Следете не

Храна

Денешна трпеза: Сочни и вкусни поховани тиквички

Објавено пред

на

Омилен начин за поховање на тиквички,едноставен и брз, а тиквичките остануваат меки и вкусни.

Излупете ги тиквичките и пресечете ги на кругчиња, ставете ги во подлабока чинија, насолете ги и измешајте ги со рацете. Оставете 10-15 минути да отстојат за да пуштат вода и исцадете ја. Јајцата изматете ги со вилушка, а секое кругче прво извалкајте го во брашно, потоа во јајца и конечно во презла.Ставете парче хартија за печење во тепсијата и ставете ги кругчињата, прелијте го секое кругче со малку маслиново масло. Печете во рерна на 220 степени околу 30 минути. За време на печењето, свртете ги тиквичките да се испечат и од другата страна.

Состојки:

  • 2 тиквички
  • сол
  • 4 јајца
  • 150 гр презла
  • 200 гр брашно
  • Маслиново масло или сончогледово масло

Можете да ја видите подготовката во видеото:

Храна

Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Објавено пред

на

Фото: Mitchell Luo @ unsplash
Фото: Mitchell Luo @ unsplash

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.

Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит

Состојки

  • 800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)

  • 300–400 мл газиран пијалак (не диетален)

  • Масло за пржење (сончогледово или кикирики)

  • Сол по вкус

Подготовка – чекор по чекор

  1. Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.

  2. Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.

  3. Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).

  4. Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.

  5. Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.

  6. Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.

Зошто функционира трикот со газираниот пијалак

  • Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.

  • Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.

  • Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.

Профи совети за совршен резултат

  • Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.

  • Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.

  • Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.

  • Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.

Алтернатива без газиран пијалак

  • Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.

Чести грешки (и како да ги избегнете)

  • Влажни компири: секогаш сушете темелно.

  • Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.

  • Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.

  • Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.

Брзи додатоци за ресторански шмек

  • Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.

  • Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.

Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Објавено пред

на

Фото: Dennis Klein @ unsplash

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.

Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.

Состојки

  • 5 кг домати

  • 300 г шеќер

  • 100 г сол

  • 150 г густина

  • 100 мл оцет

  • малку оригано

  • 2 г конзерванс (опционално)

Подготовка

  1. Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.

  2. Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.

  3. Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.

  4. На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.

  5. Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.

  6. Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.

Зошто домашниот кечап е подобар избор?

  • Без хемикалии и адитиви

  • Поприроден и поздрав вкус

  • Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус

  • Одличен начин за користење свежи домати во сезоната

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Сочни пилешки бургери од рерна

Објавено пред

на

Фото: Haseeb Jamil @ unsplash

Ако сакате да уживате во вкусен бургер без грижата за пржење и вишок масло, овие домашни пилешки бургери од рерна се совршен избор. Направени од свежо месо и природни зачини, тие нудат здрав и вкусен оброк што ќе го воодушеви целото семејство.

Зошто да ги пробате овие бургери?

  • Не се пржат – поздрава алтернатива на класичните бургери

  • Подготвени со едноставни и достапни состојки

  • Сочни, миризливи и богати со вкус

  • Идеални за ручек, вечера или за носење

Време за подготовка:
15 минути подготовка + 30 минути печење

Состојки:

  • 600 г пилешко месо (половина батаци, половина филе)

  • 1 црвен кромид

  • 1 јајце

  • 1 лажица лебни трошки

  • Свежа мајчина душица (по вкус)

  • 1 лажичка сол

  • 1/2 лажичка мелен бибер

Подготовка:

  1. Исечкајте го пилешкото месо на помали парчиња и сомелете го заедно со кромидот во процесор за храна додека не добиете компактна смеса.

  2. Во добиената смеса додадете јајце, лебни трошки, сол, бибер и мајчина душица. Добро измешајте.

  3. Со влажни раце формирајте плескавици со саканата големина.

  4. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење.

  5. Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, со превртување на половина од времето за рамномерно печење.

Совети за дополнителен вкус:

  • Додадете малку рендано сирење во смесата за поинтензивен вкус

  • Послужете ги во интегрални лепчиња со свеж зеленчук и домашен јогурт-сос

  • Може да се чуваат во фрижидер до два дена и се одлични и при повторно загревање

Заклучок:
Овие пилешки бургери се брзи, едноставни и исклучително вкусни. Совршени се за секојдневни оброци кога сакате нешто здраво и задоволувачко. Пробајте ги – можеби ќе станат вашиот нов омилен оброк!

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп1 час

Хороскоп за среда (3 септември)

ОВЕН Не сте доволно сконцентрирани и ви недостасува мотивација на работа, па може да бидете склони кон правење грешки. Може...

Временска прогноза10 часа

Временска прогноза за утре и задутре, ќе имаме облачно време, проследено со пороен дожд, со засилен ветер

Под влијание на фронтална долина од северозапад со поладен воздух на висина која преку алпскиот регион ќе се спушти кон...

Македонија10 часа

СВР Охрид: В четврток во с.Шипокно охридско, ќе се одржи регионална обука за полициските тимови кои работат со службени кучиња

На 04.09.2025 година од 00 до 07 часот, на подрачјето на охридското село Шипокно, ќе се одржи регионална обука за...

Мобилни уреди10 часа

„Google Maps“ тестира нова функција, достапна само за ограничен број корисници

Најновите извештаи укажуваат дека „Google Maps“ започнува со тестирање на нова функционалност, која во моментов е достапна само за ограничен...

Скопје12 часа

(ВИДЕО) СВР Скопје го расчисти случајот со нападот врз девојчето во Чаир

СВР Скопје го расчисти случајот со нападот врз девојче од Чаир, извршен од страна на малолетнички, кои го снимале настанот...

Македонија12 часа

(ВИДЕО) Во Маврово заѕвони првото училишно ѕвонче на едно единствено прваче, маестро Џамбазов специјално го пречека и му посака среќа и успех

Денес во етер се објави видео, снимевно во основното училиште „Денче Дејаноски“, каде заѕвони првото ѕвонче за ☝️ едно единствено...

Спорт14 часа

КК „Баскет Кичево“ ги отвора вратите за сите млади кои ја сакаат кошарката, стани дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери

Кошаркарскиот клуб „Баскет Кичево“ ги отвора вратите за сите млади кои ја сакаат кошарката и сакаат да бидат дел од...

На денешен ден15 часа

Времеплов: На денешен ден – 2 септември

На денешен ден 2 септември, важни историски настани кои се случиле во различни години и делови од светот. Еве краток...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (2 септември)

Овен Ќе се соочиш со тензија помеѓу дневните обврски и желбата за авантура. Творческиот поттик и шармот ти помагаат да...

Кичево1 ден

(ВИДЕО) Спречен голем пожар во кичевската населба Иванидол

Предмалку благодарение на брзата интервенција од ТППЕ Кичево, беше спречена пламната огнена стихија на сува трева да дојде до далековод...

НАЈЧИТАНИ