Магазин
Gmail сега ви помага да пишувате контекстуално подобри одговори со помош на Gemini AI

Gmail воведува контекстуални паметни одговори овозможени од Gemini AI, нудејќи подетални одговори со анализа на контекстот на е-пошта. Секако, сето тоа со поддршка за одбрани, платени пакети.
По објавата на I/O 2024, Google сега објавува контекстуални паметни одговори на верзиите на Gmail за Android и iOS.
Во споредба со „паметните“ одговори кои беа воведени уште во 2017 година, контекстуалната верзија е „наменета за подетални одговори“. Gemini AI сега може да го „анализира контекстот на е-пошта“ и да предлага одговори кои се „прилагодени на суштината на вашата тема за разговор“.
Ќе понуди три верзии на паметниот одговор што ќе се појави во “carousel”, при што првата линија ќе ги истакнува општиот тон и насоката на приказната на секоја генерирана опција и како тие се разликуваат една од друга. Можете долго да притискате „each response to get a quick preview of the text.
При стартување, само англискиот е поддржан и мора да сте на еден од следните платени планови:
- Google One AI Premium
- Gemini Business, Enterprise, Education, Education Premium
Контекстуалните паметни одговори се појавуваат денес и ќе бидат целосно достапни во наредните недели.
Lifestyle
Научници открија метод за совршено варени јајца

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.
Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.
Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.
Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).
Како се подготвува совршено варено јајце?
Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.
Еве како изгледа процесот на варење:
- Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
- Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
- Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
- Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
- Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).
Како работи оваа техника?
За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.
Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.
Дали вреди да се проба?
Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.
Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.
Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.
Извор: N1info
Lifestyle
Зошто жените побрзо чувствуваат студ?

Температурата што е удобна за некои, за други може да биде премногу студена. Човечката перцепција на топлината варира, а полот игра значајна улога во тоа. Жените генерално го чувствуваат студот побрзо од мажите, што често предизвикува несогласувања околу термостатите во домовите и канцелариите.
„Жените обично имаат помала мускулна маса, што значи и пониска стапка на метаболизам и помало производство на топлина“, објаснува д-р Ралф Брандес, професор по физиологија на Универзитетот Гете во Франкфурт и член на Германското физиолошко друштво (DPG).
Како мускулната маса влијае на чувството на студ?
Поголемата мускулна маса ја зголемува стапката на метаболизмот, дури и кога телото е во мирување. Тоа значи дека храната побрзо се согорува за да создаде енергија, што резултира со повеќе топлина. Контракциите на мускулите – намерни или ненамерни, како при тресење од студ – се еден од главните начини на кои телото генерира топлина.
Еволутивно гледано, причината зошто мажите имаат повеќе мускулна маса може да биде поврзана со нивната улога како ловци во праисторијата. Додека мажите биле активни во ловот, жените и децата често останувале во засолништа, што значи дека нивното тело морало да се адаптира на поразлични услови, вели д-р Рудигер Колинг, директор на Институтот за физиологија Оскар Лангендорф при Универзитетскиот медицински центар во Росток.
Женското тело подобро ја зачувува топлината
Иако жените побрзо чувствуваат студ, нивното тело е поефикасно во задржување на топлината. „Жените се подобри во централизацијата на топлината“, вели Колинг, објаснувајќи дека нивното тело насочува повеќе крв кон внатрешните органи кога е студено.
Овој процес помага во заштита на виталните органи, особено репродуктивните. Но, како резултат на тоа, циркулацијата во екстремитетите – како што се рацете, стапалата, носот и усните – се намалува. „Тоа е причината зошто женската кожа се лади побрзо, што може да се забележи преку побледи раце и сини усни“, додава Колинг.
Постарите луѓе исто така побрзо чувствуваат студ
Со текот на годините, метаболизмот се забавува, а мускулната маса природно се намалува. Поради ова, постарите луѓе често имаат потешкотии во задржувањето на топлината и побрзо се чувствуваат студено.
„Намалувањето на метаболизмот е дел од процесот на стареење“, вели Брандес. За да се компензира ова, важно е да се одржува физичка активност, да се носи топла облека во зима и по потреба да се зголеми температурата во затворен простор.
Извор: N1Info
Магазин
Google воведува машинско учење за проценка на возраста на корисниците

Google ќе започне со тестирање на нова функција оваа година, која користи машинско учење за да ги спречи децата да пристапуваат до содржина за возрасни на YouTube. Оваа технологија, наречена „модел за проценка на возраста“, ќе се обиде да предвиди дали корисникот е под 18 години и, доколку е така, автоматски ќе примени соодветни филтри за возраст на неговата сметка.
Оваа нова функција е дел од пошироките напори на Google за заштита на децата на интернет, а првично беше најавена од извршниот директор на YouTube, Нил Мохан, во неговото годишно писмо за иднината на платформата.
Како ќе функционира моделот за проценка на возраста?
Според портпаролот на YouTube, моделот ќе користи различни фактори за да ја процени возраста на корисниците, како што се:
- Видот на информации што ги пребарува корисникот
- Категориите на видео содржини што ги гледа
- Возраста на неговата сметка
На пример, доколку некој редовно пребарува теми како што се хипотеки или даноци, тоа може да укаже дека корисникот е полнолетен. Слично, сметка стара повеќе од 20 години веројатно припаѓа на возрасен корисник.
Доколку моделот утврди дека корисникот е малолетник, YouTube ќе примени стандардни мерки за заштита, вклучувајќи блокирање на експлицитни и други содржини ограничени според возраст. Покрај тоа, ќе биде активиран и SafeSearch – филтер кој блокира несоодветни резултати при пребарување.
Планирано глобално лансирање во 2026 година
YouTube ќе ја тестира оваа алатка за филтрирање до крајот на 2025 година, а нејзиното глобално лансирање е планирано за 2026 година. Иако Google првично ќе ја примени оваа технологија на YouTube, компанијата најави дека ќе ја тестира и во други делови од својата екосистема, но сè уште не е познато каде точно ќе биде имплементирана.
Google не е единствениот што воведува вакви мерки
И другите технолошки компании работат на подобрување на механизмите за проверка на возраста. Минатата година, Meta објави дека ќе користи алатка наречена „класификатор за возрасни“ за да идентификува малолетни корисници кои се претставуваат како возрасни на Instagram.
Дополнително, Google најави дека функционалноста School Time, која претходно беше достапна само на паметните часовници Fitbit Ace LTE и Samsung Galaxy Watch за деца, сега ќе биде достапна и на телефони и таблети со Android.
Извор: Engadget
-
Култура1 ден
Кичевското архиерејско намесништво со известување по повод Задушница
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (19 февруари)
-
Хороскоп22 часа
Хороскоп за четврток (20 февруари)
-
Временска прогноза2 дена
Следи целосно разведрување, но ќе биде многу ладно – ова се сите актуелни метео информации
-
Автомобили2 дена
Дали автомобилскиот бренд „Fiat“ на голема врата го враќа моделот „Punto“ ?
-
Скопје1 ден
Вчера 17-годишник бил прегазен од автомобил на бул. „Гоце Делчев“ во Скопје
-
Македонија7 часа
Нова бензинска станица на ЛУКОИЛ во Гостивар, целосно модернизиран објект во населба Драчево
-
Спорт1 ден
ФФМ со реакција: Закажаното Собрание на ОФС Охрид не е според Статутот на сојузот