Lifestyle
Доаѓа пеколот, подгответе се: Научниците објавија водич за преживување на климатска катастрофа
Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.
Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш рече дека новиот голем извештај за климатските промени е „прирачник за опстанок на човештвото“.
Чистата енергија и технологијата може да се искористат за да се избегне катастрофа, се вели во извештајот.
Но, на состанокот во Швајцарија околу финансирањето, климатолозите предупредија дека глобалната температурна граница најверојатно ќе биде прекршена. нивниот извештај се заснова на тоа колку брзо потрошувачката на фосилни горива може да ги влоши ефектите од климатските промени. Гутереш рече дека сите земји треба да излезат со планови за нулта емисија на јаглерод во следната деценија. Ова, додаде тој, треба брзо да ја намали емисијата на стакленички гасови во земјината атмосфера.
„Прозорецот на можности да се обезбеди одржливо место за иднината на сите брзо се затвора“, се вели во извештајот.
Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.
Во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени – научното тело кое ги советува ОН за зголемувањето на температурите – се согласи дека сите влади во светот мора да учествуваат во оваа мисија.
Најновата студија заклучува дека од 2018 година се забележани неколку причини за климатските промени и се наведува дека тие имаат значително влијание врз светот денес, но и дека ќе се влоши.
До 2100 година, екстремните поплави во крајбрежната зона кои се случуваа еднаш во 100 години ќе станат редовни годишни појави.
Концентрацијата на CO2 во атмосферата моментално е најголема во последните два милиони години. Светот сега е потопол од кога било во последните 125.000 години. А до крајот на оваа деценија ќе биде уште потопло.
„Ако прескокнеме 1,5 и дојдеме до скок од 1,6 степени Целзиусови, тоа сепак ќе биде многу подобро отколку да кажеме дека е доцна и дека сме проклети и не вреди повеќе да се обидуваме“, рече д-р Фридерике Ото од Кралскиот колеџ, која е една од нив. на авторите на овој извештај.
„Мислам дека овој извештај многу, многу јасно покажува колку е потребно за да се победи“, рече таа.
Истражувањата покажаа дека емисиите на CO2 од инфраструктурата на фосилните горива ќе ги зголемат емисиите на јаглерод и ќе го уништат таканаречениот буџет, односно целната количина што може да се поднесе.
Истражувањето не го спомнува експлицитно проектот Willow во САД или рудникот за јаглен Cumbia во Велика Британија, но научниците не се сомневаат во нивното влијание.
„Не постои краен датум (за фосилните горива), но јасно е дека инфраструктурата за фосилни горива што веќе ја имаме ќе оди преку тој јаглероден буџет“, д-р Оливер Геден од германскиот институт за меѓународни и безбедносни прашања и член на Водечкиот тим за пишување изјави за извештаите на Би-Би-Си.
„Преостанатиот јаглероден буџет за отворање на нова инфраструктура за фосилни горива секако не е компатибилен со целта од 1,5 степени Целзиусови“, додаде тој.
Документот силно тврди дека над 1,5 степени Целзиусови нема да биде крај на светот бидејќи ова може да биде само „привремено надминување“.
Авторите велат дека се оптимисти дека драматичните промени може да се постигнат брзо, што укажува на огромен пад на цената на сончевата и енергијата на ветерот.
Тие, исто така, тврдат дека промените во исхраната предизвикани од потрошувачите, отпадот од храна и преминот кон транспорт со ниска содржина на јаглерод може да постигнат значително намалување на емисиите од многу сектори.
Но, извештајот, исто така, потврдува дека покрај постигнувањето на „нето нула емисии“ што е можно поскоро, ќе биде потребна и голема употреба на технологија за отстранување на јаглерод. Научниците велат дека ова е реален план да се врати температурата на Земјата под контрола и да се задржи загревањето под 1,5 степени Целзиусови.
Некои набљудувачи се сомневаат во тоа, имајќи предвид дека овие технологии се недокажани.
„Знаеме што треба да се случи, но делот за отстранување на јаглеродот и идејата за зафаќање и складирање на јаглерод е огромно одвлекување на вниманието“, рече Лили Фур, од Центарот за меѓународно еколошко право, која присуствуваше на сесијата за одобрување на извештајот.
„Но, мислам дека застапниците на овие технологии ќе го свртат тоа и ќе кажат дека ова е огромен повик да се инвестира во декарбонизација.
Одговарајќи на повикот од извештајот за поитна акција, генералниот секретар на ОН побара од земјите да ги опишат своите планови за „нето нула“ во рок од една деценија.
„Лидерите на развиените земји мора да се обврзат да достигнат „нето нула“ што е можно поблиску до 2040 година, граница што секој треба да ја почитува“, се вели во соопштението на Гутереш. Тој, исто така, ги повика земјите како Индија и Кина кои најавија планови за „нето нула“ за периодот по 2050 година, да се обидат да ги унапредат за една деценија.
Десет чекори за спас на човештвото
1. Затворање на електрани на јаглен
2. Инвестирање во чиста енергија
3. Декарбонизација на згради
4. Декарбонизација на цемент, челик и пластика
5. Премин кон електрични возила
6. Зголемување на градскиот превоз, велосипедскиот превоз и пешачењето
7. Декарбонизација на воздушниот и бродскиот сообраќај
8. Запирање на уништувањето на шумите и обновување на деградираното земјиште
9. Намалување на загубите на храна и подобрување на земјоделството
10. Зголемување на исхраната на зеленчук и намалување на исхраната на месо
Lifestyle
Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата
Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.
Состојки
- 2 dl сок од јаболко
- Еден прстен од портокал
- Цимет
- Каранфилче
- Морско оревче
- 0,1–0,2 dl џин (по желба)
- Шеќер или мед (по вкус)
Подготовка
- Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
- По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
- На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.
Совет:
Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.
Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!
Извор: Informer
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
-
Временска прогноза22 часа
Попоски од вечерва најавува снежни врнежи во нашиот регион, како и на Балканот
-
Хороскоп9 часа
Хороскоп за понеделник (23 декември)
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (22 декември)
-
Временска прогноза2 дена
Од денес и календарски е зима, од понеделник по студено со снег и силен ветер
-
Временска прогноза9 часа
Западните и северозападните делови од Македонија утрово под продор на ладен и влажен воздух кој носи снежни врнежи
-
Автомобили23 часа
Автомобилскиот бренд Dacia продаде повеќе од пола милион примероци во Европа за 11 месеци од оваа година
-
Спорт20 часа
Масар Омерагиќ со 62 гласа и нути еден против избран за нов претседател на ФФМ
-
Магазин20 часа
Живот на Месечината? Јапонија работи на лунарно живеалиште со вештачка гравитација