Lifestyle
Кој не треба да зема куркума: Сеопфатен водич за безбедна употреба
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2025/01/kurkuma.jpg)
Куркумата, позната како “златен зачин”, стана популарна поради своите здравствени придобивки. Сепак, иако се претставува како природен лек, не е погодна за сите, а понекогаш може да има опасни ефекти, особено кога се користи во големи количини. Во оваа статија, ќе разјасниме кога треба да бидете претпазливи со употребата на куркума.
Што е куркума и зошто е популарна?
Куркумата е билка од семејството на ѓумбир, чиј корен се користи во азиската медицина и во готвењето со векови. Активната компонента куркумин привлекува внимание поради своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Сепак, овие својства, иако корисни, можат да создадат проблеми за одредени групи луѓе.
Кога да се избегнува куркума?
- Интеракции со лекови за разредување на крвта
Една од најважните контраиндикации е комбинирањето на куркума со лекови за разредување на крвта, како што се варфарин и аспирин. Куркумата може да го зголеми ефектот на овие лекови, што може да доведе до опасно зголемен ризик од крварење, особено кај лица кои се подготвуваат за операција или имаат нарушувања на коагулацијата на крвта.
- Лекови за дијабетес
Куркумата има својство да го намалува нивото на гликоза во крвта, што може да доведе до опасно ниско ниво на шеќер кога се комбинира со лекови за дијабетес. Ова може да предизвика симптоми како вртоглавица, слабост, потење и, во екстремни случаи, губење на свеста.
- Проблеми со стомачната киселина
Луѓето кои имаат проблеми со стомачната киселина или страдаат од гастритис треба да бидат внимателни. Куркумата може да го зголеми производството на желудочната киселина, што може да ги влоши симптомите на рефлукс или чир на желудникот, особено ако се користи во форма на додаток во исхраната.
- Бременост и доење
Трудниците и доилките треба да избегнуваат големи количини на куркума. Иако мала количина, како зачин во храната, се смета за безбедна, повисоките дози може да го стимулираат контракциите на матката и да влијаат на менструалниот циклус. Поради недостаток на долгорочни студии за безбедноста на куркумата за време на бременоста и доењето, треба да се избегнува во високи дози.
- Жолчни камења и нарушувања на жолчката
Луѓето кои имаат камења во жолчката или проблеми со жолчното кесе треба да избегнуваат куркума во големи количини, бидејќи може да го стимулира производството на жолчката, што може да предизвика болка и влошување на симптомите.
- Пред операција
Куркумата треба да се избегнува најмалку две недели пред било каква операција поради нејзините антикоагулантни својства, кои може да го зголемат ризикот од крварење за време и по операцијата.
- Алергии и преосетливост
Иако алергиите на куркума се ретки, тие можат да се појават, особено кај луѓето кои се алергични на други растенија од семејството на ѓумбир. Симптомите на алергија вклучуваат осип, чешање и отежнато дишење.
Совети за безбедна употреба
Ако не припаѓате на ниту една од овие групи, куркумата може да биде безбедна за употреба во умерени количини. Почнете со мали дози и следете како вашето тело реагира. Секогаш се препорачува консултација со лекар пред започнување на употребата на куркума како додаток во исхраната, особено ако користите други лекови.
Иако куркумата има многу здравствени придобивки, важно е да ја користите одговорно и внимателно, особено ако припаѓате на една од групите со зголемен ризик. Природните лекови не се секогаш безбедни, па потребна е претпазливост за да се избегнат непосакувани последици.
Извор: N1 Info
Lifestyle
Храна што може да ја влоши главоболката
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2025/02/glavobolka.jpg)
Главоболките можат да бидат минливи или интензивни, значително нарушувајќи го квалитетот на животот. Иако многумина ги поврзуваат со стрес, замор или временски промени, исхраната исто така може да има големо влијание. Некои намирници содржат состојки што ги прошируваат крвните садови или предизвикуваат хемиски реакции во мозокот, што може да предизвика или влоши главоболка.
Храна што може да биде потенцијален предизвикувач
- Преработена храна и вештачки адитиви – Конзервансите, вештачките бои и засилувачите на вкусот, како мононатриум глутамат (MSG), можат да предизвикаат непријатни симптоми. Вештачките засладувачи, особено аспартамот, можат да влијаат на функцијата на мозокот и да предизвикаат главоболки.
- Стари сирења и ферментирана храна – Сирењата што содржат тирамин, како и кисела зелка, кимчи и соја сос, можат да ги прошират крвните садови и да предизвикаат главоболки.
- Алкохол и дехидрација – Освен што предизвикува мамурлак, алкохолот содржи сулфити, кои можат да предизвикаат главоболки. Дополнително, алкохолот го дехидрира телото, што може да ја влоши болката.
- Кофеин – Мали количини кофеин можат да ја ублажат главоболката, но прекумерното консумирање може да доведе до главоболки при нагло намалување на внесот.
- Шеќер и вештачки засладувачи – Брзите промени во нивото на шеќер во крвта можат да предизвикаат главоболки. Преработената храна, газираните пијалаци и слатките често придонесуваат за овие флуктуации.
- Преработено месо и нитрати – Производите како колбаси, виршли, салами и шунка содржат нитрати, кои можат да доведат до проширување на крвните садови и пулсирачка главоболка.
- Храна богата со сол – Прекумерниот внес на сол може да предизвика задржување на течности и зголемен крвен притисок, што може да резултира со главоболки.
Како да си помогнете?
- Пијте доволно вода.
- Јадете балансирани оброци со протеини, здрави масти и сложени јаглехидрати.
- Ограничете го внесот на преработена храна, шеќер и вештачки адитиви.
- Следете како одредени намирници влијаат на вас и постепено елиминирајте ги оние што предизвикуваат главоболки.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Едноставно решение за чист и свеж тоалет што сите го имаме дома
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2025/02/wc.jpg)
Со текот на времето, нечистотијата и бигорот се акумулираат во тоалетната школка, особено ако не се чисти редовно. Сепак, постои едноставно и ефикасно решение што веројатно веќе го имате во вашата бања.
Моќната комбинација на сода бикарбона и оцет
Овие две состојки се едни од најдобрите природни чистачи. Сода бикарбоната и оцетот ефикасно ги отстрануваат бигорот, непријатните мириси и бактериите.
- Направете паста од сода бикарбона и вода, нанесете ја на загадените површини и оставете да делува некое време пред да ја исплакнете.
- Истурете оцет директно во внатрешноста на школката и оставете го преку ноќ, потоа исплакнете наутро.
Чистење со паста за заби
Покрај сода бикарбоната и оцетот, постои уште едно неочекувано, но ефикасно средство – пастата за заби.
- Земете паста за заби од која било марка и пресечете го крајот на тубата.
- Со чепкалка направете мали дупчиња на двете страни на тубата.
- Отстранете го капакот од цистерната на тоалетот и ставете ја тубата со пастата внатре.
- Почекајте 10 минути, потоа вратете го капакот.
Оваа метода го освежува тоалетот, ги елиминира бактериите и остава пријатен мирис. Колку подолго стои пастата во цистерната, толку посилен ќе биде мирисот.
Овие едноставни трикови овозможуваат чист и хигиенски тоалет без употреба на агресивни хемикалии.
Извор: Republika
Lifestyle
Без ботокс: Природен пијалок за сјајна и мазна кожа
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2025/02/pienje.jpg)
Ако барате природно решение за подобар тон на кожата, едноставен пијалок со портокал, морков и ѓумбир стана вистински хит во светот на убавината. Оваа комбинација ветува здрава, мазна и блескава кожа без потреба од скапи третмани и хемикалии.
Придобивки за кожата
Овој напиток содржи три клучни состојки со моќни ефекти:
✅ Портокал – богат со витамин Ц, го стимулира производството на колаген и ја подобрува еластичноста на кожата.
✅ Морков – содржи витамини А и Б, кои ја обновуваат кожата и го изедначуваат нејзиниот тон.
✅ Ѓумбир – познат по антивоспалителните својства, ја подобрува циркулацијата и ѝ дава на кожата здрав изглед.
Лесен за подготовка
Редовната консумација на овој пијалок го поттикнува природното регенерирање на кожата, ги намалува знаците на стареење и враќа младешки сјај. Сè што ви треба се неколку минути дневно и неколку достапни состојки:
- 2 портокали
- 4-6 моркови
- 3 см свеж ѓумбир
- Малку вода
Сите состојки се цедат во соковник. Ако немате, можете да ги изблендирате и процедите низ газа или чиста памучна крпа.
Како да го консумирате?
Најдобро е да го пиете секојдневно, но можете да почнете со трипати неделно. Првите резултати – поздрава и помазна кожа – може да се забележат за само неколку дена.
Овој пијалок е идеален за сите кои бараат природни, неинвазивни методи за подобрување на изгледот, а со редовна употреба, вашата кожа ќе изгледа подобро од кога било!
Извор: Vijesti
-
Кичево2 часа
Вечерва тешка сообраќајка се случила кај с.Колибари кичевско, бил прегазен пешак
-
Спорт1 ден
Кичевчанецот Дејан Милошевски повторно во најдобрите 16 карате судии во САД, претходно беше избран за член на судиската карате комисија на и одговорен за 12 држави
-
Македонија1 ден
(ФОТО) СВР Охрид реализираше едукативно-превентивна кампања „Не пиј кога возиш“, додека ОВР Кичево ја спроведе „Паркирај совесно, паркирај одговорно” за сите учесниците во сообраќајот
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (11 февруари)
-
Lifestyle2 дена
Зошто крпите имаат непријатен мирис? Перењето на вистинска температура е клучно
-
Хороскоп4 часа
Хороскоп за среда (12 февруари)
-
Свет1 ден
Санторини не мирува, нов силен земјотрес регистриран пред неполн час, ова се информациите
-
Магазин1 ден
Пејачката од соседна Србија – Јелена Карлеуша остана без својот Инстаграм профил кој имаше над 2 милиони следбеници, дали петицијата на „Еко Стража“ успеа?