Здравје и убавина
Десет намирници за спас од болки за вашето грло

Болката во грлото е чест и непријатен здравствен проблем во постудените денови. Најчестите причини се вируси или бактерии, но иритациите на грлото исто така може да бидат предизвикани од пушење, сув воздух или алергии.
Многу е важно да се знае дека во повеќето случаи причината најверојатно е вирус, како и дека антибиотиците не се корисни во такви инфекции. Можете самостојно да го излекувате воспалението придружено со печење при голтање, црвенило и суво грло.
Да се вратиме на храната што можеби не ви е на ум, но е многу важна во случај на инфекција, и мора да внимавате да јадете квалитетна храна која нема да ви предизвикува болка секој пат кога ќе проголтате.
– Храната богата со хранливи материи е најдобрата помош – советува д -р Синтија Ли.
Ако можете да го отворите апетитот, обидете се да вклучите што е можно повеќе храна богата со хранливи материи во вашето мени. Се разбира, ако станува збор за вирус, не можете да направите многу друго освен да чекате да помине и да пиете многу вода. Сега кога ќе се каже, храната што ја јадете дефинитивно може да го забрза заздравувањето.
Супа
Пилешка супа нуди антиинфламаторни својства кои ги ублажуваат симптомите на настинка, тврдат научниците. Дополнителните истражувања потврдија дека аромата, зачините и температурата на супата можат да ги исчистат дишните патишта кои предизвикуваат најголем број проблеми.
Д -р Гејл ван Дипен вели дека е важно да го зголемите внесот на течности доколку сте настинати. Кога сте болни, вашето тело треба да надомести изгубена течност, а жешката супа го прави токму тоа.
Иако науката не може да идентификува кои состојки во супата помагаат во борбата против настинката, најверојатно станува збор за нивна комбинација. Повеќето супи содржат храна која е полна со хранливи материи – влакна, витамин Ц и антиоксиданси кои го зајакнуваат имунолошкиот систем за полесно да се борат против симптомите на настинка.
Мед
Медот е главниот лек од античко време, и тоа од многу добра причина.
– Современата наука покажа дека медот е многу добар кога н are напаѓаат разни инфекции, бактериски и вирусни, како и болки во грлото – вели др. Ли.
Важно е да не претерувате, бидејќи премногу шеќер може да го ослабне имунолошкиот систем.
Јогурт
Според научниците во European Journal of Nutrition, секојдневното консумирање јогурт може да го зајакне имунитетот бидејќи содржи бактериски култури на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Покрај тоа, тој нуди добри количини на калциум, витамини Б и Д, како и други хранливи материи кои делуваат на имунолошкиот систем. Протеините и здравите масти помагаат и во борбата против вирусите и бактериите. Покрај тоа, ладната и нежна текстура на јогурт ќе биде многу полесно да се проголта ако имате болки во грлото.
Јајца
Јајцата имаат многу неутрална текстура и ако ги подготвите како пржени јајца, нема да ви пречат при голтање. Д -р Ли смета дека поради минералите како цинк, железо, селен и витамини Д и Б, тие помагаат во борбата против инфекциите кои предизвикуваат болки во грлото.
Пире
Оставете ја кората кога готвите компири бидејќи е извор на магнезиум, витамин Ц и антиоксиданси, кои се одлични за силен имунитет. Не јадете пире кога е жешко бидејќи може дополнително да го иритира грлото.
Смути
Одличен пијалок ако сакате да внесете многу здрави состојки во неколку голтки, и секако дека нема да ви ја зголеми болката при голтање. Користете ке ka, целер, бобинки кои не содржат шеќер и се полни со антиоксиданси.
Наместо сок од портокал, користете го целиот затоа што е полн со витамин Ц и влакна. Лекарите ги советуваат луѓето кои имаат болки во грлото околу 3000 милиграми витамин Ц дневно, со цел имунитетот да закрепне што е можно поскоро.
Слатко
Д -р Ли вели дека е добра опција кога имате болки во грлото и сакате нешто слатко. Меѓутоа, бидејќи содржи многу шеќер, бидете внимателни бидејќи шеќерот го попречува дејството на имунолошкиот систем, кој исто така учествува во обновените ткива.
Ѓумбир
Благодарение на антиинфламаторните својства, ѓумбирот може да помогне при болки во зглобовите и мускулите, бидејќи делува како аналгетик. Некои неодамнешни студии дури тврдат дека може да ги ублажи симптомите на артритис.
Во случај на респираторни проблеми, алергии, настинки или кашлање, ѓумбирот може да биде корисен за подобрување на проодноста, олеснување на симптомите со стимулирање на мукозните мембрани.
Направете чај од ѓумбир за инхалација. Одлично е да се комбинира со мед за да се удвои антиинфламаторниот ефект. Ако вашиот стомак е иритиран поради прекумерна секреција на слуз и чувствувате гадење, ѓумбирот е најдобриот лек и во оваа ситуација.
Овесна каша
Ова е една од најдобрите намирници што можете да ја јадете ако имате болки во грлото, а бидејќи е храна со деликатна текстура, тоа е само дополнителна погодност. Богат е со магнезиум, цинк и антиоксиданси кои ќе го започнат процесот на детоксикација и ќе ги исфрлат штетните материи од телото.
Здравје и убавина
Што сѐ знаеме за Јаболковиот оцет?

Јаболковиот оцет е популарен меѓу луѓето кои се стремат кон здрав животен стил, но привлекува внимание и кај научниците поради неговите потенцијални здравствени придобивки. Во последно време, многумина почнаа да го пијат оцетот на празен стомак пред појадок, што всушност не е најздравата практика.
Истражувањата од последниве години покажуваат дека јаболковиот оцет е најделотворен кога се консумира пред оброк, но во попладневните часови. Раствор од оцет и вода може да помогне за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, поддржува слабеење и ја подобрува апсорпцијата на железо.
Се препорачува дневна количина од 20 мл јаболков оцет разреден со вода, но важно е ова да се пие непосредно пред јадење. На тој начин може да се постигнат следниве ефекти:
- Стабилизација на шеќерот во крвта – Истражување од 2013 година покажа дека оцетната киселина го успорува разградувањето на јаглехидратите, што е корисно за луѓето со дијабетес тип 2. Друго истражување од 2011 година покажало дека помага и кај дијабетес тип 1.
- Поддршка во намалување на тежината – Јаболковиот оцет го зголемува чувството на ситост, а најдобри резултати се постигнуваат кога се користи оцет со повисока концентрација на оцетна киселина.
- Подобрување на апсорпцијата на железо – Студија од 2002 година утврдила дека оцетот ја подобрува способноста на телото да апсорбира железо преку цревата.
Најдобро е оцетот да се консумира пред ручек или рана вечера. Пиењето на празен стомак, особено наутро, не се препорачува, бидејќи може да предизвика несакани појави како горушица, болки во желудникот или лошо варење. Ова посебно важи за луѓе со проблеми со дигестивниот систем.
Здравје и убавина
Само со „20 минути возење“ велосипед секој ден, се подобрува целокупното здравје кај човекот

За некои, велосипедот е средство за рекреација, за некого превозно средство и не е редок случај тоа да е и двете работи. Многу е пишувано за придобивките од велосипедизмот, но вреди да се повторат за оваа активност, што меѓу другото, го радува вашиот паричник.
Тоа е активност што е најлесно да се вклопи во секојдневниот живот, затоа што велосипедот, покрај средство за рекреација, е и превозно средство што лесно ќе ве одведе од точката А до точката Б, истовремено избегнувајќи стоење во колони.
Покрај тоа, вашиот имунолошки систем, како и срцето, мозокот и мускулите ќе ви бидат благодарни за овој вид активност, бидејќи возењето велосипед има позитивно влијание на секоја од нив. На крајот на денот, вашето тело ќе ви биде благодарно, бидејќи благодарение на возењето велосипед, полесно ќе заспиете.
Калории
Возењето велосипед со околу 20 километри на час согорува 563 калории за 60 минути.
Во исто време, недоволната физичка активност го зголемува ризикот од смрт, поради што Светската здравствена организација препорачува возрасните на возраст од 18 до 64 години да имаат најмалку 150 минути умерена физичка активност неделно за да останат здрави.
И при постигнување на оваа цел, идеален партнер може да биде вашиот велосипед. Потребни се околу 20 минути возење на ден за да ја постигнете целта.
Вклопете го велосипедот во секојдневниот живот
Покрај тоа што помага да се држат голем број здравствени проблеми далеку од вас, возењето велосипед е забавна активност што можете лесно да ја вметнете во вашата дневна рутина. Нека велосипедот стане ваше превозно средство за да одите до продавница или да работите.
Возењето велосипед, со текот на времето, ќе има позитивен ефект врз вашата координација и ќе ја подобри циркулацијата, така што резултатот ќе биде побрзо закрепнување на вашето тело.
Покрај тоа, со текот на времето, ќе има зајакнување на мускулите на долниот дел од телото и подобра подвижност на одредени зглобови. Ова значи дека ова може да биде одлична вежба за луѓе кои имаат проблеми со зглобовите и артритис.
Вие нема да се откажете толку брзо
Иако е можно вие самите некогаш да започнете физичка активност и да се откажете многу брзо, возењето велосипед не е една од таквите активности.
Луѓето кои вклучуваат велосипедизам во нивниот секојдневен живот, честопати се посветени на повеќе активности отколку оние кои почнуваат да вежбаат во теретана. За разлика од другите форми на вежбање, повеќето луѓе кои возат велосипед остануваат верни на тоа цел живот.
Возењето велосипед не ги оптеретува колената како што се прави после некое време премногу трчање или пешачење, а од друга страна не бара многу опрема како што е случај со други активности.
Затоа, следниот пат кога ќе заглавите во преполн град, додека седите зад воланот, добро размислете како еден велосипед може да ви го олесни денот и да го подобри вашето здравје.
Здравје и убавина
Вниманието во храната во борбата против заморот е многу битна за човековиот организам

Кога ќе забележите дека повеќе денови по ред сте поуморни од вообичаено, физички или ментално, треба веднаш да реагирате и да се потрудите порано да заспиете и во текот на ноќта да спиете барем седум часа, редовно да вежбате и да практикувате техники за опуштање кои најмногу ви одговараат.
Многу е важно секако и како се храните – доколку не внесувате доволно неопходно хранливи материи, логично е дека ќе бидете уморни.
Обрнете внимане на големината на оброците – обилните оброци богати со масти го заморуваат организмот. Енергијата се пренасочува кон варењето и правењето залихи.
Од друга страна, недоволното внесување храна исто така го заморува организмот и за кратко време доведува до исцрпување на резервните витамини и минерали во телото.
Исто така е важно да не се прескокнуваат оброците (особено појадокот) и секојдневно да се зема оброкот во исто време.
Извор: денар.мк
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (24 јуни)
-
Хороскоп18 часа
Хороскоп за среда (24 јуни)
-
Магазин1 ден
Најбрз домашен сладолед со само една состојка
-
Магазин1 ден
Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!
-
Спорт17 часа
Бенфика приреди вистинска сензација, Баерн беше поразен, но со втората позиција продолжува понатаму
-
Автомобили1 ден
Toyota го претстави првиот електрифициран Land Cruiser во Европа
-
На денешен ден17 часа
Времеплов: На денешен ден – 25 јуни
-
Lifestyle5 часа
Дали навистина треба да се плашиме од семките од лубеница? Еве што се случува кога ќе ги проголтате