Следете не

Lifestyle

Доаѓа пеколот, подгответе се: Научниците објавија водич за преживување на климатска катастрофа

Објавено пред

на

Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш рече дека новиот голем извештај за климатските промени е „прирачник за опстанок на човештвото“.

Чистата енергија и технологијата може да се искористат за да се избегне катастрофа, се вели во извештајот.

Но, на состанокот во Швајцарија околу финансирањето, климатолозите предупредија дека глобалната температурна граница најверојатно ќе биде прекршена. нивниот извештај се заснова на тоа колку брзо потрошувачката на фосилни горива може да ги влоши ефектите од климатските промени. Гутереш рече дека сите земји треба да излезат со планови за нулта емисија на јаглерод во следната деценија. Ова, додаде тој, треба брзо да ја намали емисијата на стакленички гасови во земјината атмосфера.

„Прозорецот на можности да се обезбеди одржливо место за иднината на сите брзо се затвора“, се вели во извештајот.

Владите претходно се согласија да работат заедно за да се избегне пораст на глобалните температури од 1,5 Целзиусови степени. Но, оттогаш температурата веќе се зголеми за 1,1 C, а сега експертите предвидуваат дека таа ќе ја достигне границата од 1,5 степени веќе до 2030 година.

Во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени – научното тело кое ги советува ОН за зголемувањето на температурите – се согласи дека сите влади во светот мора да учествуваат во оваа мисија.

Најновата студија заклучува дека од 2018 година се забележани неколку причини за климатските промени и се наведува дека тие имаат значително влијание врз светот денес, но и дека ќе се влоши.

До 2100 година, екстремните поплави во крајбрежната зона кои се случуваа еднаш во 100 години ќе станат редовни годишни појави.

Концентрацијата на CO2 во атмосферата моментално е најголема во последните два милиони години. Светот сега е потопол од кога било во последните 125.000 години. А до крајот на оваа деценија ќе биде уште потопло.

„Ако прескокнеме 1,5 и дојдеме до скок од 1,6 степени Целзиусови, тоа сепак ќе биде многу подобро отколку да кажеме дека е доцна и дека сме проклети и не вреди повеќе да се обидуваме“, рече д-р Фридерике Ото од Кралскиот колеџ, која е една од нив. на авторите на овој извештај.

„Мислам дека овој извештај многу, многу јасно покажува колку е потребно за да се победи“, рече таа.

Истражувањата покажаа дека емисиите на CO2 од инфраструктурата на фосилните горива ќе ги зголемат емисиите на јаглерод и ќе го уништат таканаречениот буџет, односно целната количина што може да се поднесе.

Истражувањето не го спомнува експлицитно проектот Willow во САД или рудникот за јаглен Cumbia во Велика Британија, но научниците не се сомневаат во нивното влијание.

„Не постои краен датум (за фосилните горива), но јасно е дека инфраструктурата за фосилни горива што веќе ја имаме ќе оди преку тој јаглероден буџет“, д-р Оливер Геден од германскиот институт за меѓународни и безбедносни прашања и член на Водечкиот тим за пишување изјави за извештаите на Би-Би-Си.

„Преостанатиот јаглероден буџет за отворање на нова инфраструктура за фосилни горива секако не е компатибилен со целта од 1,5 степени Целзиусови“, додаде тој.

Документот силно тврди дека над 1,5 степени Целзиусови нема да биде крај на светот бидејќи ова може да биде само „привремено надминување“.

Авторите велат дека се оптимисти дека драматичните промени може да се постигнат брзо, што укажува на огромен пад на цената на сончевата и енергијата на ветерот.
Тие, исто така, тврдат дека промените во исхраната предизвикани од потрошувачите, отпадот од храна и преминот кон транспорт со ниска содржина на јаглерод може да постигнат значително намалување на емисиите од многу сектори.

Но, извештајот, исто така, потврдува дека покрај постигнувањето на „нето нула емисии“ што е можно поскоро, ќе биде потребна и голема употреба на технологија за отстранување на јаглерод. Научниците велат дека ова е реален план да се врати температурата на Земјата под контрола и да се задржи загревањето под 1,5 степени Целзиусови.

Некои набљудувачи се сомневаат во тоа, имајќи предвид дека овие технологии се недокажани.

„Знаеме што треба да се случи, но делот за отстранување на јаглеродот и идејата за зафаќање и складирање на јаглерод е огромно одвлекување на вниманието“, рече Лили Фур, од Центарот за меѓународно еколошко право, која присуствуваше на сесијата за одобрување на извештајот.

„Но, мислам дека застапниците на овие технологии ќе го свртат тоа и ќе кажат дека ова е огромен повик да се инвестира во декарбонизација.

Одговарајќи на повикот од извештајот за поитна акција, генералниот секретар на ОН побара од земјите да ги опишат своите планови за „нето нула“ во рок од една деценија.
„Лидерите на развиените земји мора да се обврзат да достигнат „нето нула“ што е можно поблиску до 2040 година, граница што секој треба да ја почитува“, се вели во соопштението на Гутереш. Тој, исто така, ги повика земјите како Индија и Кина кои најавија планови за „нето нула“ за периодот по 2050 година, да се обидат да ги унапредат за една деценија.

Десет чекори за спас на човештвото

1. Затворање на електрани на јаглен

2. Инвестирање во чиста енергија

3. Декарбонизација на згради

4. Декарбонизација на цемент, челик и пластика

5. Премин кон електрични возила

6. Зголемување на градскиот превоз, велосипедскиот превоз и пешачењето

7. Декарбонизација на воздушниот и бродскиот сообраќај

8. Запирање на уништувањето на шумите и обновување на деградираното земјиште

9. Намалување на загубите на храна и подобрување на земјоделството
10. Зголемување на исхраната на зеленчук и намалување на исхраната на месо

Lifestyle

Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Објавено пред

на

Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash
Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.

Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.

Јајцата создаваат подолго чувство на ситост

Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).

Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.

Протеините од јајцата се поквалитетни

Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.

Колку хранливи материи има во едно јајце?

Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.

Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Објавено пред

на

Фото: an_vision @ unsplash
Фото: an_vision @ unsplash

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.

Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.

Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден

Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.

Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.

Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.

Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.

Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.

Но, не претерувајте со јаболка

Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.

  • Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.

  • Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.

  • Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.

Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак

Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.

Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.

Домашна штрудла со јаболка

Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.

Состојки за филот:

  • 1 кг јаболка

  • 100 г шеќер (или по вкус)

  • 1 ванилин шеќер

  • 1 лажичка цимет

  • 100 г суво грозје (по желба)

  • 50 г мелени ореви или презла

  • Сок од половина лимон

Тесто (ако го правите домашно):

  • 250 г брашно

  • Прстофат сол

  • 1 лажица масло

  • 1 лажичка оцет

  • Околу 150 мл млака вода
    (или користете готови кори)

За премачкување:
50 г растопен путер или масло

Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.

Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.

Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.

Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода

Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.

Состојки:

  • 3 јајца

  • 150 г шеќер

  • 1 ванилин шеќер

  • 100 мл масло

  • 100 мл млеко

  • 250 г брашно

  • 1 прашок за пециво

  • Прстофат сол

  • 3 големи јаболка (рендани или исечени)

  • 1 лажичка цимет

  • Шеќер во прав за посипување

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.

Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.

Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.

Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.

Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.

Извор: 24H

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Дали треба да го исклучувате инвертер клима уредот?

Објавено пред

на

Фото: Y M @ unsplash
Фото: Y M @ unsplash

Прашањето дали треба да се исклучува инвертер клима уредот често предизвикува забуна кај многу сопственици. Можеби сте се запрашале дали е подобро да го оставите уредот да работи постојано или да го исклучите кога ја напуштате просторијата. Ова станува особено важно со оглед на сè повисоките трошоци за електрична енергија.

Инвертер клима уредите претставуваат технолошки напредок во однос на класичните модели, но нивната правилна употреба бара разбирање на принципот по кој функционираат. Во продолжение дознајте како да го користите вашиот инвертер на најекономичен, ефикасен и долговечен начин.

Како функционира инвертер клима уредот

За разлика од стандардните клима уреди кои работат по принципот „вклучи – исклучи“, инвертер моделите ја прилагодуваат брзината на компресорот според моменталните потреби. Кога температурата е далеку од посакуваната, компресорот работи со полна моќност, а кога ќе се достигне зададената температура, ја намалува брзината и ја одржува стабилно без големи флуктуации.

Овој начин на работа овозможува постојана удобност, помала потрошувачка на енергија и подолг век на траење на уредот.

Потрошувачка на електрична енергија

Современите инвертер клима уреди користат околу 1,2 kW електрична енергија кога работат со полна моќност, но откако ќе се постигне посакуваната температура, потрошувачката паѓа на 200–500 W. Оваа ефикасност овозможува заштеда до 30% во споредба со обичните клима уреди, што позитивно влијае и на сметките и на животната средина.

Дали е паметно да се исклучува климата?

Инвертер клима уредите се дизајнирани да работат континуирано. Кога често го исклучувате и повторно го вклучувате уредот, компресорот мора да работи со полна моќност за повторно да ја достигне температурата, што троши повеќе енергија и го оптоварува системот.

Ако ја напуштате просторијата само кратко, подобро е да ја зголемите или намалите поставената температура, наместо целосно да го исклучите уредот.

Кога е препорачливо да се исклучи?

Постои неколку ситуации кога е оправдано целосно исклучување:

  • Кога го напуштате домот подолг временски период (повеќе од 24 часа).

  • Во пријатни денови кога надворешната температура е блиска до собната.

  • Во текот на ноќта, кога може да се користи природното ладење од отворен прозорец.

Влијание од честото исклучување

Честото вклучување и исклучување ја зголемува потрошувачката на струја и може да доведе до абење на компресорот. Секое ново стартување бара повеќе енергија, слично како автомобил што троши повеќе гориво при палење.

Оптимални температури

За најдобра ефикасност:

  • Летно време: од 24°C до 26°C.

  • Зимно време: од 20°C до 22°C.

Разликата помеѓу внатрешната и надворешната температура не треба да биде поголема од 7°C за да се избегне непотребно оптоварување.

Економска корист и долговечност

Иако инвертер климите се поскапи при купување, долгорочните заштеди се значителни. Континуираното работење на оптимална температура може да ги намали сметките за електрична енергија за 20–30%, а правилната употреба го продолжува векот на уредот до 40%.

Практични совети

  • Наместо исклучување, користете „Sleep“ или „Eco“ режим.

  • Редовно чистете ги филтрите – валкани филтри ја намалуваат ефикасноста до 15%.

  • Комбинирајте ја климата со природно засенчување и добра изолација.

  • Размислете за паметен термостат кој автоматски ја прилагодува температурата.

Заклучок

Во повеќето ситуации, подобро е да го оставите инвертер клима уредот да работи континуирано, отколку често да го исклучувате. Така ќе заштедите енергија, ќе го продолжите животниот век на уредот и ќе одржувате пријатна температура во домот во текот на целата година.

Извор: N1

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија5 часа

Од вечерва поевтинуваат горивата, ова е новата цена за литар

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се намалуваат за 1,00 ден/лит, во однос на малопродажните цени утврдени...

Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash
Lifestyle6 часа

Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме...

Фото: Thibault Penin @ unsplash Фото: Thibault Penin @ unsplash
Магазин6 часа

Netflix подготвува изненадување за претплатниците до крајот на годината

Најавата од Netflix најмногу ќе ги израдува љубителите на видео игри. Netflix, најпопуларната стриминг платформа за филмови и серии, според...

Фото: Mishaal Zahed @ unsplash Фото: Mishaal Zahed @ unsplash
Магазин6 часа

Што всушност значи буквата „C“ на етикетата на USB-C портот?

Буквата „C“ во USB-C не значи „полнење“ или „кабел“, туку се однесува само на формата на конекторот, кој е универзален...

Фото: Kerde Severin @ unsplash Фото: Kerde Severin @ unsplash
Магазин6 часа

Како да го исчистите кешот на конзолата PlayStation 5

Ако вашата конзола „кочи“, отстранувањето на старите податоци може да ѝ помогне повторно да работи непречено. Ако вашиот PS5 стане...

Македонија7 часа

МЗ: Во тек е дистрибуција на вакцините против сезонски грип низ јавните здравствени установи, по што во текот на оваа недела граѓаните што се пријавиле за бесплатна вакцинација ќе бидат известени со СМС порака за терминот за вакцинација

Министерството за здравство информира дека е во тек дистрибуција на вакцините против сезонски грип низ јавните здравствени установи, по што...

Скопје7 часа

Утре и во среда посебен сообраќаен режим во Скопје

Утре и во среда посебен сообраќаен режим во Скопје поради официјална посета на претседателот на Република Словачка, Пелегрини и претседателката...

Македонија7 часа

МВР: Изминатиот викенд лишени од слобода 13 лица за безобзирно управување на возило согласно член 297-а од Кривичниот законик, 1.502 сообраќајни прекршоци

За време на изминатиот викенд (11/12.10.2025) како резултат на редовните сообраќајни контроли што ги реализираат полициските службеници од сите сектори...

Храна10 часа

Дали знаете дека солената храна го зголемува апетитот?

Вообичаено се смета дека јадењето солена храна ја зголемува жедта. Сепак, ново истражување спроведено во рамки на симулација на мисија...

Спорт10 часа

Димитриевски: Очекувам силна поддршка од трибините, „Целта е јасна, излегуваме на терен по победа“

Македонската фудбалска репрезентација вечерва на Националната арена „Тодор Проески“ во Скопје ќе го пречека составот на Казахстан, во натпревар што...

НАЈЧИТАНИ