Lifestyle
Експертите потврдија: Ова е официјално најздравиот зеленчук во светот

Сите знаеме дека свежите производи како овошјето и зеленчукот се камен-темелник на здравата исхрана, но дали некогаш сте се запрашале кој зеленчук има најголема хранлива вредност?
Од салати преполни со зеленило до разнобоен печен зеленчук, нема недостиг од опции. Меѓутоа, сега Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) официјално објави листа на најздрави зеленчуци.
Неодамна објавената студија открива кој зеленчук е на врвот кога е во прашање количината на хранливи материи, а резултатите се изненадувачки.
Како се одредува кој е најздравиот зеленчук?
За рангирање на овошјето и зеленчукот, истражувачите на ЦДЦ користеле сурови податоци за хранливи материи од овошје и зеленчук. Овој метод осигури дека загубата на хранливи материи за време на готвењето не е фактор, иако е важно да се забележи дека методите на готвење можат да влијаат на содржината на хранливи материи во голем број зеленчуци, известува Yahoo.
Истражувачите поставија праг за да одредат што ќе се квалификува како „моќно“ овошје или зеленчук, барајќи храната да достигне или надмине оценка од 10 на нивната скала за густина на хранливи материи. Густината на хранливи материи се однесува на концентрацијата на витамини, минерали и други корисни соединенија и иако не постои јасна дефиниција за „моќни“ овошја и зеленчук (PFVs), студијата ги идентификуваше како храна која е „силно поврзана со намален ризик од хронични болести. вклучувајќи лиснато зелено, жолто/портокалово, агруми и бобинки“.
Студијата ЦДЦ се фокусираше на 17 клучни хранливи материи, вклучувајќи влакна, калиум, масти и витамини А, Ц, Д, Е и К.
Кој е најздравиот зеленчук?
На самиот врв на оваа листа е крес со совршена нутритивна густина од 100. Веднаш зад него беа други лиснати зеленило како кинеска зелка, блитва, цвекло и спанаќ.
Овој зеленчук го заслужи своето место бидејќи е богат со есенцијални витамини и минерали и има малку калории.
Ова се првите 10 видови на зеленчук, кои се класифицирани како „моќен зеленчук“:
- Крес (100,00)
- Кинеска зелка (91,99)
- Блитва (89,27)
- Цвекло (87.08)
- Спанаќ (86,43)
- Цикорија (73,36)
- Лисна салата (70,73)
- Магдонос (65,59)
- Ромска зелена салата (63,48)
- Кале (62,49)
Што го прави овој зеленчук толку здрав?
Зеленчукот кој беше на врвот на рангирањето на ЦДЦ има заеднички особини кои придонесуваат за нивната висока густина на хранливи материи. Тие се претежно темно лиснат зеленчук кој е преполн со витамини А, Ц и К, заедно со влакна, железо и антиоксиданси. Овие хранливи материи се од витално значење за различни телесни функции, од подобрување на имунолошкиот систем до одржување цврсти коски и промовирање на здравјето на срцето.
Влакната особено помагаат во регулирањето на варењето и можат да спречат одредени хронични состојби како што се дијабетес и кардиоваскуларни болести. Антиоксидансите кои се наоѓаат во многу од овие зеленчуци, како што се спанаќот и цвеклото, помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, намалувајќи го воспалението и потенцијално намалувајќи го ризикот од рак.
Повеќе за најздравиот зеленчук – крес
Крес е лиснато зелено водно растение кое припаѓа на исто семејство како зелката и брокулата. Тоa е роденo во Европа и Азија, каде што се консумира со векови поради неговите хранливи и лековити својства.
Познат е по малку лут вкус. Нутритивните придобивки од крес го прават одлична храна за зајакнување на имунолошкиот систем, помагање на здравјето на коските и промовирање на здрава кожа. Високото ниво на антиоксиданси во растението помага во борбата против оксидативниот стрес , кој може да го намали ризикот од хронични болести како што се ракот и срцевите заболувања.
Крес лесно може да се вклучи во оброците со додавање во салати, сендвичи или супи.
/N1Info
Lifestyle
Што се случува во вашето тело кога не пиете доволно вода?

Дехидрацијата може сериозно да влијае врз вашето здравје
Недоволниот внес на вода има многу пошироки последици од само чувство на жед. Дехидрацијата може негативно да влијае врз менталната јасност, физичките перформанси и дури и кардиоваскуларното здравје.
Како дехидрацијата влијае на мозокот и концентрацијата?
Истражувањата покажуваат дека дури и блага загуба на течности може да доведе до:
• Намалување на работната меморија
• Зголемено ниво на стрес
• Потешкотии во концентрацијата
Според д-р Навила Авал, важно е да се пие вода редовно во текот на денот, а не само кога сте жедни. Телото губи течности постојано, а кога волуменот на крвта се намалува, се намалува и протокот на крв во мозокот.
Последици по телото и дигестивниот систем
Недоволната хидратација може да:
• Го зголеми ризикот од мозочен удар
• Предизвика запек, бидејќи телото црпи повеќе вода од храната во цревата
• Доведе до сува и нееластична кожа, појава на брчки и други знаци на стареење
• Ја намали издржливоста, силата и физичките перформанси
Врска меѓу жедта и гладот
Често телото ја меша жедта со гладот, што доведува до прекумерно внесување храна. Соодветната хидратација може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрав метаболизам.
Колку вода треба да пиете?
Препорачаната дневна количина е околу 2 до 2,5 литри вода, но ова може да варира зависно од:
• Возраст
• Пол
• Ниво на физичка активност
• Температура на околината
• Внес на кофеин и алкохол
Физички симптоми на дехидрација
• Сува или леплива уста
• Испукани усни
• Замор и пад на енергија
Д-р Надира истакнува дека заморот често е прв знак на дехидрација, но многумина го игнорираат. Кога телото нема доволно вода, мора да работи понапорно за да ги извршува секојдневните функции, што доведува до исцрпеност.
Пиењето доволно вода може да направи разлика – не само за телото, туку и за умот.
Извор: 24H
Lifestyle
Еве колку кафе можете да пиете на ден: „Ниту една шолја повеќе“

Кофеинот влијае на зголемениот пулс и крвниот притисок, а со тоа и на крвните садови и работата на срцето.
Големите количини на кафе, т.е., кофеин во подолг временски период неизбежно доведуваат до потенцијални срцеви проблеми и нарушувања.
Научното истражување на д-р Ненси Кагатар наведува дека редовното пиење повеќе од четири шолји кафе дневно може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања.
„Поради неговото влијание врз автономниот нервен систем, секојдневното консумирање кофеин може да ги стави инаку здравите поединци на ризик од хипертензија и други кардиоваскуларни проблеми“, рече авторката на студијата, д-р Ненси Кагатар.
Таа и тим од индиски научници дошле до овие заклучоци проучувајќи 92 луѓе со здрави срца.
Тие ги тестираа отчукувањата на срцето и крвниот притисок на секој поединец пред и по извршувањето на триминутната кардио вежба и забележаа демографија и употреба на кофеин, вклучително и дали испитаниците вообичаено пиеле кафе, чај или безалкохолни пијалоци.
Речиси 20 проценти од учесниците консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин секој ден, што е еквивалент на два енергетски пијалоци, околу девет шолји црн чај или 11 кока кола.
Луѓето кои консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин дневно имале значително поголема веројатност да имаат покачен крвен притисок и пулс дури и после вежбање.
„Зголемувањето на свеста за ризиците е клучно за подобрување на здравјето на срцето за секого“, вели Кагатара.
Големи количини на кофеин консумирале жени од урбани средини кои работеле во деловно опкружување.
Накратко, висок крвен притисок е безопасен, но постојаниот висок притисок ги оптоварува крвните садови и срцевите мускули.
Ова може да доведе до срцев удар, мозочен удар, проблеми со бубрезите, васкуларна деменција и проблеми со очите.
Хронично високиот пулс може да предизвика слични компликации.
Кофеинот е најкористената „дрога“ во светот. Работи со привремено блокирање на рецепторите во мозокот кои го регулираат спиењето, меморијата, вниманието и учењето, што го зголемува протокот на кислород во мозокот, го забрзува отчукувањата на срцето и ја подобрува концентрацијата, што заедно може да ви помогне да се чувствувате повнимателно.
Постарите истражувања ја поддржуваат идејата дека умереното консумирање на пијалоци со кофеин не е штетно и дека пиењето мала количина чај дневно помага за здравјето на цревата и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Некои истражувања исто така сугерираат дека консумирањето умерено количество кафе дневно може да им помогне на луѓето кои работат во канцеларии да живеат подолго.
Како заклучок, како и во случајот со енергетските пијалоци со висок процент на кофеин и шеќер, прекумерната употреба на кофеин во подолг временски период, во зависност од општата здравствена состојба на поединецот, може негативно да влијае на кардиоваскуларниот систем и здравјето на срцето.
Всушност, пиењето повеќе од 5.000 mg кофеин може да биде фатално, според Центарот за зависност и ментално здравје.
Извор: B92
Lifestyle
Најевтиниот трик за чистење на патики: Блескаат како нови со состојки што веќе ги имате дома
Ако мислите дека вашите омилени патики веќе нема спас, дајте им уште една шанса. Со едноставна домашна паста направена од само две состојки кои сигурно ги имате во кујната, нивниот бел ѓон ќе заблеска како нов. Белиот раб на патиката е онаа ситница што прави огромна разлика во изгледот, а решението не бара скапи препарати или професионално чистење.
Повеќето луѓе при чистење се фокусираат на платното или кожата, но вистинската борба се води на белиот гумен раб. Тој најбрзо се валка и најтешко се враќа во првобитната состојба. Токму затоа, комбинацијата од сода бикарбона и оцет е совршена за таа задача. Оваа природна паста создава лесна пенеста маса што ја разградува маснотијата, ги отстранува црните дамки и ја враќа белината, без потреба од силно триење и без хемикалии.
Потребни состојки:
• Алкохолен оцет
• Вода
• Сода бикарбона (додавајте додека не добиете густа паста)
• Стара четка за заби или мала четка
• Мека ткаенина или хартиени крпи
Постапка за чистење:
-
Во мал сад измешајте оцет и вода во сооднос 1:1 (на пример 50 мл оцет + 50 мл вода).
-
Додадете сода бикарбона постепено. Смесата ќе почне да се пени, но тоа е нормално и природно.
-
Продолжете со мешање додека не добиете густа, мазна паста (налик паста за заби).
-
Потопете ја четката и нежно тријте го белиот раб на патиките со кружни движења.
-
Оставете ја пастата да делува 5 минути ако имате време.
-
Избришете со влажна крпа и оставете ги патиките да се исушат природно.
Дополнителни совети за беспрекорни патики:
Ако нечистотијата е тврдоглава, направете ја пастата погуста и исчистете ја малку поцврсто, но нежно.
За почувствителни материјали (како мрежа), намалете ја количината на оцет — повеќе вода, помалку киселина.
Можете да го повторите процесот неколку недели за да ги одржувате вашите стапала секогаш чисти и вашиот стил полиран.
Извор: Nova
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за понеделник (21 април)
-
Кичево2 дена
(ГАЛЕРИЈА) Кичевскиот храм Св.Петар и Павле за „Воскресение Христово – Велигден“ преполн со верници
-
Македонија2 дена
На пат Гостивар-Кичево бил лишен од слобода возач кој престигнувал подолга колона
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за вторник (22 април)
-
Македонија2 дена
Жител на Крива Паланка возел 142 км/ч на место обележано до 70 км/ч
-
Свет2 дена
Најстариот активен американски астронаут Дон Петит се врати на Земјата од Меѓународната вселенска станица (ISS) на својот 70-ти роденден.
-
Култура14 часа
(ФОТО+ВИДЕО) Во Бигорскиот Манастир и оваа година величествена прослава за Воскресение Христово – Света Пасха
-
Технологија17 часа
„Google“ со бесплатен „AI Premium“ план за студентите со времетраење од една година