Lifestyle
Како комарците ги лоцираат луѓето?

Повеќе од сто години, научниците се обидуваат да разберат како комарците успеваат да најдат „домаќин“.
Има нешто кај луѓето кон кое комарците едноставно се привлечени. Освен мирисот и здивот, на нив изложената човечка кожа делува како еден вид неонски рекламен знак, на кој се нагласува дека за нив е отворена „крвава шипка“.
Тоа е затоа што комарците користат инфрацрвени сензори пронајдени во нивните 15-сегментирани пипала за да најдат плен, според новото истражување, пишува Science Alert.
Во многу делови од светот, каснувањето од комарец е повеќе од иритација. Тие шират патогени како денга, жолта треска и вирусот зика. Според Светската здравствена организација (СЗО) маларијата, која ја шири комарецот Anopheles gambiae, ќе предизвика повеќе од 600.000 смртни случаи во 2022 година.
За да избегнат посериозна болест или само лудо чешање, луѓето се желни да научат како да спречат каснувања од овие примамливи инсекти.
Повеќе од сто години научниците се обидуваат да разберат како успеваат да го пронајдат „домаќинот“.
Истражувањето спроведено од научниците од Универзитетот во Калифорнија, Санта Барбара (UCSB) покажа дека комарците имаат друга смисла – инфрацрвена детекција, покрај другите знаци за кои веќе знаеме дека постојат, како што е „носот“ за јаглерод диоксид во човечкиот здив и одредени мириси на телото, се за да се најде соодветен домаќин.
„Видот комарец што го проучуваме, Aedes aegypti, е исклучително вешт да најде човечки домаќин со чија крв ќе се храни“, рече молекуларниот биолог на UCSB, Николас Дебобиен.
Добро е познато дека овие комарци користат повеќе траки за да најдат плен на далечина.
„Тоа е јаглерод диоксидот што луѓето го издишуваат, мирисите, влагата и топлината на нивните тела, но сè има граница бидејќи инсектите имаат слаб вид, а силните ветрови и брзите движења можат да ги нарушат нивните хемиски сетила“, рече Дебобијен.
Затоа, научниците се запрашале дали и комарците можат да забележат нешто посигурно кога станува збор за пронаоѓање „оброк“, а се испоставило дека тоа е инфрацрвеното зрачење на нашето тело.
Мажјаците се безопасни, на женките им е потребна крв за да развијат јајца
Познато е дека машките комарци се безопасни, но на женките им е потребна крв за да развијат јајца.
Проучувајќи ги женските комарци, истражувачите поставија кафези и поставија 80 женки на возраст од една до три недели во секоја со разни лажни „домаќини“ кои претставуваа различни комбинации на термоелектрични панели, јаглерод диоксид од концентрациите на човечки здив и човечки мириси, сето тоа додека снимаше петминутни видеа – снимки и го следеа нивното однесување во потрага по домаќини.
Тие го опишаа „комарецот што слетува и го пробива осилото низ мрежата на кафезот, потсетувајќи на женката што слетува на човек и потоа бара место за примерок од површината на кожата со нејзиниот убод“.
Некои од комарците биле изложени на термоелектрична плоча на просечна температура на човечката кожа од 34 степени Целзиусови, која исто така служела како извор на инфрацрвено зрачење.
Други беа изложени на амбиентална температура од 29,5 степени Целзиусови, што е познато дека е погодно за комарци, но не емитува инфрацрвено зрачење.
Секоја мамка особено – CO2, мирис или инфрацрвено зрачење – не успеа да го разбуди интересот на комарците. Ова значи дека ниту една мамка сама по себе не ја стимулира активноста на барање домаќин кај комарците.
Но, очигледната жед за крв кај инсектите се удвои кога инфрацрвениот фактор беше додаден на мамката и мирисот на CO2.
На растојание од 10 сантиметри, овие инсекти можат да ја детектираат температурата на нашата кожа и директно да ја почувствуваат кога ќе слетаат на површината на кожата. Но, тие можат да го почувствуваат и на поголема оддалеченост бидејќи се претвора во електромагнетни бранови, главно во инфрацрвениот спектар.
Пипалата содржат инфрацрвени сензори со протеин чувствителен на температура
Истражувачкиот тим тврди дека нивните пипала содржат инфрацрвени сензори кои содржат протеин чувствителен на температура – TRPA1.
Кога тимот го отстранил генот за овој протеин, комарците не можеле да детектираат инфрацрвено зрачење.
Резултатите од истражувањето помагаат да се објасни зошто комарците се чини дека се особено привлечени од изложената човечка кожа и зошто широката облека – која го расфрла инфрацрвеното зрачење – е толку ефективна наметка на невидливост против нив.
И ова знаење може да резултира со нешто поефикасна одбрана од комарци, како што е можноста за создавање стапици кои би го користеле топлинското зрачење на температурата на кожата како мамка.
„Иако се толку мали, комарците се одговорни за повеќе човечки смртни случаи од кое било друго животно“, рече Дебобијен.
Тој исто така додаде дека нивното истражување го подобрило разбирањето за тоа како комарците ги напаѓаат луѓето и понудиле нови можности за контрола на преносот на болестите што ги носат овие инсекти.
Истражувањето е објавено во списанието „Nature“.
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Lifestyle
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици
Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.
Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.
Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.
Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс
Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.
„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.
Недостаток на јасност во дефиницијата
Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.
Како дефинираат ултра-обработените производи?
Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.
Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:
1. Леб од цело зрно
„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.
Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.
2. Преработено месо
Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.
Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.
3. Хумус
Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.
Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.
4. Јогурт
Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.
„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.
Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.
Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.
5. Конзервирани мешунки
Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.
Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.
Извор: N1Info
Lifestyle
Научници открија метод за совршено варени јајца

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.
Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.
Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.
Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).
Како се подготвува совршено варено јајце?
Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.
Еве како изгледа процесот на варење:
- Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
- Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
- Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
- Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
- Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).
Како работи оваа техника?
За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.
Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.
Дали вреди да се проба?
Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.
Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.
Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.
Извор: N1info
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп23 часа
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Македонија1 ден
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Временска прогноза5 часа
Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!
-
Македонија7 часа
Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба
-
Мобилни уреди5 часа
Крај на една ера, „Apple“ ја прекина една од најпрепознатливите функции на „iPhone“ по 18 години
-
Магазин1 ден
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети
-
Автомобили1 ден
Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo