Следете не

Lifestyle

Кои опции за греење се најисплатливи?

Објавено пред

на

Бидејќи температурата се намалува од ден на ден, добро е да размислите како ќе го загреете просторот пред официјално да започне грејната сезона.

Идеално, опцијата што ќе ја изберете треба да биде практична, удобна и економична.

Во продолжение дознајте кои уреди се добар избор кога станува збор за дополнително греење, како и кои се нивните главни карактеристики за да можете да ја донесете најдобрата одлука за вас и вашето семејство.

Греалки како прва помош

Првото нешто што ни паѓа на ум кога треба да загрееме просторија се греалките. Мали и практични, тие се одличен избор кога влегувате од студено време, а температурата во просторијата не ви одговара.

Можете да изберете од неколку варијанти кои ви се на располагање: радијатори, греалки со конвертор, греалки со заштита од прскање кои можете безбедно да ги користите во бањата, како и други.

Во зависност од типот на грејачот, одредени модели, како греалки со конвертор, можат да ја загреат целата просторија, додека радијаторите, на пример, се погодни за дополнително загревање на помали простории.

Можете да изберете модел со или без вентилатор, како и повеќе опции кога станува збор за интензитетот на греењето. Пожелно е да се напомене дека грејачот има систем против прегревање кој овозможува автоматски да се исклучува кога е потребно, за да бидете побезгрижни.

Дали греалка е добар избор?

Греалките не се познати по својата економичност кога е во прашање потрошувачката на струја, па затоа не се најдобриот избор за постојано загревање. Од друга страна, за преодниот рок тие се многукратно попрактични, а нивната цена е генерално пониска од алтернативите.

Бидејќи не заземаат многу простор, откако ќе ја завршат својата работа, можете лесно да ги спакувате и секогаш да имате можност дополнително да ја загреете просторијата во која обично престојувате или гостинската соба. Исто така, тоа значи дека лесно можете да ги понесете со себе доколку одите во викендица или слично, а одличен избор се и за студентски домови доколку во семејството имате повеќе зимско отпорни студенти.

Панелните или уљени радијатори се сигурни сојузници кога ќе залади

Покрај грејните тела, еден од начините дополнително да ги загреете собите се панелните и маслените радијатори.

Нивната цена е малку повисока во споредба со грејните тела, но генерално имаат поголема топлинска моќ. Тие се исто така потивки и имаат пофини поставки кога станува збор за температурата што сакате да ја постигнете во просторијата.

Радијаторите генерално имаат практични тркала кои ќе ви овозможат без проблем да ги преместувате од соба во соба, но не можеме да кажеме дека се подобра опција во споредба со грејните тела кога станува збор за потрошувачката на електрична енергија.

Панел радијаторите може да се постават дури и на ѕид ако тоа ви е попогодно и можете да ги вклучите доколку е потребно без да ја нарушите естетиката на вашиот простор.

Иако потрошувачката на енергија на овие уреди не е мала, идејата е тие да се користат како привремени решенија кои ќе ви помогнат дополнително да ја подигнете температурата во просторијата за време на преодниот период или за време на исклучително силна зима. Доколку треба дополнително да го загреете просторот во текот на целата грејна сезона или барате комплетно решение за греење кое е практично, удобно и економично, дефинитивно ви ги препорачуваме клима-уредите со инвертер.

Инвертер клима – економично решение за греење

Убедливо најекономични од горенаведените уреди се климатскиот инвертер. Благодарение на моторот со инвертер, тие трошат значително помалку електрична енергија и се прилично тивки, а можат да работат и на многу ниски температури, кои кај некои модели се и под -20°C.

Секако, дополнителен плус е тоа што можете да ја користите и климата со инвертер за ладење во текот на летото. Исто така е поекономичен од стандардните климатизери, а потивкото работење обезбедува дополнителна удобност. Покрај тоа, постојат модели кои можете да ги поврзете со вашиот мобилен телефон користејќи апликација и да ја контролирате климата дури и кога не сте дома.

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 часа

Хороскоп за вторник (11 ноември)

ОВЕН Работа – Пред вас е малку потежок месец, полно со искушение што се однесува до работата и работната атмосфера. Бидете...

Кичево7 часа

На градскиот плоштад во Кичево и оваа година ќе блесне хуманитарниот „Божиќен Базар“ покрај најубавиот украс „Витлеемската Пештера“

Почитувани кичевчани, драги сограѓани. Со голема радост преку нашиот медиум како главен медиумски покровител, вашиот кичевски крик кој од 2017-та...

Здравје и убавина10 часа

Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења

Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот....

Спорт10 часа

Аталанта го разреши од должноста досегашниот тренер Иван Јуриќ

Аталанта го отпушти 50-годишниот хрватски стратег Иван Јуриќ по само 11 одиграни натпревари во Серија А, еден ден по поразот...

Кичево13 часа

(ФОТО) Д-р Александар Јовановски денеска со свеченост ја презеде функцијата градоначалник на општина Кичево, „За мене како што знаете поделбите не постојат, ќе продолжиме напред заедно“

Денес и официјално Д-р Александар Јовановски ја презеде градоначалничката функција и влезе во општинската зграда на град Кичево. Со свеченост...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за понеделник (10 ноември)

Овен Стравовите се вовлекоа во твоето срце. Не сте сигурни дали ве сакаат затоа што вредите како личност или затоа...

Кичево1 ден

Во сабота спремете се за третото концертно издание на „Enigma Rock Night Vol.3“ во НУЦК „Кочо Рацин“, на сцената ќе настапат сите локални бендови

Подгответе се за вечер полна со жива музика, силен звук и незаборавна атмосфера! На 15 ноември, со почеток од 19:30...

Здравје и убавина1 ден

Овие шест работи предизвикуваат висок крвен притисок

Високиот крвен притисок (хипертензија) претставува сериозно здравствено состојба која може да доведе до опасни, па дури и фатални последици, како...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за недела (9 ноември)

ОВЕН Овни, бидете внимателни кога одлучувате што би можеле да направите. Ако сте разумни, ќе успеете во своите намери. Вашиот...

Спорт2 дена

Кичевските арбитри Стојановски и Цветаноски ќе ја делат правдата на мечот в понеделник помеѓу „Силекс“ и „Шкупи“

Во рамките на 13-тото коло од Првата македонска фудбалска лига, овој понеделник, 10 ноември 2025 година, со почеток во 13:00...

НАЈЧИТАНИ