Lifestyle
Храна што може да ја влоши главоболката

Главоболките можат да бидат минливи или интензивни, значително нарушувајќи го квалитетот на животот. Иако многумина ги поврзуваат со стрес, замор или временски промени, исхраната исто така може да има големо влијание. Некои намирници содржат состојки што ги прошируваат крвните садови или предизвикуваат хемиски реакции во мозокот, што може да предизвика или влоши главоболка.
Храна што може да биде потенцијален предизвикувач
- Преработена храна и вештачки адитиви – Конзервансите, вештачките бои и засилувачите на вкусот, како мононатриум глутамат (MSG), можат да предизвикаат непријатни симптоми. Вештачките засладувачи, особено аспартамот, можат да влијаат на функцијата на мозокот и да предизвикаат главоболки.
- Стари сирења и ферментирана храна – Сирењата што содржат тирамин, како и кисела зелка, кимчи и соја сос, можат да ги прошират крвните садови и да предизвикаат главоболки.
- Алкохол и дехидрација – Освен што предизвикува мамурлак, алкохолот содржи сулфити, кои можат да предизвикаат главоболки. Дополнително, алкохолот го дехидрира телото, што може да ја влоши болката.
- Кофеин – Мали количини кофеин можат да ја ублажат главоболката, но прекумерното консумирање може да доведе до главоболки при нагло намалување на внесот.
- Шеќер и вештачки засладувачи – Брзите промени во нивото на шеќер во крвта можат да предизвикаат главоболки. Преработената храна, газираните пијалаци и слатките често придонесуваат за овие флуктуации.
- Преработено месо и нитрати – Производите како колбаси, виршли, салами и шунка содржат нитрати, кои можат да доведат до проширување на крвните садови и пулсирачка главоболка.
- Храна богата со сол – Прекумерниот внес на сол може да предизвика задржување на течности и зголемен крвен притисок, што може да резултира со главоболки.
Како да си помогнете?
- Пијте доволно вода.
- Јадете балансирани оброци со протеини, здрави масти и сложени јаглехидрати.
- Ограничете го внесот на преработена храна, шеќер и вештачки адитиви.
- Следете како одредени намирници влијаат на вас и постепено елиминирајте ги оние што предизвикуваат главоболки.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Домашни тортиљи со само две главни состојки

Меко, вкусно и едноставно тесто што ќе ви стане омилено
Доколку сакате брз и евтин домашен оброк, а притоа да не користите квасец – овие домашни тортиљи се одличен избор. Ќе ве изненадат со својата мекост и вкус, а се подготвуваат со состојки кои сигурно веќе ги имате дома.
Потребни состојки:
-
300 г брашно
-
Половина лажичка сол
-
Половина лажичка шеќер
-
5 лажици масло
-
200 мл топла вода
Подготовка:
-
Во сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот, маслото и водата.
-
Замесете меко и еластично тесто.
-
Префрлете го тестото на набрашнета површина и месете уште 2–3 минути.
-
Покријте го со крпа и оставете да одмори 15 минути.
-
Поделете го тестото на 6 еднакви топчиња.
-
Секое топче расукајте го во тенка кружна форма (слично на палачинка).
-
Загрејте тава со дебело дно (без масло).
-
Печете ги тортиљите по 30–60 секунди од секоја страна, сè додека не се појават златни флеки.
-
Штом се испечат, ставајте ги една врз друга и покријте ги со чиста влажна крпа – така ќе останат меки и флексибилни.
Совет:
Полнете ги по вкус – со свеж зеленчук, месо, сирење или дури и нешто благо. Може да се замрзнат и загреваат по потреба.
Извор: Alo
Lifestyle
Кога е најдобро да го јадете првиот оброк ако сакате да ослабете

Сакате да ослабете, но не знаете кога е вистинското време за првиот оброк во денот? Според лекарите и најновите истражувања, одговорот е прилично едноставен: најдобро е да појадувате во рок од еден до два часа по будењето.
Интернетот е преполн со контрадикторни совети – некои велат да го прескокнете појадокот заради повремен пост, други препорачуваат три класични оброци, а има и такви што се колнат во пет мали оброци дневно. Но, едно е сигурно: времето кога јадете има поголемо влијание отколку што мислите.
Зошто е важен појадокот?
Д-р Ришел Л. Корадо, експерт за интерна медицина и дебелина, вели дека не е важно само што јадеме, туку и кога. Според неа, најдобро е да се внесе првиот оброк во првите два часа по будењето – тогаш телото излегува од ноќниот пост и има најголема потреба од енергија.
Слично мислење има и д-р Раџ Дасгупта, кој додава дека појадокот во раните часови помага да се стабилизира шеќерот во крвта, ги поддржува хормоналните ритми и ви дава јасен ум и фокус за остатокот од денот.
Што велат истражувањата?
Науката не заостанува зад овие тврдења. Студија од 2023 година покажала дека јадењето до 8:30 наутро е најдобро за метаболизмот. Причината? Телото тогаш е најчувствително на инсулин, што значи дека поуспешно ги обработува јаглехидратите и калориите.
Друга студија открила дека внесувањето калории рано во денот не само што го подобрува чувството на ситост, туку и ја поддржува загубата на тежина.
Но… не важи истото за сите
Иако има силни аргументи за појадување наутро, експертите предупредуваат: нема универзално правило. Некому му одговара појадок веднаш по станување, друг можеби подобро се чувствува ако јаде подоцна. Најважно е да го слушате сопственото тело и да го прилагодите времето на оброци според вашите навики, цели и животен стил.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Лимонот е најздравото овошје во светот – тврдат научниците

Кога размислуваме за најздраво овошје на светот, најчесто помислуваме на скапи и егзотични плодови како авокадо, гуава или боровинки. Но, едно ново истражување покажува сосема спротивно – вистинскиот „хранлив крал“ можеби веќе се наоѓа во вашата кујна.
Истражувачи од Универзитетот Вилијам Патерсон во Њу Џерси направиле анализа на 41 различно овошје. Тие ги рангирале според нивната хранлива густина – односно, колку есенцијални хранливи материи овошјето нуди по калорија.
На врвот на оваа елитна листа се најде токму лимонот – едно од најдостапните, но често потценети овошја.
Зошто баш лимонот?
• Богат е со витамин Ц – клучен за силен имунитет
• Содржи антиоксиданси што го штитат телото од стрес, загадување и замор
• Помага при настинки, кожни осипи и дигестивни проблеми
• Поддржува детоксикација на црниот дроб и помага при варење
• Содржи калиум – важен за стабилен крвен притисок
• Има флавоноиди кои го штитат срцето
• Нуди растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и го контролираат холестеролот
• Ниската содржина на шеќер го прави погоден и за лица со висок шеќер во крвта
Ова мало, жолто овошје е навистина „суперхрана“ со голема моќ во мала доза. Без скапи инвестиции, без модни трендови – само класично, старо, добро и моќно овошје што со право се искачи на самиот врв на листата.
Ако барате едноставен начин да го подобрите вашето здравје, само додајте парче лимон во вашата чаша вода – и направивте голем чекор напред.
Извор: B92
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (5 август)
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Во с. Челопеци кичевско изгаснат бил избувнат пожар на стрниште речиси до живеалишта
-
Македонија2 дена
Предмалку земјотрес регистриран во западна Македонија, кај Тетово
-
Хороскоп16 часа
Хороскоп за среда (6 август)
-
Македонија2 дена
ЦУК: До моментот поради невремето, не се пријавени материјални штети или повредени лица
-
Македонија1 ден
ОВР Македонски Брод санкционира пијан возач, управувал возило со 2,39 промили среде бел ден
-
Временска прогноза20 часа
Пред нас многу сонце и значително потопло време, сѐ враќаат летните температури
-
Lifestyle1 ден
Кога е најдобро да го јадете првиот оброк ако сакате да ослабете