Здравје и убавина
Еве како да уживате а никогаш да не се здебелите, што значи нема потреба да се откажувате од благото

Одлуката да се отфрли шеќерот е многу тешко, и овој чекор често се одложува, што доведува до здравствени и естетски проблеми. Она што е важно да се знае е дека не е добро целосно да го запрете внесувањето на шекери во организмот, едноставно заменете го со здрави и корисни шекери. Често не ни знаеме каде и во што се наоѓа шекерот, а ние го поврзуваме само со чоколадо и слатки.
Наместо рафиниран шеќер кој го има во речиси сите чоколади, слатки и газирани пијалаци, треба да се јаде храна која е подеднакво слатка и сочна, но која е поздрава за организмот. Шеќерите се наоѓаат во разни намирници, некои се здрави, а некои не се, важно е да ја конзумирате вистинската храна само кога ќе ви се појави потреба.
Овошјето и зеленчукот се најдобра замена, а во овој период од годината имаме пристап до различни вкусни плодови кои може да се конзумираат на различни начини.
Урми: урмите покрај тоа што се многу вкусни и здрави, 100 грама урми содржат околу 60 грама шеќер, кој целосно се користи и нема страв од добивање на нови килограми. Поради големи количини на шеќер кои што го содржат, тие се одличен засладувач за различни пијалоци и смути, а одлични се и за во овесна каша.
Малини: како и урмите, малините се одличен додаток на многу јадења.. Содржи многу малку калории, но содржи шеќер кој ќе ја изгасне желбата за нездрави закуски.
Кокос: кокосот можете да го конзумирате во разни форми, свеж, и како шеќер и како брашно, и никогаш нема да направите грешка! Уште една намирница која ќе ја комбинирате со другите состојки и која ќе ви ги оттргне вашите мисли од лошите навики.
Јаболки: едно јаболко содржи околу 15 грама шеќер, и иако е монотоно да јадате само јаболки, секогаш можете да помешате со шлаг без шеќер.
Јагоди: кога сме кај шлагот, важно е да се спомене дека јагодите имаат околу 5 грама шеќер колку што има и морковот, а во топлите денови се многу освежувачки.
/denar.mk
Здравје и убавина
Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.
Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.
„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.
Само 10 проценти од луѓето спијат на грб
Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.
Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.
Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
-
Хороскоп19 часа
Хороскоп за понеделник (17 февруари)
-
Кичево6 часа
ОВР Кичево изврши контрола на житниот пазар, пронајде нерегуларни продукти на јавна површина
-
Временска прогноза2 дена
Ни претстои промена на времето од утре вечер, ова се последните информации кои ги истакна предмалку Славчо Попоски
-
Магазин1 ден
(ВИДЕО) Стефан Лазаров и Тамара Тодевска со хит песна, приказна која ќе ве врати до сите блиски кои имаат посебно место во вашите срца!
-
Временска прогноза12 часа
Од среда драстично заладување на времето, ова се најновите метео вести
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (16 февруари)
-
На денешен ден2 дена
На денешен ден / 16 февруари
-
Спорт3 часа
Омерагиќ: „Очекувам секогаш да судите со праведност и непристрасност“. Кичевските професионални судии со поддршка за Масар Омерагиќ, претседател на ФФМ