Следете не

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Lifestyle

Оревите за појадок – тајната за здравје и брзо слабеење

Објавено пред

на

Ако сакате да ја подобрите когнитивната функција, да одржувате високо ниво на енергија и истовремено да поддржувате здрава исхрана, јаткастите плодови можат да бидат вашиот најдобар сојузник. Истражувањата покажуваат дека оревите и другите јаткасти плодови не само што ја подобруваат менталната јасност, туку и го зајакнуваат имунитетот и помагаат во контролата на тежината.

Зошто јаткастите плодови се идеален избор за појадок?

Јаткастите плодови се богати со здрави масти, протеини, влакна и витамини, што ги прави совршена храна за почеток на денот. Еве ги нивните главни придобивки:

  • Подобрување на концентрацијата и меморијата
  • Зголемена енергија и издржливост
  • Поддршка за кардиоваскуларниот систем
  • Зајакнување на имунитетот
  • Контрола на тежината
  • Одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта

Оревите го подобруваат менталниот фокус

Научни истражувања покажуваат дека луѓето кои консумираат јаткасти плодови за појадок имаат подобро време на реакција, поголема концентрација и зголемена способност за мултитаскинг во текот на денот.

Стабилизирање на шеќерот во крвта

Оревите го регулираат нивото на гликоза во крвта, што е клучно за одржување на будноста и когнитивните функции. Гликозата го поддржува мозокот, ја подобрува меморијата и ја олеснува обработката на информации.

Зајакнување на имунитетот

Богати со витамин Е, магнезиум и цинк, оревите го зајакнуваат имунолошкиот систем. Витаминот Е делува како антиоксиданс кој ги штити клетките од оштетување и помага во борбата против инфекции.

Подобрување на здравјето на срцето

Јаткастите плодови содржат омега-3 масни киселини, кои помагаат во намалување на холестеролот и одржување на здрави крвни садови. Ова може да помогне во спречување на срцеви заболувања.

Контрола на телесната тежина

Иако се богати со калории, оревите обезбедуваат долготрајно чувство на ситост поради високата содржина на протеини и влакна. Ова ја намалува потребата за грицкање и помага во одржување на здрава телесна тежина.

Како да ги внесете оревите во појадокот?

  • Додадете ги во овесна каша – Сечканите јаткасти плодови додаваат крцкавост и дополнителна енергија.
  • Измешајте ги со гранола – Комбинацијата со суво овошје создава балансиран и хранлив оброк.
  • Посипете ги врз јогурт или овошна салата – Со минимален труд, добивате енергетска бомба.

Заклучок

Кога барате брз, лесен и здрав појадок, јаткастите плодови можат значително да го подобрат вашето физичко и ментално здравје. Вклучете ги во вашето утринско мени и искористете ги сите нивни придобивки!

Извор: LIZ

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Кога е идеалното време за првото утринско кафе? Научниците го имаат одговорот!

Објавено пред

на

Кога е идеалното време за првото утринско кафе? Научниците го имаат одговорот!

Ако сакате да извлечете максимум од утринското кафе, можеби треба да почекате малку – вашето тело ќе ви се заблагодари!

Дали го пиете кафето премногу рано?

Многу луѓе посегнуваат по шолја кафе веднаш штом ќе ги отворат очите, но научниците предупредуваат дека тоа можеби не е најдобриот избор. Др. Нина Речорзек од Универзитетот во Кембриџ објаснува дека консумирањето кафе веднаш по будењето може да биде „бескорисно“ и советува да се одложи првата доза на кофеин.

Нашето тело природно произведува кортизол – хормон кој нè буди и ни дава енергија. Ако испиеме кафе веднаш, го зголемуваме нивото на кортизол, што може да доведе до зголемена толеранција на кофеин и потенцијална зависност од него.

Колку време треба да чекате пред првата шолја кафе?

Според експертите, најдобро е да се почека најмалку еден час по будењето пред да се испие првото кафе. Др. Речорзек нагласува дека „чекањето еден час може да биде корисно“, бидејќи овозможува телото природно да се разбуди.

Овој став го поддржува и експертот за спиење Рекс Исап, кој за BristolLive изјави дека одложувањето на кафето овозможува подобра регулација на енергијата во текот на денот.

Како кафето влијае врз телото?

Научните истражувања не даваат целосно едногласни заклучоци, но некои студии откриваат интересни сознанија:

  • Студија од 2008 година покажала дека редовното консумирање кофеин може да го намали природниот одговор на кортизол.
  • Истражувања укажуваат дека кафето има антиинфламаторни придобивки.
  • Студија во European Heart Journal го поврзува правилното време на пиење кафе со подолг животен век.
  • Истражување објавено во British Journal of Nutrition предупредува дека црното кафе наутро може негативно да влијае на контролата на шеќерот во крвта.

Колку кофеин е премногу?

Според NHS, умереното внесување кофеин е важно, бидејќи некои луѓе се почувствителни на него од другите. Особено, бремените жени не треба да внесуваат повеќе од 200 mg кофеин дневно, бидејќи тоа може да го зголеми ризикот од спонтан абортус или ниска родилна тежина.

Заклучок

Ако сакате максимално да ги искористите ефектите на кафето, најдобро е да почекате барем еден час по будењето пред да ја испиете првата шолја. Така, ќе му дадете време на телото природно да се разбуди и ќе ја зголемите ефикасноста на кофеинот.

Извор: Večernji

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Несакани ефекти од секојдневното консумирање компири

Објавено пред

на

Компирите се богати со витамин Ц, влакна, калиум, магнезиум и витамин Б6, што ги прави хранлив избор. Сепак, нивното пречесто консумирање може да доведе до одредени здравствени проблеми.

1. Висок шеќер во крвта

  • Компирите содржат многу јаглехидрати, кои можат да предизвикаат нагли скокови на шеќерот во крвта.
  • Ова е особено штетно за луѓето со дијабетес или за оние кои имаат ризик од развој на оваа состојба.

2. Зголемување на телесната тежина

  • Бидејќи компирот е висококалорична храна, честото консумирање може да доведе до зголемување на телесната тежина.
  • Ова е особено изразено кога се пржат или комбинираат со масни додатоци како путер, сирење или павлака.

3. Дигестивни проблеми

  • Преголема количина на скроб во компирот може да предизвика надуеност, гасови и варење.
  • Ова особено важи ако компирот не е правилно подготвен или е дел од еднолична исхрана.

4. Нерамнотежа на хранливи материи

  • Иако компирот содржи важни витамини и минерали, тој нема доволно протеини и здрави масти.
  • Ако го консумирате премногу често, може да доведе до неурамнотежена исхрана.

5. Висок крвен притисок

  • Пржениот компир, особено помфритот, содржи многу сол и нездрави масти, што може да го зголеми ризикот од хипертензија.
  • Високиот внес на натриум со текот на времето може да доведе до срцеви заболувања.

Како да јадете компири на здрав начин?

✔ Избирајте цели, неизлупени компири за да ги зачувате хранливите материи.
✔ Наместо да ги пржите, варете, печете или гответе во рерна.
✔ Консумирајте умерени количини и избегнувајте зелени компири, бидејќи тие содржат штетни соединенија.

Извор: N1info

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Култура3 часа

Денес е „Младенци“, честит именден и честит брак на тие што стапиле и се нови брачни парови

Празникот на пролетта – 22 март, поради големата трагедија во Кочани, тој во нашата држава е во денови на жалост,...

Временска прогноза14 часа

Доаѓа медитерантски циклон кој носи големо количество на врнежи од дожд

Под влијание на циклонска активност, од недела (23 март), а особено во текот на следната седмица (во периодот од 24...

Спорт15 часа

Голем гест за почит, средствата од билети на мечот Пелистер – Вардар ќе одат за семејствата на загинатите во Кочани

ФК Пелистер вечерва ја извести јавноста дека приходот од билетите од натпреварот Пелистер – Вардар во рамките на 25. коло...

Македонија16 часа

(ВИДЕО) Огромен пожар во Струмица, помеѓу Софилар – Баница, ветерот дополнително го отежнува дејствувањето, за состојбата се огласи и градоначалникот

Огромна огнена стихија настана во Струмица, потточно во реонот помеѓу месноста Софилар, Градски гробишта и Баница. На три страни се...

Спорт18 часа

Македонската фудбалска репрезентација утре стартува со првиот меч во квалификациите за СП 2026, Милевски се надева на победа со која ќе се продолжи серијата позитивни резултати

Утре македонската „А“ фудбалска селекција ќе го одигра првиот квалификациски меч против Лихтенштајн во Вадуц за пласман на СП 2026....

Автомобили24 часа

Дали знаете за што служи ова копче во автомобилот? Повеќето луѓе го користат погрешно

Со порастот на температурите, вклучувањето на клима уредот во автомобилот станува неопходно. Сепак, многумина не добиваат брзо и ефикасно ладење...

Магазин24 часа

Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на...

Lifestyle24 часа

Оревите за појадок – тајната за здравје и брзо слабеење

Ако сакате да ја подобрите когнитивната функција, да одржувате високо ниво на енергија и истовремено да поддржувате здрава исхрана, јаткастите...

Магазин24 часа

Intel со раст на акциите од 16% по назначувањето на нов извршен директор

Акциите на Intel забележаа раст од над 16% откако компанијата го именуваше Лип Бу Тан за нов извршен директор. Инвеститорите...

Автомобили24 часа

Како да ги поправите малите гребнатини на автомобилот (и што да избегнувате)

Гребнатините на автомобилот се неизбежни, без разлика дали се резултат на невнимание или надворешни фактори. Пред да одите во сервис,...

НАЈЧИТАНИ