Следете не

Здравје и убавина

Генетиката не е клучна за опаѓање на коса, присутни се и други надворешни влијанија кои се клучен фактор за раст на косата

Објавено пред

на

Новото истражување го смета загадувањето за потенцијален двигател на опаѓање на косата. Тоа што особено е важно го открива потенцијален механизам кој може да објасни како загадувањето на воздухот го предизвикува опаѓањето на косата. Губењето на косата ги погодува две третини од мажите помлади од 35 години. После 50-годишна возраст, речиси 85 проценти од мажите губат значителна количина на коса. Жените, исто така се соочуваат со овој проблем, но во помала мера.

Причините за губење на косата се нејасни. Иако истражувачите веруваат дека гените играат клучна улога, останува значителен број на непознати фактори од околината, кои исто така може да го зголемат ризикот од губење на коса.

Хиук Чул Квон од Future Science Research Centre, од Република Кореја, е главен автор на студијата претставена од тимот на 28-от Конгрес на Европската академија за дерматологија и венерологија (EADV), кој се одржа уште во 2019-та година од 9 до 13 октомври во Мадрид.

Загадувањето го намалува нивото на важни протеини

Нов труд, насловен „Влијанието на честичките на кожните папили кај луѓето“, се осврна на ефектот на таканаречени честички на клетките во дното на фоликулите на косата. Овие клетки се нарекуваат дермални папиларни клетки на човечки фоликули (HFDPC).

– „Честички – загадувачи“ е термин кој опишува мешавина од цврсти честички и ситни капки течности, изработени од разни хемикалии, кои луѓето можат да ги вдишат. Некои од овие честички претставуваат сериозен ризик по здравјето.

Во новото истражување, Квон и неговите колеги се изложени на HFDPC честички од прашина и дизел.

По 24 часа, тимот извршил анализи за да го испита нивото од неколку протеини по изложеноста на честичките. Анализата открила дека изложеноста на загадувачи на воздухот го спуштила нивото на бета-катенинот, протеин клучен за раст на косата.

Покрај тоа, честичките од прашина и дизел го намалуваат нивото на други протеини кои го одредуваат растот и задржувањето на косата. Тие протеини биле циклин Д1, циклин Е и ЦДК2 и колку повеќе биле загадени од истражувачите, толку повеќе нивото на овие протеини се намалувало.

Иако врската помеѓу загадувањето на воздухот и сериозните болести како што се карциномот, хроничното опструктивно белодробно заболување и кардиоваскуларните заболувања е добро утврдена, направени се малку истражувања за ефектот на честичките врз човечката кожа и косата. Нашето истражување го објаснува начинот на дејствување на загадувачите во воздухот врз HFDPC, покажувајќи како најчестите загадувачи на воздухот доведуваат до опаѓање на косата – вели Квон.

/denar.mk

Здравје и убавина

Еве зошто треба да јадете мед и лук на празен стомак

Објавено пред

на

Конзумирањето мед со лук секое утро носи голем број здравствени придобивки, бидејќи овие две природни намирници се сметаат за ефективни природни антибиотици. Нивната комбинација е одличен природен лек во борбата против разни состојби, вклучувајќи настинки, грип и други болести.

Сулфурните соединенија во лукот и хранливите материи во медот имаат антикоагулантно дејство, со што ги тонираат вените и спречуваат тромбоза и проширени вени. Алицинот, присутен во лукот, придонесува за детоксикација на крвта, го отстранува вишокот холестерол и ги регулира триглицеридите.

Она што ја прави оваа комбинација особено погодна е можноста да се подготви однапред и да се чува долго време, што ја прави практична опција која е секогаш при рака. Се препорачува да се консумира оваа смеса седум последователни дена за да се доживеат импресивни резултати.

Органскиот или суров мед обезбедува изобилство на антиоксиданси, ензими и минерали, вклучувајќи железо, цинк, калиум, калциум, фосфор, магнезиум и селен. Богат е и со витамини B6, тиамин, рибофлавин и ниацин. Освен тоа, го поддржува варењето, го намалува нивото на холестерол и дава исклучителна енергија за телото и умот, пишува ABP News.

Лукот, пак, е нискокалорична, но хранлива храна, богата со манган, витамин B6, селен и растителни влакна. Како природен засилувач на имунолошкиот систем, лукот помага во борбата против инфекциите, а за да се зачуваат неговите хранливи својства, се препорачува да се консумира сиров лук, бидејќи готвењето може да ја намали неговата ефикасност.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали пиете кафе секој ден? Еве ги придобивките и ризиците

Објавено пред

на

Кафето е многу повеќе од, за многумина, задолжителен утрински пијалок.

Кафето е природен извор на фосфор и магнезиум. Преполн со антиоксиданси, овој пијалок може да понуди некои импресивни здравствени придобивки.

Ако сте еден од многуте луѓе кои пијат кафе секој ден и се прашувате што може да направи оваа навика со вашето тело, продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Здравствени придобивки од кафето

Во зависност од тоа како се служи, кафето може да има прилично неверојатни здравствени ефекти. Еве неколку исходи поврзани со консумацијата на кафе кои се доста импресивни.

Повеќе енергија

Зрната кафе содржат кофеин, природен стимуланс кој може да ви помогне да се чувствувате поенергично. Поточно, ова соединение го стимулира централниот нервен систем, помагајќи им на луѓето да добијат малку повеќе веселост во нивниот чекор, пренесува eatingwell

Ги движи цревата

Пиењето шолја кафе (или кој било пијалок со кофеин) може да ви даде енергетски поттик. Но, исто така, може да остави потреба од дебело празнење – и тоа доста брзо.

Докажано е дека консумирањето кафе ја стимулира подвижноста на дебелото црево, движењето што се случува во вашиот гастроинтестинален тракт. А некои податоци објавени во Nutrients 2021 покажуваат дека пиењето кафе ја стимулира желбата за движење на дебелото црево кај околу една третина од популацијата, благодарение на оваа стимулација на подвижноста на дебелото црево.

Подобрено расположение

Многу љубители на кафе ќе се согласат дека доброто кафе ве прави среќни. И има реални податоци за поддршка на таа идеја. Студијата од 2019 година објавена во списанието за основна и клиничка физиологија и фармакологија покажа дека здравите возрасни лица доживеале подобрено расположение 30 минути по консумирањето кофеин. Исто така, редовното пиење кафе резултираше со поголемо и позначајно подобрување на расположението отколку пиењето кафе без кофеин.

Намален ризик од Алцхајмерова болест

Кафето содржи и голем број биоактивни полифенолни соединенија кои можат да поддржат одредени аспекти на нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок. И некои докази објавени во 2021 година во International Journal of Molecular Sciences сугерираат дека консумацијата на кафе може да биде поврзана со намален ризик од развој на некои невродегенеративни состојби како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и деменција.

Помал ризик од кардиоваскуларни болести

Според студијата од 2018 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, вообичаеното консумирање од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со 15 отсто намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Подобра функција на тироидната жлезда

Студијата од 2023 година објавена во Nutrition Journal откри потенцијална врска помеѓу умерениот внес на кофеин и подобрената функција на тироидната жлезда кај луѓето со метаболички нарушувања. Поточно, внесот на кофеин помеѓу 9,97 и 264,97 милиграми дневно беше позитивно поврзан со здрави нивоа на тироиден-стимулирачки хормон.

Потенцијални ризици

Јасно е дека консумирањето кафе е поврзано со некои прилично импресивни придобивки. Но, кафето не е совршен пијалок за секого. Ајде да погледнеме некои од можните недостатоци.

Анксиозност / анксиозност

Прекумерното внесување на кофеин е поврзано со зголемен ризик од анксиозност, според студијата од 2020 година објавена во Nutrients. Друга студија објавена во 2021 година во Cureus, која ги оценуваше студентите, покажа дека поголемото внесување на кофеин е поврзано со анксиозност, како и со нарушувања на спиењето и слаб апетит.

Зголемен ризик од фрактура

Остеопорозата е состојба која погодува речиси 20 проценти од сите жени на возраст над 50 години. Остеопорозата може да го зголеми ризикот од кршење на коските кај една личност, што може сериозно да влијае на квалитетот на животот. Консумирањето кафе е поврзано со негативни ефекти врз здравјето на коските, според некои податоци, но не сите. Еден систематски преглед и мета-анализа објавени во 2022 година во Osteoporosis International покажаа дека може да постои дозно зависна врска помеѓу консумирањето кафе и инциденцата на фрактури на колкот, што значи дека колку повеќе кафе се консумира, толку е поголем ризикот од фрактура.

Можни компликации во бременоста

Професионални организации, како што е Американскиот колеџ за акушери и гинеколози, сугерираат дека до 200 милиграми кофеин дневно е во ред за консумирање за време на бременоста. Сепак, новите докази сугерираат дека дури и малку кофеин може да има некои ризици. Мета-анализата од 2021 година објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine покажа дека од 17 мета-анализи, 14 студии покажаа дека внесот на кофеин за време на бременоста е поврзан со зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете, ниска родилна тежина и/или ниско тело. Тежина. гестациска возраст и акутна леукемија во детството.

Висок крвен притисок

Редовното консумирање кафе често се поврзува со позитивни и негативни ефекти врз крвниот притисок. Иако краткорочното консумирање може да предизвика мало и привремено зголемување на крвниот притисок, студиите, како онаа објавена во 2022 година во Крвниот притисок, покажуваат дека долготрајното консумирање не води до трајно зголемување или придонесува за ризикот од развој на хипертензија. И покрај тоа, индивидуалните одговори на кафе може да се разликуваат, а луѓето со одредени здравствени проблеми или предиспозиција за хипертензија треба да се консултираат со здравствен работник.

Зависност

Бидејќи кофеинот во кафето е стимулативен лек, оние кои редовно пијат кофеин – од кафе, чај или што било друго – може да развијат физичка, емоционална и психолошка зависност од него. Покрај тоа, оние кои пијат кафе може да доживеат синдром на повлекување од кофеин, што може да резултира со главоболки и други непријатни последици.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Три здравствени придобивки од сок од целер

Објавено пред

на

Сокот од целер, пијалок кој се прави со цедење на овој зеленчук, забележа пораст на популарноста поради неговите потенцијални здравствени придобивки.

Иако првенствено се состои од вода, сокот од целер е исто така низок со протеини, масти, јаглени хидрати, влакна и шеќер. Експертите за исхрана укажуваат на неколку можни придобивки од овој пијалок.

Сокот од целер потенцијално обезбедува одредени здравствени придобивки. Сепак, важно е да се забележи дека „истражувањето за специфичните придобивки и резултати од сокот од целер е крајно ограничено и/или спроведено на животни“, забележа нутриционистот и нутриционист Моник Ричард за Форбс.

Може да го подобри варењето и здравјето на цревата

Сокот од целер е корисен за варењето и за здравјето на цревата.

„Цедењето на целерот механички ќе ги разгради неговите нерастворливи влакна, кои се корисни за варење, регуларноста на цревата и чистење на нашиот дигестивен тракт, како и за хранење на добрите бактерии во нашите црева“, вели Ричард.

Диететичарката Алисон Тепер објаснува дека „неисцедениот сок од целер исто така може да му помогне на дигестивниот тракт правилно да функционира“.

Можни антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти

Целерот содржи антиоксидантни соединенија кои ги неутрализираат слободните радикали во телото и на тој начин го намалуваат ризикот од развој на хронични болести, вели Ричард.

Фитохемикалиите во сокот од целер може да имаат антиинфламаторно дејство, придонесувајќи за целокупното здравје.

Способност за регулирање на крвниот притисок

Тепер забележува дека некои истражувања сугерираат дека сокот од целер може да помогне во регулирањето на високиот крвен притисок.

Студија од 2021 година покажала позитивна промена во крвниот притисок откако 74-годишен маж со историја на хипертензија конзумирал сок од целер на дневна основа шест месеци. Сепак, тоа било само едно истражување, а резултатите не биле конечни, пренесува Index.hr.

„Ако се конзумира во количини кои најчесто се наоѓаат во храната или во умерени порции, генерално е безбеден и хранлив“, вели Ричард.

Сепак, таа забележува дека бремените или доилките треба да бидат свесни дека конзумирањето на големи количини масло или семки од целер може да има стимулирачки ефект врз матката и затоа треба да се избегнува.

И покрај можните придобивки, важно е да се консумира сок од целер како дел од урамнотежена исхрана. Експертите ја нагласуваат различноста во исхраната и го препорачуваат целиот зеленчук како оптимален извор на хранливи материи.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт11 минути

На првиот контролен меч против Црна Гора, футсал Македонија победи, додека вториот се игра утре после пладне

Македонската А футсал репрезентација забележа победа на првиот контролен натпревар против Црна Гора. Дуелот одигран во Никшиќ мина во наша...

Култура33 минути

Денес е празник, денеска е „Спасовден“, четириесет дена по Велигден, ова се обичаите и верувања за овој голем празник

Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е...

Хороскоп15 часа

Хороскоп за четврток (13 јуни)

ОВЕН Расположението на денот е чиста среќа, драги наши Овни! Уживате во плодовите на вашиот труд. Beе можете да се...

Кичево20 часа

Утре со манифестацијата „Поетска Рацинова вечер“ ќе се одбележи патрониот празник на Центарот за Култура „Кочо Рацин“ – Кичево

По повод патрониот празник на Центарот за Култура „Кочо Рацин“ – Кичево, ќе се одржи манифестација „Поетска Рацинова вечер“ која...

Спорт21 час

Претставниците на ФФМ, Филип Поповски и Сашо Даневски дел од организацијата на „ЕУРО 2024“

Претставници на Фудбалската федерација на Македонија, Филип Поповски во улога на делегат на натпревари и Сашо Даневски, кондициски тренер на...

Временска прогноза1 ден

Сепак за утре најава за пороен дожд и грмежи?

Многу топло, но со сосема малку пониски температури за разлика од денес ќе се задржи и во текот на утрешниот...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за среда (12 јуни)

ОВЕН Ова е уште еден работен ден каде што сѐ ќе се одвива со поспоро темпо, најмногу поради фактот дека...

Автомобили2 дена

После колку километри треба да се менуваат амортизерите?

Многу возачи буквално никогаш не размислуваат да ги заменат амортизерите. Едноставно, ако нема сериозни проблеми, амортизерите се сметаат за вечни....

Магазин2 дена

Toshiba подготвува хард дискови со капацитет од над 30 ТБ

Toshiba ги предизвикува Seagate и Western Digital тврдејќи дека има хард дискови во своите лаборатории кои имаат капацитет од повеќе...

Магазин2 дена

Apple Intelligence носи нови функции на iPhone, интеграција ChatGPT и повеќе

На WWDC 2024, Apple го претстави Apple Intelligence, што носи подобрувања во Siri и интеграција со ChatGPT. Новите алатки за...

НАЈЧИТАНИ