Следете не

Lifestyle

Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии

Објавено пред

на

Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!

1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.

2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.

3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:

  • Сол
  • Ладна вода
  • Еден голем сад
  • Цедалка
  • Штипки за алишта

4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:

  • Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
  • Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
  • Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.

5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:

  • Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
  • Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
  • Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.

6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.

7. Додатни совети

  • Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
  • Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.

Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!

Извор: Vecernji

Lifestyle

Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?

Објавено пред

на

Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.

Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.

Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.

Температурата на водата е пресудна за добро кафе

Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.

Како да сварите совршено домашно кафе?

Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.

Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.

Извор: Blic

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата

Објавено пред

на

Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.

Состојки

  • 2 dl сок од јаболко
  • Еден прстен од портокал
  • Цимет
  • Каранфилче
  • Морско оревче
  • 0,1–0,2 dl џин (по желба)
  • Шеќер или мед (по вкус)

Подготовка

  1. Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
  2. По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
  3. На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.

Совет:

Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.

Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!

Извор: Informer

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?

Објавено пред

на

Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.

Најштетно сирење за срцето

Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:

  • Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
  • Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
  • Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.

Поздрави алтернативи

Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:

  • Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
  • Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
  • Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
  • Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.

Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.

Контрола на порциите и здрав начин на живот

Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.

Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп11 минути

Хороскоп за среда (25 декември)

ОВЕН Целото ваше внимание е насочено кон некој семеен проблем. Денес ќе се случи конечната кулминација на сето тоа а...

Кичево3 часа

Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража

Од пред 15 минути град Кичево, превој Стража, како и кичевските села Подвис и Лавчани останаа без електрична енергија, а...

Спорт5 часа

„Да се потпреме на сите расположливи сили за македонската репрезентација“, новото раководство на ФФМ оствари работен состанок со Благоја Милевски

Новоизбраниот претседател на ФФМ, г-дин Масар Омерагиќ, во придружба со еден од најдобрите наши фудбалски арбитри, спортскиот директор на Националните...

Македонија7 часа

(ФОТО) Нови моторни возила за дел од едниците на полицијата

Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска во кругот на министерството официјално ги стави во функција дел од моторните возила...

Кичево7 часа

„IQ-UP“ Кичево и нивните дечиња во петок организираат хуманитарна новогодишна работилница, сите заедно да допринесеме и да помогнеме каде е најпотребно!

🎄✨ Драги пријатели, со големо задоволство ви најавуваме новогодишна хуманитарна работилница која ќе се одржи на 27.12.2024г (петок) од 18:00...

Lifestyle10 часа

Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?

Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот...

Lifestyle10 часа

Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии

Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи,...

Автомобили10 часа

Како правилно да го исчистите снегот од автомобилот и избегнете скапи грешки

Чистењето снег од автомобилот е задолжително за секој возач во зима, но грешките направени во овој процес може да предизвикаат...

Автомобили10 часа

8 клучни совети за возење на снег: избегнете несреќи и заглавување!

Возењето во зимски услови претставува двоен предизвик, дури и за искусните возачи, а уште повеќе за оние кои штотуку го...

Магазин10 часа

Телеграм официјално стана профитабилен со приходи над 1 милијарда долари

Апликацијата за пораки Telegram стана профитабилна, откако нејзиниот вкупен приход во 2024 година надмина 1 милијарда долари, објави основачот Павел...

НАЈЧИТАНИ