Lifestyle
Експертите потврдија: Ова е официјално најздравиот зеленчук во светот

Сите знаеме дека свежите производи како овошјето и зеленчукот се камен-темелник на здравата исхрана, но дали некогаш сте се запрашале кој зеленчук има најголема хранлива вредност?
Од салати преполни со зеленило до разнобоен печен зеленчук, нема недостиг од опции. Меѓутоа, сега Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) официјално објави листа на најздрави зеленчуци.
Неодамна објавената студија открива кој зеленчук е на врвот кога е во прашање количината на хранливи материи, а резултатите се изненадувачки.
Како се одредува кој е најздравиот зеленчук?
За рангирање на овошјето и зеленчукот, истражувачите на ЦДЦ користеле сурови податоци за хранливи материи од овошје и зеленчук. Овој метод осигури дека загубата на хранливи материи за време на готвењето не е фактор, иако е важно да се забележи дека методите на готвење можат да влијаат на содржината на хранливи материи во голем број зеленчуци, известува Yahoo.
Истражувачите поставија праг за да одредат што ќе се квалификува како „моќно“ овошје или зеленчук, барајќи храната да достигне или надмине оценка од 10 на нивната скала за густина на хранливи материи. Густината на хранливи материи се однесува на концентрацијата на витамини, минерали и други корисни соединенија и иако не постои јасна дефиниција за „моќни“ овошја и зеленчук (PFVs), студијата ги идентификуваше како храна која е „силно поврзана со намален ризик од хронични болести. вклучувајќи лиснато зелено, жолто/портокалово, агруми и бобинки“.
Студијата ЦДЦ се фокусираше на 17 клучни хранливи материи, вклучувајќи влакна, калиум, масти и витамини А, Ц, Д, Е и К.
Кој е најздравиот зеленчук?
На самиот врв на оваа листа е крес со совршена нутритивна густина од 100. Веднаш зад него беа други лиснати зеленило како кинеска зелка, блитва, цвекло и спанаќ.
Овој зеленчук го заслужи своето место бидејќи е богат со есенцијални витамини и минерали и има малку калории.
Ова се првите 10 видови на зеленчук, кои се класифицирани како „моќен зеленчук“:
- Крес (100,00)
- Кинеска зелка (91,99)
- Блитва (89,27)
- Цвекло (87.08)
- Спанаќ (86,43)
- Цикорија (73,36)
- Лисна салата (70,73)
- Магдонос (65,59)
- Ромска зелена салата (63,48)
- Кале (62,49)
Што го прави овој зеленчук толку здрав?
Зеленчукот кој беше на врвот на рангирањето на ЦДЦ има заеднички особини кои придонесуваат за нивната висока густина на хранливи материи. Тие се претежно темно лиснат зеленчук кој е преполн со витамини А, Ц и К, заедно со влакна, железо и антиоксиданси. Овие хранливи материи се од витално значење за различни телесни функции, од подобрување на имунолошкиот систем до одржување цврсти коски и промовирање на здравјето на срцето.
Влакната особено помагаат во регулирањето на варењето и можат да спречат одредени хронични состојби како што се дијабетес и кардиоваскуларни болести. Антиоксидансите кои се наоѓаат во многу од овие зеленчуци, како што се спанаќот и цвеклото, помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, намалувајќи го воспалението и потенцијално намалувајќи го ризикот од рак.
Повеќе за најздравиот зеленчук – крес
Крес е лиснато зелено водно растение кое припаѓа на исто семејство како зелката и брокулата. Тоa е роденo во Европа и Азија, каде што се консумира со векови поради неговите хранливи и лековити својства.
Познат е по малку лут вкус. Нутритивните придобивки од крес го прават одлична храна за зајакнување на имунолошкиот систем, помагање на здравјето на коските и промовирање на здрава кожа. Високото ниво на антиоксиданси во растението помага во борбата против оксидативниот стрес , кој може да го намали ризикот од хронични болести како што се ракот и срцевите заболувања.
Крес лесно може да се вклучи во оброците со додавање во салати, сендвичи или супи.
/N1Info
Lifestyle
Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.
• Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.
• Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.
• Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.
• Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.
Извор: Informer
Lifestyle
Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.
Потребни состојки:
• 600 г обично брашно
• 250 мл млеко
• 100 г путер
• 100 г шеќер
• 1 кесичка сув квасец
• 1 јајце
• 50 мл млака вода
• 1 лажичка сол
За премачкување:
• 2 лажици ладно млеко
• 1 жолчка од јајце
Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.
Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!
Lifestyle
Три начини на кои тестенините можат да ви помогнат да ослабете

Кога ќе се споменат тестенини и слабеење во иста реченица, многумина веднаш помислуваат на јаглехидрати кои треба да се избегнуваат. Но, вистината е поинаква: тестенините можат да бидат дел од здрав и одржлив план за исхрана. Со неколку паметни трикови, омиленото јадење може да стане ваш сојузник во губењето килограми.
Еве како:
1. Не заборавајте на протеините
-
Една порција тестенини (250-300 калории) содржи скроб кој може да предизвика скокови на шеќер во крвта, што потоа води до нагло опаѓање и желба за повеќе јаглехидрати.
-
Решението? Комбинирајте ги тестенините со извор на протеини за да ги стабилизирате нивоата на шеќер и да останете сити подолго.
-
Препорака: протеините треба да зафаќаат околу ¼ од вашата чинија.
-
Одлични избори:
-
Лосос, туна, ракчиња – богати со омега-3 масни киселини.
-
Посно пилешко – лесно и хранливо.
-
Грав и леќа (за вегани) – додаваат влакна и протеини, а даваат кремаст или богат вкус.
-
2. Не плашете се од здравите маснотии
-
Мононезаситените и полинезаситените масти го намалуваат „лошиот“ LDL холестерол и го поддржуваат здравјето на срцето.
-
Тие се варат подолго од јаглехидратите, што значи дека ќе се чувствувате сити подолго.
-
Како да ги додадете:
-
Користете 1 лажица маслиново масло (119 калории) за да зачините тестенини.
-
Измерете ја количината за да избегнете премногу калории.
-
Пробајте и со авокадо за кремаста текстура и дополнителни здрави масти.
-
3. Тестенини со зеленчук – секогаш добар избор
-
Зеленчукот додава растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и ве држат сити.
-
Препорака:
-
Жените: 25 грама влакна дневно.
-
Мажите: 38 грама влакна дневно.
-
Реалноста: поголемиот дел од луѓето внесуваат значително помалку.
-
-
Како да го поправите тоа:
-
Додајте 2-3 порции зеленчук во секое јадење со тестенини.
-
Сите видови зеленчук се одлични:
-
Артичоки, брокула, тиквички, грашок
-
Домат, кромид, спанаќ
-
-
Ќе добиете вкусен, шарен и хранлив оброк – без да се откажете од тестенините!
-
Совет за крај:
Медитеранската исхрана, која ги вклучува тестенините како дел од балансиран оброк, е одличен избор за слабење и долгорочно здравје. Тајната е во комбинацијата на намирниците и контролата на порциите – а не во целосно избегнување на јаглехидрати.
Ако сакаш, можам да ти предложам и краток наслов што ќе биде привлечен за социјални мрежи. Кажи ми!
Извор: B92
-
Македонија1 ден
МВР истакна важна информација која стартува од утре 1 јули
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (1 јули)
-
Магазин1 ден
Вечерва започнува првиот фитнес подкаст во Македонија за сите љубители на здравиот живот заедно со „Adastra“ и Дејан Пауновски „Pakigram“
-
Македонија1 ден
Од ноќеска цената на нафтените деривати се намалува, ова е новата цена
-
Македонија6 часа
(ФОТО) СВР Охрид и „РЦ Запад“ подготвени за туристичката сезона и безбедноста на граѓаните и туристите
-
Македонија1 ден
СВР Охрид изнесе детали за запалениот глисер, бил приватна сопственост
-
Временска прогноза1 ден
Од денес во најава многу топло време со висок УВ индекс
-
Магазин2 часа
(ВИДЕО) Хитот од Спасен Сиљаноски „Ќе ти дојдам вечер“ популарна и помеѓу најмладите генерации