложат во агли или во простор за замрзнување. Сепак, некое време компаниите се обидуваа да го прилагодат дизајнот на самата пица.
Со текот на годините, компаниите се обидоа да ја променат индустријата за испорака на пици со прототипови на кружни кутии за пица. Во 2004 година, иноваторот по име Џон Харви смислил тркалезна кутија за пица наречена Пресеал, за која верувал дека ја одржува свежината подобро од обичните кутии и не дозволува сè да се лизга наоколу. Сепак, пронајдокот се покажа како проблематичен токму поради начинот на производство.
Кутиите за пица обично се квадратни поради погодност во производството, складирањето и транспортот, како и поради нивната стабилност.
Иако пицата е тркалезна, кутијата со коцки сепак обезбедува поедноставен и побезбеден начин за пакување и испорака, осигурувајќи дека пицата не се поместува или не се оштетува за време на транспортот.
Дополнително, коцкестата кутијата овозможува полесно складирање во ресторани или продавници, бидејќи може да се наредени една врз друга без да се изгуби простор. Исто така, ваквите кутии можат полесно да се произведуваат масовно, што може да ги намали трошоците и да ја олесни логистиката.
Во 2010 година, Apple поднесе патент за тенка, тркалезна тава за пица со осум отвори за да се дозволи влагата да избега. Иако допрва треба да биде јавно достапен, вработените во Apple го користат во рамките на компанијата.
Така, иако кружните кутии можеби подобро одговараат на обликот на пица, квадратните кутии преовладуваат поради практичноста и економичноста, пишува Real Simple.
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (18 март)
-
Спорт1 ден
(ВИДЕО) Кичевчанецот Драган Силјаноски официјално го презеде кормилото на македонската фудбалска репрезентација до 21 година
-
Кичево15 часа
(ГАЛЕРИЈА) По повод светскиот ден на „Рециклирањето“ вечерва најмилите од ЈОУДГ „Олга Мицеска“ – Кичево со голема радост реализираа „Модна ревија“
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за вторник (19 март)
-
Магазин1 ден
Италија инвестира 1 милијарда евра во вештачка интелигенција
-
Магазин1 ден
Google Wallet наскоро ќе поддржува Apple Pass
-
Магазин2 часа
Nvidia го објави својот најмоќен чип со вештачка интелигенција досега: „Ни требаат поголеми графички процесори“
-
Магазин1 ден
Претплатите на Google Play Pass пораснаа за 120% во текот на изминатата година