Следете не

Храна

Денешна трпеза: Сочни и вкусни поховани тиквички

Објавено пред

на

Омилен начин за поховање на тиквички,едноставен и брз, а тиквичките остануваат меки и вкусни.

Излупете ги тиквичките и пресечете ги на кругчиња, ставете ги во подлабока чинија, насолете ги и измешајте ги со рацете. Оставете 10-15 минути да отстојат за да пуштат вода и исцадете ја. Јајцата изматете ги со вилушка, а секое кругче прво извалкајте го во брашно, потоа во јајца и конечно во презла.Ставете парче хартија за печење во тепсијата и ставете ги кругчињата, прелијте го секое кругче со малку маслиново масло. Печете во рерна на 220 степени околу 30 минути. За време на печењето, свртете ги тиквичките да се испечат и од другата страна.

Состојки:

  • 2 тиквички
  • сол
  • 4 јајца
  • 150 гр презла
  • 200 гр брашно
  • Маслиново масло или сончогледово масло

Можете да ја видите подготовката во видеото:

Храна

Шест работи кои треба да се знаат за јадењето „Карфиол“ и зошто е тоа здраво

Објавено пред

на

Карфиолот е складиште на здрави јаглехидрати, влакна, антиоксиданти, витамини, калиум, калциум и железо. Откриваме зошто треба да се јаде што е можно почесто и како правилно да се подготви. Еве неколку работи кои се битни да ги знаете за неговото дејство:

Запира воспаление во телото

Антиоксидансите во карфиолот ги зајакнуваат клеточните wallsидови за да ги заштитат од оштетување и да спречат оксидативен стрес. Ова спречува слабеење на имунолошкиот систем и го намалува ризикот од развој на хронични заболувања.

Го регулира крвниот притисок

Сулфорафан, соединение кое се наоѓа во карфиолот, игра клучна улога во нормализирање на крвниот притисок. Покрај тоа, помага во зајакнување на theидовите на крвните садови и спречува кардиоваскуларни болести.

Ги зајакнува коските

Карфиолот е невообичаено богат со витамин К, кој е одговорен за јачината на коските, го подобрува згрутчувањето на крвта и ја инхибира калцификацијата на крвните садови, што ги прави поеластични.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Еден дел од карфиол содржи дневна потреба за витамин Ц (неколку пати повеќе отколку кај агрумите), што ја зголемува отпорноста на организмот кон вируси, спречува развој на воспалителни процеси и стимулира антитела.

Забрзува губење на тежината

Карфиолот, како и целиот зеленчук, претежно се состои од јаглехидрати. Сепак, таа е една од омилените јадења на нутриционистите поради ниската калорична содржина и големата содржина на растителни влакна и витамини. Тоа е одлична алтернатива за компири, ориз и тестенини.

Како да се подготви карфиол?

Едноставно динстајте ја карфиолот и додадете малку црн пипер и лажица маслиново масло. Со минимум напор, ќе добиете вкусен, хранлив оброк со многу помалку калории отколку, на пример, компири. Таквото јадење може да биде одлична вечера, бидејќи карфиолот има низок гликемиски индекс, така што нема да предизвика скокови на шеќер во крвта.

Карфиолот може да се користи како основа за пица! За да го направите ова, направете пире од карфиол, додадете јајце и малку сол, формирајте “тесто” и печете 6-8 минути. После тоа, раширете го полнењето и печете уште 20 минути. Ова е одлична здрава алтернатива на вашето омилено нездраво лекување.

ФОТО: Pixabay
Извор: vesti-online.com

Прочитај повеќе...

Храна

Намирници за јадење и пиење на кои пишува дека се диетални, но всушност не се, еве повеќе детали..

Објавено пред

на

Само затоа што на храната пишува дека се диетални, не значи секогаш дека се и такви. Таквата храна не гарантира дека ако ја консумирате, ќе ја постигнете целта. Ако се обидувате да изгубите тежина, веројатно, со голема количина нејасни информации, ќе се чувствувате прилично збунето, пишува Eat This Not That.

Не е невообичаено таквата храна да содржи дополнителни состојки кои можат да ви го отежнат слабеењето.

Диетен јогурт
Диететскиот јогурт е многу популарна храна кај оние кои сакаат да го намалат внесот на калории. Звучи добро во теорија затоа што диеталниот јогурт содржи помалку калории, маснотии и шеќер од обичните. Сепак, диеталните јогурти честопати се повеќе обработени и имаат повеќе вештачки состојки.

Маснотиите, кои се малку во исхраната, се корисни хранливи состојки кога се консумираат умерено и ни помага да се чувствуваме сити подолго. Ако сакате јогурт, подобро е да користите обичен отколку диетален.

Зелен чај
Зелениот чај често се нарекува волшебен пијалок за слабеење. Иако има многу здравствени придобивки, истражувањата покажаа дека има минимално влијание врз слабеењето. Не е штетно да пиете чаша зелен чај секој ден, но сигурно е дека нема да бидете потенок од зелениот чај.

Бисквити од ориз
Бисквитите од ориз, кои често се нарекуваат „стиропор“, имаат многу малку калории, но и многу малку хранливи материи. Сосема е сигурно дека ќе ви требаат многу од овие закуски за да се чувствувате сити, а со тоа да ја побиете нивната намера да ослабат.

Диетални газирани пијалоци
Ако сте зависник од газирани пијалоци, можеби ви изгледа добра идеја да пиете диетални верзии од нив, наместо обични. Сепак, некои истражувања покажуваат дека пијалоците со вештачки засладувачи можат да ја зголемат желбата за шеќер и да доведат до зголемување на телесната тежина.

Нискокалоричен сладолед
Иако се рекламираат како поздрава опција, нискокалоричните сладоледи не се баш толку здрави. Ако имаат помалку шеќер, веројатно содржат повеќе заситени масти. Ако содржат помалку маснотии, веројатно имаат повеќе шеќер.

Плус, кога јадете сладокалоричен сладолед, полесно ќе се оправдате ако јадете премногу од тоа. Кога тоа ќе се случи, можно е да внесете повеќе калории отколку што би содржела една топка.

Протеински шипки
Протеинските шипки исто така изгледаат здрави и практични, за жал повеќето од нив имаат многу калории, маснотии и дополнителни шеќери, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Ако веќе купувате протеински шипки, оставете ги да имаат што повеќе природни состојки, но не ги јадете ниту секој ден.

Прочитај повеќе...

Храна

Која количина на „црвено месо“ е здраво за вашиот организам

Објавено пред

на

Прашањето колку е здраво црвеното месо за нашето тело е постојано актуелно, а одговорите честопати се разликуваат од експерт до експерт.
Иако има многу позитивни ефекти врз нашето здравје и е извор на некои основни хранливи состојки, црвеното месо е исто така поврзано со болести на срцето и крвните садови, како и рак на дебелото црево.

Она што е важно да се знае е што точно се смета за црвено месо. Според NHS, тоа е секое месо што е црвено пред подготовката: говедско, јагнешко, овчо месо, свинско месо, телешко месо, но исто така и патка и коњ и живина, додека живината, како пилешко, мисирка и гуска, како и месото од други птици, но и зајак, класифициран како бело месо.

Преработеното месо, како што се колбаси, сланина, шунка и разни салами, вклучувајќи ги и оние направени од пилешко и мисирка, честопати се нарекуваат нездрави поради додавање сол и разни конзерванси.

Дали е црвеното месо навистина нездраво?
– Богато е со протеини и е потребно за урамнотежена исхрана, со цел телото да произведе доволно аминокиселини – вели нутриционистката д-р essесика Бартлет за Метро.

Таа додава дека аминокиселините се клучни за градење и „санирање“ на мускулите и коските поради производството на хормони и ензими, па може да се каже дека црвеното месо на најосновно ниво му дава на организмот енергија, па затоа и не е добра целосно да се елиминира од исхраната.

– Сепак, има и друга храна што содржи протеини, како што се тофу, јајца или наут – објаснува таа, па во тој случај месото може да се замени со овие прехранбени производи.

– Пожелно е повремено да се јаде квалитетно свежо црвено месо поради протеини, минерали и витамини, како што се железо, цинк и витамини од групата Б – додава Бартлет, иако истражувањата го поврзаа неговиот висок внес со покачени нивоа на холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања и рак на дебелото црево.

Тековните истражувања, вели таа, покажуваат дека тие се предизвикани од природните хемикалии што ги има во него, така што во големи количини може да бидат штетни.

Колку црвено месо можеме да јадеме неделно?
Светскиот фонд за истражување на рак (WCRF) советува возрасни со многу малку или без преработено месо и 350 до 500 грама варено црвено месо неделно, додека британските упатства покажуваат дека дневниот внес е максимум 70 грама.

Нутриционистите затоа се согласуваат дека црвеното месо треба да се замени со растителни опции што е можно повеќе, со цел да се подобри здравјето на варењето и да се намали ризикот од болести.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогнозаПред 2 минути

Попоски најавува невреме после есктремно топлиот бран кој ја зафати државата, ова се најновите детали

Екстремно топлото време ќе се задржи уште утре кога максималните дневни температури ќе се искачуваат во интервалот од 34 до...

КичевоПред 23 минути

„ОО Црвен крст“ и „Службата за трансфузиона медицина“ од Кичево организираат „Крводарителска акција“ – Да бидеме хумани!

Почитувани, на ден 06.08.2021 година – петок, кичевската „Општинска организација на Црвен крст“ во соработка со „Службата за Трансфузиона Медицина“...

МакедонијаПред 2 часа

МВР казни 28 возачи кои немале атест на вградени фолии на стаклата од автомобилите

Министерството за внатрешни работи соопшти дека во периодот од 26 јули до 1 август спровело засилена контрола за санкционирање возила...

ТехнологијаПред 2 часа

Гигантот „Амазон“ под закана за голема казна, поради како што велат – прекршување на законите за приватност од ЕУ

Амазон се соочува со рекордна казна од 746 милиони евра (околу 887 милиони долари) откако регулаторното тело за заштита на...

ХороскопПред 15 часа

Хороскоп за денес (4 август) среда

ОВЕН  Некои од вас денес повторно ќе бидат во контакт со личност од минатото. Ако таа личност е некој што...

Здравје и убавинаПред 19 часа

Активности кои се препорачуваат за зачувување на младоста врз мозокот

Добрата загатка поттикнува гама активност во мозокот, што е одлично за креативност и одржување на мозокот млад. Исто така, читањето...

КичевоПред 19 часа

Настап на Balter во Република 96250

Овaa сабота за прв пат во Република 96250 познатиот Rock & Roll бенд Balter. Бидете тука и уживајте во прекрасниот амбиент...

МузикаПред 20 часа

Концерт во живо на најпопуларното музичко дуо – „Куку Леле“ на кичевскиот подиум во „La Casa“ ресторан & бар

Легендарните Роберт и Панки, најпопуларното музичко дуо познати како „Куку Леле“ кој децении ја забавува македонската публика, после подолго време доаѓаат во...

КичевоПред 23 часа

с. Србјани – кичевско: Вчера била опожарена нискостеблеста вегетација

Вчера на ден 02.08.2021 година околу 12 часот, во ОВР Кичево пријавен е пожар кај месноста ,,Бели воденици,“, атар на...

МакедонијаПред 1 ден

Големо поскапување на дизелот од ноќеска, ова се новите цени

Дизелот од ноќеска на полноќ поскапува за 3,5 денари за литар, Екстра лесното масло за домаќинство за 1,5 денари, а...

НАЈЧИТАНИ