Следете не

Здравје и убавина

Храна која може да му прави проблеми на вашиот желудник

Објавено пред

на

Во некои случаи, ефектот на храната е токму спротивното, така што одредена храна може да предизвика здравствени проблеми. Консумирањето ваква храна во големи количини може да го оптерети стомакот, кој игра важна улога во варењето на храната, пишуваат од Eat This, Not That.

Многу преработена храна е полна со нездрави состојки кои можат да предизвикаат иритација, да ги влошат постојните или да предизвикаат нови проблеми со стомакот. Покрај тоа, одредена храна не мора да им користи на сите. Someе им биде корисно на некои, а не на други.

Поради некои здравствени проблеми поврзани со желудникот, како што се гастроезофагеален рефлуксен синдром (ГЕРБ) или синдром на нервозно дебело црево (ИБС), одредена здрава храна содржи соединенија или хранливи материи кои можат да го иритираат желудникот, предизвикувајќи иритација, воспаление и непријатност.

Негата на цревата е најважна кога станува збор за целокупното здравје. Ако бидете сигурни дека дигестивниот систем функционира, ќе го натерате вашето тело соодветно да ја процесира храната и да ви ги даде потребните хранливи материи и енергија.

За да немате проблеми со стомакот, обидете се да избегнете одредена храна.

Рафинирани јаглехидрати
Едноставни јаглехидрати во рафинирани житни култури и високо обработена храна како чипс, бел леб и газиран сок може да предизвикаат надуеност, гасови и грчеви. Она што можеби не го чувствувате е воспаление на цревата како резултат на лош избор на храна.

„Микробите во цревата сакаат слатка храна, така што тие напредуваат и можат да ги надминат добрите микроби. Кога преовладуваат добри микроби, тие не можат да ви помогнат и ова доведува до воспаление на цревата. Покрај воспаление, тие можат да предизвикаат вознемирено расположение “, вели психијатар од Харвард и обучен готвач, д-р Ума Наидо.

Супа, шунка и друга храна со висок процент на натриум
Просечна чинија супа содржи повеќе од 700 милиграми натриум, додека сендвичот со шунка содржи повеќе од 1.117 милиграми.

„Познато е дека храната богата со сол ја оштетува слузницата на желудникот, зголемувајќи го ризикот од чиреви, па дури и рак на желудник“, вели докторот и научник Вилијам В. Ли.

Јогурт со малку маснотии
Една чаша може да содржи повеќе од шест лажички или повеќе од 24 грама шеќер. Толку од здрава закуска, тоа е повеќе како бонбони. Премногу шеќер може да предизвика проблеми како надуеност, запек, синдром на нервозно дебело црево и дијареја.

„Докажано е дека диетата богата со шеќер може да ја намали микробната разновидност во цревата по само една недела. Се покажа дека загубата на микробна разновидност во цревните микробиотици е поврзана со повеќето човечки болести кои ги погодуваат западните земји. Овие болести вклучуваат воспалително заболување на дебелото црево, дебелина, рак и аутизам, според извештајот „Влијанието на цревните бактерии врз здравјето на луѓето и болестите“ во „Интернационалниот весник за молекуларни науки“, вели д-р inanинан Бана, вонреден професор по нутриционизам на универзитетот на Хаваи.

Зачинета храна
Зачинетата храна може да биде добра за некои луѓе, но може да предизвика и многу непријатна дијареја.

Иако една студија спроведена во БМJ забележа дека луѓето кои јаделе зачинета храна имале 14% намален ризик од смрт речиси секој ден во неделата во споредба со оние кои ретко јаделе чили пиперки.

Друга студија од „Неврогастроентерологија и подвижност“ сугерира дека колку почесто јадете зачинета храна, особено ако сте млади и женски, толку почести се непријатните гастроинтестинални симптоми.

Храната што содржи капсаицин, состојка што дава сила на чили, може да ја иритира слузницата на желудникот, предизвикувајќи гадење, повраќање, болки во стомакот и дијареја.

Пржена храна, сок од портокал, кафе и алкохол
Списокот на храна што може да го иритира стомакот и може да го влоши гастритисот е долг и разновиден, според гастроентерологот д-р Мадан Кумар.

„Кофеинот во кафето ја иритира гастричната слузница, но дури и здравиот избор како агруми, сок од портокал и сок од домати може да ја иритира гастричната слузница“, додаде д-р Кумару.

Друга храна на долгиот список на потенцијални надразнувачи вклучува пржена храна, млечни производи, газирани пијалоци, мрсна храна, чоколадо и алкохол. Сè што е пржено, како помфрит и пилешко, може да предизвика металоиди и киселински рефлукс.

Јаглехидрати FODMAP
Овие јаглехидрати можат да предизвикаат болки во гасови и надуеност кај луѓето кои се чувствителни на нив, особено кај оние кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево.

FODMAP е кратенка од ферментирани олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, кои се шеќери со краток ланец кои слабо се апсорбираат од тенкото црево, според Jонс Хопкинс.

„Многу цели зрна, овошје и зеленчук ги содржат овие соединенија, така што диетата со малку FODMAP може да биде прилично ограничувачка“, вели д-р Julули Милер onesонс, професор по нутриционизам, додавајќи:

„Некои од најчестите соединенија на ФОДМАП се фруктозата, која се наоѓа во овошјето, зеленчукот и дополнителните шеќери како што се кристален шеќер и пченкарен сируп, лактоза, која се наоѓа во млекото и другите млечни производи, се фруктани во многу житни култури, вклучувајќи пченица и јачмен, галактаните се широко распространети

Вештачки засладувачи
Вештачки засладувачи како сукралоза и аспартам кои се наоѓаат во “диетална” храна како газирани пијалоци и слатки без шеќер може да предизвикаат нерамнотежа во микробиомот на цревата.

„Потрошувачката на вештачки засладувачи има негативно влијание врз микробиолошката активност на цревата, што може да предизвика широк спектар на здравствени проблеми“, вели д-р Ариел Кушмаро.

Енергетски пијалоци
Енергетските пијалоци содржат кофеин и други стимуланси, како и витамин Б3 растворлив во вода познат како ниацин.

Се покажа дека високата содржина на кофеин и / или ниацин во овие пијалоци, заедно со други симптоми, предизвикува стомачни тегоби и гадење. Иако ризикот од токсичност на ниацин е мал, тоа може да се случи, вели нутриционистката од Филаделфија, Бет Огест, додавајќи:

„Бидејќи е можно прекумерно внесување, прво проверете ја етикетата за да видите колкав е процентот на препорачаната дневна доза на овие енергетски пијалоци.

Знаци на токсичност на ниацин вклучуваат вртоглавица, низок крвен притисок, замор, главоболка, вознемиреност во стомакот, гадење, заматен вид и воспаление на црниот дроб.

Зрна шеќер
„Неорганските зрна што се користат во зрна шеќер, а особено во овес или овес, содржат хербициди како глифосат, што може да ги оштети цревата“, вели д-р Ползин.

Нерамнотежата во цревните бактерии може да доведе до гастроинтестинални проблеми и болести како што се дијабетес тип 2, дебелина, рак и депресија.

Здравје и убавина

Еве зошто треба да јадете мед и лук на празен стомак

Објавено пред

на

Конзумирањето мед со лук секое утро носи голем број здравствени придобивки, бидејќи овие две природни намирници се сметаат за ефективни природни антибиотици. Нивната комбинација е одличен природен лек во борбата против разни состојби, вклучувајќи настинки, грип и други болести.

Сулфурните соединенија во лукот и хранливите материи во медот имаат антикоагулантно дејство, со што ги тонираат вените и спречуваат тромбоза и проширени вени. Алицинот, присутен во лукот, придонесува за детоксикација на крвта, го отстранува вишокот холестерол и ги регулира триглицеридите.

Она што ја прави оваа комбинација особено погодна е можноста да се подготви однапред и да се чува долго време, што ја прави практична опција која е секогаш при рака. Се препорачува да се консумира оваа смеса седум последователни дена за да се доживеат импресивни резултати.

Органскиот или суров мед обезбедува изобилство на антиоксиданси, ензими и минерали, вклучувајќи железо, цинк, калиум, калциум, фосфор, магнезиум и селен. Богат е и со витамини B6, тиамин, рибофлавин и ниацин. Освен тоа, го поддржува варењето, го намалува нивото на холестерол и дава исклучителна енергија за телото и умот, пишува ABP News.

Лукот, пак, е нискокалорична, но хранлива храна, богата со манган, витамин B6, селен и растителни влакна. Како природен засилувач на имунолошкиот систем, лукот помага во борбата против инфекциите, а за да се зачуваат неговите хранливи својства, се препорачува да се консумира сиров лук, бидејќи готвењето може да ја намали неговата ефикасност.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали пиете кафе секој ден? Еве ги придобивките и ризиците

Објавено пред

на

Кафето е многу повеќе од, за многумина, задолжителен утрински пијалок.

Кафето е природен извор на фосфор и магнезиум. Преполн со антиоксиданси, овој пијалок може да понуди некои импресивни здравствени придобивки.

Ако сте еден од многуте луѓе кои пијат кафе секој ден и се прашувате што може да направи оваа навика со вашето тело, продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Здравствени придобивки од кафето

Во зависност од тоа како се служи, кафето може да има прилично неверојатни здравствени ефекти. Еве неколку исходи поврзани со консумацијата на кафе кои се доста импресивни.

Повеќе енергија

Зрната кафе содржат кофеин, природен стимуланс кој може да ви помогне да се чувствувате поенергично. Поточно, ова соединение го стимулира централниот нервен систем, помагајќи им на луѓето да добијат малку повеќе веселост во нивниот чекор, пренесува eatingwell

Ги движи цревата

Пиењето шолја кафе (или кој било пијалок со кофеин) може да ви даде енергетски поттик. Но, исто така, може да остави потреба од дебело празнење – и тоа доста брзо.

Докажано е дека консумирањето кафе ја стимулира подвижноста на дебелото црево, движењето што се случува во вашиот гастроинтестинален тракт. А некои податоци објавени во Nutrients 2021 покажуваат дека пиењето кафе ја стимулира желбата за движење на дебелото црево кај околу една третина од популацијата, благодарение на оваа стимулација на подвижноста на дебелото црево.

Подобрено расположение

Многу љубители на кафе ќе се согласат дека доброто кафе ве прави среќни. И има реални податоци за поддршка на таа идеја. Студијата од 2019 година објавена во списанието за основна и клиничка физиологија и фармакологија покажа дека здравите возрасни лица доживеале подобрено расположение 30 минути по консумирањето кофеин. Исто така, редовното пиење кафе резултираше со поголемо и позначајно подобрување на расположението отколку пиењето кафе без кофеин.

Намален ризик од Алцхајмерова болест

Кафето содржи и голем број биоактивни полифенолни соединенија кои можат да поддржат одредени аспекти на нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок. И некои докази објавени во 2021 година во International Journal of Molecular Sciences сугерираат дека консумацијата на кафе може да биде поврзана со намален ризик од развој на некои невродегенеративни состојби како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и деменција.

Помал ризик од кардиоваскуларни болести

Според студијата од 2018 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, вообичаеното консумирање од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со 15 отсто намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Подобра функција на тироидната жлезда

Студијата од 2023 година објавена во Nutrition Journal откри потенцијална врска помеѓу умерениот внес на кофеин и подобрената функција на тироидната жлезда кај луѓето со метаболички нарушувања. Поточно, внесот на кофеин помеѓу 9,97 и 264,97 милиграми дневно беше позитивно поврзан со здрави нивоа на тироиден-стимулирачки хормон.

Потенцијални ризици

Јасно е дека консумирањето кафе е поврзано со некои прилично импресивни придобивки. Но, кафето не е совршен пијалок за секого. Ајде да погледнеме некои од можните недостатоци.

Анксиозност / анксиозност

Прекумерното внесување на кофеин е поврзано со зголемен ризик од анксиозност, според студијата од 2020 година објавена во Nutrients. Друга студија објавена во 2021 година во Cureus, која ги оценуваше студентите, покажа дека поголемото внесување на кофеин е поврзано со анксиозност, како и со нарушувања на спиењето и слаб апетит.

Зголемен ризик од фрактура

Остеопорозата е состојба која погодува речиси 20 проценти од сите жени на возраст над 50 години. Остеопорозата може да го зголеми ризикот од кршење на коските кај една личност, што може сериозно да влијае на квалитетот на животот. Консумирањето кафе е поврзано со негативни ефекти врз здравјето на коските, според некои податоци, но не сите. Еден систематски преглед и мета-анализа објавени во 2022 година во Osteoporosis International покажаа дека може да постои дозно зависна врска помеѓу консумирањето кафе и инциденцата на фрактури на колкот, што значи дека колку повеќе кафе се консумира, толку е поголем ризикот од фрактура.

Можни компликации во бременоста

Професионални организации, како што е Американскиот колеџ за акушери и гинеколози, сугерираат дека до 200 милиграми кофеин дневно е во ред за консумирање за време на бременоста. Сепак, новите докази сугерираат дека дури и малку кофеин може да има некои ризици. Мета-анализата од 2021 година објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine покажа дека од 17 мета-анализи, 14 студии покажаа дека внесот на кофеин за време на бременоста е поврзан со зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете, ниска родилна тежина и/или ниско тело. Тежина. гестациска возраст и акутна леукемија во детството.

Висок крвен притисок

Редовното консумирање кафе често се поврзува со позитивни и негативни ефекти врз крвниот притисок. Иако краткорочното консумирање може да предизвика мало и привремено зголемување на крвниот притисок, студиите, како онаа објавена во 2022 година во Крвниот притисок, покажуваат дека долготрајното консумирање не води до трајно зголемување или придонесува за ризикот од развој на хипертензија. И покрај тоа, индивидуалните одговори на кафе може да се разликуваат, а луѓето со одредени здравствени проблеми или предиспозиција за хипертензија треба да се консултираат со здравствен работник.

Зависност

Бидејќи кофеинот во кафето е стимулативен лек, оние кои редовно пијат кофеин – од кафе, чај или што било друго – може да развијат физичка, емоционална и психолошка зависност од него. Покрај тоа, оние кои пијат кафе може да доживеат синдром на повлекување од кофеин, што може да резултира со главоболки и други непријатни последици.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Три здравствени придобивки од сок од целер

Објавено пред

на

Сокот од целер, пијалок кој се прави со цедење на овој зеленчук, забележа пораст на популарноста поради неговите потенцијални здравствени придобивки.

Иако првенствено се состои од вода, сокот од целер е исто така низок со протеини, масти, јаглени хидрати, влакна и шеќер. Експертите за исхрана укажуваат на неколку можни придобивки од овој пијалок.

Сокот од целер потенцијално обезбедува одредени здравствени придобивки. Сепак, важно е да се забележи дека „истражувањето за специфичните придобивки и резултати од сокот од целер е крајно ограничено и/или спроведено на животни“, забележа нутриционистот и нутриционист Моник Ричард за Форбс.

Може да го подобри варењето и здравјето на цревата

Сокот од целер е корисен за варењето и за здравјето на цревата.

„Цедењето на целерот механички ќе ги разгради неговите нерастворливи влакна, кои се корисни за варење, регуларноста на цревата и чистење на нашиот дигестивен тракт, како и за хранење на добрите бактерии во нашите црева“, вели Ричард.

Диететичарката Алисон Тепер објаснува дека „неисцедениот сок од целер исто така може да му помогне на дигестивниот тракт правилно да функционира“.

Можни антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти

Целерот содржи антиоксидантни соединенија кои ги неутрализираат слободните радикали во телото и на тој начин го намалуваат ризикот од развој на хронични болести, вели Ричард.

Фитохемикалиите во сокот од целер може да имаат антиинфламаторно дејство, придонесувајќи за целокупното здравје.

Способност за регулирање на крвниот притисок

Тепер забележува дека некои истражувања сугерираат дека сокот од целер може да помогне во регулирањето на високиот крвен притисок.

Студија од 2021 година покажала позитивна промена во крвниот притисок откако 74-годишен маж со историја на хипертензија конзумирал сок од целер на дневна основа шест месеци. Сепак, тоа било само едно истражување, а резултатите не биле конечни, пренесува Index.hr.

„Ако се конзумира во количини кои најчесто се наоѓаат во храната или во умерени порции, генерално е безбеден и хранлив“, вели Ричард.

Сепак, таа забележува дека бремените или доилките треба да бидат свесни дека конзумирањето на големи количини масло или семки од целер може да има стимулирачки ефект врз матката и затоа треба да се избегнува.

И покрај можните придобивки, важно е да се консумира сок од целер како дел од урамнотежена исхрана. Експертите ја нагласуваат различноста во исхраната и го препорачуваат целиот зеленчук како оптимален извор на хранливи материи.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт2 часа

Во недела град Велес е домаќин на футсал финале во рамките на „Купот на Македонија“, за трофејот ќе се борат „Клими“ и „Форца 2015“

Футсал екипита на Клими и Форца 2015 ќе се борат за трофејот во рамките на Купот на Македонија. Финалната пресметка...

Гејминг3 часа

World of Warcraft доаѓа на конзоли?

Идејата дека World of Warcraft би можел да дојде до конзолите е пуштена безброј пати, а изгледа дека Blizzard конечно...

Култура3 часа

Кичевчанецот Зоран Стефаноски го претстави својот нов соло проект наречен Fly Above

Неговиот седми музички проект „Fly Above“ штотуку е објавен на Youtube, зад себе има уште шест музички проекти наречени “The...

Lifestyle4 часа

Дали витаминот Д може да го запре процесот на стареење?

Витаминот Д долго време се сметаше за поволен кандидат бидејќи е важен за градење мускули и коски, кои имаат тенденција...

Магазин4 часа

Meta интегрира чет-бот со AI во пораките на Instagram

Зошто да разменувате пораки со пријателите кога можете со бот? Meta го инјектира истиот четбот во секоја апликација што ја...

Магазин4 часа

Apple во Кина ги отстрани WhatsApp и Threads од AppStore на барање на властите

Американскиот технолошки гигант Apple ги отстрани апликациите WhatsApp и Threads на Meta од својот App Storea во Кина. Тоа било...

Хороскоп17 часа

Хороскоп за петок (19 април)

ОВЕН Денес, се ќе се сведе на достигнувања, а не на тоа што сте или како се чувствувате за другите...

Кичево22 часа

(ФОТО) Министерот за внатрешни работи Тошковски денес го посети ОВР Кичево, ПО Осломеј и Зајас

Мнистерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска беше во работна посета на Одделението за внатрешни работи Кичево и Полициските одделенија...

Спорт23 часа

(ФОТО) ФФМ и ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ втор пат по ред организираа инклузивен фудбалски турнир

На тренинг центарот „Петар Милошевски”, втора година по ред Фудбалската федерација на Македонија во соработка со ДСУ за рехабилитација и...

Кичево1 ден

ОУ Д-р „Владимир Полежиноски“ од Кичево оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска, додека утре ќе се одржи „Safe Spot Festival“

Кичевското осново училиште Д-р „Владимир Полежиноски“ оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска во рамките на...

НАЈЧИТАНИ