Следете не

Храна

Која количина на „црвено месо“ е здраво за вашиот организам

Објавено пред

на

Прашањето колку е здраво црвеното месо за нашето тело е постојано актуелно, а одговорите честопати се разликуваат од експерт до експерт.
Иако има многу позитивни ефекти врз нашето здравје и е извор на некои основни хранливи состојки, црвеното месо е исто така поврзано со болести на срцето и крвните садови, како и рак на дебелото црево.

Она што е важно да се знае е што точно се смета за црвено месо. Според NHS, тоа е секое месо што е црвено пред подготовката: говедско, јагнешко, овчо месо, свинско месо, телешко месо, но исто така и патка и коњ и живина, додека живината, како пилешко, мисирка и гуска, како и месото од други птици, но и зајак, класифициран како бело месо.

Преработеното месо, како што се колбаси, сланина, шунка и разни салами, вклучувајќи ги и оние направени од пилешко и мисирка, честопати се нарекуваат нездрави поради додавање сол и разни конзерванси.

Дали е црвеното месо навистина нездраво?
– Богато е со протеини и е потребно за урамнотежена исхрана, со цел телото да произведе доволно аминокиселини – вели нутриционистката д-р essесика Бартлет за Метро.

Таа додава дека аминокиселините се клучни за градење и „санирање“ на мускулите и коските поради производството на хормони и ензими, па може да се каже дека црвеното месо на најосновно ниво му дава на организмот енергија, па затоа и не е добра целосно да се елиминира од исхраната.

– Сепак, има и друга храна што содржи протеини, како што се тофу, јајца или наут – објаснува таа, па во тој случај месото може да се замени со овие прехранбени производи.

– Пожелно е повремено да се јаде квалитетно свежо црвено месо поради протеини, минерали и витамини, како што се железо, цинк и витамини од групата Б – додава Бартлет, иако истражувањата го поврзаа неговиот висок внес со покачени нивоа на холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања и рак на дебелото црево.

Тековните истражувања, вели таа, покажуваат дека тие се предизвикани од природните хемикалии што ги има во него, така што во големи количини може да бидат штетни.

Колку црвено месо можеме да јадеме неделно?
Светскиот фонд за истражување на рак (WCRF) советува возрасни со многу малку или без преработено месо и 350 до 500 грама варено црвено месо неделно, додека британските упатства покажуваат дека дневниот внес е максимум 70 грама.

Нутриционистите затоа се согласуваат дека црвеното месо треба да се замени со растителни опции што е можно повеќе, со цел да се подобри здравјето на варењето и да се намали ризикот од болести.

Магазин

Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Објавено пред

на

Фото: Anton @ unsplash

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.

Основен рецепт

Состојки:

  • 2 зрели банани

Подготовка:

  1. Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.

  2. Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.

  3. Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.

  4. Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.


Идеи за вкусови:

Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:

  • Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед

  • Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник

  • Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)

  • Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)


Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!

Прочитај повеќе...

Магазин

Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Објавено пред

на

Фото: Rodion Kutsaiev @ unsplash

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.

Потребни состојки:

  • 150 г свежи или одмрзнати малини

  • 40 г пастеризирани белки од јајца

Подготовка:

  1. Подготовка на овошјето:
    Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките.

  2. Матење белки:
    Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег.

  3. Комбинирање:
    Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.

Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Храна

Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Gabriel Mihalcea

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.

Држете ги одделно од друго овошје

Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.

Ставете ги зрелите банани во фрижидер

Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.

Ако се излупени, додајте лимонов сок

Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.

Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник

Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.

Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш

Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.

Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 часа

Хороскоп за среда (2 јули)

ОВЕН Оние од вас кои планираат пократко патување денес можеби ќе бидат задоволни, особено ако се работи за семејна посета....

Магазин6 часа

(ВИДЕО) Хитот од Спасен Сиљаноски „Ќе ти дојдам вечер“ популарна и помеѓу најмладите генерации

Македонскиот популарен фолк пејач од наше поднебје, Спасен Сиљаноски предмалку сподели прекрасно видео кое допира длабоко во душата. За порта.мк...

Македонија10 часа

(ФОТО) СВР Охрид и „РЦ Запад“ подготвени за туристичката сезона и безбедноста на граѓаните и туристите

Денеска заменик министерот за внатрешни работи Астрит Исени оствари работна посета на СВР Охрид и Регионалниот центар за гранични работи...

Lifestyle18 часа

Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци. • Зошто секојдневно...

Lifestyle18 часа

Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки...

Магазин18 часа

YouTube повторно воведува ограничувања: што значат новите правила за помладите креатори

Од јули 2025 година, YouTube воведува нови правила што ќе влијаат врз сите млади корисници кои емитуваат во живо на...

Магазин18 часа

Големо име на пазарот на мобилни телефони со Android се гаси по 15 години

LG – еден од некогаш водечките производители на паметни телефони со Android – ја завршува својата приказна по 15 години...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (1 јули)

ОВЕН Ова е уште еден работен ден каде што сѐ ќе се одвива со поспоро темпо, најмногу поради фактот дека...

Македонија1 ден

МВР истакна важна информација која стартува од утре 1 јули

Од 1 јули до 31 август на државните патишта во Македонија се воведува летен времен режим на сообраќај со кој...

Магазин1 ден

Вечерва започнува првиот фитнес подкаст во Македонија за сите љубители на здравиот живот заедно со „Adastra“ и Дејан Пауновски „Pakigram“

Во време кога фитнесот станува сè поголем дел од секојдневниот живот, Adastra и Дејан Пауновски – „Pakigram“ ги здружуваат силите...

НАЈЧИТАНИ