Lifestyle
Како да ги одржувате вашите банани свежи подолго? Не ги ставајте на ова место

Ставањето зрели банани во фрижидер може да го одложи процесот на презревање.
Иако многу луѓе мислат дека бананите секогаш треба да се чуваат на собна температура, нивното чување во фрижидер всушност може да помогне да се продолжи нивната свежина. Кожата на бананата може да потемни, но самата банана внатре останува цврста и вкусна. Според експертите за управување со отпад во NRC Business Waste, ладење зрели банани може да го одложи процесот на презревање за една недела. Откако бананите ќе ја изгубат зелената боја, ставањето во фрижидер може да помогне во одржувањето на нивната цврстина.
Експертите од Wheeldon Brothers сугерираат дека ако успеете да ја поминете кафената кожа, ќе откриете дека бананата внатре е поцврста и повкусна од оние што се оставени да созреат на собна температура. Овој метод е особено корисен ако преферирате банани кои се само делумно зрели.
Еве уште четири методи кои можете да ги пробате за да ги одржувате вашите банани свежи подолго време:
-
Чувајте ги зелените банани надвор од фрижидерот
Зелените банани не се добро во фрижидер. Ниските температури можат целосно да го запрат процесот на зреење, оставајќи ви цврсти банани без вкус. Најдобро е да ги оставите зелените банани да созреат на собна температура додека не бидат подготвени за јадење. -
Не чувајте банани во сад со овошје
Ставањето банани во сад со друго овошје не е идеален начин за нивно складирање. Бананите ослободуваат етилен гас, природно соединение кое го забрзува зреењето. Кога бананите се чуваат во близина на други овошја кои исто така ослободуваат етилен, тоа може да предизвика плодот да созрее и да се расипува многу побрзо. -
Завиткајте ги стеблата за бавно созревање
Ако сакате да ги чувате бананите во овошен сад, размислете да ги завиткате нивните стебла во пластична фолија. Овој едноставен чекор може да ја намали количината на ослободен етилен гас, што пак помага да се забави процесот на зреење. -
Закачете банани за подобра циркулација на воздухот
Друг ефикасен начин за складирање на бананите е да ги закачите на кука. Овој метод овозможува воздухот слободно да циркулира околу бананите, што помага да се спречи нивното пребрзо зреење. Ги одвојува и од другите овошја кои произведуваат етилен, зголемувајќи ја нивната свежина.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Научници открија метод за совршено варени јајца

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.
Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.
Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.
Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).
Како се подготвува совршено варено јајце?
Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.
Еве како изгледа процесот на варење:
- Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
- Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
- Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
- Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
- Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).
Како работи оваа техника?
За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.
Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.
Дали вреди да се проба?
Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.
Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.
Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.
Извор: N1info
Lifestyle
Зошто жените побрзо чувствуваат студ?

Температурата што е удобна за некои, за други може да биде премногу студена. Човечката перцепција на топлината варира, а полот игра значајна улога во тоа. Жените генерално го чувствуваат студот побрзо од мажите, што често предизвикува несогласувања околу термостатите во домовите и канцелариите.
„Жените обично имаат помала мускулна маса, што значи и пониска стапка на метаболизам и помало производство на топлина“, објаснува д-р Ралф Брандес, професор по физиологија на Универзитетот Гете во Франкфурт и член на Германското физиолошко друштво (DPG).
Како мускулната маса влијае на чувството на студ?
Поголемата мускулна маса ја зголемува стапката на метаболизмот, дури и кога телото е во мирување. Тоа значи дека храната побрзо се согорува за да создаде енергија, што резултира со повеќе топлина. Контракциите на мускулите – намерни или ненамерни, како при тресење од студ – се еден од главните начини на кои телото генерира топлина.
Еволутивно гледано, причината зошто мажите имаат повеќе мускулна маса може да биде поврзана со нивната улога како ловци во праисторијата. Додека мажите биле активни во ловот, жените и децата често останувале во засолништа, што значи дека нивното тело морало да се адаптира на поразлични услови, вели д-р Рудигер Колинг, директор на Институтот за физиологија Оскар Лангендорф при Универзитетскиот медицински центар во Росток.
Женското тело подобро ја зачувува топлината
Иако жените побрзо чувствуваат студ, нивното тело е поефикасно во задржување на топлината. „Жените се подобри во централизацијата на топлината“, вели Колинг, објаснувајќи дека нивното тело насочува повеќе крв кон внатрешните органи кога е студено.
Овој процес помага во заштита на виталните органи, особено репродуктивните. Но, како резултат на тоа, циркулацијата во екстремитетите – како што се рацете, стапалата, носот и усните – се намалува. „Тоа е причината зошто женската кожа се лади побрзо, што може да се забележи преку побледи раце и сини усни“, додава Колинг.
Постарите луѓе исто така побрзо чувствуваат студ
Со текот на годините, метаболизмот се забавува, а мускулната маса природно се намалува. Поради ова, постарите луѓе често имаат потешкотии во задржувањето на топлината и побрзо се чувствуваат студено.
„Намалувањето на метаболизмот е дел од процесот на стареење“, вели Брандес. За да се компензира ова, важно е да се одржува физичка активност, да се носи топла облека во зима и по потреба да се зголеми температурата во затворен простор.
Извор: N1Info
Lifestyle
Како исхраната влијае на квалитетот на сонот

Исхраната игра значајна улога во здравјето на нашите црева, а тоа директно влијае на квалитетот на спиењето. Според Центрите за контрола и превенција на болести, околу 40% од возрасните не спијат доволно. Недоволното спиење може да влијае на расположението, анксиозноста, имунолошкиот систем и здравјето на срцето.
Понекогаш причината за лошиот сон не е очигледна. Ако веќе имате рутина за спиење и сте обезбедиле оптимални услови за производство на мелатонин, а сепак се соочувате со несоница, вашиот микробиом може да биде виновникот. Истражувањата покажуваат дека здравјето на цревата и сонот се тесно поврзани.
Врската меѓу микробиомот и спиењето
Нашите црева содржат милиони микроорганизми кои влијаат на целокупното здравје. Тие произведуваат метаболити, супстанции неопходни за хемиските реакции во телото. Овие бактерии произведуваат серотонин, кој игра клучна улога во деноноќниот ритам, когнитивната функција и емоционалната контрола.
Серотонинот е претходник на мелатонин – хормонот кој е одговорен за регулирање на спиењето. Здравиот микробиом обезбедува доволно производство на серотонин, а со тоа и на мелатонин. Гама-аминобутерна киселина (ГАБА), која исто така се создава во цревата, помага во регулирање на стресот и го подобрува сонот.
Како исхраната го менува микробиомот и сонот
Масните киселини со краток ланец (SCFA), кои се произведуваат од влакна, полифеноли и омега-3 масни киселини, играат важна улога во регулирањето на спиењето. Тие му сигнализираат на мозокот кога е време за одмор, а нивниот недостаток може да доведе до несоница.
Истражувањата покажуваат дека одредени намирници го поддржуваат здравјето на микробиомот, додека други можат да го нарушат. Прекумерното внесување заситени масти, шеќер, црвено и преработено месо и алкохол негативно влијае на микробиомот и сонот. Од друга страна, храна богата со влакна, полифеноли и незаситени масни киселини поттикнува раст на корисни бактерии и подобрува спиење.
Значењето на времето на оброците
Редовните оброци во одредени интервали му помагаат на телото да го одржи деноноќниот ритам. Доцните оброци можат да го нарушат производството на мелатонин и да предизвикаат проблеми со спиењето.
Ферментираната храна како јогурт, кефир, кисела зелка и мисо помага во одржување на здрав микробиом, благодарение на пробиотиците што ги содржат.
Затоа, ако имате проблеми со спиењето, размислете како вашата исхрана може да биде дел од решението.
Извор: Vecernji
-
Култура23 часа
Кичевското архиерејско намесништво со известување по повод Задушница
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (19 февруари)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за четврток (20 февруари)
-
Временска прогноза1 ден
Следи целосно разведрување, но ќе биде многу ладно – ова се сите актуелни метео информации
-
Автомобили2 дена
Дали автомобилскиот бренд „Fiat“ на голема врата го враќа моделот „Punto“ ?
-
Lifestyle2 дена
Пет намирници кои не треба да се консумираат на празен стомак
-
Спорт2 дена
Судијата погрешил за поновениот пенал на мечот Вардар – Шкендија, одлучи ФФМ судиската организација и комисија
-
Скопје24 часа
Вчера 17-годишник бил прегазен од автомобил на бул. „Гоце Делчев“ во Скопје