Храна
Истражување покажа со која храна здравите луѓе го започнуваат денот

Луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина или да одржат здрава тежина, јадат оброци со ограничена количина. Ваквата диета тешко се одржува на долг рок и поради тоа по одреден период повторно се дебелеат.
Од друга страна, луѓето кои одржуваат здрава тежина без да се откажуваат се неисцрпен извор на информации за експертите.
Техничкиот истражувачки центар VTI во Финска четири месеци ги проучувал навиките во исхраната на 147 здрави луѓе со здрава тежина.
Истражувачите, предводени од д-р Ана-Лина Вуринен, откриле дека здравите луѓе обично јадат три вида храна за појадок.
Овошјето било најпопуларен избор за 51 отсто од испитаниците, 41 отсто јаделе млечни производи, додека 33 отсто избрале овесни снегулки.
Иако лебот и пекарските производи се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го започнуваат денот со овој вид на храна.
Најинтересно е што само 26 отсто од испитаниците признале дека пиеле кафе со појадок, додека останатите 74 отсто одат на работа и ги извршуваат своите обврски без помош на кофеин.
„Наместо да ја ограничите вашата исхрана и да ја избегнувате омилената храна, прекумерната тежина или дебелеењето може да се спречи ако поединецот научи да ги слуша потребите на своето тело, претпочитајќи квалитет отколку квантитет кога станува збор за оброците“, вели д-р Ана-Лина Вуринен. .
Магазин
Тајната на вистинскиот италијански болоњезе сос

Болоњезе сос е едно од најпознатите јадења во светот, но вистинската тајна на неговиот вкус лежи во традицијата на градот Болоња. Ова кулинарско богатство, познато како рагу ала болоњезе, се подготвува со векови и претставува симбол на италијанската гастрономија.
За разлика од верзиите што често се подготвуваат надвор од Италија, оригиналниот болоњезе сос не се прави брзо, туку полека и со трпение. Главните состојки се мелено говедско и свинско месо, зеленчук (кромид, морков и целер), панчета, бело вино, млеко и малку домати. Она што го прави посебен е долгото варење на ниска температура – најмалку два до три часа – кое создава густ, кремаст и богат сос.
Иако денес многумина го служат со шпагети, италијанските готвачи препорачуваат таљателе, широки тестенини кои совршено ја впиваат аромата на сосот.
Како се готви вистински болоњезе сос?
Подготовката започнува со пржење на ситно исечкан зеленчук на тивок оган, додека не омекне. Потоа се додава панчетата за да ја ослободи својата арома, па меленото месо кое се пржи додека не ја смени бојата. Следува белото вино кое целосно треба да испари, а потоа се додаваат доматите, млекото и малку морско оревче. Од овој момент започнува најважниот дел – бавното варење.
„Тајната на болоњезе сосот е трпението,“ велат готвачите од Болоња. Долгото готвење му дава длабочина на вкусот и го претвора во сос каков што со векови ја освојува Италија и светот.
Болоњезе сос – повеќе од рецепт
Ова јадење не е само уште една комбинација на состојки, туку културно наследство кое ја претставува италијанската љубов кон храната. Вистинскиот болоњезе е доказ дека за добар вкус е потребно време, внимание и посветеност.
Извор: City Magazin
Храна
Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.
Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит
Состојки
-
800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)
-
300–400 мл газиран пијалак (не диетален)
-
Масло за пржење (сончогледово или кикирики)
-
Сол по вкус
Подготовка – чекор по чекор
-
Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.
-
Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.
-
Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).
-
Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.
-
Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.
-
Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.
Зошто функционира трикот со газираниот пијалак
-
Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.
-
Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.
-
Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.
Профи совети за совршен резултат
-
Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.
-
Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.
-
Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.
-
Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.
Алтернатива без газиран пијалак
-
Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.
Чести грешки (и како да ги избегнете)
-
Влажни компири: секогаш сушете темелно.
-
Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.
-
Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.
-
Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.
Брзи додатоци за ресторански шмек
-
Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.
-
Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.
Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.
Извор: Alo
Храна
Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.
Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.
Состојки
-
5 кг домати
-
300 г шеќер
-
100 г сол
-
150 г густина
-
100 мл оцет
-
малку оригано
-
2 г конзерванс (опционално)
Подготовка
-
Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.
-
Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.
-
Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.
-
На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.
-
Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.
-
Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.
Зошто домашниот кечап е подобар избор?
-
Без хемикалии и адитиви
-
Поприроден и поздрав вкус
-
Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус
-
Одличен начин за користење свежи домати во сезоната
Извор: RadioSA
-
Кичево2 дена
Апел за изгубено лице од Кичево, доколку имате било какво инфо известете
-
Музика20 часа
(ВИДЕО) Кичевчани во полн ефект до достигнувања на соништата, „Men Of Silver Soul“ на „Marbled In Stone“ ќе ви стане омилена веднаш!
-
Кичево2 дена
Кичево на нозе: Да помогнеме во потрагата утре во с.Белица кичевско за исчезнатата баба Велјанка
-
Кичево1 ден
Среќен крај, баба Велјанка е пронајдена жива и здрава
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (8 септември)
-
Спорт23 часа
(ФОТО) На пауза во Кичево, полека финишира 34-то издание на мото-рели „Независност Македонија 2025“
-
Хороскоп15 часа
Хороскоп за вторник (9 септември)
-
Македонија59 минути
МВР со детали за тешката сообраќајка со мотоцикли на магистралниот пат Гостивар-Кичево вчера