Здравје и убавина
Храна која може да му прави проблеми на вашиот желудник
Во некои случаи, ефектот на храната е токму спротивното, така што одредена храна може да предизвика здравствени проблеми. Консумирањето ваква храна во големи количини може да го оптерети стомакот, кој игра важна улога во варењето на храната, пишуваат од Eat This, Not That.
Многу преработена храна е полна со нездрави состојки кои можат да предизвикаат иритација, да ги влошат постојните или да предизвикаат нови проблеми со стомакот. Покрај тоа, одредена храна не мора да им користи на сите. Someе им биде корисно на некои, а не на други.
Поради некои здравствени проблеми поврзани со желудникот, како што се гастроезофагеален рефлуксен синдром (ГЕРБ) или синдром на нервозно дебело црево (ИБС), одредена здрава храна содржи соединенија или хранливи материи кои можат да го иритираат желудникот, предизвикувајќи иритација, воспаление и непријатност.
Негата на цревата е најважна кога станува збор за целокупното здравје. Ако бидете сигурни дека дигестивниот систем функционира, ќе го натерате вашето тело соодветно да ја процесира храната и да ви ги даде потребните хранливи материи и енергија.
За да немате проблеми со стомакот, обидете се да избегнете одредена храна.
Рафинирани јаглехидрати
Едноставни јаглехидрати во рафинирани житни култури и високо обработена храна како чипс, бел леб и газиран сок може да предизвикаат надуеност, гасови и грчеви. Она што можеби не го чувствувате е воспаление на цревата како резултат на лош избор на храна.
„Микробите во цревата сакаат слатка храна, така што тие напредуваат и можат да ги надминат добрите микроби. Кога преовладуваат добри микроби, тие не можат да ви помогнат и ова доведува до воспаление на цревата. Покрај воспаление, тие можат да предизвикаат вознемирено расположение “, вели психијатар од Харвард и обучен готвач, д-р Ума Наидо.
Супа, шунка и друга храна со висок процент на натриум
Просечна чинија супа содржи повеќе од 700 милиграми натриум, додека сендвичот со шунка содржи повеќе од 1.117 милиграми.
„Познато е дека храната богата со сол ја оштетува слузницата на желудникот, зголемувајќи го ризикот од чиреви, па дури и рак на желудник“, вели докторот и научник Вилијам В. Ли.
Јогурт со малку маснотии
Една чаша може да содржи повеќе од шест лажички или повеќе од 24 грама шеќер. Толку од здрава закуска, тоа е повеќе како бонбони. Премногу шеќер може да предизвика проблеми како надуеност, запек, синдром на нервозно дебело црево и дијареја.
„Докажано е дека диетата богата со шеќер може да ја намали микробната разновидност во цревата по само една недела. Се покажа дека загубата на микробна разновидност во цревните микробиотици е поврзана со повеќето човечки болести кои ги погодуваат западните земји. Овие болести вклучуваат воспалително заболување на дебелото црево, дебелина, рак и аутизам, според извештајот „Влијанието на цревните бактерии врз здравјето на луѓето и болестите“ во „Интернационалниот весник за молекуларни науки“, вели д-р inanинан Бана, вонреден професор по нутриционизам на универзитетот на Хаваи.
Зачинета храна
Зачинетата храна може да биде добра за некои луѓе, но може да предизвика и многу непријатна дијареја.
Иако една студија спроведена во БМJ забележа дека луѓето кои јаделе зачинета храна имале 14% намален ризик од смрт речиси секој ден во неделата во споредба со оние кои ретко јаделе чили пиперки.
Друга студија од „Неврогастроентерологија и подвижност“ сугерира дека колку почесто јадете зачинета храна, особено ако сте млади и женски, толку почести се непријатните гастроинтестинални симптоми.
Храната што содржи капсаицин, состојка што дава сила на чили, може да ја иритира слузницата на желудникот, предизвикувајќи гадење, повраќање, болки во стомакот и дијареја.
Пржена храна, сок од портокал, кафе и алкохол
Списокот на храна што може да го иритира стомакот и може да го влоши гастритисот е долг и разновиден, според гастроентерологот д-р Мадан Кумар.
„Кофеинот во кафето ја иритира гастричната слузница, но дури и здравиот избор како агруми, сок од портокал и сок од домати може да ја иритира гастричната слузница“, додаде д-р Кумару.
Друга храна на долгиот список на потенцијални надразнувачи вклучува пржена храна, млечни производи, газирани пијалоци, мрсна храна, чоколадо и алкохол. Сè што е пржено, како помфрит и пилешко, може да предизвика металоиди и киселински рефлукс.
Јаглехидрати FODMAP
Овие јаглехидрати можат да предизвикаат болки во гасови и надуеност кај луѓето кои се чувствителни на нив, особено кај оние кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево.
FODMAP е кратенка од ферментирани олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, кои се шеќери со краток ланец кои слабо се апсорбираат од тенкото црево, според Jонс Хопкинс.
„Многу цели зрна, овошје и зеленчук ги содржат овие соединенија, така што диетата со малку FODMAP може да биде прилично ограничувачка“, вели д-р Julули Милер onesонс, професор по нутриционизам, додавајќи:
„Некои од најчестите соединенија на ФОДМАП се фруктозата, која се наоѓа во овошјето, зеленчукот и дополнителните шеќери како што се кристален шеќер и пченкарен сируп, лактоза, која се наоѓа во млекото и другите млечни производи, се фруктани во многу житни култури, вклучувајќи пченица и јачмен, галактаните се широко распространети
Вештачки засладувачи
Вештачки засладувачи како сукралоза и аспартам кои се наоѓаат во “диетална” храна како газирани пијалоци и слатки без шеќер може да предизвикаат нерамнотежа во микробиомот на цревата.
„Потрошувачката на вештачки засладувачи има негативно влијание врз микробиолошката активност на цревата, што може да предизвика широк спектар на здравствени проблеми“, вели д-р Ариел Кушмаро.
Енергетски пијалоци
Енергетските пијалоци содржат кофеин и други стимуланси, како и витамин Б3 растворлив во вода познат како ниацин.
Се покажа дека високата содржина на кофеин и / или ниацин во овие пијалоци, заедно со други симптоми, предизвикува стомачни тегоби и гадење. Иако ризикот од токсичност на ниацин е мал, тоа може да се случи, вели нутриционистката од Филаделфија, Бет Огест, додавајќи:
„Бидејќи е можно прекумерно внесување, прво проверете ја етикетата за да видите колкав е процентот на препорачаната дневна доза на овие енергетски пијалоци.
Знаци на токсичност на ниацин вклучуваат вртоглавица, низок крвен притисок, замор, главоболка, вознемиреност во стомакот, гадење, заматен вид и воспаление на црниот дроб.
Зрна шеќер
„Неорганските зрна што се користат во зрна шеќер, а особено во овес или овес, содржат хербициди како глифосат, што може да ги оштети цревата“, вели д-р Ползин.
Нерамнотежата во цревните бактерии може да доведе до гастроинтестинални проблеми и болести како што се дијабетес тип 2, дебелина, рак и депресија.
Здравје и убавина
Ако имате вишок холестерол, ова би бил вашиот појадок
Ако имате висок холестерол, тогаш некој, барем еднаш во животот ќе ви каже – не јадете јајца. Како резултат на тоа, можеби сте биле повеќе склони кон лош избор на појадок без да го сфатите тоа, вели нутриционистот Џен Волпол. Тој додава дека многу луѓе се прилично збунети кога е во прашање контролата на високиот холестерол, особено кога станува збор за појадокот.
Опциите како гранола, различни видови каша со мед или енергетски шипки добро функционираат, но не и ако имате висок холестерол. Според нутриционистот, сите три оброци се полни со јаглехидрати кои брзо се разградуваат на гликоза и предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта. На тој начин се ослободува инсулин кој го поттикнува создавањето на густи честички на лошиот ЛДЛ холестерол.
– „Наместо тоа, изберете опции богати со омега-3 масни киселини, за кои е познато дека го зголемуваат ХДЛ, добриот холестерол и потенцијално го намалуваат ЛДЛ холестеролот. Лососот, авокадото, оревите и чиа семето се одличен избор. Спротивно на популарното верување, јајцата се исто така добра опција „Тие содржат добри масти, протеини и холин, хранлива материја која поддржува здрав трансфер на холестерол“, заклучува нутриционистот.
Постојат бројни намирници кои помагаат во намалувањето на мастите, а научниците издвоиле три кои имаат најсилно дејство. Тоа се грав, модар патлиџан и артишок.
Влакна, протеини, хлорогена и фолна киселина, огромна количина на корисни минерали во составот на оваа храна помагаат да се намали нивото на вкупниот холестерол во плазмата и да се намали количината на липопротеини со мала густина.
/b92.net
Здравје и убавина
Научници откриле дека компирот содржи молекули кои го лекуваат чирот на желудник
Научниците откриле дека компирот содржи единствени антибактериски молекули кои го лекуваат чирот на желудникот. Чир на желудникот може да се третира само со компири, тврдат истражувачите од Универзитетот во Манчестер. Со оглед на необичното откритие, членовите на микробиолошкиот тим очекуваат супстанцијата која ја нарекоа “компиров сок” во догледно време да се најде во производство како диететски суплемент.
Неколку видови на компири се истражени и патентиран е процесот на цедење на гореспоменатите антибактериски молекули.
При испитувањето се откри дека бактериите во стомакот не можат да развијат отпорност на „компировиот сок“, за разлика од антибиотиците кои создаваат одреден отпор. Покрај тоа, препорачаниот додаток не предизвикува никакви несакани ефекти.
Извор: zdravjeizivot.mk
Здравје и убавина
За поздраво срце, најдобро е да вежбате подоцна наутро
Во споредба со поединците кои биле поактивни во средината на денот, оние кои биле најактивни наутро помеѓу 8 и 11 часот имале 11 до 16 отсто помал ризик од развој наа срцева болест. Кај жените ризикот е намален за 22 до 24 отсто.
За 17 отсто помал ризик од развој на мозочен удар бил забележан кај утринските вежбачи, а кај жените овој процент бил 35 отсто.
Резултатите беа објавени во European Journal of Preventive Cardiology.
„Добро е познато дека вежбањето е добро за срцето, а нашата студија покажува дека утринската активност е најкорисна за ова“, вели еден од авторите на студијата, Гали Албалак од Медицинскиот универзитетски центар во Лајден, Холандија.
„Резултатите се особено изразени кај жените, а се однесуваат и на ранобудниците и ноќните птици.
Сите учесници во студијата, 86.000 од нив, биле на возраст меѓу 42 и 78 години. Просекот бил 62 години. На почетокот на истражувањето тие не боледувале од кардиоваскуларни заболувања, но во просек биле дебели.
Нивната физичка активност била следена секој ден од февруари 2013 до 2015 година со помош на монитори за зглобови.
Научниците потоа ги следеле шест до осум години, до нивниот прв прием во болница или смрт поврзана со срцеви заболувања или мозочен удар.
Во тој период речиси 3.000 од нив развиле артериска болест, а речиси 800 од нив доживеале мозочен удар. Испитаниците кои биле физички активни помеѓу 8 и 11 часот имале најмал ризик од двете состојби, покажа студијата.
„Ова е набљудувачка студија, па не можеме да објасниме зошто врската е поизразена кај жените“, истакна Албалак. „Резултатите од нашето истражување се дополнителен доказ за здравствените придобивки од физичката активност и укажуваат дека утринската активност, особено доцните утрински активности, е најкорисна.
Лекарите препорачуваат возрасните да вежбаат умерено од 150 до 300 минути неделно, или 75 до 150 минути ако го прават тоа поенергично.
-
Кичево16 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Хроника2 дена
Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден
-
Временска прогноза1 ден
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт21 час
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија2 дена
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Спорт2 дена
Милевски и Димитриевски со позитивна енергија го дочекуваат утрешниот меч против Летонија