Здравје и убавина
Храна која може да му прави проблеми на вашиот желудник
Во некои случаи, ефектот на храната е токму спротивното, така што одредена храна може да предизвика здравствени проблеми. Консумирањето ваква храна во големи количини може да го оптерети стомакот, кој игра важна улога во варењето на храната, пишуваат од Eat This, Not That.
Многу преработена храна е полна со нездрави состојки кои можат да предизвикаат иритација, да ги влошат постојните или да предизвикаат нови проблеми со стомакот. Покрај тоа, одредена храна не мора да им користи на сите. Someе им биде корисно на некои, а не на други.
Поради некои здравствени проблеми поврзани со желудникот, како што се гастроезофагеален рефлуксен синдром (ГЕРБ) или синдром на нервозно дебело црево (ИБС), одредена здрава храна содржи соединенија или хранливи материи кои можат да го иритираат желудникот, предизвикувајќи иритација, воспаление и непријатност.
Негата на цревата е најважна кога станува збор за целокупното здравје. Ако бидете сигурни дека дигестивниот систем функционира, ќе го натерате вашето тело соодветно да ја процесира храната и да ви ги даде потребните хранливи материи и енергија.
За да немате проблеми со стомакот, обидете се да избегнете одредена храна.
Рафинирани јаглехидрати
Едноставни јаглехидрати во рафинирани житни култури и високо обработена храна како чипс, бел леб и газиран сок може да предизвикаат надуеност, гасови и грчеви. Она што можеби не го чувствувате е воспаление на цревата како резултат на лош избор на храна.
„Микробите во цревата сакаат слатка храна, така што тие напредуваат и можат да ги надминат добрите микроби. Кога преовладуваат добри микроби, тие не можат да ви помогнат и ова доведува до воспаление на цревата. Покрај воспаление, тие можат да предизвикаат вознемирено расположение “, вели психијатар од Харвард и обучен готвач, д-р Ума Наидо.
Супа, шунка и друга храна со висок процент на натриум
Просечна чинија супа содржи повеќе од 700 милиграми натриум, додека сендвичот со шунка содржи повеќе од 1.117 милиграми.
„Познато е дека храната богата со сол ја оштетува слузницата на желудникот, зголемувајќи го ризикот од чиреви, па дури и рак на желудник“, вели докторот и научник Вилијам В. Ли.
Јогурт со малку маснотии
Една чаша може да содржи повеќе од шест лажички или повеќе од 24 грама шеќер. Толку од здрава закуска, тоа е повеќе како бонбони. Премногу шеќер може да предизвика проблеми како надуеност, запек, синдром на нервозно дебело црево и дијареја.
„Докажано е дека диетата богата со шеќер може да ја намали микробната разновидност во цревата по само една недела. Се покажа дека загубата на микробна разновидност во цревните микробиотици е поврзана со повеќето човечки болести кои ги погодуваат западните земји. Овие болести вклучуваат воспалително заболување на дебелото црево, дебелина, рак и аутизам, според извештајот „Влијанието на цревните бактерии врз здравјето на луѓето и болестите“ во „Интернационалниот весник за молекуларни науки“, вели д-р inanинан Бана, вонреден професор по нутриционизам на универзитетот на Хаваи.
Зачинета храна
Зачинетата храна може да биде добра за некои луѓе, но може да предизвика и многу непријатна дијареја.
Иако една студија спроведена во БМJ забележа дека луѓето кои јаделе зачинета храна имале 14% намален ризик од смрт речиси секој ден во неделата во споредба со оние кои ретко јаделе чили пиперки.
Друга студија од „Неврогастроентерологија и подвижност“ сугерира дека колку почесто јадете зачинета храна, особено ако сте млади и женски, толку почести се непријатните гастроинтестинални симптоми.
Храната што содржи капсаицин, состојка што дава сила на чили, може да ја иритира слузницата на желудникот, предизвикувајќи гадење, повраќање, болки во стомакот и дијареја.
Пржена храна, сок од портокал, кафе и алкохол
Списокот на храна што може да го иритира стомакот и може да го влоши гастритисот е долг и разновиден, според гастроентерологот д-р Мадан Кумар.
„Кофеинот во кафето ја иритира гастричната слузница, но дури и здравиот избор како агруми, сок од портокал и сок од домати може да ја иритира гастричната слузница“, додаде д-р Кумару.
Друга храна на долгиот список на потенцијални надразнувачи вклучува пржена храна, млечни производи, газирани пијалоци, мрсна храна, чоколадо и алкохол. Сè што е пржено, како помфрит и пилешко, може да предизвика металоиди и киселински рефлукс.
Јаглехидрати FODMAP
Овие јаглехидрати можат да предизвикаат болки во гасови и надуеност кај луѓето кои се чувствителни на нив, особено кај оние кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево.
FODMAP е кратенка од ферментирани олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, кои се шеќери со краток ланец кои слабо се апсорбираат од тенкото црево, според Jонс Хопкинс.
„Многу цели зрна, овошје и зеленчук ги содржат овие соединенија, така што диетата со малку FODMAP може да биде прилично ограничувачка“, вели д-р Julули Милер onesонс, професор по нутриционизам, додавајќи:
„Некои од најчестите соединенија на ФОДМАП се фруктозата, која се наоѓа во овошјето, зеленчукот и дополнителните шеќери како што се кристален шеќер и пченкарен сируп, лактоза, која се наоѓа во млекото и другите млечни производи, се фруктани во многу житни култури, вклучувајќи пченица и јачмен, галактаните се широко распространети
Вештачки засладувачи
Вештачки засладувачи како сукралоза и аспартам кои се наоѓаат во “диетална” храна како газирани пијалоци и слатки без шеќер може да предизвикаат нерамнотежа во микробиомот на цревата.
„Потрошувачката на вештачки засладувачи има негативно влијание врз микробиолошката активност на цревата, што може да предизвика широк спектар на здравствени проблеми“, вели д-р Ариел Кушмаро.
Енергетски пијалоци
Енергетските пијалоци содржат кофеин и други стимуланси, како и витамин Б3 растворлив во вода познат како ниацин.
Се покажа дека високата содржина на кофеин и / или ниацин во овие пијалоци, заедно со други симптоми, предизвикува стомачни тегоби и гадење. Иако ризикот од токсичност на ниацин е мал, тоа може да се случи, вели нутриционистката од Филаделфија, Бет Огест, додавајќи:
„Бидејќи е можно прекумерно внесување, прво проверете ја етикетата за да видите колкав е процентот на препорачаната дневна доза на овие енергетски пијалоци.
Знаци на токсичност на ниацин вклучуваат вртоглавица, низок крвен притисок, замор, главоболка, вознемиреност во стомакот, гадење, заматен вид и воспаление на црниот дроб.
Зрна шеќер
„Неорганските зрна што се користат во зрна шеќер, а особено во овес или овес, содржат хербициди како глифосат, што може да ги оштети цревата“, вели д-р Ползин.
Нерамнотежата во цревните бактерии може да доведе до гастроинтестинални проблеми и болести како што се дијабетес тип 2, дебелина, рак и депресија.
Здравје и убавина
Само со неколку нови навики, стартот на денот ќе ви биде полн со енергија
Доколку секоја утрина се борите со алармот и без силно кафе не можете да ја започнете дневната рутина, постои брз трик кој може да ви го промени стартот на денот. Според стручњаците, доволни се само 90 секунди под туш за да го „разбудите“ телото и да се наполните со енергија.
Професионалците од академијата „Кериер Грл“ истакнуваат дека голем дел од луѓето имаат погрешни навики при утринското туширање. Имено, топлата вода создава дополнително чувство на релаксација и поспаност, па дури и кога ќе излезете во студената просторија телото сè уште е „во режим на спиење“.
Нивната препорака е следна: започнете 30 секунди со ладна вода, продолжете 30 секунди со топла и завршете повторно со 30 секунди ладна вода.
Иако на почеток можеби ќе ви биде непријатно, овој контрастен туш ја поттикнува циркулацијата и ги активира капиларите, што делува како природен „вклучувач“ на мозокот и телото. Дополнително, ваквото туширање може да помогне во намалување на стресот, зајакнување на имунитетот преку зголемено создавање бели крвни клетки и поефикасно согорување масти.
Овој ритуал редовно го користат и светските ѕвезди, кои дел нагласуваат дека ладно-топлото туширање делува како природен антидепресив, бидејќи го стимулира мозокот со зголемени електрични импулси и носи чувство на освежување и благосостојба.
/таратур
Здравје и убавина
Пробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо
Доколку во вашето утринско кафе додадете малку чоколадо, можете полесно да се сконцентрирате и посмирено да го започнете денот, покажува истражување спроведено на Универзитетот во Џорџија.
Научниците ги споредиле ефектите врз „менталната енергија“ кај луѓе кои пиеле кафе со чоколадо, обично кафе, кафе само со кофеин и комбинација од кофеин и чоколадо. Секој учесник секојдневно консумирал по еден од овие четири напитоци, по што решавал тест за ментална будност.
Оние што пиеле кафе со чоколадо, како и комбинацијата кофеин–чоколадо, покажале побрзи реакции и поголема точност во решавањето задачи во споредба со останатите групи.
Освен подобрувањето на концентрацијата, резултатите откриле и дека чоколадото може да ја намали „напнатоста предизвикана од кофеинот“.
– „Овој напиток го подобрува протокот на крв во деловите на мозокот одговорни за вниманието и когнитивните функции. Кофеинот, пак, може да ја зголеми нервозата, но чоколадото го ублажува овој негов ефект“, истакнуваат истражувачите.
Сепак, експертите предупредуваат дека консумирањето чисто кафе може да ја засили агресивноста кај некои луѓе.
Затоа, додадете парче чоколадо во вашето кафе и решете ги двата најчести утрински предизвици!
Здравје и убавина
Што значи топла или превриена вода за човечкиот организам, еве неколку здравствени проблеми кои топлата вода може да ги реши
Начинот на исхранување и правилното внесување на вода се едни од најважните навики за кои сами одлучуваме и кои значително влијаат врз нашето здравје. Многумина веруваат дека редовното пиење превриена вода може да помогне во намалување на одредени здравствени проблеми.
Кога водата ќе се загрее до точка на вриење, се смета дека дел од тешките метали и штетните материи кои можат да бидат присутни во водата од чешма се намалуваат. Британските експерти по испитување врз тоа истакнуваат исто така дека по петминутно вриење, често може да се забележи талог кој останал по ладењето на водата.
Како што се смета, топлата или жешката вода може да има различни поволни ефекти врз организмот:
- Една чаша топла вода на ден може да го поттикне чистењето на кожата, особено кај лица со сува кожа или склоност кон акни.
- Топлата вода ги релаксира мускулите, па затоа се препорачува како природен начин за ублажување менструални грчеви.
- Пиењето жешка вода наутро пред јадење или половина час по оброк може да ја подобри работата на варењето и да ја намали подуеноста и гасовите.
- Консумацијата на топла вода на празен стомак понекогаш се препорачува за смирување на уринарни тегоби и намалување на желудочната киселина.
- Редовното пиење топла вода може да ја стимулира циркулацијата, потењето и исфрлањето на токсините, што индиректно го олеснува товарот врз бубрезите.
- Ако испиете чаша топла вода околу еден час по јадење, тоа може да го забрза метаболизмот и согорувањето калории.
- Се смета дека топлата вода може да помогне и кај астма, икавица, настинки или кашлица, давајќи чувство на олеснување и дополнителна енергија.
-
Кичево1 денЈовановски: „Ние во Кичево не можеме да исчистиме толку брзо колку што некои несовесни граѓани можат да расфрлаат ѓубре“
-
Култура1 денУтре е голем празник, помолете се за здравје, на врата ни е „Пресвета Богородица Пречиста“, на помош слава, за многу години!
-
Хороскоп2 денаХороскоп за среда (3 декември)
-
Хороскоп19 часаХороскоп за четврток (4 декември)
-
Македонија2 денаРЦ „Запад“ и СВР Охрид на охридскиот аеродром учествуваа на симулирана показна вежба „Воздухоплов со запален мотор на полетување“
-
Македонија2 денаТргнати блокадите на граничен премин „Евзони“ за влез и излез кон Грција
-
Временска прогноза1 денДождот продолжува, на планините кои се над одредена надморска височина ќе се формира снежна покривка
-
Технологија1 ден„Sony“ го лансира најновиот супер моќен продукт „Sony A7 V“, опремен со нов сензор и „partial stacked“ архитектура
