Lifestyle
Доаѓа пеколот, подгответе се: Научниците објавија водич за преживување на климатска катастрофа

Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.
Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш рече дека новиот голем извештај за климатските промени е „прирачник за опстанок на човештвото“.
Чистата енергија и технологијата може да се искористат за да се избегне катастрофа, се вели во извештајот.
Но, на состанокот во Швајцарија околу финансирањето, климатолозите предупредија дека глобалната температурна граница најверојатно ќе биде прекршена. нивниот извештај се заснова на тоа колку брзо потрошувачката на фосилни горива може да ги влоши ефектите од климатските промени. Гутереш рече дека сите земји треба да излезат со планови за нулта емисија на јаглерод во следната деценија. Ова, додаде тој, треба брзо да ја намали емисијата на стакленички гасови во земјината атмосфера.
„Прозорецот на можности да се обезбеди одржливо место за иднината на сите брзо се затвора“, се вели во извештајот.
Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.
Во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени – научното тело кое ги советува ОН за зголемувањето на температурите – се согласи дека сите влади во светот мора да учествуваат во оваа мисија.
Најновата студија заклучува дека од 2018 година се забележани неколку причини за климатските промени и се наведува дека тие имаат значително влијание врз светот денес, но и дека ќе се влоши.
До 2100 година, екстремните поплави во крајбрежната зона кои се случуваа еднаш во 100 години ќе станат редовни годишни појави.
Концентрацијата на CO2 во атмосферата моментално е најголема во последните два милиони години. Светот сега е потопол од кога било во последните 125.000 години. А до крајот на оваа деценија ќе биде уште потопло.
„Ако прескокнеме 1,5 и дојдеме до скок од 1,6 степени Целзиусови, тоа сепак ќе биде многу подобро отколку да кажеме дека е доцна и дека сме проклети и не вреди повеќе да се обидуваме“, рече д-р Фридерике Ото од Кралскиот колеџ, која е една од нив. на авторите на овој извештај.
„Мислам дека овој извештај многу, многу јасно покажува колку е потребно за да се победи“, рече таа.
Истражувањата покажаа дека емисиите на CO2 од инфраструктурата на фосилните горива ќе ги зголемат емисиите на јаглерод и ќе го уништат таканаречениот буџет, односно целната количина што може да се поднесе.
Истражувањето не го спомнува експлицитно проектот Willow во САД или рудникот за јаглен Cumbia во Велика Британија, но научниците не се сомневаат во нивното влијание.
„Не постои краен датум (за фосилните горива), но јасно е дека инфраструктурата за фосилни горива што веќе ја имаме ќе оди преку тој јаглероден буџет“, д-р Оливер Геден од германскиот институт за меѓународни и безбедносни прашања и член на Водечкиот тим за пишување изјави за извештаите на Би-Би-Си.
„Преостанатиот јаглероден буџет за отворање на нова инфраструктура за фосилни горива секако не е компатибилен со целта од 1,5 степени Целзиусови“, додаде тој.
Документот силно тврди дека над 1,5 степени Целзиусови нема да биде крај на светот бидејќи ова може да биде само „привремено надминување“.
Авторите велат дека се оптимисти дека драматичните промени може да се постигнат брзо, што укажува на огромен пад на цената на сончевата и енергијата на ветерот.
Тие, исто така, тврдат дека промените во исхраната предизвикани од потрошувачите, отпадот од храна и преминот кон транспорт со ниска содржина на јаглерод може да постигнат значително намалување на емисиите од многу сектори.
Но, извештајот, исто така, потврдува дека покрај постигнувањето на „нето нула емисии“ што е можно поскоро, ќе биде потребна и голема употреба на технологија за отстранување на јаглерод. Научниците велат дека ова е реален план да се врати температурата на Земјата под контрола и да се задржи загревањето под 1,5 степени Целзиусови.
Некои набљудувачи се сомневаат во тоа, имајќи предвид дека овие технологии се недокажани.
„Знаеме што треба да се случи, но делот за отстранување на јаглеродот и идејата за зафаќање и складирање на јаглерод е огромно одвлекување на вниманието“, рече Лили Фур, од Центарот за меѓународно еколошко право, која присуствуваше на сесијата за одобрување на извештајот.
„Но, мислам дека застапниците на овие технологии ќе го свртат тоа и ќе кажат дека ова е огромен повик да се инвестира во декарбонизација.
Одговарајќи на повикот од извештајот за поитна акција, генералниот секретар на ОН побара од земјите да ги опишат своите планови за „нето нула“ во рок од една деценија.
„Лидерите на развиените земји мора да се обврзат да достигнат „нето нула“ што е можно поблиску до 2040 година, граница што секој треба да ја почитува“, се вели во соопштението на Гутереш. Тој, исто така, ги повика земјите како Индија и Кина кои најавија планови за „нето нула“ за периодот по 2050 година, да се обидат да ги унапредат за една деценија.
Десет чекори за спас на човештвото
1. Затворање на електрани на јаглен
2. Инвестирање во чиста енергија
3. Декарбонизација на згради
4. Декарбонизација на цемент, челик и пластика
5. Премин кон електрични возила
6. Зголемување на градскиот превоз, велосипедскиот превоз и пешачењето
7. Декарбонизација на воздушниот и бродскиот сообраќај
8. Запирање на уништувањето на шумите и обновување на деградираното земјиште
9. Намалување на загубите на храна и подобрување на земјоделството
10. Зголемување на исхраната на зеленчук и намалување на исхраната на месо
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Хроника8 часа
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (5 октомври)
-
Хороскоп23 часа
Хороскоп за понеделник (6 октомври)
-
Кичево10 часа
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Временска прогноза1 ден
Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег
-
Македонија5 часа
Од вечерва горивата со намалена цена за литар