Следете не

Lifestyle

Кој не треба да зема куркума: Сеопфатен водич за безбедна употреба

Објавено пред

на

Куркумата, позната како “златен зачин”, стана популарна поради своите здравствени придобивки. Сепак, иако се претставува како природен лек, не е погодна за сите, а понекогаш може да има опасни ефекти, особено кога се користи во големи количини. Во оваа статија, ќе разјасниме кога треба да бидете претпазливи со употребата на куркума.

Што е куркума и зошто е популарна?

Куркумата е билка од семејството на ѓумбир, чиј корен се користи во азиската медицина и во готвењето со векови. Активната компонента куркумин привлекува внимание поради своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Сепак, овие својства, иако корисни, можат да создадат проблеми за одредени групи луѓе.

Кога да се избегнува куркума?

  1. Интеракции со лекови за разредување на крвта

Една од најважните контраиндикации е комбинирањето на куркума со лекови за разредување на крвта, како што се варфарин и аспирин. Куркумата може да го зголеми ефектот на овие лекови, што може да доведе до опасно зголемен ризик од крварење, особено кај лица кои се подготвуваат за операција или имаат нарушувања на коагулацијата на крвта.

  1. Лекови за дијабетес

Куркумата има својство да го намалува нивото на гликоза во крвта, што може да доведе до опасно ниско ниво на шеќер кога се комбинира со лекови за дијабетес. Ова може да предизвика симптоми како вртоглавица, слабост, потење и, во екстремни случаи, губење на свеста.

  1. Проблеми со стомачната киселина

Луѓето кои имаат проблеми со стомачната киселина или страдаат од гастритис треба да бидат внимателни. Куркумата може да го зголеми производството на желудочната киселина, што може да ги влоши симптомите на рефлукс или чир на желудникот, особено ако се користи во форма на додаток во исхраната.

  1. Бременост и доење

Трудниците и доилките треба да избегнуваат големи количини на куркума. Иако мала количина, како зачин во храната, се смета за безбедна, повисоките дози може да го стимулираат контракциите на матката и да влијаат на менструалниот циклус. Поради недостаток на долгорочни студии за безбедноста на куркумата за време на бременоста и доењето, треба да се избегнува во високи дози.

  1. Жолчни камења и нарушувања на жолчката

Луѓето кои имаат камења во жолчката или проблеми со жолчното кесе треба да избегнуваат куркума во големи количини, бидејќи може да го стимулира производството на жолчката, што може да предизвика болка и влошување на симптомите.

  1. Пред операција

Куркумата треба да се избегнува најмалку две недели пред било каква операција поради нејзините антикоагулантни својства, кои може да го зголемат ризикот од крварење за време и по операцијата.

  1. Алергии и преосетливост

Иако алергиите на куркума се ретки, тие можат да се појават, особено кај луѓето кои се алергични на други растенија од семејството на ѓумбир. Симптомите на алергија вклучуваат осип, чешање и отежнато дишење.

Совети за безбедна употреба

Ако не припаѓате на ниту една од овие групи, куркумата може да биде безбедна за употреба во умерени количини. Почнете со мали дози и следете како вашето тело реагира. Секогаш се препорачува консултација со лекар пред започнување на употребата на куркума како додаток во исхраната, особено ако користите други лекови.

Иако куркумата има многу здравствени придобивки, важно е да ја користите одговорно и внимателно, особено ако припаѓате на една од групите со зголемен ризик. Природните лекови не се секогаш безбедни, па потребна е претпазливост за да се избегнат непосакувани последици.

Извор: N1 Info

Lifestyle

Трикот за совршено сварени јајца

Објавено пред

на

Фото: David B Townsend @ unsplash
Фото: David B Townsend @ unsplash

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.

За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.

1. Почнете со студена вода

Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.

2. Кратко вриење

Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.

3. Времето е клучно

Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:

  • 4–5 минути → меко варени јајца

  • 7–8 минути → средно варени

  • 10–12 минути → тврдо варени

4. Ладна водена бања

Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Објавено пред

на

Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Фото: Dev Benjamin @ unsplash

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.

Пржена храна

По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.

Јајца

Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.

Зеленчук со многу вода

Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.

Компири

  • суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.

  • преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.

Млечни производи

Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.

Тестенини и ориз

Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Објавено пред

на

Фото: PlanetCare @ unsplash
Фото: PlanetCare @ unsplash

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.

Користете омекнувач во вистинско време

Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.

Внимавајте на количината на детергент и омекнувач

Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.

Одберете соодветна температура

Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.

Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце

Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.

Не заборавајте на машината за перење

Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп6 часа

Хороскоп за среда (8 октомври)

ОВЕН Ќе ви биде доста тешко да ги контролирате емоциите, особено кога станува збор за љубовни интереси и односи со...

Кичево7 часа

Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги

Почитувани граѓани, по одржаната средба со сите бербери од градот, е донесена заедничка одлука за усогласување и промена на ценовникот...

Хроника15 часа

По долга и тешка болест почина познатиот пејач – Халид Бешлиќ

Познатиот пејач Халид Бешлиќ почина во Клиничкиот центар на Универзитетот во Сараево, по подолга и тешка болест поради која беше...

Технологија19 часа

„Snapdragon X2 Elite Extreme“ новото „чудовиште“ од процесор на „Qualcomm“ за најмоќните лаптопи и премиум мобилни телефони

Qualcomm ги претстави најновите членови на својата серија Snapdragon X процесори за лаптопи, паралелно со новиот систем-на-чип за премиум мобилни...

Македонија20 часа

Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи

Сообраќајот на патниот правец Велес-Тетово и обратно помеѓу клучките Волково и Кондово е целосно затворен поради изведба на градежни работи и истиот...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (7 октомври)

ОВЕН Слободно ризикувајте и дозволете му на личноста на која постојано размислувате како се чувствувате и кои се вашите намери....

Македонија2 дена

Од вечерва горивата со намалена цена за литар

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1), се намалуваат...

Хроника2 дена

Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско

На 05.10.2025 околу 06:30 часот во ОВР Кичево е пријавено дека на магистралниот пат Кичево-Охрид, над с.Попоец, се случила сообраќајна...

Кичево2 дена

Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот

Денес се одбележува 82 годишнина од една од најкрвавите битки во Втората светска војна што се одиграла во Македонија, наречена...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за понеделник (6 октомври)

ОВЕН Брзиот раст што му се случува на Овенот во последно време, овој викенд може да биде малку премногу за...

НАЈЧИТАНИ