Lifestyle
Доаѓа пеколот, подгответе се: Научниците објавија водич за преживување на климатска катастрофа
Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.
Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш рече дека новиот голем извештај за климатските промени е „прирачник за опстанок на човештвото“.
Чистата енергија и технологијата може да се искористат за да се избегне катастрофа, се вели во извештајот.
Но, на состанокот во Швајцарија околу финансирањето, климатолозите предупредија дека глобалната температурна граница најверојатно ќе биде прекршена. нивниот извештај се заснова на тоа колку брзо потрошувачката на фосилни горива може да ги влоши ефектите од климатските промени. Гутереш рече дека сите земји треба да излезат со планови за нулта емисија на јаглерод во следната деценија. Ова, додаде тој, треба брзо да ја намали емисијата на стакленички гасови во земјината атмосфера.
„Прозорецот на можности да се обезбеди одржливо место за иднината на сите брзо се затвора“, се вели во извештајот.
Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.
Во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени – научното тело кое ги советува ОН за зголемувањето на температурите – се согласи дека сите влади во светот мора да учествуваат во оваа мисија.
Најновата студија заклучува дека од 2018 година се забележани неколку причини за климатските промени и се наведува дека тие имаат значително влијание врз светот денес, но и дека ќе се влоши.
До 2100 година, екстремните поплави во крајбрежната зона кои се случуваа еднаш во 100 години ќе станат редовни годишни појави.
Концентрацијата на CO2 во атмосферата моментално е најголема во последните два милиони години. Светот сега е потопол од кога било во последните 125.000 години. А до крајот на оваа деценија ќе биде уште потопло.
„Ако прескокнеме 1,5 и дојдеме до скок од 1,6 степени Целзиусови, тоа сепак ќе биде многу подобро отколку да кажеме дека е доцна и дека сме проклети и не вреди повеќе да се обидуваме“, рече д-р Фридерике Ото од Кралскиот колеџ, која е една од нив. на авторите на овој извештај.
„Мислам дека овој извештај многу, многу јасно покажува колку е потребно за да се победи“, рече таа.
Истражувањата покажаа дека емисиите на CO2 од инфраструктурата на фосилните горива ќе ги зголемат емисиите на јаглерод и ќе го уништат таканаречениот буџет, односно целната количина што може да се поднесе.
Истражувањето не го спомнува експлицитно проектот Willow во САД или рудникот за јаглен Cumbia во Велика Британија, но научниците не се сомневаат во нивното влијание.
„Не постои краен датум (за фосилните горива), но јасно е дека инфраструктурата за фосилни горива што веќе ја имаме ќе оди преку тој јаглероден буџет“, д-р Оливер Геден од германскиот институт за меѓународни и безбедносни прашања и член на Водечкиот тим за пишување изјави за извештаите на Би-Би-Си.
„Преостанатиот јаглероден буџет за отворање на нова инфраструктура за фосилни горива секако не е компатибилен со целта од 1,5 степени Целзиусови“, додаде тој.
Документот силно тврди дека над 1,5 степени Целзиусови нема да биде крај на светот бидејќи ова може да биде само „привремено надминување“.
Авторите велат дека се оптимисти дека драматичните промени може да се постигнат брзо, што укажува на огромен пад на цената на сончевата и енергијата на ветерот.
Тие, исто така, тврдат дека промените во исхраната предизвикани од потрошувачите, отпадот од храна и преминот кон транспорт со ниска содржина на јаглерод може да постигнат значително намалување на емисиите од многу сектори.
Но, извештајот, исто така, потврдува дека покрај постигнувањето на „нето нула емисии“ што е можно поскоро, ќе биде потребна и голема употреба на технологија за отстранување на јаглерод. Научниците велат дека ова е реален план да се врати температурата на Земјата под контрола и да се задржи загревањето под 1,5 степени Целзиусови.
Некои набљудувачи се сомневаат во тоа, имајќи предвид дека овие технологии се недокажани.
„Знаеме што треба да се случи, но делот за отстранување на јаглеродот и идејата за зафаќање и складирање на јаглерод е огромно одвлекување на вниманието“, рече Лили Фур, од Центарот за меѓународно еколошко право, која присуствуваше на сесијата за одобрување на извештајот.
„Но, мислам дека застапниците на овие технологии ќе го свртат тоа и ќе кажат дека ова е огромен повик да се инвестира во декарбонизација.
Одговарајќи на повикот од извештајот за поитна акција, генералниот секретар на ОН побара од земјите да ги опишат своите планови за „нето нула“ во рок од една деценија.
„Лидерите на развиените земји мора да се обврзат да достигнат „нето нула“ што е можно поблиску до 2040 година, граница што секој треба да ја почитува“, се вели во соопштението на Гутереш. Тој, исто така, ги повика земјите како Индија и Кина кои најавија планови за „нето нула“ за периодот по 2050 година, да се обидат да ги унапредат за една деценија.
Десет чекори за спас на човештвото
1. Затворање на електрани на јаглен
2. Инвестирање во чиста енергија
3. Декарбонизација на згради
4. Декарбонизација на цемент, челик и пластика
5. Премин кон електрични возила
6. Зголемување на градскиот превоз, велосипедскиот превоз и пешачењето
7. Декарбонизација на воздушниот и бродскиот сообраќај
8. Запирање на уништувањето на шумите и обновување на деградираното земјиште
9. Намалување на загубите на храна и подобрување на земјоделството
10. Зголемување на исхраната на зеленчук и намалување на исхраната на месо
Lifestyle
Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете
Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.
Зошто е важна рамнотежата?
Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.
- Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
„Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“
Како беше спроведена студијата?
Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:
- На двете нозе со отворени и затворени очи
- На доминантна и недоминантна нога со отворени очи
Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.
Што покажуваат резултатите?
- Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
- Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
- Д-р Кауфман објаснува:
„Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“
Други откритија од студијата
- Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
- Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.
Како да ја подобрите рамнотежата?
Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:
- Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
- Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
- Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.
Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“
Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.
Извор: 24hours
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
-
Фчерашни новости1 ден
Хороскоп за петок (22 ноември)
-
Кичево1 ден
Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи
-
Временска прогноза8 часа
Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести
-
Хороскоп4 часа
Хороскоп за сабота (23 ноември)
-
Временска прогноза18 часа
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Спорт1 ден
Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела
-
Култура2 дена
Денеска е Св.Архангел Михаил, на помош празникот на војводата на сите ангели!
-
Временска прогноза1 ден
Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации